Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2986, Did:0, useCase: 3

Kaimiņu duelis handbola laukumā: Latvijai PK kvalifikācija sāksies pret igauņiem

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Kaimiņu duelis handbola laukumā: Latvijai PK kvalifikācija sāksies pret igauņiem
Davors Čutura. Foto: LHF

Latvijas un Igaunijas vīriešu handbola izlašu spēlēs 2. novembrī Valmierā un 4. novembrī Tallinā noskaidrosies, kura no komandām piedalīsies 2025. gada pasaules čempionāta kvalifikācijas pamatturnīrā. Latvijas un Igaunijas izlašu ceļš ceturto reizi krustojas kādā no kvalifikācijas turnīriem un līdz šim labākais sekmes ir bijušas Latvijas izlasei. Tas neko negarantē, jo pašreiz situācija ir citādāka un tā nav mainījusies vēl vairāk mums par labu, taču nav arī iemesla uzskatīt Igaunijas izlasi par neapstrīdamu favorīti vai neuzvaramu šajā kaimiņu duelī.

Ar Igaunijas izlasi tikāmies vēl 1998. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā - 22:22 viesos un 29:23 savā laukumā. Vienā grupā bijām 2015. gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīrā - 35:25 mājās un 30:32 viesos. Visbeidzot - vienā grupā bijām 2020. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā un uzvarējām abās spēlēs - 30:24 mājās un 24:18 viesos. Pēdējais no turnīriem bija līdz šim sekmīgākais Latvijas vīriešu handbola izlases vēsturē, jo pirmo reizi izdevās iekļūt Eiropas čempionāta finālturnīrā, taču tā Latvijas izlase un pašreizējā izlase ir divas ļoti atšķirīgas komandas. No 2020. gada čempionāta sastāva pašreiz komandā ir tikai abi vārtsargi - Artūrs Kuģis (Dobeles ''Tenax'') un Edgars Kukša (Vācijas 3. līgas Ziemeļrietumu zonas klubs OHV "Aurich"), kuri arī ir pieredzējušākie spēlētāji Latvijas izlases rindās.

Pašreizējā Latvijas izlase ir "ar atrāvienu" jaunākā komanda starp visām Eiropas izlasēm, kuras pieteikušās 2025. gada pasaules čempionāta kvalifikācijas spēlēm. Latvijas izlases rindās ir divi 16 gadus veci spēlētāji (Virslīgas rezultatīvākais spēlētājs Valdis Kalniņš no MSĢ un viņa komandas biedrs Andis Bors, kuram gada beigās paliks 17), bet pavisam desmit spēlētāji nav vecāki par 20 gadiem. Pavisam izlases rindās pirms spēlēm ar Igauniju ir deviņi spēlētāji no ārzemju klubiem. Pirmo reizi kopš 2018. gada janvāra (2019. gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīrs) izlases rindās pirms kvalifikācijas spēlēm ir Raivis Gorbunovs, kurš pašreiz spēlē Norvēģijas pēc ranga 2. līgas klubā "Bergsoy". Gorbunovs, kā arī līnijas spēlētāji Artūrs Meikšāns (Igaunijas klubs Pelvas "Serviti") un Mārtiņš Stepuļonoks-Stepanovs (ASK/"Zemessardze"/LSPA) ir pieredzējušākie starp laukuma spēlētājiem - attiecīgi 24, 25 un 24 gadi. Jaunie handbolisti - gan "ārzemnieki", gan pašmāju spēlētāji - kopš iepriekšējām izlases spēlēm ir progresējuši, viņi kļuvuši kaut nedaudz rūdītāki un pieredzējušāki, bet par vēlmi sevi apliecināt vispār lieki runāt.

