Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

DK skaidro skandalozo paziņojumu, LFF rīkos tikšanos ar delegātiem

Agris Suveizda

DK skaidro skandalozo paziņojumu, LFF rīkos tikšanos ar delegātiem
"Mettas" ultras. Foto: Eduards Grencmanis/LFV

Latvijas Futbola federācija savā mājaslapā publicējusi Disciplinārlietu komitejas skaidrojumu par piektdienas sēdi, kurā "Daugavpils" ne tikai saņēma 100 eiro sodu par paviršu apsardzes darbību un brīdinājumu par līdzjutēju uzvedību, bet brīdināti tika arī cietējas "Mettas" atbalstītāji un visi klubi, ņemot vērā pastāvošo saspringto politisko un militāro situāciju Ukrainas valsts teritorijā (šādi DK formulēja Krievijas plaša mēroga iebrukumu un karu Ukrainā), tika aicināti pievērst uzmanību darbam ar līdzjutējiem, aicinot izvairīties no provokatīvām darbībām un izteikumiem, kurus varētu interpretēt kā naida kurināšanu, citādi riskējot ar spēļu aizvadīšanu aiz slēgtām durvīm.

Disciplinārlietu komitejas skaidrojums

Latvijas Futbola federācijas (LFF) Disciplinārlietu komiteja (DK) pēc 2. maija tikšanās ar LFF vadību un skaidrojuma sniegšanas 29. aprīļa lēmumā minētā aicinājuma sakarā publiski skaidro iepriekš pausto.

"Iepazīstoties ar BFC "Daugavpils" un FK "Metta" 24. aprīļa spēles protokolu, delegāta ziņojumu un videoierakstiem, LFF DK konstatēja, ka abu klubu līdzjutēji tribīnēs savā starpā uzvedās agresīvi, lietoja necenzētus vārdus, kā arī tika izteikti aicinājumi uz vardarbību, kas varēja pārvērsties par fiziskā spēka pielietošanu un sadursmi. LFF DK konstatēja, ka apsardzes darbinieki šajā situācijā savu darbu izpildīja pavirši. Saskaņā ar LFF Disciplināro reglamentu par šo pārkāpumu saimnieku klubam BFC "Daugavpils" tika piemērots naudas sods.

Ar neatļautu uzvedību no līdzjutēju puses LFF Disciplinārā reglamenta izpratnē cita starpā tiek saprasta citu personu fiziska aizskaršana, priekšmetu mešana un aizskarošu izteicienu lietošana. Futbols ir viens no populārākajiem sporta veidiem, kuru apmeklē liels bērnu skaits, tāpēc nav pieļaujams, ka bērni kļūst par līdzjutēju agresīvas uzvedības un cietsirdības lieciniekiem. Ņemot vērā LFF DK rīcībā esošo informāciju, abiem klubiem tika izteikts brīdinājums par kluba līdzjutēju uzvedību iepriekšminētajā spēlē.

Naida kurināšanas apstāklis LFF DK aicinājumā tika norādīts tā iemesla dēļ, ka pēc DK rīcībā esošās informācijas uz šo spēli BFC "Daugavpils" līdzjutēju darbību apturēšanai tika izsaukta Valsts policija. Pēc DK rīcībā esošās informācijas Valsts policija ir aizturējusi BFC "Daugavpils" līdzjutējus, pret kuriem, iespējams, tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 78. panta par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu. Tieši šādas mājinieku līdzjutēju uzvedības dēļ LFF DK uzskatīja par nepieciešamu savā lēmumā norādīt aicinājumu spēlēs atturēties no jebkādas vardarbības, agresijas, cietsirdības, tai skaitā no naida kurināšanas. Šajā sēdē netika izskatīts jautājums par baneru izvietošanu vai saukļu izteikšanu no tribīnēm, bet par klubu līdzjutēju ētikas normām neatbilstošu savstarpējo komunikāciju tribīnēs un sabiedriskās kārtības traucēšanu LFF rīkotajās sacensībās.

