Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:113, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Balsojums vai farss?

Jānis Celmiņš

Viedoklis: Balsojums vai farss?
Viens no "aizmirstajiem" - Mārtiņš Pļaviņš
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Jau vairākas nedēļas notiek balsojums par Latvijas 2008.gada populārāko sportistu. Vai balsojums ir objektīvs? Vai visi nominētie sportisti ir penījuši būt nominantu skaitā? Iespējams kāds ir aizmirsts?

Jau vairākas nedēļas portālos delfi.lv un olimpiāde.lv notiek balsojums par Latvijas populārāko sportistu. Balsojums turpināsies līdz 4. decembrim un par trim „varoņiem”, kuri saņems vislielāko balsu skaitu, turpināsies balsošana televīzijas tiešraidē 6. decembrī. TV skatītāju balsojuma uzvarētājs/a ceremonijas noslēgumā tiks sumināts kā 2008.gada "Latvijas populārākais sportists/te". Tiktāl viss liekas korekti…

Aptaujā katrā reizē var nobalsot tikai par vienu cilvēku (kādu no 14 kandidātiem vai savu kandidātu). Lai iegūtu objektīvākus rezultātus, katru dienu internetā no vienas IP adreses varēs nobalsot vienu reizi. Arī tas ir nosacīti korekti, lai gan aktīvākie balsotāji aptaujas laikā savu viedokli var paust vai pussimts reizes…

Nedaudz uzmanības balsojumā pieejamajiem sportistiem, par kuriem iespējams nobalsot, un pats galvenais, kuri... aizmirsti? Aizvadītajos pāris gados „Gada balvas” organizatori bija manāmi satraukti par peripētijām, kas radās skatītāju balsojumā par populārāko sporta veidu atzīstot orientēšanās sportu. Šogad ar nominantu izvēli pasākuma (balsojuma) organizatori parāda savu nekompetenci un to, ka pašus sporta draugus uzskata par muļķiem, kuri neseko līdzi sporta notikumiem Latvijā un pasaulē. Šo rindu autors pat uzskata, ka balsojums padarīts par „balsojumu par brendiem” (atvainojos - zīmoliem) nevis reāliem sportistu sasniegtajiem rezultātiem.

Novērtētie…

Edgars Masaļskis, Māris Štrombergs, Ernests Gulbis, Jeļena Prokopčuka, Anete Jēkabsone-Žogota, Viktors Ščerbatihs, Andris Biedriņš, Vadims Vasiļevskis, Ainārs Kovals, Aleksandrs Samoilovs, Mārtiņš Sirmais – man piekritīs daudzi, ka šie uzvārdi liekus komentārus neprasa un viennozīmīgi ir pelnījuši būt nominantu skaitā. Vairāk vai mazāk, bet starp labākajiem ir pelnījuši būt gandrīz ikviens no viņiem. Un ikvienam no viņiem ir izredzes iekļūt labāko trijniekā.

Pārvērtētie un aizmirstie…

Mārtiņš Rubenis – lai man piedod kamaniņsporta mīļotāji, bet 2008. gadā šim neapšaubāmi talantīgajam puisim TIK ievērojami sasniegumi nav bijuši. Nenoliedzami viņš ir viens no atpazīstamākajiem ziemas sporta veidu atlētiem, bet vai viņa vietā nevarēja būt, piemēram, Martins Dukurs? Rubenis aizvadītajā Pasaules kausa izcīņā bija 18. vietā, bet Dukurs piektais(!), turklāt vienā no posmiem pat izcīnīja uzvaru. Rubenis uz goda pjedestāla Pasaules kausa posmos nekāpa… Vai starp nominantiem nebija pelnījis būt arī Jānis Miņins ar savu „bobu” četrinieku? Vai cits Eiropas čempions šorttrekists Haralds Silovs?

