Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Kalns: "Toņiševs kā labais aizsargs nekad nebūs Jaunzems vai Savaļnieks"

Emils Ozerinskis

Kalns: "Toņiševs kā labais aizsargs nekad nebūs Jaunzems vai Savaļnieks"
Jurģis Kalns. Foto: Jānis Līgats

Līdz Virslīgas sezonas sākumam ir palikušas divas nedēļas. Aizvadītajā sezonā čempionu pilnvaras nolikušās "Valmieras" galvenais treneris Jurģis Kalns sarunā ar Latvijas futbola žurnālistu Edmundu Novicki komentēja Lūkasa Vapnes atgriešanos Vidzemes komandā un pastāstīja par vietējiem futbolistiem, no kuriem Edmunds aizvadītajā sezonā cerēja sagaidīt lielāku progresu.

Jau trīs ar pusi nedēļas "Valmiera" atrodas treniņnometnē Turcijā, kur strādā pie spēlētāju meistarības slīpēšanas un jaunās shēmas veidošanas 2024. gada Virslīgas sezonai. Trešo gadu pie valmieriešu stūres būs 41 gadu vecais Jurģis Kalns, kura vadītā komanda starpsezonā šķīrās no vairākiem 24 gadu slieksnim pārkāpušiem spēlētājiem, lai uzmanību vērstu uz futbolistu attīstību, par kuriem nākotnē būtu iespēja nopelnīt pāreju tirgū.

Par valmieriešu skaļāko starpsezonas papildinājumu Lūkasu Vapni treneris teica: "Lūkasu gribējām arī pagājušajā sezonā, bet klubi nespēja vienoties savā starpā - redzēja viņam dažādas izaugsmes iespējas. Man ir prieks, ka viņš ir atnācis. Vapne ir atnācis par gadu pieredzējušāks, gatavāks un kustīgāks. Domāju, ka viņam būs ļoti liela loma "Valmieras" spēles uzbūvē un stilā. Ja Fražam Kermanī bija nepieciešams gads, lai aprastu ar visu, kas šeit notiek, tad Lūkass zin visu virtuvi. Viņam nekas jauns nav ne mūsu klubs, ne Virslīgas čempionāts. Ļoti ceru, ka šis Lūkasam varētu būt kārtīgs izlaušanās gads. Arī "Mettā" viņš guva vārtus un veica daudz rezultatīvas piespēles, bet, ja saliekam kopā ar Latvijas nacionālo izlasi, viņam šis būs ļoti svētīgs gads, lai jau šī gada laikā pagozētos nacionālajā izlasē."

Latvijas futbola apskatnieks Novickis konkrētu jautāja par virkni vietējiem spēlētājiem, kurus pērn valmieriešu rindās gribējās redzēt ar straujāku progresu. Par Latvijas izlasē debitējušo Toņiševu valmieriešu treneris ieskicēja: "Maksims Toņiševs nekad nebūs Alvis Jaunzems vai Roberts Savaļnieks, spēlējot kā labajam aizsargam. Viņam ir citas funkcijas. Viņš ir pilnīgi savādāks spēlētājs. Viņš ir nepiekāpīgāks un agresīvāks stils. Uz lielu rezultativitāti es no viņa neceru. Domāju, ka arī Latvijas izlases kontekstā jaunais treneris no viņa rezultativitāti neprasīs. Viņš var iekrampēties jebkurā spēlētājā un nelaist vaļā, visu spēli krītot uz nerviem un elpojot pakausī. Makss ir nenogurdināms spēlētājs, kurš visas 90 minūtes var skriet vienā tempā - augstā tempā. Rezultativitātes punktus no viņa pagaidām neprasām. Jebkurš treneris, protams, gribētu punktus, bet Makss nav uz centrējumiem tendēts futbolists."

"Emīlam Birkam pagājušā sezona nebija tik veiksmīga kā iepriekšējā. Pēc 2022. gada sezonas mēs gribējām padarīt viņu mazliet spēcīgāku un koordinētāku. Viņš citreiz nespēja pats pakārtoties kājai, lai būtu elastīgs un sekmīgi pieņemtu bumbu vai pareizu aizsardzības stāju. Daudz ar viņu pastrādāja Ivo Lakučs. Cerējām, ka Emīls atnāks vaļā ātrāk, bet tas neizdevās. Ceru uz šo sezonu. Viņš jau arī izskatās vairs ne tik masīvs. Emīlam būtu jānāk ārā šajā gadā," par komandas kreisās malas aizsargu izteicās Kalns.

"Roberts Veips konkurēja par vietu sastāvā ar Niku Sliedi. Viņam patraucēja trauma. Sezonas beigās viņš visu laiku bija traumēts. Līdz ar to Robertam sezonas beigu daļa bija pilnībā neveiksmīga. Viņš vēl joprojām atkopjas no tās traumas," Kalns iezīmēja pagājušā gada sākumā pamatsastāvā izmantotā Veipa nedienas.

Kalns atzīmēja, ka balsta pussarga un centra aizsarga pozīcijās spēlējušajam Čudaram pērnajā sezonā ir bijis solītis uz priekšu: "Pērn Kristeram Čudaram bija daudz minūtes, salīdzinot ar 2022. gada sezonu. Viņam sezona bija daudz produktīvāka. Viņam bija jāuzņemas daudz lielāka nasta. Dabūja vairāk spēļu un bija vairāk uz sevi jāuzņemās. Viņam tas bija pirmais tāds interesantais gads, kurā bija jāspēlē nozīmīga loma mūsu rotācijā."

