Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Daugavpils un Tukuma īres: kādēļ talantīgais audzēknis Lizunovs spēlēs pie sāncenšiem?

Agris Suveizda

Daugavpils un Tukuma īres: kādēļ talantīgais audzēknis Lizunovs spēlēs pie sāncenšiem?
Valerijs Lizunovs. Foto: Sanita Ieva Sparāne/RFS

Gan Latvijā, gan ārzemēs ierasta prakse ir grandu lieko spēlētāju izīrēšana mazākiem klubiem, no kā perfektā gadījumā var iegūt visas puses – futbolists tiek pie ilgāka spēles laika, mazie klubi sastāvu var pastiprināt par relatīvi mazākām finansēm, bet lielais klubs var paaugstināt spēlētāja tirgus vērtību pat bez minūšu atrašanas savā pirmajā komandā. Viens šāds piemērs pagājušajā gadā bija lietuviešu uzbrūkošais spēlētājs Fausts Steponavičs, kurš tieši īrē Tukumā izpelnījās pirmo izsaukumu uz Lietuvas izlasi un nokļuva Bulgārijā, RFS saņemot transfēra summu. Šādi gadījumi gan nav tik bieži, un īres darījumiem netrūkst arī ēnas pušu gan spēlētāju pieejamībā, gan turnīra sportiskā principa kopšanā, gan arī reizēs, kad īrētie pastiprinājumu vietā jaunajā komandā kļūst par svešķermeņiem.

FIFA pakāpeniski samazina īres iespējas
FIFA futbola pasaulē turpina pakāpeniski ierobežot īres iespējas, tādējādi mazinot īrēto futbolistu potenciālo īpatsvaru – vismaz juridiski, jo nereti to mēģina apiet ar džentlmeņu vienošanās palīdzību, līgumu pārslēgšanu un īpašniekkluba maiņu. Tā, piemēram, no viena kluba uz otru nu drīkst izīrēt ne vairāk kā trīs profesionāļus, tādējādi apgrūtinot futbolistu masveida ceļošanu starp brālīgiem klubiem. No 2022. līdz 2024. gada vasarai FIFA noteikumos pakāpeniski mazina izīrēto un īrējamo spēlētāju skaitu no astoņiem līdz sešiem (pašlaik ir septiņi), un trīs gadu pārejas periodā līdzīgas prasības pašmāju turnīros jāievieš arī nacionālajām federācijām. Jaunāki spēlētāji par 21 gadu un klubu audzēkņi gan var būt izņēmuma statusā.

Daudz īrēto spēlētāju šosezon būs debitantē "Grobiņā"/LFS, bet jau vairākus gadus īres politiku sastāva stiprināšanā piekopj "Daugavpils" un "Tukums 2000"/"Telms", ar kuru pārstāvjiem par īrēto futbolistu meklēšanu aprunājās portāls Sportacentrs.com. Daugavpiliešiem īrē pievienojušies Jevgenijs Miņins, Frenks Orols un Aleksejs Golijanins no RFS, Abdulkaders Traorē no "Audas" un Oļģerds Raščevskis no "Valmieras", savukārt tukumniekiem klāt nākuši Sergejs Vilkovs, Valerijs Lizunovs un Kenrojs Kempbels no RFS, Kristaps Krieviņš (Tukuma audzēknis) un Maksims Parhomenko no "Riga", kā arī Žedī Stīvensons no "Audas". Tukumnieku jaunajam vārtsargam Ruslanam Šemetovam no "Riga" ir stažiera statuss. Visiem īrētajiem spēlētājiem ir atrunāts liegums spēlēt pret mātes klubu, tāpat gandrīz visiem ir punkti līgumā par iespējamu atsaukšanu vasarā – nereti par papildu samaksu.

Gan "Daugavpils" ģenerāldirektors Nauris Mackevičs, gan tukumnieku galvenais treneris Kristaps Dišlers sacīja, ka praktiskā procesa pirmais solis ir informēt lielos klubus par vajadzīgajām pozīcijām. "Mēs varam pateikt, kuru mēs gribētu, bet teikšanas, kuru mums piedāvās, mums nav. Mums nevajag nosacīti kreisās malas aizsargu, ja mums tur jau ir savējais. Ar katru klubu runājam par to, kas mums ir vajadzīgs," sacīja Mackevičs. Dišlers piebilda: "Sakām pozīcijas, kuras mūs interesē, ir kaut kāds saraksts, un no tā arī izvēlamies. Tā tas ir jebkuram klubam. Mūsu prioritātes ir vietējais un U21 vecums, šosezon vispār būs tikai četri spēlētāji vecāki par 2002. gadu [Mihubī, Ozols, Sidorovs, Samoilovs] – tas ir loģiski leģionāru fonda dēļ, neesam tik turīgi, lai varētu paši iztikt bez tām naudām."


