Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2986, Did:0, useCase: 3

Handbola vārtsargs Kuģis: ''Igaunija pēdējos gados ir progresējusi''

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Handbola vārtsargs Kuģis: ''Igaunija pēdējos gados ir progresējusi''
Artūrs Kuģis. Foto: LHF.

LETA. Latvijas vīriešu handbola izlases pretiniece pasaules čempionāta kvalifikācijā Igaunija pēdējos gados ir progresējusi, uzskata valstsvienības vārtsargs Artūrs Kuģis.

Ceturtdien Latvijas nacionālā vīriešu handbola izlase Valmierā sāks 2025.gada pasaules čempionāta kvalifikāciju pret Igauniju, bet sestdien dosies atbildes spēlē uz Tallinu. Pasaules čempionāta priekškvalifikācijā desmit komandas cīnīsies par piecām vietām otrās kvalifikācijas fāzes pirmajā kārtā, katra pāra uzvarētājiem nākamajā posmā pievienojoties Lietuvai, Ukrainai un Beļģijai.

Kā sarunā ar Latvijas Handbola federāciju (LHF) stāstīja Kuģis, izlasē ir jaunas sejas, tāpēc galvenais treneris Davors Čutura cenšas izprast katra handboliste individuālās spējas.

"Ar igauņiem šī nav ne pirmā, ne otrā reize. Pazīstam viņus, viņi mūs. Tam ir gan savs pluss, gan mīnuss. Pretinieks pēdējos gados ir progresējis, ar top komandām spēj spēlēt diezgan līdzīgi. Pašiem spēli jau no pirmās minūtes jāspēlē pārliecinoši, katram jāzina savs darbs laukumā un domāju, ka tad arī mums izdosies," LHF citē Kuģa stāstīto.

Arī Latvijas izlases spēlētājs Valdis Kalniņš atzina, ka Igaunijas valstsvienība ir zināms pretinieks. "Cienīgs, ņemot vērā Eiropas čempionāta kvalifikācijas rezultātus. Pašiem būs daudz jāstrādā ar bumbu un savstarpējo saspēli," secināja Kalniņš.

Šajā kvalifikācijā izlases galvenais treneris Davors Čuturu pārstāvēt Latvijas godu aicinājis 17 spēlētājus, tai skaitā deviņus leģionārus - Edgaru Kukšu, Ralfu Geisleru, Raulu Erlendu Serafimoviču, Endiju Kušneru, Jevgeņiju Rogonovu, Robertu Rancānu, Jāni Pāvelu Valkovski, Artūru Meikšānu un Raivi Gorbunovu.

Nacionālās vīriešu izlases sastāvā spēlei pret Igauniju nepievienosies Vācijas bundeslīgas klubā "MT Melsungen" spēlējošais Dainis Krištopāns, kā arī Vācijā spēlējošais vārtsargs Rolands Ļebedevs. Pēc aizvadītajām Eiropas Kausa spēlēm gūtās mikrotraumas liegs izlasei palīdzēt arī trīs Dobeles "Tenax" kluba spēlētājiem Nilam Kreicbergam, Antonam Šuleiko un Ņikitam Pančenko.

Nacionālo vīriešu izlasi turpinās vadīt pieredzējušais serbu izcelsmes treneris Davors Čutura, bet otrā trenera amatā Arnolds Straume. Čutura aicinājis izlases vadīšanā vēl divus profesionāļus no Spānijas, kuri pavisam neseno pieredzi guvuši Spānijas augstākās līgas klubā "Cisne Balonmano" - video analīzes speciālistu Laureano Martinesu Simonu, kā arī fiziskās sagatavotības un vārtsargu treneri Santjago Garrido Pintosu.

Līdz šim pēdējo reizi Latvija ar Igauniju tikās 2020.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā, kur divu spēļu kopsummā izcīnīja uzvaru - mājās ar 30:24, izbraukumā ar 24:18.

2023.gada Pasaules čempionāta kvalifikācijā Latvijas valstsvienība trīs spēlēs piedzīvoja zaudējumu Itālijas (23:36) un Farēru (Fēru) salu (19:26) valstsvienībām, bet pret Luksemburgu nospēlēja neizšķirti (30:30), tāpēc kvalificēties nākamajai kārtai neizdevās.

Izmantotie resursi:
LETA