Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Minska – Gorod Geroj

Ansis Rudzāts
Ansis Rudzāts

Minska – Gorod Geroj
Foto: Ansis Rudzāts, eSports.lv

Nedēļu pirms Minskas un Rīgas "Dinamo" komandu spēles KHL turnīrā radās doma apmeklēt spēli klātienē, atspoguļot to arī eSports.lv portālā. Mērkaķa ātrumā tika noformēti visi nepieciešamie dokumenti un biju gatavs doties uz Baltkrieviju.

Piektdienas 10:00 šķita labs izbraukšanas laiks, lai paspētu nokļūt arēnā uz spēles sākumu. Līdz pat Viļņai viss ritēja pēc plāna. Mašīna neniķojās un mentu pa ceļam ar nebija. Esot aiz Viļņas robežas sākas pirmās ķibeles – pārsniegts ātrums, bet viens līdzbraucējis nav piesprādzējies – nākas maksāt sodu. Šoferītim nedaudz bēdīgs prāts, bet neko darīt, ceļš jāturpina. Nokļūstot pie Lietuvas un Baltkrievijas robežas sākas pirmās aizķeršanās. Ja lietuviešu robežsargiem interesē tikai, lai līdzi ir pases, tad baltkrieviem vajadzēja, lai aizpildām un noformējam daudz dažādu dokumentu (par bagāžu, cilvēku iebraukšanas atļauja, mašīnas iebraukšanas atļauja utt.), kuru iegūšana nav tik sarežģīta cik laikietilpīga - katrs dokuments tiek formēts citā vietā. Pirmais iespaids par Baltkrieviju – Batjkas režīms jūtams uzreiz. Iebraucot valstī gan esam izbrīnīti par gludajiem un sakārtotajiem ceļiem. Kad tādi būs Latvijā?

Klāt Minska – skaista un ļoti sakārtota pilsēta. Esam tieši sastrēgumstundā, bet tā saucamie korķi visai ātri kustas, un 40 minūšu laikā esam jau viesnīcā "Planeta", kas ir desmit minūšu gājienā līdz arēnai. Pirmais, kas mani uzrunā, ir virsraksts uz valsts iestādes ēkas – Minsk Gorod Geroj (Minska - Varoņpilsēta). Steigšus skrienu uz arēnu, kur neviens pat neiedomājas pārbaudīt, kas manā somā. Par mani interesi izrāda vien daži cilvēki, kuri ilgstoši glūn virsū. Pati arēna neatstāj nekādu graujošu iespaidu, tieši otrādi liek nedaudz vilties. Skatītāju vietas ne vairāk kā pieci tūkstoši. Pirms spēles vēl paspēju sapazīties ar vietējā kluba preses sekretāri, kura laipni izrāda arēnu, bet bezvadu internetu nespēj nodrošināt - esot pārāk sarežģīta tā pieslēgšana.

Spēles sākums – jūtos kā teātrī. Minskas atbalstītāji atnākuši paskatīties spēli, klusi sēžot savās vietās, bet Rīgas "Dinamo" atbalstītāji izskatās kā ziloņi trauku veikalā, vietējiem traucējot skatīties hokeju. Manu uzmanību uzreiz pievērš visai skopi ģērbtas karsējmeitenes, kuras cenšas uzmundrināt līdzjutējus, bet saprotu, ka viņas kustās vien tāpēc, ka ir auksti. Minskas līdzjutēju mieru iztraucē gūtie vārti. Nedaudz papriecājās, bet tikpat ātri visi nomierinās un turpina mēmi vērot hokeju. Pats nesaprotu, kas ir noticis ar rīdziniekiem. Kaut kā nevedās mums spēle pirmajā periodā. Sabijos, ka tā paies visa spēle. Pārtraukumā uzstājas kaut kāda vietējā grupa ar smukām, bet pārāk izraibinātām meitenēm. Ne dziesma, ne šovs mani neuzrunā un uzreiz atmiņā ataust Rīgas "Dinamo" pārtraukumā organizētie pasākumi. Saprotams, ka tie ir daudz pārdomātāki. Rīgā notiekošo spēļu organizācija ir krietni augstākā līmenī.

Otrais periods sākas ar rīdzinieku ofensīvu. Es teiktu, ka pirmās 11 minūtes Minskas "Dinamo" hokejisti bija iespiesti savā zonā, bet diemžēl mūsējiem pietrūka noslēdzošā metiena. Ne pazīt Rīgas hokejistus pēc pirmā perioda. Beidzot mums pirmie vārti un mūsu atbalstītāji vēl ilgi pēc tiem pieskandina arēnu. Daži Minskas līdzjutēji cenšas izkliegt kādu saukli, bet tas negūst atsaucību, tāpēc teātra vērošana turpinās, līdz mājinieki atkal gūst vārtus.

