Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Analīze: Emersons nepalīdzēja aizsardzībā, RFS zaudēja

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Analīze: Emersons nepalīdzēja aizsardzībā, RFS zaudēja
Foto: Sanita Ieva Sparāne

"Optibet" Virslīgas 1. kārtas neapšaubāmi karstākā spēle izvērtās starp RFS un "Valmieru". Diezgan negaidīti uzvaru ar 3:2 izcīnīja "Valmiera". Aplūkosim sešas mača epizodes, kuras izšķīra spēles likteni.

Tiešām svarīgi uzsvērt, ka šī nav visas spēles analīze. Iemeslus, kāpēc "Valmiera" uzvarēja, noteikti var meklēt dziļāk. Vien piebildīšu, ka par spīti vispārējai sajūsmai par "Valmieras" sniegumu un Viktora Moroza pēc spēles sacītajam (atzina sakāvi, nosauca "Valmieras" panākumu par pelnītu) RFS tikpat labi varēja arī uzvarēt. Pēc xG rādītāja ("godīgs rezultāts", ņemot vērā sitienu pozīcijas) RFS bija pārāka ar 2.41.-1.87, ko uzrāda "Wyscout" dati, kamēr "Instat" dati mani šokēja ar 4.05-1.58. Šai gadījumā es gan daudz vairāk ticētu pirmajai versijai, taču galvenā doma - spēle bija itin līdzīga, katrai komandai bija savi trumpji un mača gaitā realizējās un papildus vēl arī nerealizējās virkne pavērsienu. Sestdien Hanzas vidusskolas laukumā spēle varēja noslēgties jebkādi.

Šeit apskatīšu tikai sešas epizodes - piecus gūtos vārtus un vienu neizmantoto iespēju, kas varēja sniegt RFS uzvaru. Neskatoties uz provokatīvo virsrakstu, uzsveru, ka, ja aplūkotajās epizodēs futbolists tiek kritizēts, tas nenozīmē, ka viņš aizvadījis kopumā sliktu spēli. Runa tikai par šīm epizodēm.

Ieteikums reizē ar teksta lasīšanu un bilžu aplūkošanu skatīties arī video izgriezumus, lai redzētu visu dinamikā.

RFS gūst agrus vārtus

Solovjovs pagūst pacelt galvu, lai izdarītu mērķētu piespēli, tomēr patiesībā šeit nekas nebriest. Bumba nonāk "Valmieras" centra aizsarga Baloža redzeslokā un atliek vien to spēlēt - vai nu atspēlēt vārtsargam, vai vienkārši sist bumbu ārpus laukuma. Tomēr Daniels nenolasa situāciju un, iespējams, nomierinās, redzot, ka Emersons ir tālu (par ko liecina Baloža pavērstais skats atpakaļ).

Piezogas Kuadio, fiziski pagrūž "Valmieras" aizsargu un uzreiz nokļūst ar bumbu bīstamā pozīcijā. Kamēr Kuadio ar Emersonu saspēlējas un brazīlietis tiek līdz piespēles brīdim, Balodis ir atgriezies centra aizsarga pozīcijā un sedz Lemajiču. Taču Daniels arī šeit nav uzdevumu augstumos, Lemajičs spēj atbrīvoties un raidīt bumbu vārtos. Emersons epizodē nodemonstrē prasmi spēlēt vienlīdz labi ar abām kājām.



RFS "nenogalina" spēli

Var jau būt, ka "Valmiera" izglābtos arī no 0:2, jo ritēja tikai 37. minūte, taču neapšaubāmi šo var saukt par atslēgas epizodi. Divu "Valmieras" spēlētāju kļūdas gandrīz noveda pie katastrofas. Vispirms uz apsteigšanu mēģināja spēlēt balsta pussargs Želizko, pēc tam to pašu darīja centra aizsargs Gadrani (video dinamikā tas labāk redzams), un "Valmieras" aizsardzība tika saraustīta. Šeit izcelšu, ka atkal Kuadio atstāja jaņos savu pretspēlētāju - kotdivuārietis ir viens no labākiem Virslīgā spēlē ar korpusu.



Lūk, pāris sekunžu laikā viesiem paliekot bez viena centra aizsarga un balsta pussarga (atgādinu, ka "Valmiera" sāka spēli ar 4-4-2 ar rombā izveidotiem pussargiem, tātad tikai vienu balstu), RFS vārtu priekšā ieguva labvēlīgu divi pret divi situāciju. Turklāt papildus uzskrēja neviena nepiesegtais Šāričs, ar kuru būtu bijis jāspēlē balstam Želizko (nevis Fallam, kurš no flanga nepagūst).

