Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Latvijas futbols tuvojas vēsturiskam mirklim: VAR sistēma Virslīgā jau pēc mēneša

Rolands Eliņš

Latvijas futbols tuvojas vēsturiskam mirklim: VAR sistēma Virslīgā jau pēc mēneša
Foto: LFF

Pēc mēneša plānots futbola Virslīgas jaunās sezonas sākums, un pirmoreiz tajā tiks izmantots video tiesneša asistents jeb VAR sistēma. Šī projekta vadītājs, Latvijas futbola vadošais tiesnesis Andris Treimanis portālam Sportacentrs.com norādīja, ka vēl pietiek paveicamo darbu, taču sistēmas sagatavošanas process tuvojas noslēgumam un paredzēts, ka šosezon VAR tiks izmantots 40% spēļu.

"VAR ieviešana Latvijas futbolā ir tikai laika jautājums, un man ir liels prieks, ka šo vēsturisko soli varēsim spert, cerams, jau pēc apmēram mēneša līdz ar Virslīgas sezonas sākumu. Mūsu plāns ir sākt VAR darbu Latvijā līdz ar Virslīgas pirmo kārtu," apstiprināja Andris Treimanis, kurš pie VAR ieviešanas projekta LFF darbojas kopš 2021. gada nogales.

"Šobrīd turpinām strādāt pie tehniskās puses, šeit aktīvi sadarbojamies ar TV4 cilvēkiem, veicam eksperimentus un izmēģinājumus vairākos stadionos, lai saprastu, kā tas izskatīsies praksē un ar ko mums rēķināties," darbu procesu raksturoja Treimanis. "Iepriekš Virslīgas spēļu tiešraides tika producēta minimāli ar četrām kamerām, bet VAR vajadzībām ir nepieciešamība pēc divām 16 metru kamerām, kas novietotas pretim soda laukuma malai, un tas ietekmē arī televīzijas darbu. Bet kopumā projekts virzās pēc plāna, izveidota sadarbība ar tehnoloģijas nodrošinātājiem, kas šajā jomā ir vadošie Eiropā, nesen tika veikta tiesnešu apmācība atbilstoši FIFA prasībām, tāpat arī atkārtojumu operatoru apmācība."

Atkārtojumu operatoru pienākumos ir palīdzēt tiesnešiem, parādot viņiem notikušo labākajos rakursos, lai tiesnešiem būtu pēc iespējas vairāk informācijas par laukumā notikušo. Kopumā darbam ar VAR sistēmu būs gatavi astoņi galvenie tiesneši, astoņi tiesnešu asistenti un astoņi atkārtojumu operatori.

"Pirmajā sezonā plānots, ka VAR būs 40% spēļu, proti, vidēji divos mačos no pieciem katrā spēļu kārtā. Pirmajā spēļu aplī ir plāns VAR izmantot 1 spēlē kārtā. Visam ritot pozitīvi, spēļu skaits ar VAR vienā kārtā var tikt audzēts līdz 3 spēlēm," pastāstīja Treimanis. "Kāpēc ne visās? Protams, tas ir finanšu jautājums, tas ir arī cilvēkresursu jautājums, kā arī daļēji infrastruktūras jautājums."

Latvijas futbolā sezonas sākumā dabīgā zālāja laukumos vēl netiek spēlēts klimata dēļ, un Treimanis neslēpa, ka VAR sakarā sezonas sākums, kad tiks spēlēts vēl mākslīgā seguma laukumos, būs problemātiskāks: "Šajos laukumos ir nožogojums, kas ir tuvu pie laukuma malām, un tur ir problēmas ar nepieciešamo kameru izvietošanu, tās sanāk pārāk tuvu laukumam, kas apgrūtina to precīzu darbību. FIFA minimālās prasības iekļauj galveno kameru, tuvplānu no galvenās kameras un divas 16 metru kameras, kas novietotas pretim soda laukuma malai. No šo kameru sniegtā attēla būs iespējams arī producēt aizmugures līniju, lai uzreiz varētu pārbaudīt tiesnešu laukumā pieņemto lēmumu pareizumu."