Māris Verpakovskis – neesmu nekāds dižais futbola pazinējs, taču izlases sniegumam sekoju līdzi regulāri, tāpat pievēršu uzmanību mūsu futbolistu sasniegumiem ārzemju klubos. Nez kāpēc Verpakovskis 2008. gadā ar neko ievērības cienīgu manā atmiņā nav palicis. Traumas, bieži manīts uz sava pārstāvētā kluba rezervistu soliņa, vārtus guvis ļoti reti – tas ir viss ar ko man asociējas Verpakovskis aizvadītajā (2008.) gadā. Tāpēc, lai man piedod futbola daugi, viņam šajā sabiedrībā (nominantu skaitā) nebūtu jābūt… Vai viņa vietā nebūtu jābūt, piemēram, Kasparam Gorkšam? Puisim, kurš aizvadītajā gadā dzina izmisumā Anglijas otrās līgas vārtsargus…

Karlīne Štāla - meitene, auto sportiste – tas izklausās iespaidīgi. Vai viņa ir pelnījusi būt starp šiem „dūžiem”? Liekas, ka vairāk tomēr nē… Ja starp nominantiem ir Štāla, kāpēc nav Haralda Šlegelmilha? Viņš taču nopietni „tēmē” uz vietu kādā no F1 komandām, kā pats pirms kāda laika izteicās – „tuvāko divu trīs gadu laikā!” Savulaik sācis kā kartinga braucējs, Haralds pēcāk startējis dažādās mazākās formulās – "BMW", "Renault" un citās nacionālo čempionātu klasēs Eiropā. Vēlāk pārgājis uz Vācijas F-3, kur absolvējis daudzas lieliskas sacīkstes. Visam iepriekš minētajam sekoja F-3 "Euroseries", tagad WTCC "International Formula Masters"

Aleksandrs Samoilovs bez Mārtiņa Pļaviņa (?) – Pludmales volejbolu (savam priekam) spēlē arī šo rindu autors un viņam nez kāpēc liekas, ka „bīča” laukuma tīkla vienā pusē tomēr spēlē divi cilvēki… Vai es kļūdos? Liekas, ka tomēr nē! Mārtiņš Pļaviņš taču bija viens no galvenajiem vilcējiem Pekinas Olimpiskajās spēlēs „leģendārajā spēlē” pret nākamajiem čempioniem Todu Rodžersu un Filu Dalhauzeru. Abi puiši aizvadītajā vasarā sasniedza praktiski neiespējamo – izcīnīja vietu Olimpisko spēļu pludmales volejbola turnīrā, tāpēc liekas, ka abi būtu pelnījuši būt nominantu skaitā. Nez kāpēc starp labākajiem atrodams tikai Aleksandrs? Kāpēc savulaik motosportisti Kristers Serģis un Artis Rasmanis visur devās „rociņās sadevušies” un ja atmiņa neviļ, tad arī Gada balvai sportā tika nominēti kā duets.

Daudzi teiks, ka balsojot, taču var ierakstīt sportista vārdu un uzvārdu logā "Cits" un viss notiek, taču vai tas ir objektīvi? Skumji, ka pie šāda balsojuma organizēšanas roku liek cilvēki, kuri nespēj novērtēt reālos sportistu sasniegumus. Ļoti iespējams, ka ir aizmirsts vēl kāds...

1 2 59 komentāri

 +17 [+] [-]

, 2008-11-04 00:03, pirms 15 gadiem
Jā... nez kādam maksā par kādu sportistu iekļaušanu/neiekļaušanu???

 +33 [+] [-]

, 2008-11-04 00:06, pirms 15 gadiem
Raksta autoram 10.. nu TIEŠI ŠOGAD tur Rubenim, Verpakovskim, Štālai un, piedodiet, Sirmajam nav vietas.....
Kaa var nebuut Dukurs un Silovs - absolūtais eiropas čempions nu sorry, bet nekas nav godiigs šajā dzivē..

  +7 [+] [-]

, 2008-11-04 00:10, pirms 15 gadiem
piekriitu,bet kaa atruna vinjiem derees fraaze:"jaabalso tachu par populaaraako nevis nopelniem bagaataako"...
skumji
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +15 [+] [-]