"Valmierai" piederošais Daugavpils audzēknis Oļģerds Raščevskis pagājušajā sezonā tika izīrēts "Super Nova". Foto: Nora Krevņeva-Baibakova

"Ir pieci lielie klubi, kuri ir gatavi kādam kaut ko iedot. Pienāk kaut kāds brīdis, kas lielajiem klubiem visbiežāk ir februāra beigās vai marta sākumā, kad tie sāk meklēt spēlētājiem jaunas komandas," Mackevičs turpināja. "Bet ir arī citi klubi, kā "Valmiera", ar kuru par Raščevski runājām jau pagājušās sezonas beigās, mutiski vienojāmies, ka pie šā jautājuma laikus atgriezīsimies, un jau janvārī šis jautājums bija atrisināts. Viņi redzēja, ka pie mums viņš spēlēs, pie viņiem – diez vai, un Raščevska sakarā atrisinājums bija ļoti ātri. Arī mēs paši viņu gribējām, jo vajadzēja to pozīciju un viņš ir mūsējais. "Auda" savukārt piedāvāja pati. Jau decembrī ar viņiem runājām, vai viņiem būs ko piedāvāt un kādas pozīcijas viņi varēs piedāvāt. Arī RFS ļoti laicīgi nosaucām pozīcijas, kuras mūs interesē. Nav noslēpums, ka tā bija vārtsarga pozīcija, par kuru teicām jau decembrī."

Talantīgais daugavpilietis Lizunovs Daugavpils vietā spēlēs Tukumā
Perspektīvais uzbrucējs Lizunovs, kurš Latvijas U21 izlasi drīkstēs pārstāvēt arī nākamajā ciklā, jau kopš 2021. gada decembra pieder RFS, bet divās iepriekšējās sezonās tika izīrēts atpakaļ "Daugavpilij", abās sezonās arī kļūstot par komandas labāko vārtu guvēju. Preses konferencē pēc 2023. gada pēdējās spēles Mackevičs gan neslēpa, ka vairāk gaidījis gan no Lizunova, gan cita RFS spēlētāja Kenroja Kempbela, kurš ir debitējis Jamaikas izlasē, un šosezon viņi abi būs Tukumā, nevis Daugavpilī.

"Lizunovam vajag pamainīt vidi. Ja viņš to neizdarīs un nepārslēgsies, tā arī visu mūžu paliks talantīgs un perspektīvs. Ceru, ka tieši vides maiņa viņam palīdzēs – pat ja viņu mums būtu piedāvājuši, mēs viņu nebūtu ņēmuši. To nolēmām jau pagājušajā sezonā, savu lēmumu pateicām arī RFS, arī galvenajam trenerim – ja viņi un Latvijas futbols vēlas no viņa kaut ko izspiest, tad viņam ir kaut kas jāmaina. Vai nu viņam ir jāspēlē RFS, ko viņš pats ļoti gribēja, bija pārliecināts, ka izdosies palikt, tomēr neizdevās, vai arī viņam ir kaut kas jāmaina – viņam jāsaprot, ka problēma, kādēļ nav progresa, iespējams, nav citos, bet gan viņā pašā," vakar teica Mackevičs. Dišlers savukārt neslēpa, ka Lizunovu gribējis jau pirms gada: "Daugavpilij ir priekšroka uz saviem audzēkņiem – Lizunovam bija noruna ar "Daugavpili", tādēļ pirms gada uz viņu nemaz nepretendējām. Šogad tādā situācijā bija Miņins, kuru labprāt būtu paņēmis Kempbela vietā."


RFS pirmo vārtu autori starpsezonā – Aleksejs Golijanins pret Lietuvas čempioni "Panevežys" (2:0) iesita pēc Valerija Lizunova centrējuma. Ne viens, ne otrs sezonu RFS gan nesāks. Foto: Sanita Ieva Sparāne/RFS