Savā lēmumā LFF DK vērsa uzmanību, ka gadījumā, ja LFF DK konstatēs līdzīga rakstura pārkāpumus, kādi bija novēroti no BFC "Daugavpils" līdzjutēju puses, tiks izskatīta iespēja piemērot kā sankciju spēles sarīkošanu bez skatītājiem.

LFF DK profesionālās darbības pamatprincipi ir objektivitāte, neatkarība, godīgums, taisnīgums, cilvēcīgums un cieņa. Pieņemot lēmumus, LFF DK vienmēr vadās pēc Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem, kā arī LFF iekšējiem normatīvajiem aktiem, kas regulē LFF DK darbību, un rīkojās pēc labākās sirdsapziņas.

LFF DK izsaka savu atvainošanos futbola sabiedrības daļai, kurai LFF DK lēmums raisīja šaubas par LFF vai LFF DK nostāju karadarbības Ukrainā jautājumā."

Ņemot vērā šīs spēles incidentu, kā arī saņemto informāciju par problēmsituācijām arī citās spēlēs, 4. maijā LFF organizēs tikšanos ar Virslīgas un Nākotnes līgas spēļu inspektoriem un delegātiem, lai atkārtoti skaidrotu rīcības mehānismus konkrētās situācijās ar mērķi aizsargāt spēļu integritāti, nodrošināt skatītāju drošību un dot iespēju paust ētikas normām atbilstošu atbalstu Ukrainas tautai, kas cieš no agresora Krievijas uzsāktās karadarbības.

Fragments no 29. aprīļa sēdes

LFF DK, iepazīstoties ar š.g. 24. aprīļa "Optibet" Virslīgas čempionāta spēles protokolu un delegāta ziņojumu, kā arī š.g. 27. aprīļa BFC "Daugavpils" paskaidrojumiem, vienbalsīgi nolemj:

BFC "Daugavpils" – 100 EUR naudas sods – par paviršu apsardzes darbību iepriekšminētās "Optibet" Virslīgas čempionāta spēles laikā;
BFC "Daugavpils" un FK "Metta" – brīdinājums – par kluba līdzjutēju uzvedību iepriekšminētajā "Optibet" Virslīgas čempionāta spēlē (Disciplinārā reglamenta pielikuma Nr. 1 p.8., Disciplinārā reglamenta p. 1.4.)

Apkopojot saņemto informāciju no pirmo astoņu kārtu "Optibet" Virslīgas čempionāta spēļu delegātiem, kā arī ņemot vērā pastāvošo saspringto politisko un militāro situāciju Ukrainas valsts teritorijā, aicinām Virslīgas čempionāta dalībniekus (klubus) pievērst pastiprinātu uzmanību darbam ar kluba līdzjutējiem, aicinot pēc iespējas izvairīties no provokatīvām darbībām un izteikumiem, kurus varētu interpretēt kā naida kurināšanu Virslīgas čempionāta spēļu norises vietās. Gadījumā, ja LFF DK konstatēs līdzīga rakstura pārkāpumus turpmākajās "Optibet" Virslīgas čempionāta spēlēs, tiks izskatīta iespēja piemērot arī Disciplinārā reglamenta p. 1.6. d) paredzēto sankciju – spēles sarīkošanu bez skatītājiem.

LFF prezidenta Vadima Ļašenko paziņojums

"Mēs saprotam LFF DK kā neatkarīgas institūcijas darba specifiku un sarežģītību. Kā juridiskam orgānam tam ir jārīkojas tiesību normu griezumā un jārespektē visas skartajos lēmumos iesaistītās puses. Tomēr esošajā situācijā, kad Krievijas agresija Ukrainas teritorijā un uzsāktā karadarbība turpina prasīt nevainīgu cilvēku dzīvības, kritiski svarīga ir katra mūsu individuāli un kolektīvi paustā nostāja un attieksme pret pasaulē šobrīd notiekošo, nepieļaujot nekādas interpretācijas iespējas.

