Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:122, Did:0, useCase: 3

Spānija atsāks treniņus un kritizē Francijas pāragro lēmumu aizliegt spēles

Agris Suveizda

Spānija atsāks treniņus un kritizē Francijas pāragro lēmumu aizliegt spēles
PSG uzbrucējs Kiljans Mbapē pret Madrides "Real". Foto: Empics Sport/Scanpix

Spānijas valdībai izsludinot četrpakāpju plānu, kā pamazām atgūt normālu dzīves ritmu pandēmijas laikā, pirmdien pirmo soli spers arī profesionālie futbola klubi, atsākot individuālus treniņus. Pašlaik kā iespējamais līgas atsākšanas datums nozīmēts 5. vai 12. jūnijs.

Arī futbola līgai ir noteikti četri posmi, no kuriem visi gan pašlaik ir tikai provizoriski un kuros varētu tikt ieviestas korekcijas atbilstoši situācijas izmaiņām valstī. Pirmdien jeb 4. maijā spēlētājiem tiks atvērtas klubu bāzes, kurās futbolisti drīkstēs aizvadīt individuālas nodarbības – arī laukumā un ar bumbu. Visiem pirmās komandas dalībniekiem, ieskaitot arī personālu, būs jāveic obligātas pārbaudes savās mašīnās pirms iebraukšanas bāzes teritorijā.

Treniņprocess nelielās grupās varētu atsākties 18. maijā. Sākotnēji grupas būtu līdz sešiem spēlētājiem, bet nedēļu vēlāk – līdz astoņiem spēlētājiem. Ieskaitot trenerus, mazās grupas nedrīkstētu pārsniegt 10 cilvēku skaitu. Līdzīgi kā citur, izmantot ģērbtuves un nevajadzīgi ilgi uzturēties ap laukumu būs aizliegts. No 1. jūnija, ievērojot stingru protokolu, varētu atsākties treniņi pilnās grupās. Šajā fāzē spēlētājiem būtu jāpaliek izolētiem vienuviet, tiesa gan, paši spēlētāji šādai prasībai pagaidām nepiekrīt. Ja viss ritēs perfekti, Spānijas čempionāta 28. kārta varētu sākties 5. vai 12. jūnijā.

Atgriezties jūnija vidū bija plānojis Francijas profesionālais futbols, taču Francijas valdība līdz pat augustam aizliedza profesionālā sporta sacensības. Lai arī pastāv teorētiska iespēja sezonu atsākt vasaras beigās, Francijas Profesionālā līga rītdienas sēdē visdrīzāk sezonu pasludinās par izbeigtu – gluži kā Nīderlandē. Spānijas līgas prezidents Havjers Tevass šādu lēmumu gan kritizē un uzskata, ka Spānijai šim piemēram noteikti nav jāseko: "Nesaprotu, kādēļ gan spēlēšana aiz slēgtām durvīm un ar visiem piesardzības pasākumiem būtu uzskatāma par bīstamāku nekā darbs fabrikā vai uz zvejas kuģa."

"Ja būtiski ekonomikas sektori nespēs atsākties drošā un kontrolētā manierē, tie var izzust pavisam. Arī futbols. Citās valstīs komandas jau trenējas – tas ir piemērs, kuram ir jāseko. Spānijā futbols ir svarīgs ekonomikas dzinulis, kas ir jāatdzīvina līdzīgi kā daudzus citus. Turpinām koncentrēties uz atsākšanu pēc iespējas drīzāk atbildīgā veidā un pēc visām veselības rekomendācijām," Tevass turpināja.

Izmantotie resursi:
https://www.sport.es/en/news/ligue-...
https://en.as.com/en/2020/04/28/foo...