2002. gadā dzimušais Kempbels sezonas otrajā pusē "Daugavpilī" sāka tikai vienu spēli un septiņos mačos guva vienus vārtus. Ziemā gan viņš aizvadīja diezgan spilgtu sagatavošanās pirmo daļu, RFS uzvarā pār novājināto Igaunijas čempioni Tallinas "Flora" (6:1) izceļoties ar 2+2. Mackevičs pauž, ka arī Kempbela atgriešanos Latgalē pat neizskatīja: "Par Kempbelu…(plati smaida) bija labāki varianti. Viņa pozīcijā mums ir cits spēlētājs. Neredzu, kā viņš mums var palīdzēt, jo jāspēlē būs arī aizsardzības darbībās - viņš nav tas cilvēks, kurš būs gatavs paveikt vajadzīgo aizsardzības darba apjomu. Viņš pie mums atbrauca ar pirmo pieredzi Eiropā [Kempbels pirms tam gan vienu sezonu bija pavadījis Moldovas "Zimbru" – A.S.], un valsts, no kuras viņš ir atbraucis, izceļas ar brīvāku dzīves uztveri (smaida). Bet šogad domāju, ka viņam jau būs vieglāk."

"Tukums 2000" uzstāj uz dzīvošanu Tukumā, "Daugavpils" RFS īrētie braukās
Robu vārtsargu līnijā "Daugavpils" lāpīs ar Frenku Orolu, kurš 2023. gada otrajā pusē bija...tukumnieku pamatvārtsargs. Tiesa gan, tieši "Daugavpilī" viņš savulaik aizvadīja pirmo pilnvērtīgo Virslīgas sezonu 2021. gadā. Tukuma vārtos atgriezīsies Vilkovs, kurš ir divus gadus jaunāks. "Tā kā mēs liekam akcentu uz U21 vecuma komandu, pateicām RFS, ka gribam U21 vārtsargu. Ja nu citu variantu nav un redzam, ka jaunie neprogresē, tad gan varam paņemt arī vecāku – kā tas bija pagājušajā gadā." Jāpiebilst, ka no diviem Tukuma jauniegūtajiem vārtsargiem Šemetovu tik drīz darbībā vēl neredzēsim. "Treniņnometnē viņš pārrāva menisku, tagad ir pēc operācijas – redzējis viņu vēl neesmu, bet sezonas otrajam nogrieznim ar viņu rēķināmies. Man vajadzēja trīs konkurētspējīgus vārtsargus, ar viņu mums būs četri [vēl arī paliek Kapustins – A.S.]. Divus vārtsargus klāt paņēmām tādēļ, ka mums nav savu vārtsargu – Čevers, cerams, paliks Itālijā, no savējiem ir tikai 2008. gads Kārlis Jansons."


Frenks Orols tukumnieku rindās. Foto: Zigismunds Zālmanis/Riga FC

Lizunova vietā "Daugavpils" uzbrukumam pievienojies 20 gadus vecais Bosnijas un Hercegovinas serbs Aleksejs Golijanins, kurš pavasarī Virslīgā RFS kreklā sāka divas spēles un astoņos mačos guva vienus vārtus, bet gadu pabeidza Serbijas Superlīgas klubā "Novi Pazar", tāpat sākot divas no astoņām spēlēm un paliekot bez vārtiem. Klīda runas, ka raženais uzbrucējs pēc pirmā treniņa Daugavpilī pats devies prom, tomēr sezonu viņš sāks Latgalē: "Viņam bija neatrisināts jautājums ar uzturēšanās atļauju. Viņš to pagarināja, un tagad viss ir kārtībā. Ar Daugavpili viņam problēmu nebija," sacīja Mackevičs. "Oļģerds dzīvos šeit un jau dzīvo kopš janvāra. Arī Traorē pie mums dzīvo jau kādas divas nedēļas, un tā arī būs. RFS spēlētāju sakarā tas būs atkarīgs no kalendāra. Būs situācijas, kad viņi trenēsies ar RFS, būs situācijas, kad viņi ilgtermiņā trenēsies ar mums."

Tukumā gan nostāja pret īrēto pastāvīgu klātbūtni ir stingrāka. "Mums uzreiz pirmais un vienīgais nosacījums ir, ka viņi visi dzīvo uz vietas viesnīcā, jābūt klāt stundu pirms katra treniņa – citādi tas būs disciplīnas pārkāpums," skaidro Dišlers. "Man ir 12 audzēkņi, kuri ir konkurētspējīgi Virslīgas līmenī. Lai viņi augtu, ir jāņem klāt citi spēlētāji. Nevaram atļauties kaut ko solīt vai pēc tam to neizpildīt, tādēļ paņemam klāt sešus septiņus konkurētspējīgus [īrētos] spēlētājus. Laukumā tāpat ies stiprākie – arī pagājušajā gadā, kad no RFS paņēmām leģionārus, bija futbolisti, kuri tāpat spēlēja vairāk par viņiem."