Trešo trešdaļu devos vērot no tribīnēm, kur beidzot pamanu, ka ir arī Minskas "Dinamo" ultras, kuri gan uzvedas visai pieticīgi salīdzinot ar mūsējiem faniem. Pamanu, ka daži Rīgas "Dinamo" fani sēž starp viesiem - kad rīdzinieki iemet ripu, no četriem faniem savu sajūsmu pilnos apmēros atļaujas izpaust tikai viena meitene. Laikam jau pārējie baidās dabūt pa galvu. Beidzot ir pārliecība, ka mums ir arī cerības uzvarēt, jo bīstamāki momenti ir rīdziniekiem, bet šo pārliecību nedaudz noplacina Čupra iemestā ripa mūsu vārtos. Palieku nedaudz bēdīgs un lēnā garā slāju tuvāk mūsu faniem, lai papildinātu noplakušās emocijas, tomēr škrobe ir tik liela, ka nespēju atgūties. Apjautājoties vietējai preses sekretārei par klusumu arēnā, viņa atbild: "Tas jau bija skaļi!" Iedomājos, ko tad viņa teiktu par fanošanu Rīgā?

Pēc spēles konstatēju, ka drošībnieki ne man, ne faniem lielu uzmanību nav pievērsuši, jo viens no līdzjutējiem nogulēja visu spēli netraucēts. Nedaudz sadrūmis par zāģi slāju uz viesnīcu. Neviena vietējā fana nemanu, tikai Rīgas "Dinamo" krekli ik pa laikam parādās pie apvāršņa. Nonākot viesnīcā, saprotu, ka šeit paliek ļoti daudz rīdzinieku. Visi jau laicīgi uzņēmuši grādīgos, tāpēc šādas tādas saķeršanās gadās ar apsardzi, bet nekas nopietns. Pats jūtos izsalcis un ar kompāniju dodos uz krogu, kur var nogaršot nacionālo virtuvi. Priekšstats par lēto Baltkrieviju tiek sagrauts, kad ieraugu cenas ēdienkartē, bet ēst gribās tik ļoti, ka esam gatavi arī nedaudz pārtērēties, lai tikai nobaudītu nacionālo virtuvi. Turpinājumā dodamies nakts dzīvē. Kā pirmo iestādījumu mums rekomendēja Šaibu (atrodas viesnīcas "Belarusj" pirmajā stāvā), bet mūsu spiegs neiesaka tur iet, tāpēc dodamies tālāk un nokļūstam "Āfrikā". Kā kolēģis no rīta komentēja šo iestādi, tad – katra pirmā meitene ir smuka. Iestādījums feins, bet cenas nedaudz dārgākas kā Latvijā.

Nākamais rīts. Kamēr gulēju, tikmēr ceļa biedrs bija paspējis aizšaut uz pilsētu un smelties iedvesmu. Ceļā uz kādu armēņu krogu (30 km no Minskas), es aplūkoju drauga bildes, kurš mani iepazīstina ar Minsku dienas gaismā. Bomžu uz ielām nav - tādus uzreiz aizvāc prom, kā nekā arī PSRS tādu nebija. Pēc bildēm noprotu, ka padomju laiki te vēl eksistē, bet ne uzreiz pamanāmi. Ilglaicīgā Minskas iedzīvotāja no Latvijas padalās iespaidos par šo valsti. Secinājums ir viens – pāris dienas te ir forši, bet ne ilgu periodu. Beidzot brokastis. Laiks rāda 18:00, kad paliels bariņš ar latviešiem ieņem armēņu krogu. Paēdām un padzērām labi, tāpēc rēķinu arī gaidījām nopietnu, bet sanāca neliela vilšanās. Atnestais rēķins tik vien kā 920 000 rubļu, tāpēc skandinot "Miljonu, miljonu", tiek panākts, ka viesmīle atnesīs vēl kaut ko, lai sanāktu apaļš citrons.