Tāpēc LFF vārdā vēlos vēlreiz uzsvērt, ka kategoriski nosodām agresora Krievijas noziedzīgo rīcību Ukrainas teritorijā un paužam viennozīmīgu atbalstu varonīgajai Ukrainas tautai cīņā par savu brīvību.

Saprotam LFF DK nolūku šī aicinājuma izteikšanā, vēloties atgādināt klubiem un līdzjutējiem par izvairīšanos no atklātām rupjībām un konfrontācijām spēļu laikā. Ņemot vērā, ka spēles apmeklē un televīzijas pārraidēs skatās arī bērni, ētikas normu ievērošana ir vērtība, par kuru der atgādināt. Tomēr neuzskatu, ka šajā gadījumā ticis izvēlēts labākais formulējums un komunikācijas līdzeklis ar klubiem un līdzjutējiem.

LFF respektē līdzjutēju aktivitātes skaidru un nepārprotamu, Ukrainu atbalstošu vēstījumu paušanā, kas nepārkāpj robežas un neietekmē jaunāko spēļu vērotāju emocionālo pasauli. Vienlaikus LFF nosoda gadījumus, kad spēļu laikā atsevišķi to apmeklētāji ir uzsākuši konfrontāciju ar citiem līdzjutējiem, paužot apšaubāmus politiskos uzskatus vai nepatiku pret atbalsta izrādīšanu Ukrainas tautai. Šādi gadījumi sacensībās ir nepieļaujami, un tādu izslēgšanai klubiem ir jāpievērš uzmanība.

Vēlos atvainoties līdzjutējiem par radušos pārpratumu un aicinu LFF DK kā neatkarīgu institūciju turpmāk pievērst īpašu uzmanību izvēlētājiem formulējumiem savos lēmumos. Pirmdien tikšos ar komitejas vadītāju, lai uzklausītu skaidrojumus.

Slava Ukrainai! Varoņiem slava!"

Izmantotie resursi:
https://lff.lv/zinas/13982/lff-dk-s...


  +3 [+] [-]

, 2022-05-03 13:29, pirms 2 gadiem
Kur par banera atņemšanu kārtējās atmazkas no LFF? LFF delgāts!!!! pieprasījis Audas noalgotai apsardzei atņemt baneri ar nosvītrotu Z burtu.

  +1 [+] [-]

, 2022-05-03 14:44, pirms 2 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Kur par banera atņemšanu kārtējās atmazkas no LFF? LFF delgāts!!!! pieprasījis Audas noalgotai apsardzei atņemt baneri ar nosvītrotu Z burtu.
Atmazgas, no vārda atmazgāt !

  +3 [+] [-]

, 2022-05-03 15:38, pirms 2 gadiem
Neveikla , stulba DK taisnošanas , kura atgādina vatņiku aizstāvēšanu.

  +2 [+] [-]

, 2022-05-03 15:48, pirms 2 gadiem
LFF ir vatņiku kantoris no laika bijis un ir tagad, vatņiks arī priekšnieks, ko tur vēl sagaidīt?

  +4 [+] [-]

, 2022-05-03 18:05, pirms 2 gadiem
Neviens vatņiku fans nedz apsargs nedrīkst man traucēt izkliegt kaut visu spēli ,ka putins ir okupants un huilo.

  +3 [+] [-]

, 2022-05-03 18:49, pirms 2 gadiem
mutin- pudak

     [+] [-]

, 2022-05-03 19:33, pirms 2 gadiem
coffijs rakstīja: Neviens vatņiku fans nedz apsargs nedrīkst man traucēt izkliegt kaut visu spēli ,ka putins ir okupants un huilo.

  +1 [+] [-]

, 2022-05-03 19:42, pirms 2 gadiem
Var skandēt šo "P-t-n-s P-m-p-s !".