Balodis labi tika galā ar Lemajiču, tomēr "Valmierai" vēl paveicās, ka bumba neatlēca pie Šāriča, bet gan Emersona. Te jautājums, vai Jaunzemam nevajadzēja strauji tuvoties Emersonam, taču Alvim, ieņemot bloķēšanas pozu, izdevās atvairīt RFS brazīlieša sitienu. Emersons šeit nerealizēja savu tehnisko arsenālu.

Krollis pirms pārtraukuma izlīdzina

"Valmiera" pie rezultāta 0:1 spēlēja skaisti, dinamiski un taustījās uzbrukumā, kamēr RFS, manuprāt, bez bumbas spēlēja pārāk pasīvi. Pavērojiet video pirmās 15 sekundes! Jā, komentētājs pareizi atzīmē, ka "Valmiera" tieši šo uzbrukumu iesāk lēni (toties sajūt bumbu), taču ko dara RFS? Vai manāt no RFS traucējumus pretiniekam? Rīdzinieku advokāti var sacīt, ka RFS spēlētāji ieņēmuši savas pozīcijas un gaida pirmo soli no pretinieka. Tomēr neticu, ka tāds bija Moroza uzstādījums. Pārāk zemu, pārāk riskanti. Jā, Silagadzes sitiens tiek labi nobloķēts, taču tad kļūdu pieļauj vāju spēli aizvadījušais Popzlatanovs - viņš neaprēķina bumbas lidojuma virzienu, pats sevi izslēdz no spēles, un tālāk jau Falls lieliski nospēlē ātrumā pret Savaļnieku un atrod centrējumu.

RFS šai epizodē ielaida vārtus un pirmajā acu uzmetienā gribas visu vainu uzvelt Šāričam, kurš pavirši paspēra bumbu uz labu laimi (atkārtojumā 01:16 to var labi redzēt, tā tiešām nevajadzēja rīkoties), un tā otro reizi nonāca pie Kroļļa. Taču padomāsim arī par divu citu spēlētāju rīcību. Stuglis kontrolē Geju, Solovjovs sākotnēji Krolli. Kreisās malas aizsargs Solovjovs centrējuma brīdī paraujas uz vārtu priekšu, iespējams, uzskatot, ka Stuglis no Geja pārāk distancējies. Tomēr šādi tieši Solovjovs atstāj savu malu brīvu, kur paliek viltīgi atkāpušais Krollis.



Tomēr visvairāk mani šokē Emersona rīcība šajā epizodē. Jā, var teikt, ka Emersona sedzamais nomināli ir Jaunzems, kamēr Krolli pametis Solovjovs, tomēr skaidrs, ka futbols ir dinamisks sporta veids, kurā visbiežāk jāpieņem lēmums atkarībā no situācijas, kāda izveidojusies, nevis pēc likuma burta. Emersonam nav darba (ne Jaunzems, ne kāds cits pat netuvojas soda laukumam), viņš ir tuvu Krollim, taču brazīlietis noskatās uz notikumiem savā priekšā un nedodas palīgā. Video no 24. līdz 28. sekundei labi redzams, kā Emersons atstāj likteņa ziņā šo epizodi. Krollis ar lielisku izpildījumu sodīja.

Un "Valmiera" jau vadībā

Video 6. sekundē redzam, ka Strumiju pieviļ tehnika, argentīnietis atlaiž bumbu par tālu un pazaudē to. Taču nekāda katastrofa vēl nav notikusi - bumba zaudēta pretinieka laukuma pusē, un, lai gan Jokota uzsāk lielisku reidu (noturas kājās pēc Kuadio kontakta), RFS pagūst pārslēgties uz aizsardzību un katram "Valmieras" uzbrucējam ir savs aizsargs - Jagodinskis spēlē ar Silagadzi, Šāričs kontrolē Jokotu, Stuglis Sovu, bet Solovjovs pagūst piesteigties pie Kroļļa. Plus skaitliskā vairākuma (aizsardzībā) nodrošināšanai vēl papildus ir Savaļnieks un Strumija. Seši pret četri, neviena brīvā, viss kārtībā.