, 2008-11-04 00:15, pirms 15 gadiem
viennozīmīgi piekrītu uzrakstītajam. tiesa gan jāatzīstas, nepiedalos balsošanā ne internetā, nedz arī kaut kādos telefonbalsojumos. viss šis patiesībā tāds farss vien ir. jau pirms balsojuma sākuma principā ir skaidrs (vismaz tā es domāju, un diez vai kļūdīšos), ka uzvarētājs būs Māris Štrombergs. Protams runāt par kaut kādu titula pelnīšanu vai nepelnīšanu viņa sakarā būtu absolūti muļķīgi.
Taču ne par to viss stāsts. Patiesībā es gribēju teikt, ka tas ir absolūti lieks balsojums. Principā nominanti ir labākie (sportā), kas mums ir. vismaz tā tam būtu jābūt. Un kaut kāda balsošana to visu pārvērš par kaut kādu strīdu par to vai "labāk ir ēst zupu vai braukt ar automašīnu". Tā vietā labāk būtu paslavēt visus, atzīmēt, ka par viņiem nav aizmirsts un uzrīkot skaistu pasākumu ar (protams pēc iespējas) visu piedalīšanos un atbilstošu godināšanu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +12 [+] [-]

, 2008-11-04 00:29, pirms 15 gadiem
Cepums autoram.
Absolūti piekrītu..
Un Masaļskis.. nu nez, nez vai ir pelnījis..

  +5 [+] [-]

, 2008-11-04 00:40, pirms 15 gadiem
Kurš izvēlējies konkrētos sportistus? Pieprasām paskaidrojumus no pasākuma organizatoriem!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-11-04 00:47, pirms 15 gadiem
Kapēc bīčā naw duelis ?

  +2 [+] [-]

, 2008-11-04 00:48, pirms 15 gadiem
nu teiksu ta-ir stulbi vispar ko taadu rikot salikt maisaa dazadus sporta viedus un tad pateikt...Tu esi labakais sportists!

  +4 [+] [-]

, 2008-11-04 01:48, pirms 15 gadiem
tieši par Pļaviņa zemo vērtējumu biju sašutis, kad šodien redzēju rezultātus. kas ir Samoilovs bez Pļaviņa leģendārās aizsardzības? dīvaini balsojuma rezultāti. acīmredzot, ja pāri sauc par Samoilovu/Pļaviņu, tad masām pirmais iesēžas prātā vieglāk :/

  +5 [+] [-]

, 2008-11-04 02:27, pirms 15 gadiem
labs raksts! viennozomigi, raksta autors butu japienem darba, kas izverte nominantus! jaatzist, ka sitais bija olimpiskais gads un ja nekas arkartejs nenotiks, tad, pasaules cempionam un olimpiskajam cempionam, M.Strombergam butu jauzvar balsojuma, bet parejie skiet tika atlasiti pavirsi, bez ipasas iedzilinasanas! un par Samoilova nominesanu bez Plavina, nominantu sastaditajiem butu vispar janokaunas!

  +2 [+] [-]

, 2008-11-04 03:00, pirms 15 gadiem
Ja, es par Pljavinju nobalsoju, bet sashu ne.. vel par Gulbi. bet nu jaa - nahalaa Pljavins no laivas izmests!

  +8 [+] [-]

, 2008-11-04 07:33, pirms 15 gadiem
Atvainojos, bet ko tur dara Masalskis?

     [+] [-]

, 2008-11-04 07:43, pirms 15 gadiem
Masaļski, pēc viņa izdarībām, par sportista paraugu nu galīgi nenosauksi. Drīzāk varētu būt gada vilšanās. Tā pat arī Prokopčuka - viņa šogad maz ir piedalījusies kādā maratonā (piedodat, ja neatceros) ?

  +2 [+] [-]

, 2008-11-04 08:25, pirms 15 gadiem
Raksts uz 10... Jā, bet tāda jau ir Latvija... Un kur Miņins & Co, Silovs? Vot šitas man nepatīk -nenovērtē tos, kuri viswairāk dara!

  +1 [+] [-]

, 2008-11-04 08:27, pirms 15 gadiem
Pīlādzīt, viņa aizgāja atvaļinājumā!

  +2 [+] [-]

, 2008-11-04 08:34, pirms 15 gadiem
labs raksts Janka...

nu biichaa viens kalnus nevareesi gaazt nekaadiigi!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-11-04 09:06, pirms 15 gadiem
Pisec!!!! Tocna kur Dukurs Minins haris!!???Vo sporta funkcionari bl. Lai taisa sarakstu ar pilnigi visiem sportisitem un gan tauta no visiem izvelesies tos labakos!!!!