Otro vakaru iesākām viesnīcas bārā. Tā viesmīle laikam strādāja kopš tā atvēršanas. Aptuveni 40 gadi, manāmi iešāvusi un uzvedībā kā divdesmit gadus jaunai meičai. Turpinājumā atkal devāmies baudīt Minskas nakts burvību. Šoreiz izvazājāmies pa daudziem Minskas nakts klubiem, bet sapratām, ka "Āfrikā" bija vislabāk, tāpēc arī otro nakti pabeidzām tur. Tā kā Baltkrievijā var pīpēt un pīpē visur, tad visas manas drēbes smirdēja tik drausmīgi, ka pašam riebās. Uzreiz atcerējos, cik labi, ka Latvijā ir aizliegums smēķēt sabiedriskajās vietās. Uzreiz pēc nakts uzdzīves dodamies uz Latviju, un vienīgā aizķeršanās ir uz robežas, kur, lai izkļūtu no valsts, vajag dabūt trīs dažādus zīmogus, kas likās pārāk sarežģīti un nevajadzīgi.

Pirms brauciena domāju, ka Baltkrievija ir kārtīga postpadomju valsts. Cerēju uz lielāku bardaku, bet realitātē Minska ir skaista, sakārtota pilsēta. Cerēju, ka Baltkrievija ir lēta valsts, bet realitātē izrādījās pavisam citādāk. Protams, varbūt laukos ar ir daudz lētāk, bet Minskā ieeja jebkurā klubā maksāja 35 000 rubļu jeb aptuveni 8.75 Ls. Tiesa taksis praktiski vienmēr maksāja 10 000 rubļu jeb 2.50 Ls. Paēst un padzert krogā varēja kaut kur par 50 000 rubļu (12.50 Ls).

Diemžēl šoreiz Rīgas "Dinamo" neuzvarēja pretinieku, kas nedaudz nomāca pirmo vakaru, bet nevar jau vienmēr uzvarēt. Katrā ziņā prieks par Latvijas faniem, kas iespēju robežās dodas atbalstīt savējos izbraukuma spēlēs.

1 2 37 komentāri

 +26 [+] [-]

, 2008-12-08 16:54, pirms 16 gadiem
Interesanti lasiit, biezhaak shaadu viedoklju gribeetos !

 +18 [+] [-]

, 2008-12-08 16:55, pirms 16 gadiem
varu nedaudz papildināt no fanu sektora skatu punkta skatījuma. Pirmais pārsteigums mūs sagaidīja jau pie Arēnas jo kā apsardze tur darbojās vietējais Specnaz (tā arī bija rakstīts uz formām) no sākuma šie negribēja mūs laist iekšā ar bungām jo bungu sišana ievērojami traucējot spēlētājiem koncentrēties (citāts) pēc tam gan ejot iekšā jāatzīst ka baltkrievu apsardzi problēmas bija mazākas kā ar Arēnas Rīga drošībniekiem jo viņus interesēja tikai tas lai neviens nenestu iekšā alkoholu, pārējo ar ko rīgā ir problēmas foto, lietussargi somas lūdzu.

Lai arī Specnazam bija iebildumi pret bungām arēnā brīvi tika tirgotās mūsu fanu iemīļotās taurītes, vietējie gan pat tās nelietoja, tāpat pa visām tribīnēm saskaitīju labi ja kādus 5 Minskas Dinamo kreklus (cena veikaliņā ~25 latiem).

Par troksni arēnā autors jau pareizi norādījā 4500 baltkrievi sēdeja kā nolēmēti kamēr ~120 letiņi taisīja atmosfēru, spēlēja mūsējie neparāk lai gan tik un ta varēja uzvarēt, nu vismaz neizšķirts varēja būt ja nebūtu nevajadzīgie Sorokina noraidījumi, un ja baltkrieviem nebūtu lielā diena uzbrukumā 3 vārti tika gūti pēc rikošetiem.

 +14 [+] [-]

, 2008-12-08 16:55, pirms 16 gadiem
Paldies par iespaidiem!

Prieks dzirdēt, ka Dinamo spēļu organizācija ir augstāka, nekā Minskā, jo baltkrievi taču ir mūžam bijuši mūsu sīvākie konkurenti hokeja jautājumos!

Būtu interesanti arī uzzināt kā spēles tiek organizētas bagātākajos KHL klubos!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +8 [+] [-]

, 2008-12-08 17:02, pirms 16 gadiem
Ir viens bet... Nevis Gorod Gerojev(Varoņu pilsēta), bet gan Gorod-Geroj(Pilsēta-Varonis)... Ir būtiska atsķirība...

  +8 [+] [-]

, 2008-12-08 17:08, pirms 16 gadiem
Interesanti palasīt. Paldies Ansim.

