Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

LFF saglabā leģionāru sistēmu "3+8" un turpina soļot VAR virzienā

Rolands Eliņš

LFF saglabā leģionāru sistēmu "3+8" un turpina soļot VAR virzienā
Vadims Ļašenko. Foto: LFF

Arī 2023. un 2024. gada sezonās "Optibet" Virslīgas čempionātā spēlētāju izmantošanas noteikumi paliks līdzšinējā kārtībā, lēmusi Latvijas Futbola federācijas (LFF) valde, kas apstiprinājusi arī nākamos soļus video tiesneša asistenta (VAR) sistēmas ieviešanā.

Pašreizējie noteikumi, kas līdz ar to paliks nemainīgi arī nākamajās divās sezonās, paredz, ka katram virslīgas klubam ir tiesības pieteikt neierobežotu skaitu spēlētāju, kuri nav federācijas sagatavoti spēlētāji, taču vienlaicīgi laukumā ir jāatrodas vismaz trim spēlētājiem, kuri ir federācijas sagatavoti spēlētāji. Par federācijas sagatavotiem spēlētājiem tiek uzskatīti tie spēlētāji, kuri vecumā no 12 līdz 21 gadam ir bijuši reģistrēti kādā no LFF klubiem vismaz trīs pilnas sezonas.

"Laicīga šo noteikumu pārskatīšana un attiecīga lēmuma pieņemšana ir nepieciešama klubu un paša turnīra prognozējamībai un ilgtermiņa attīstībai, lai visiem iesaistītajiem pēc iespējas ātrāk būtu skaidri noteikumi un LFF skatījums. Esošā vietējo futbolistu un viesspēlētāju izmantošanas kārtība sevi ir labi pierādījusi, par ko liecina virkne faktoru no čempionāta intrigas viedokļa pēdējās sezonās līdz klubu sniegumam Eiropas turnīros un Latvijas nacionālās izlases rezultātiem," pauž LFF prezidents Vadims Ļašenko. "Virslīgas čempionāts un tā dalībnieki savā attīstībā iet līdzi laikam dažādos līmeņos, katrā nākamajā sezonā sperot acīmredzamus attīstības soļus uz priekšu."

Saistībā ar virslīgas čempionāta tālāko attīstību svarīgs faktors ir arī plānotā VAR sistēmas ieviešana, pie kā šogad uzsākts reāls darbs, veicot nepieciešamo izpēti, plānošanu un iestrādņu veikšanu. Saskaņā ar LFF valdes lēmumu FIFA "Forward" programmas ietvaros tiek iesniegts pieteikums VAR simulatora īrei, lai uzsāktu tiesnešu apmācību VAR sistēmas izmantošanai.

"Tieši pēdējā laikā virslīgas spēlēs ir bijušas vairākas kļūdas tiesnešu lēmumos, no kurām ar VAR sistēmas ieviešanu mēs nākotnē varam izvairīties. Čempionāta līmenis pēdējos gados ir ievērojami audzis, un mūsu tiesnešiem ir nepieciešama papildu palīdzība arī savā izaugsmē ne tikai tradicionālā formā - semināri, apmācības un pieredzes apmaiņa - , bet arī mūsdienīgu tehnoloģisko risinājumu veidā. Mēs redzam un secinām, ka VAR sistēmas ieviešana ir aktuāls jautājums, kas nākotnē palīdzēs turpināt augt gan tiesnešiem un klubiem, gan arī turnīram,” uzsver V. Ļašenko.

Kā ziņots, VAR ieviešana virslīgā un Latvijas kausa izcīņā sākotnēji tiek plānots kā četru gadu projekts ciešā sadarbībā ar FIFA speciālistiem, kam sekos nepārtraukts sistēmas uzturēšanas un attīstīšanas process. Pie labvēlīga tiesnešu apmācības procesa, infrastruktūras sagatavošanas un tehnoloģisko risinājumu ieviešanas VAR sistēma virslīgas čempionātā varētu sākt darboties 2023. gada sezonā.

Tāpat LFF valde vienojusies par automātiskās laistīšanas sistēmas izbūvi mācību un treniņu centrā "Staicele", kā arī pagarinājusi LFF futbola klubu meiteņu futbola nodaļu akreditācijas nolikuma darbību līdzšinējā redakcijā līdz 2022. gada beigām. Vienlaikus apstiprināti grozījumi LFF akreditēto jaunatnes klubu spēlētāju sagatavošanas kompensācijas noteikumos.

LFF prezidents Vadims Ļašenko tāpat iepazīstinājis LFF valdi par plāniem saistībā ar drīzumā gaidāmo UEFA prezidenta Aleksandera Čeferina vizīti Latvijā un apņemšanos pretendēt uz 2026. gada Eiropas telpu futbola čempionāta rīkošanu Latvijā. Par šīm aktualitātēm plašāka informācija no LFF puses sekos atsevišķi.

Nākamā LFF valdes sēde paredzēta 11. oktobrī.

Izmantotie resursi:
https://lff.lv/zinas/14247/virsliga...

     [+] [-]

, 2022-08-22 17:31, pirms 2 gadiem
"sistēmu "3+8"
tad jau brašie Āfrikas dēli un Balkānu talanti - laipni aicināti

  +1 [+] [-]

, 2022-08-22 18:27, pirms 2 gadiem
Lai jau brauc bagātiem klubiem bus iespējā tik pie Eiropas naudas, bet Latvijas futbolam nebūs izmainās, kur mēs esam tur ari paliksim ar Andoru izmisīgi cīnoties par uzvaru.

  +1 [+] [-]

, 2022-08-22 18:38, pirms 2 gadiem
kurš ievēl šādu valdi? 50%+1 biedrs? Kas ir šie biedri - Bērnu futbola skolas,dažādi čekistu kantori un fiktīvi mazpisāņu biedri? Kuri ir atkarīgi no lff dotācijām?
Cik miljonu saņem lff katru gadu no fifa? Vai par šiem miljoniem ir kāds rezultāts?
Vienkārši bēdīgi un slimi ir pieņemt, ka latvijas augstākajā līgā futbolā -vienīgajā platformā, kur izaugt latvijas futbolistam, viņam ir jācīnās par iespēju zem saules ar leģionāriem.

     [+] [-]

, 2022-08-22 18:44, pirms 2 gadiem

  +2 [+] [-]

, 2022-08-22 18:49, pirms 2 gadiem
Par to virslīgas līmeni vēl varētu padiskutēt,kā arī par šo milzīgo leģionāru skaitu Latvijas futbolā.Skaidrs,ka LFF ir ieinteresēta daudzu leģionāru klātbūtnē,jo par to nāk naudiņa.Skaidrs ir arī tas,ka nevar katru gadu mainīt "spēles noteikumus',tāpēc,lai jau šī sistēma darbojās vēl dažus gadus,kad redzēsim tos augļus.Manuprāt,ja ir cēlies meistarības līmenis,tad drīzāk apakšgala komandām,kuras pa retam atņem punktus ar leģionāriem pārpildītajos klubos.Supernovai tikai tagad parādījās divi pirmie leģionāri un tie paši ukraiņi,bez dižiem CV,Tukumam trīs leģionāri sastāvā,Mettai šobrīd trīs un Spartakam četri.Varbūt,ka spēlejot pret bagātajiem klubiem,šo klubu vietējie futbolisti paaugstina savu meistarību,tikai,cik spēlētāju no šiem klubiem ir valsts izlasē?

  -1 [+] [-]

, 2022-08-22 19:12, pirms 2 gadiem
Šeit labākais ir tas, ka Zvirgzdiņš ar savu agrāko tekstu, iet pret savu kumīru, kura kepka bija uzvilkta ļoti cieši. Gan jau izdomās atrunu. Kā jau Namejs.