     [+] [-]

, 2008-11-04 09:07, pirms 15 gadiem
Ieraugot tādus uzvārdus kā Verpakovskis,Rubenis,Prokopčuka sākumā nesapratu kādā balsojumā aicina piedalīties.IESPĒJAMS,ka saraksta veidotājs sajaucis gadus,varbūt bija ļoti noguris!Un tad vēl tas neizdevies joks ar Samoilovu.Varbūt speciāli gribēja pazemot Pļaviņu?Jo ar Miņinu viņam noteikti tas izdevās.

     [+] [-]

, 2008-11-04 09:44, pirms 15 gadiem
Paldies par rakstu...taa jau ir no sen seniem laikiem,kuram vairaak naudas,tas tiek visur un arii taadaa veidaa mums tiek veidoti visaadi topiki utt.,bet reaalaajaa dziivee ir pavisam savaadaak....AUTORAM 10 par acis atvershanu fukcionaariem,kas riiko topiku Latvijas Gada sportists!

  -1 [+] [-]

, 2008-11-04 10:10, pirms 15 gadiem
Starp citu no nosaukuma izriet, ka balsojums ir par 2008 gada POPULĀRĀKO sportistu, nevis par labāko. K.Štāla tiešām ir populārāka par H. Šlegelmilhu un M. Verpakovskis par K.Gorkšu. Ja tam pieiet no šādas loģikas, tad viss ir kārtībā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: knaible

  +1 [+] [-]

, 2008-11-04 11:47, pirms 15 gadiem
viktorovičs

Par Verpi jau nu garām tu pateici - viņš ir VISREZULTATĪVĀKAIS Latvijas futbola spēlētājs vēsturē (rezultatīvāks par leģendu Paharu)!!! Un tu atļaujies pateikt, ka bez spēles ar turkiem neko viņš nav parādījis?

  +3 [+] [-]

, 2008-11-04 11:49, pirms 15 gadiem
Drīzāk varētu balsot par uzlecošajām zvaigznēm-Karsumu, Džeriņu, Daugaviņu? Tie puiši pēc gadiņa, diviem -liks par sevi runāt.

Par Karsumu - iespējams, bet laiks jau būtu NHL debitēt... Daugaviņa statistika šobrīd nav spoža, arī izlasē tāds bāls bija. Džeriņš vēl spēlē pie junioriem Amerikā... 21 gada vecumā. Varbūt tu domā Gunti Džeriņu?

  +1 [+] [-]

, 2008-11-04 12:14, pirms 15 gadiem
pilniibaa piekriitu...

  +2 [+] [-]

, 2008-11-04 12:38, pirms 15 gadiem
..kādu laiku tik sakarīgu rakstu esporta nebiju redzējis, super!!!
..vienīgi žēl, ka neko tur mainīt šobrīd laikam nevar, lai gan man jau liekas, ka neatkarīgi no tā kādi sportisti tiek iekļauti šajā sarakstā, tik un tā uzvarēs Štrombergs un pelnīti.. ja skatamies sporta veida popularītāti un to kā sportists ar nes Latvijas vārdu pasaulē, tad gan laikam galvenie kandidāti būtu Gulbis ar Biedriņu...

  +3 [+] [-]

, 2008-11-04 12:41, pirms 15 gadiem
Viktorovičs rakstīja: Reāli- mūsu SUPERZVAIGZNE ir Biedriņš!
Anete arī ir liela zvaigzne!

  +4 [+] [-]

, 2008-11-04 14:11, pirms 15 gadiem
Kā var nieiekļaut Miņinu??
Viņš taču kļuva par EIROPAS ČEMPIONU!Ar to vien jau pietiek.Vienalga kāds sporta veids.
Bobslejs ir ziemas F1.Tā ir lielvalstu cīņa par to kam labāka tehnika,zinātne,sagatavotāji.Viņš apsteidza vāciešus,krievus,šveiciešus un konkrēti tajā posmā arī amerikāņus un kanādiešus!!!
Nu, bet ja tas ir tikai popularitātes konkurss, tad kāpēc tur nav Šķēle iekļauts?Viņš man liekas, ir ļoti populārs arī starp tiem, kas zin tikai to, ka basketbolā bumba jāmet grozā.

     [+] [-]

, 2008-11-04 14:58, pirms 15 gadiem
Raksts jau labs... ielikts ikurat reizē ar SPORTA AVĪZES iznākšanu un ir 1:1 ar redaktora sleju tajā... un visi vēl cepumus dod...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 59 komentāri