Un te pēkšņi uzbrukuma labajā pusē parādās Gejs! Par flangu tajā zonā ir atbildīgs tas pats Emersons. Atkal, protams, var diskutēt un nepretendēju uz vienīgo taisnību - iespējams, pēc funkciju sadalījuma Emersonam bija jāpieskata tas pats Jaunzems, taču situācija izveidojās tāda, ka abi RFS balsti Šāričs un Strumija bija aizņemti, un atlika paļauties tikai uz Emersonu. Turklāt atkal futbola izpratnē pagāja ilgs laiks (3-4 sekundes), kopš Gejs sitiena pozīcijā bija pilnīgi viens - tikai epizodes beigās brazīlietis ir piesteidzies klāt, tomēr novērst vārtu zaudējumu nepagūst.

Krollis veic vēl vienu nokdaunu

Trešajos ielaistajos vārtos cilvēcīga kļūda, kāda var gadīties jebkuram, no Strumijas puses. Viņš, mēģinot mukt no Geja, pazaudēja bumbu, un tas ātri vien noveda pie 1:3. Tomēr vēlos vērst uzmanību uz citu aspektu - "Valmiera", atrodoties vadībā ar 2:1, nevis pasīvi sagaidīja pretinieku savā laukuma pusē (atgādina kaut ko?), bet gan ar pieciem laukuma spēlētājiem atrodas ļoti augstu RFS pusē. Tai zonā valmieriešu ir tikpat, cik rīdzinieku, lai gan Strumija epizodes sākumā šķietami pārliecinoši kontrolē bumbu.

Ko tik augsts presings šādos gadījumos dod? Strumija zaudē bumbu video 7. sekundē un paskaitiet, cik "Valmieras" spēlētāju ir RFS soda laukumā jau pēc trim sekundēm! Jokotas piespēles brīdī mājinieku soda laukumā ir četri pret trīs vairākums "Valmierai". Vēl pēc mirkļa piesteidzas arī Silagadze, un RFS vārtu priekšā ir pamatīgs ugunsgrēks, kas netiek apdzēsts, jo atkal Krollis bez jebkādas domāšanas ar spēku triec bumbu vārtos.



RFS iet uz visu banku un atjauno intrigu

Morozs saprata, ka vairs nav, ko zaudēt un mača beigu daļā vispirms pārgāja uz spēli ar trim aizsargiem, aizsūtot augstāk Solovjovu un Savaļnieku, bet vēl pēc tam uzbrukumā sūtīja arī centra aizsargu Stugli. Ņemot vērā arī Kuadio-Kaleba maiņu (uzmainītais Kalebs ir 1.94 metrus garš), RFS kādā brīdī būtībā spēlēja ar četriem uzbrucējiem, no kuriem trim ir augumā raženi - Lemajičs, Kalebs un Stuglis. RFS no vienas puses padarīja futbolu primitīvāku, no citas puses efektīvāku. Spēli izglābt neizdevās, bet vienus vārtus atspēlēt gan (tiesa, "Valmiera" vairākas reizes aizjoņoja ļoti bīstamos pretuzbrukumos, kurus izniekoja).

Grūti spriest, vai "Valmierai" vajadzēja uz RFS pārmaiņām reaģēt atbildīgāk un vēršu uzmanību, ka RFS otro gūto vārtu epizodē "Valmierai" vārtu priekšā izveidojās mazākums (trīs pret četriem), taču jāizceļ arī Stugļa varējums - Elvis, pirmkārt, skaisti un strauji ierāvās soda laukumā un, otrkārt, perfekti palaida bumbu nāvīgajā zonā starp vārtsargu un centra aizsargiem. Aicinu pavērot video tieši Stugļa darbības.



Šai spēlē bija arī citi interesanti notikumi - RFS varēja izraut dramatisku 3:3, kā arī mača gaitā bija trīs epizodes, kurās futbolisti nospēlēja uz robežas (Jagodinskis, Gejs, Silagadze) un varēja izpelnīties arī sarkano kartīti. Tādas lietas atliksim citai reizei.

  +1 [+] [-]

, 2021-03-17 10:23, pirms 3 gadiem
Reizēm tiesāšana ir dīvaina, pirmajā epizodē, kur Kuadio piespēlēja, nebija spēle ar korpusu ar roku vienkārši pagrūda Balodi, tas nav vienīgais gadījums, kad tiesneši liberāli skatās uz roku palaišanu, raušanu aiz krekla, tāpat liela daļa ''podkatu'' ir uz noteikuma robežas, fdaudzas vienkārši ''podnožkas'', kaut spēlē it kā uz bumbu.
Labi kāds teiks sīkumi, futbols nav balets, bet toties uz aizmuguru izdomāšanu, meklē cm un bieži izčakarē spēli, kur nekāda aizmugure nebija, abi bija uz vienu līniju.