  +9 [+] [-]

, 2008-12-08 17:12, pirms 16 gadiem
daywalker rakstīja: Ir viens bet... Nevis Gorod Gerojev(Varoņu pilsēta), bet gan Gorod-Geroj(Pilsēta-Varonis)... Ir būtiska atsķirība...
paldies palaboju kkā automātiski ieraxtījās un nepamanīju kļūdu

  +3 [+] [-]

, 2008-12-08 17:16, pirms 16 gadiem
Ļooooti labi
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2008-12-08 17:30, pirms 16 gadiem
Tiešām visnotaļ interesants raksts,vietām tiešām nevarēja nepasmaidīt..!
Prieks lasīt tādus blogus,vairāk tādus derētu!

  +5 [+] [-]

, 2008-12-08 17:57, pirms 16 gadiem
Uzminiet kuraa muusu kaiminjvalstii ir visvairaak miljonaaru!!???

  +3 [+] [-]

, 2008-12-08 18:01, pirms 16 gadiem
tieshaam interesanti!! paldies autoriem!

  +3 [+] [-]

, 2008-12-08 18:04, pirms 16 gadiem
nu superīgs raksts, ļoti interesanti bija lasīt

  +2 [+] [-]

, 2008-12-08 18:06, pirms 16 gadiem
ļoti interesanti!!!!!!!! Nosauktā cena tiešām likās augstas...

  +2 [+] [-]

, 2008-12-08 18:50, pirms 16 gadiem
Nezinu kā izskatās ''Āfrika", bet rakstā pieminētā ''Šaiba" ir te.
Sevišķi man patīk kluba pareizais nosaukums - "ВЕСТУОРЛД КЛУБ"
';

  +2 [+] [-]

, 2008-12-08 19:27, pirms 16 gadiem
Jums tik daudz maksāja????

Vajadzēja iet paēst uz LIDO, tur tā pieēdāmies..ka pēc tam īpaši labi atpakaļceļā nebija

Bet par pilsētu piekrītu, nekur neviena papīra..metro arī lēts.. tikai laikapstākļi nepriecēja..tāpat kā mūsējo spēle...

Mums laikam paveicās. Uz Baltkrievijas robežas turpceļā nostāvējām ap 1,5h.
Atpakaļceļā ap 1h..

  +1 [+] [-]

, 2008-12-08 19:33, pirms 16 gadiem
DinamoRīga_FANS rakstīja: Jums tik daudz maksāja????

Vajadzēja iet paēst uz LIDO, tur tā pieēdāmies..ka pēc tam īpaši labi atpakaļceļā nebija

Bet par pilsētu piekrītu, nekur neviena papīra..metro arī lēts.. tikai laikapstākļi nepriecēja..tāpat kā mūsējo spēle...

Mums laikam paveicās. Uz Baltkrievijas robežas turpceļā nostāvējām ap 1,5h.
Atpakaļceļā ap 1h..
nu LIDO arī Rīgā ir LIDO, bet tie iestādījumi, kur mēs bijām, gan nav Rīgā. a metro patiešām lēts. pat vienu pieturu nobraucām. aptuveni mūsu naudās 15 santīmi

  +1 [+] [-]

, 2008-12-08 19:33, pirms 16 gadiem
Lietuvieši vispār nepārbaudija neko..pat neapturēja..

Personīgi man brauciens patika

  +1 [+] [-]

, 2008-12-08 19:35, pirms 16 gadiem
Tikai tie metro žetoni tādi jocīgi...

  +1 [+] [-]

, 2008-12-08 20:12, pirms 16 gadiem
Ir ok, izlasīju visu rakstiņu, patikās...

  +1 [+] [-]

, 2008-12-08 20:14, pirms 16 gadiem
Nu bet tur jau arii paradijas taa padomju atblaazma, kad viss izlaiziits, viss nomaskets lidz maksimumam!

un padomju laikos jau bomzhu nebija, BEZDARBS bija kriminaali sodaams

  +4 [+] [-]

, 2008-12-08 20:29, pirms 16 gadiem
Namejs latgaļu karotājs rakstīja: Nu bet tur jau arii paradijas taa padomju atblaazma, kad viss izlaiziits, viss nomaskets lidz maksimumam!

un padomju laikos jau bomzhu nebija, BEZDARBS bija kriminaali sodaams
Ehh, "derevnja" , bomzis nav bedarbnieks, bet cilveks bez dzives vietas no krieviska БОМЖ - без определенного места жительства, Padomija bija alhani un sinjkas, bet ari tiem bija, kur dzivot. Tapat ari tagad pie baltkrieviem - vairums ir vienadi nabadzigi, bet ne bomzhi.
Un speznazs jau apsargaja ari 2000 gada Peterburga hokiti, tas vel no padomju laikiem palicis, ka masu pasakumus drosibnieku specvienibas. Domaju ari ka Minska ir precizi, ka Krievija - ja tu esi arzemnieks, tad ludzu, cenas ir citas pavisam. Par to ne reizi ir nacies parliecinaties Krievija - ja runa bez akcenta, tad viss sanak reizes 3-4 letak.