Vislielāko entuziasmu trenera balsī varēja dzirdēt par pērnajā sezonā spārna postenī spēlējušo limbažnieku: "Niks Dusalijevs labi sāka, bet pēc pirmajām spēlēm viņš izkrita vīrusa dēļ. Viņš pamazām atnāca ierindā. Guva trīs vārtus un likās, ka varētu atvērties. Pačukstēšu, ka Dusalijevu beidzot izmantosim pozīcijā, kur viņam ir potenciāls būt visefektīvākajam. Esmu apmierināts ar to, kā viņš izskatās malējā aizsarga pozīcijā. Protams, ir problēmas aizsardzības darbībās, tas ir normāli. Domāju, ka tas varētu būt diezgan jaudīgs un ātrs labais aizsargs. Niks varētu būt nevis kā Alvis Jaunzems - rezultatīvo piespēļu krājējs, bet vārtu guvējs kā malējais aizsargs. To Nikam novēlu. Tas kā viņš šajā starpsezonā uz 100% strādā, varu noņemt cepuri. Cilvēks ir sapratis, ko viņš grib un vēlas. Ir apmierināts ar savu pozīciju un seko lielajam futbolam šajā pozīcijā. Domāju, ka Niks varētu pārsteigt šogad."

Pilna saruna 34 minūšu apjomā publicēta Edmunda "Patreon" kontā.

     [+] [-]

, 2024-02-23 12:29, pirms 2 mēnešiem
Emīl, Tev, kā Valmieras futbola ''ekspertam'' būtu jāzin, ka Dusalijevs jāraksta ar i nevis ī.

     [+] [-]

, 2024-02-23 12:43, pirms 2 mēnešiem
Paldies. Tagad vari izlabot ''Slidi'' uz ''Sliedi''

  -1 [+] [-]

, 2024-02-23 12:46, pirms 2 mēnešiem
Pēctam izlabo arī ''valmieirešu'' uz ''valmieriešu'' un ''Jaunzmes'' uz ''Jaunzems''

  -2 [+] [-]

, 2024-02-23 12:47, pirms 2 mēnešiem
Auda Bauda rakstīja: Pēctam izlabo arī ''valmieirešu'' uz ''valmieriešu'' un ''Jaunzmes'' uz ''Jaunzems''
Slēpts komentārs: ziemeļi

  +1 [+] [-]

, 2024-02-23 13:03, pirms 2 mēnešiem
ziemeļi rakstīja: Ko tu tur p.......s katram burtam dunduk.....
Tad kad tu lasi portālu un nevari izlasīt teksu, jo katrs otrais vārds ir uzrakstīts nepareizi, tad, laikam jāpalīdz autoram

 +12 [+] [-]

, 2024-02-23 13:08, pirms 2 mēnešiem
Auda Bauda rakstīja: Tad kad tu lasi portālu un nevari izlasīt teksu, jo katrs otrais vārds ir uzrakstīts nepareizi, tad, laikam jāpalīdz autoram
tagad izlabo "teksu" uz "tekstu"

     [+] [-]

, 2024-02-23 13:38, pirms 2 mēnešiem
"Toņiševs kā labais aizsargs nekad nebūs Jaunzems vai Savaļnieks" nice murgo. “Dobele kā pilsēta nekad nebūs Rīga vai Ventspils”
“Ozerinskis kā autors nekad nebūs Suvezida vai Dilāns”

  +1 [+] [-]

, 2024-02-23 14:25, pirms 2 mēnešiem
ziemeļi rakstīja: Ko tu tur p.......s katram burtam dunduk.....
ej, strādā uz savu gateri, trīs klašu izglītība, nenovērsies no darba!

  +2 [+] [-]

, 2024-02-23 14:57, pirms 2 mēnešiem
Pandora rakstīja: ej, strādā uz savu gateri, trīs klašu izglītība, nenovērsies no darba!
Matu skaldītāji...

  -1 [+] [-]

, 2024-02-23 15:38, pirms 2 mēnešiem
ziemeļi rakstīja: Ko tu tur p.......s katram burtam dunduk.....
tak tas auda ir pilnigs autists

  +1 [+] [-]

, 2024-02-23 17:11, pirms 2 mēnešiem
Ceram uz labāku sezonu un spēlētāju progresu, diezgan daudz jaunu latviešu pa laukumu skraida tas jānovērtē.

     [+] [-]

, 2024-02-23 20:12, pirms 2 mēnešiem
Auda Bauda rakstīja: Emīl, Tev, kā Valmieras futbola ''ekspertam'' būtu jāzin, ka Dusalijevs jāraksta ar i nevis ī.
jāzina rasktāms ar a galā. Jāzina kopā ar jāraksta ir stila kļūda. korektāk būtu - būtu jāzina, ka rakstāms.....

     [+] [-]

, 2024-02-23 20:13, pirms 2 mēnešiem
Auda Bauda rakstīja: Pēctam izlabo arī ''valmieirešu'' uz ''valmieriešu'' un ''Jaunzmes'' uz ''Jaunzems''
pēctam... nu pats saproti. Nav latviešu valodā vārda - pēctam.

     [+] [-]

, 2024-02-23 20:15, pirms 2 mēnešiem
Auda Bauda rakstīja: Tad kad tu lasi portālu un nevari izlasīt teksu, jo katrs otrais vārds ir uzrakstīts nepareizi, tad, laikam jāpalīdz autoram
liekvārdība. tad... tad... , kā arī, iespraudumi ir jāatdala ar komatiem no abām pusēm, kā arī piedomā, kur sākas pirmais palīgteikums - tie jāatdala ar komatiem.

     [+] [-]

, 2024-02-23 20:31, pirms 2 mēnešiem
Mūžīgi potenciālie vapnes un visi pārējie mettieši, kas, kā izrādās nespēj bumbu apstrādāt. Nekā te nebūs