No pašiem Virslīgas klubiem par VAR gaidāmo ieviešanu pārsvarā tiek saņemtas pozitīvas atsauksmes, taču daži klubi iebilstot tieši pret plānoto VAR izmantošanas biežumu, proti, ka vajadzētu vai nu visās spēlēs, vai nevienā, lai visām komandām būtu vienādi apstākļi. Tāpat tiekot uzdots jautājums, kā tad tiks izvēlētas tās spēles, kurās VAR tiks izmantots. Treimanis pirmajam iebildumam nepiekrita, norādot, ka VAR samazina tiesnešu kļūdu skaitu un attiecīgi kļūdu samazinājums par 40% tāpat ir labāks nekā nekāds. Savukārt par šo 40% spēļu izvēli Treimanis norādīja, ka spēļu izvēles mehānisms vēl ir diskusiju procesā un tiek ņemta vērā citu valstu pieredze, kā arī uzklausītas FIFA rekomendācijas.

VAR ienākšana Latvijas futbolā ietekmēs ne tikai katru konkrēto spēli, kurā šī sistēma tiek izmantota, bet arī tuvinās Latvijas futbolu lielajām līgām, piemēram, Latvijas klubiem jārēķinās, ka VAR tiks izmantots arī Eirokausos un sezonas laikā varēs gūt pieredzi par šīs sistēmas darbību jau vietējā līmenī, un tieši tas pats attiecas arī uz Latvijas tiesnešiem, kuri attiecīgi gūs pieredzi darbā ar VAR, lai varētu būt konkurētspējīgi arī augstāka līmeņa ārzemju mačos.

Latvija pēc mēneša kļūs par pirmo Baltijas valsti, kuras futbola līgā darbojas pilnvērtīga VAR sistēma. VAR gan būs arī Igaunijā, taču Treimanis uzsvēra, ka mūsu ziemeļu kaimiņi izmantos eksperimentālu VAR versiju ar mazāku personālu. Tāpat pēc Latvijas un Igaunijas piemēra arvien aktīvāk par VAR sistēmu interesējas Lietuvas puse, taču šosezon pilnvērtīga VAR sistēma būs tikai Latvijā.

Treimanis un LFF iepriekš projekta kopējās izmaksas VAR sistēmas izmantošanai visās Virslīgas spēlēs bija novērtējuši 700 tūkstošu eiro apmērā. Tagad, kad VAR tuvojas savai debijai Latvijas Virslīgā, Treimanis varēja atzīmēt, ka šīs prognozes proporcionāli spēļu skaitam ir bijušas precīzas. "Protams, ja skatās tīri skaitļos, tad vienas spēles izmaksu summa ir nedaudz lielāka, taču tas ir inflācijas un pasaules notikumu iespaidā. Taču kopumā nekāds milzīgs neparedzēts izmaksu pieaugums nav bijis, un pārsvarā viss ticis realizēts pēc plāna. Protams, vienmēr gribētos, lai budžetā sanāk vieta vēl kaut kam," smaidīja futbola tiesnesis, "taču ievadā visam vajadzētu būt kārtībā. Vēl gan ir mēnesis laika, kurā ir daudz organizatoriskā darba un sagatavošanās, taču marta sākumu gaidu ar optimismu."

  +2 [+] [-]

, 2023-02-07 17:34, pirms gada
teicama ziņa!

  +5 [+] [-]

, 2023-02-07 17:39, pirms gada
Cerams, ka ar VAR ieviešanu uzlabosies arī pārraižu kvalitātes, 720p50 nav pieņemami. Best 4 Sport kvalitāte bija ievērojami labāka, kā TV4

  +3 [+] [-]

, 2023-02-07 17:39, pirms gada
Apsveicu, šis bija akūti nepieciešams.

  -1 [+] [-]

, 2023-02-07 18:43, pirms gada
Vai mums ir pieteikams daudzums kvalificētu, objektīvu tiesnešu lai pietiktu gan ar tiesāšanu laukumā, gan VAR? Var jau ieviest VAR, bet kāda jēga, ja VAR nevar?