  +3 [+] [-]

, 2008-12-08 21:23, pirms 16 gadiem
labs labs rakstinjsh....
paldies autoram

     [+] [-]

, 2008-12-08 22:35, pirms 16 gadiem
Jaa, interesanti gan. Un taisniba tev vien ir. Pasakumu organizacija mums ir labaka. Bet skersot robezu gan ir sudigi. Paldies par godigu viedokli.

  -3 [+] [-]

, 2008-12-08 23:54, pirms 16 gadiem
pirmā dzirdēšana, ka Latvijā aizliegts smēķēt sabiedriskās vietās (izņemot kafejnīcas, kāpņu telpas un pieturas).

  -2 [+] [-]

, 2008-12-09 00:40, pirms 16 gadiem
baltkrievija ir leta valst,ta ir tikaj minska,darga,ka neka galvaspilseta,un mums latvija riga ir ok,bet citas pilsetas ir clikti
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2008-12-09 09:33, pirms 16 gadiem
Baltkrievijā ir normāls savs čempionāts un viņiem KHL nav navajdzīgs, tāpēc arī nah viņiem tur daudz priecāties.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2008-12-09 09:54, pirms 16 gadiem
daywalker rakstīja: Ir viens bet... Nevis Gorod Gerojev(Varoņu pilsēta), bet gan Gorod-Geroj(Pilsēta-Varonis)... Ir būtiska atsķirība...
Ir viens vēl lielāks BET: latviski "Gorod Geroj" ir varoņpilsēta, nevis kaut kāds Pilsēta-Varonis!!!
lūk links: ailab.lv: Latviešu valodas skaidrojošā vārdnīca

  +3 [+] [-]

, 2008-12-09 10:07, pirms 16 gadiem
Maigonis_Papīrs rakstīja: Ir viens vēl lielāks BET: latviski "Gorod Geroj" ir varoņpilsēta, nevis kaut kāds Pilsēta-Varonis!!!
lūk links: http://www.ailab.lv/vardnica/servlet/Vardnica?vards=varo%F2pils%E7ta
paldies. labots

     [+] [-]

, 2008-12-09 10:21, pirms 16 gadiem
isti_nezinu rakstīja: Baltkrievu draugs no Minskas stāstīja, ka baltkrieviem par Dinamo (Minska) un arī KHL ir diezgan liela vienadzība. Viņus vairāk interesē vietējais čempis. Par Dinamo spēlēm reklāmas praktiski neesot, nekādu kluba suvenīru ar praktiski neesot vai ir dārgi. Uz spēlēm visbiežāk esot tikai ap 2000 cilvēku, kuri, kā jau minēts, vienkārši sēž un noskatās spēli. Labākajā gadījumā aplaudējot pie iemesta gola. Galvenais vienaldzības iemesls esot nu jau atlaistais treneris, kurš komandā savāca lielu skaitu ļoti viduvēju ārzemnieku. Piedēvām viņš tos turēja laukumā pat tad, kad spēle šiem galīgi nevedās.
Tā ar bija, bet tagad cik esmu palasījies presbolā, lietas mainījušās un tauta sāk iemīlēt komandu un nākt uz spēlēm

  +2 [+] [-]

, 2008-12-09 10:23, pirms 16 gadiem
zetons autoram

  +1 [+] [-]

, 2008-12-09 14:04, pirms 16 gadiem
Labi,ka spēji visu savilkt kopā.A tā nu ierasti sastādīts maršruts-krogi,krogi.Labi,ka uz hoķi aizgājāt.

  +1 [+] [-]

, 2008-12-09 15:33, pirms 16 gadiem
girts skuja rakstīja: Labi,ka spēji visu savilkt kopā.A tā nu ierasti sastādīts maršruts-krogi,krogi.Labi,ka uz hoķi aizgājāt.
nu tak iistens fans dzer, dzer un velreiz dzer fanoshana un dzrshana ir dzimushas, lai buutu kopaa
es piemeram vienreiz neatceros ka no Arenas Riigas liidz nakstmiitnei zasulauka nokljuvu
vienreiz treshdien Chelse speli noskatijos disko-paba, jo apkartejos pabos radija MU speli un es nakamas div dienas panjeme day of no darba, jo pohas lapiit neprotam!!!
1 2 37 komentāri