  -1 [+] [-]

, 2022-08-22 19:17, pirms 2 gadiem
Esošā vietējo futbolistu un viesspēlētāju izmantošanas kārtība sevi ir labi pierādījusi, par ko liecina virkne faktoru no čempionāta intrigas viedokļa pēdējās sezonās līdz klubu sniegumam Eiropas turnīros un Latvijas nacionālās izlases rezultātiem," pauž LFF prezidents Vadims Ļašenko.
Tiešām?!!! Klauns!

  +3 [+] [-]

, 2022-08-22 23:08, pirms 2 gadiem
Kas tur tāds diži nepareizs ko viņš pateica? Marinējoties savā sulā, siltumnīcas apstākļos bez konkurences līmenis točna necelsies, var diskutēt vai trīs nav par zemu, bet talantīgākos un centīgākos no jaunajiem jau nogrābj un izmanto, pārējiem jāpacenšas vairāk un jāpierāda sevi 'supernovās' vai jāmeklē cita profesija, nav ko atspārdīt ciparu un traumēt skatītāju acis ar sliku atdevi laukumā

it sevišķi tagad kad ir desmit komandas virslīgā, kur pēdējās piecās jo vairāk vietu latviešiem, kur restaurēt karjeras vai pierādīt varēšanu

  +2 [+] [-]

, 2022-08-23 02:28, pirms 2 gadiem
Nu nav īpašas problēmas tajā 8+3. Nu būtu, pieņemsim 5+5 un ko tas mainītu? Rīga, RFS un Liepāja parakstītu pa 2 spēlētājiem ar LV pasēm no lejasgala komandām. Rezultātā to līmenis pazeminātos. Bet turīgie Eirokausos varētu bliezt ar 11 leģiem un mūsu liekie deldētu beņķi. Var arī tagad, bet nedara kurš ir līmenī tas spēlē. Ŗīgai Eirokausos spēlēja Jurkovskis un Puriņš, būtu arī Černomordijs, bet trauma. Liepājai ierindā bija Zviedris, Savaļnieks, Kara un Tarasovs, RFS - Šteinbors, Jagodinskis un uz maiņu Stuglis, Zjuzins, Sorokins + Dubra. Valmierai - Matrevics, Krollis, Jaunzems, Balodis. Kurš konkrēti no Latvijā spēlējošiem cietis dēļ tā, ka viņa vietu ieņēma viduvējs Āfrikas vai Balkānu dēls? Turīgie maksā leģionāru maksas, nabagie saņem naudu par U-21 spēlētājiem. Kā rezultāts 10 klubi VL, jo Latvijas pases turētājiem biku prasības noplaka. Biezeņi laiku pa laikam piepērk sev spēlētājus un nabagiem tiek kāds grasis. Spēlē labāk tiksi pie gardāka kumosa Top-4, nepatīk brauc uz ārzemēm. Nu nav mums Latvijas čempī tādu spēlētāju, kuri reāli tagad ir gatavi pastiprināt VL vadošos klubus. Ja kāds no vietējiem sāks maukt tā, ka izkonkurēs kādu no biezeņu leģiem, viņu momentā savāks, bet kamēr nevari labāk spēlē Tukuma vai Supernovas pamatsastāvā pret turīgajiem un pierādi ka vari, tad jau kāds no biezeņiem momentā paraus. Plus vēl ir mazais brālis Auda - tur gan nauda ir, gan konkurence mazāka.

     [+] [-]

, 2022-08-23 05:15, pirms 2 gadiem
Garais1606 rakstīja: Nu nav īpašas problēmas tajā 8+3. Nu būtu, pieņemsim 5+5 un ko tas mainītu? Rīga, RFS un Liepāja parakstītu pa 2 spēlētājiem ar LV pasēm no lejasgala komandām. Rezultātā to līmenis pazeminātos. Bet turīgie Eirokausos varētu bliezt ar 11 leģiem un mūsu liekie deldētu beņķi. Var arī tagad, bet nedara kurš ir līmenī tas spēlē. Ŗīgai Eirokausos spēlēja Jurkovskis un Puriņš, būtu arī Černomordijs, bet trauma. Liepājai ierindā bija Zviedris, Savaļnieks, Kara un Tarasovs, RFS - Šteinbors, Jagodinskis un uz maiņu Stuglis, Zjuzins, Sorokins + Dubra. Valmierai - Matrevics, Krollis, Jaunzems, Balodis. Kurš konkrēti no Latvijā spēlējošiem cietis dēļ tā, ka viņa vietu ieņēma viduvējs Āfrikas vai Balkānu dēls? Turīgie maksā leģionāru maksas, nabagie saņem naudu par U-21 spēlētājiem. Kā rezultāts 10 klubi VL, jo Latvijas pases turētājiem biku prasības noplaka. Biezeņi laiku pa laikam piepērk sev spēlētājus un nabagiem tiek kāds grasis. Spēlē labāk tiksi pie gardāka kumosa Top-4, nepatīk brauc uz ārzemēm. Nu nav mums Latvijas čempī tādu spēlētāju, kuri reāli tagad ir gatavi pastiprināt VL vadošos klubus. Ja kāds no vietējiem sāks maukt tā, ka izkonkurēs kādu no biezeņu leģiem, viņu momentā savāks, bet kamēr nevari labāk spēlē Tukuma vai Supernovas pamatsastāvā pret turīgajiem un pierādi ka vari, tad jau kāds no biezeņiem momentā paraus. Plus vēl ir mazais brālis Auda - tur gan nauda ir, gan konkurence mazāka.
pa lielam piekrītu , bet sīkumi ir sīkumi

     [+] [-]

, 2022-08-23 09:30, pirms 2 gadiem
Nevaru piekrist teorijai par to, ka apakšgala klubos latviešu spēlētājiem jau visas iespējas. Iespējams, ka aizsargiem un vārtsargiem, jā. Bet ne jau uzbrūkošiem spēlētājiem ir laba iespēja attīstībai, ja tava komanda lielāko daļu spēles aizvada savā laukuma pusē.

Ļoti daudz visādas nianses sastājas kopā, lai izaugtu Verpakovskis vai Rubīns, vai neizaugtu nekas. Pagaidām sistēma diezgan stabili sekmē to, lai neizaugtu nekas. Protams, ja man nebūs taisnība, tikai priecāšos.

     [+] [-]

, 2022-08-23 10:22, pirms 2 gadiem
Viss plūst, viss mainās.

2019.gadā "Auda" iestājās par pieņemtā limita 8+3 atcelšanu.
https://sportacentrs.com/futbols/la...

2022.gadā "Auda" spēles pārtraukumā bija spiesta veikt papildu maiņu, lai tikai saglabātu laukumā tos pašus trīs minimāli nepieciešamos LV (FSS/ATP) spēlētājus.
https://optibetvirsliga.com/gallery... (1:17:10)

     [+] [-]

, 2022-08-23 21:23, pirms 2 gadiem
mndvolk rakstīja: Nevaru piekrist teorijai par to, ka apakšgala klubos latviešu spēlētājiem jau visas iespējas. Iespējams, ka aizsargiem un vārtsargiem, jā. Bet ne jau uzbrūkošiem spēlētājiem ir laba iespēja attīstībai, ja tava komanda lielāko daļu spēles aizvada savā laukuma pusē.

Ļoti daudz visādas nianses sastājas kopā, lai izaugtu Verpakovskis vai Rubīns, vai neizaugtu nekas. Pagaidām sistēma diezgan stabili sekmē to, lai neizaugtu nekas. Protams, ja man nebūs taisnība, tikai priecāšos.
Uz doto brīdi LV Virslīgā ir 5 komandas kurās var progresēt uzbrucējs uz nebēdu. Tās ir 16 spēles. 4 spēles pret nedaudz spēcīgāku pretinieku (Auda) un 16 spēles pret spēcīgu pretinieku. Manuprāt ideāls sadalījums. Var progresēt cik vien uziet + laiku pa laikam arī pret smagsvariem sanāk uzspēlēt. Spēlējot pret sētas izlasēm progress neradīsies, manuprāt tagad viss ir atkarīgs no pašiem spēlētājiem. 8 komandas bija par īsu, bet 10 pilnīgi normāli.