  +4 [+] [-]

, 2023-02-07 19:27, pirms gada
"Latvija pēc mēneša kļūs par pirmo Baltijas valsti" - neticami, ko tādu izlasīt, visur jau nopakaļus velkamies.
Ja joprojām nav stadiona izlašu spēlēm, tad vismaz ar šo pazīmēsimies

  +1 [+] [-]

, 2023-02-07 19:45, pirms gada
Plika liešana.igaunija jau 2 vai varaak speles ziemas kausa bija VAR

  -2 [+] [-]

, 2023-02-07 20:38, pirms gada
Vēl viens instruments, lai ietekmētu spēles iznākumu. Veiksmīgas likmītes tiesnesīši, jums veiksmi nevajadzēs, ja nu vienīgi cietumā.

     [+] [-]

, 2023-02-07 21:27, pirms gada
Ko tas VAR redzēs, jo tagad spēles filmē viena kamera, un pēc kvalitātes - it kā no telefona.

  -1 [+] [-]

, 2023-02-07 23:02, pirms gada
No vienas puses ir jāiet līdzi laikam, no otras - cik finansiāli tam ir gatavi klubi un līga? Kurš segs izdevumus?

  +2 [+] [-]

, 2023-02-07 23:10, pirms gada
Latvijas futbolā galvenais klupšanas akmens bija ir un būs infrastruktūras jautājums! Halles un laukumi (ikvienam pieejamas halles un laukumi). Praktiski katrā Latvijas skolā ir sporta zāle ar daudz groziem un neskaitāmām basketbola bumbām. UZMANĪBUDienas jautājums - Cik Latvijas skolās ir pieejami normāli apstākļi futbola UZspēlēšanai.. pieejami 2 futbola vārti(ar tīklu) un vismaz 10 futbola bumbas? Mēs te tagad sacenšamies par to ka pirmajiem ir VAR sistēma! VAR sistēma fiksēs to cik ganieši, nigērieši, serbi, japāņi, gruzīni… ir atradušies aizmugurē vārtu gūšanas brīdī! Apsveicu👏👏👏!!! LFF sāciet beidzot strādāt.. un šeit nederēs atrunas par finansējumu trūkumiem.

     [+] [-]

, 2023-02-08 12:33, pirms gada
bebrs12345678 rakstīja: Latvijas futbolā galvenais klupšanas akmens bija ir un būs infrastruktūras jautājums! Halles un laukumi (ikvienam pieejamas halles un laukumi). Praktiski katrā Latvijas skolā ir sporta zāle ar daudz groziem un neskaitāmām basketbola bumbām. UZMANĪBUDienas jautājums - Cik Latvijas skolās ir pieejami normāli apstākļi futbola UZspēlēšanai.. pieejami 2 futbola vārti(ar tīklu) un vismaz 10 futbola bumbas? Mēs te tagad sacenšamies par to ka pirmajiem ir VAR sistēma! VAR sistēma fiksēs to cik ganieši, nigērieši, serbi, japāņi, gruzīni… ir atradušies aizmugurē vārtu gūšanas brīdī! Apsveicu👏👏👏!!! LFF sāciet beidzot strādāt.. un šeit nederēs atrunas par finansējumu trūkumiem.
Futbola federācijai skolu laukumi jābūvē?

  +1 [+] [-]

, 2023-02-08 15:40, pirms gada
Pārāk šaurs Tev skatījums! Protams, ka nekas nav jābūvē! LFF jāvirza idejas izglītības ministrijā par futbola attīstīšanu skolās (veidot sadarbību ar skolām, piesaistīt projektus utt.). Esmu pārliecināts, ja futbols būtu pieejamāks ikdienā tad ar to arī nodarbotos vismas 3x vairāk bērnu. Skolās neapzināti bērniem tiek iepotēts basketbols! Futbolā taču viss nebeidzas ar uefa naudām ir taču vienkāršas lietas, kam baigo finansējumu nemaz nevajag.

     [+] [-]

, 2023-02-09 17:29, pirms gada
Apinīc rakstīja: Cerams, ka ar VAR ieviešanu uzlabosies arī pārraižu kvalitātes, 720p50 nav pieņemami. Best 4 Sport kvalitāte bija ievērojami labāka, kā TV4
Best4sūds darbinieks, laikam, vai arī lieto smirdīgo Go3 TV.