Interesanti būs pavērot mūsu jaunos "ārzemniekus" - Robertu Rancānu no "Helvetia Anaitasuna", kurš ir pirmais Latvijas hanbdolists Spānijas ASOBAL līgā, Jevgeņiju Rogonovu no Spānijas pēc ranga otrās līgas kluba "Villa de Aranda" un Rauku Erlendu Serafimoviču no Vācijas 3. līgas Ziemeļaustrumu zonas komandas "Stralsunder HC".
Neilgi pirms spēlēm ar Igauniju savainojumu dēļ no sastāva izkrita Ņikita Pančenko, Antons Šuleiko, Nils Kreicbergs un Guntis Piļpuks, atsācis trenēties, bet tikai janvārī drīkstēs atsākt spēlēt Emīls Kurzemnieks. Ar šiem spēlētājiem ierindā Latvijas izlase noteikti būtu ievērojami spēcīgāka un tās izredzes pārspēt igauņus divu spēļu summā būtu daudz lielākas. Diemžēl izlasei atkal nevarēs palīdzēt Dainis Krištopāns. Īstu iemeslu, šķiet, nevar nosaukt arī viņš pats... Skaidrs, ka ir sakrājušies sīki savainojumi (to varēja manīt spēlē Berlīnē ar "Fuchse"), jo Daiņa loma MT "Melsungen" sastāvā Vācijas 1. bundeslīgā ir ļoti liela - komanda pašreiz ir vicelīdere un tas ir labākais starts tās vēsturē. Savukārt Krištopāna rēķinā ir 42 gūti vārti un 35 rezultatīvas piespēles, kas ir desmitais lielākais piespēļu skaits visā 1. bundeslīgā. Skaidrs, ka izlašu pauze ir vienīgais laiks, kad var veltīt laiku ģimenei, taču, iespējams, ka ir kāds cits iemesls, ko mēs nezinām. Daiņa gūtie vārti un devums aizsardzībā būtu ļoti noderīgi, bet ne mazāk noderīga būtu viņa piedalīšanās kā tāda - izlases jaunie spēlētāji sapņo doties laukumā kopā ar Krištopānu un viņa piedalīšanās jaunajiem būtu vēl lielāks stimuls sevi apliecināt. Tā būtu un jācer, ka būs, liela pievienotā vērtība.

Igaunijas izlasei ir jauns galvenais treneris - bijušais tās saspēles vadītājs un iepriekšējā galvenā trenera zviedra Tomasa Sivertsona asistents Martins Noodla. Spēles pret Latvijas izlasi viņam būs pirmās Igaunijas izlases galvenā trenera lomā. Arī igaunijas izlasē notiek paaudžu maiņa un arī viņu izlase ir kļuvusi jaunāka - spēlēs ar Latviju nepiedalīsies pašreiz ārzemēs zināmākie igauņu handbolisti Maits Patrails (pašreiz ir komandas meklējumos) un Deners Jānimā (spēlē Japānā), nav starp 20 kandidātiem minēti Kaspars Lēss, Armi Pērts, Jirgens Rooba un Martins Johansons... Trīs igauņu spēlētāji ir jaunāki par 20 gadiem, bet deviņi nav vecāki par 23 gadiem. Arī jauna komanda, taču šajā komandā ir vairāk nekā mums pašmāju čempionāta līmenī jau pieredzējušu spēlētāju, kuri piedalās Baltijas handbola līgas čempionātā un arī tā ir vēsrtīga pieredze.

Pirmais vārtsargs Igaunijas izlasē acīmredzot būs 31 gadu vecais Rasmuss Otss no Vilandes komandas (savulaik 1. bundeslīgas pieredze "Bergischer HC" rindās). bet viņa dublieris - Armis Priskuss no HC "TALLAS". No laukuma spēlētājiem vispirms jāizceļ Karlu Roosnu no Vācijas 2. bundeslīgas komandas 1.VfL "Potsdam", kurš ir ceturtais rezultatīvākais savā komandā, bet komanda turnīra tabulā atrodas 3. vietā. Vēl viens pieredzējis ārējās līnijas spēlētājs Karls Tooms tagad spēlē Kuveitā, bet pirms tam sekmīgi spēlēja Vācijas 2. bundeslīgā un Zviedrijā (bija Kuģa komandas biedrs "Varberg" rindās). Islandes virslīgā "Akureyrar" rindās spēlē Ots Variks, Zviedrijas virslīgā jeb Allsvenskan līgā - Markuss Vitkars, Vācijas 3. līgā - Mihkels Lēps un Dāvids Mamporia, Somijas virslīgā - Arturs Morgensons. Pašreiz rezultatīvākais spēlētājs (36 vārti) Baltijas handbola līgā ir tikai 19 gadus vecais Hendriks Kokss no Vīlandes komandas, starp rezultatīvākajiem ir arī Pelvas komandas spēlētājs Tēniss Kase, vēl jāpiemin Kases kluba biedru Matiasu Rebani.

"Uz papīra" Igaunijas izlases potenciālais virknējums izskatās nedaudz spēcīgāks un rūdītāks par mūsējo, taču spēle notiks uz grīdas nevis uz papīra. Arī Martins Noodla uzskata, ka Igaunijas izlases pārākums - ja tāds vispār ir - ir niecīgs un visai nosacīts. Visu izšķirs tas, kura komanda būs labāka tieši spēles vakarā.