  -2 [+] [-]

, 2021-03-17 11:43, pirms 3 gadiem
sinajs rakstīja: Reizēm tiesāšana ir dīvaina, pirmajā epizodē, kur Kuadio piespēlēja, nebija spēle ar korpusu ar roku vienkārši pagrūda Balodi, tas nav vienīgais gadījums, kad tiesneši liberāli skatās uz roku palaišanu, raušanu aiz krekla, tāpat liela daļa ''podkatu'' ir uz noteikuma robežas, fdaudzas vienkārši ''podnožkas'', kaut spēlē it kā uz bumbu.
Labi kāds teiks sīkumi, futbols nav balets, bet toties uz aizmuguru izdomāšanu, meklē cm un bieži izčakarē spēli, kur nekāda aizmugure nebija, abi bija uz vienu līniju.
Tev dzīvē kādreiz arī kaut kas patīk?

  +1 [+] [-]

, 2021-03-17 12:11, pirms 3 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Tev dzīvē kādreiz arī kaut kas patīk?
Tu gribi teikt, ka baigi labi tiesā?

  +1 [+] [-]

, 2021-03-17 12:20, pirms 3 gadiem
Futbols nav regbijs, kādreiz tā rokas nepalaida, aiz krekliem nerāva un par to sodīja!
Vēl par tiesāšanu- pērn rudenī vairākas spēles tiesneši sačakarēja ar nesaprtotamiem lēmumiem, pendelēm un citādi.

     [+] [-]

, 2021-03-17 12:31, pirms 3 gadiem
labs raksts!

  +1 [+] [-]

, 2021-03-17 13:20, pirms 3 gadiem
Treneriem viela pārdomām.

  +3 [+] [-]

, 2021-03-17 14:24, pirms 3 gadiem
Paldies par šo analīzi! Lasīju ar lielu interesi.

  +3 [+] [-]

, 2021-03-17 15:44, pirms 3 gadiem
Profesionāls darbs ,liels paldies !

Par tiesāšanu ...,problēma jau ir tur ,ka strīdīgie lēmumi ir rupjas kļūdas (apzinātas vai nē,to mēs nekad neuzzināsim)kas ietekmē spēles rezultātu . Tiesneši raustās no spēlētājiem,arī šajā spēlē RFS spēlētāji visu laiku dušīja tiesnesi .
Un tad pienāk ,patiesības stunda, eirokausi vai izlases spēles ,kur mūsu bāliņi priekš tiesnešiem ir 0 ,tad plāta rokas ,krīt pie katra minimālā kontakta (jo LV var izspiest soda sitienu) ,lamājās (saņem kartiņu),ķer aiz krekliem (par ko momentā dabū kartiņu) utt

     [+] [-]

, 2021-03-17 16:13, pirms 3 gadiem
sinajs rakstīja: Tu gribi teikt, ka baigi labi tiesā?
Varenais "eksperts" (gultadirsejs) neko istri nekad jedzigu nav pateicis, nesaprot ne no sporta, ne politikas, tacu teikt, ka tiesnesi slikti tiesaja 1 kartu ir pagalam aplami un nekur tuvu patiesibai. Tu jau sac meklet blusas siena kaudze, uzskaitot cik tiesnesis solu bus noskrejis un cik tev pasam gribetos.

  -1 [+] [-]

, 2021-03-17 16:15, pirms 3 gadiem
sinajs rakstīja: Futbols nav regbijs, kādreiz tā rokas nepalaida, aiz krekliem nerāva un par to sodīja!
Vēl par tiesāšanu- pērn rudenī vairākas spēles tiesneši sačakarēja ar nesaprtotamiem lēmumiem, pendelēm un citādi.
Futbols ir kluvis par dailsidosanu, speletaji krit un sacel sejas pie mazaka kontakta, bet par simulaciju nebridina un raustas. Plecs pleca ir normals futbols, ka jau minu ieprieks, tev patik parspilet. Laikam busi raksnieks iepriekseja dzive bijis. Kadreiz iesledz paskaties LA Liga, tu busi soka

  -1 [+] [-]

, 2021-03-17 16:33, pirms 3 gadiem
Paldies autoram, bet sportacentra interfeiss ir aizvēsturisks. Izskatās pēc 20 gadus sena raksta.

     [+] [-]

, 2021-03-17 16:45, pirms 3 gadiem
alguns rakstīja: Treneriem viela pārdomām.
Cerams Morozam, kas sanāks.

     [+] [-]

, 2021-03-17 20:30, pirms 3 gadiem
Virspusēji diletanta spriedumi.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja