Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:118, Did:0, useCase: 3

Labuts uzvar Sporta arbitrāžas tiesā un tiek atzīts par nevainīgu spēles manipulēšanā

Agris Suveizda

Labuts uzvar Sporta arbitrāžas tiesā un tiek atzīts par nevainīgu spēles manipulēšanā
Igors Labuts. Foto: independent.ie

Kā ziņo īru mediji, Sporta arbitrāžas tiesa Lozannā lēmusi par labu latviešu vārtsargam Igoram Labutam strīdā pret Īrijas Futbola asociāciju, kas viņu savulaik diskvalificēja uz gadu par Īrijas 1. divīzijas jeb otrās spēcīgākās līgas spēles sarunāšanu.

2017. gada 29. aprīlī "Athlone Town", kuras pamatsastāvā devās divi latviešu spēlētāji Igors Labuts un Kirils Grigorovs, izbraukumā ar 1:3 piekāpās "Longford Town". UEFA saņēma ziņas par aizdomīgām likmēm un koeficientu svārstībām trijos bukmeikeru tirgos: svārstības liecināja par to, ka nepieciešami vismaz divi vārti pirmajā puslaikā, četri vārti visā spēlē un "Athlone Town" zaudējums ar vismaz divu vārtu starpību. Izpildījās visi trīs nosacījumi, un pēc šā mača starmešu gaismā nokļuva Labuts, kurš tika vainots divu vārtu apzinātā ielaišanā un vēlāk no Īrijas futbola tika diskvalificēts uz vienu gadu.

Divas Labuta apelācijas tika noraidītas, taču latviešu vārtsargs ar Īrijas Profesionālo futbolistu asociācijas (PFAI) atbalstu vērsās arī Sporta arbitrāžas tiesā. Lozannā viņu aizstāvēja PFAI jurists un vēl divi pārstāvji. Sporta arbitrāžas tiesas panelis, ko veidoja trīs cilvēki, uzklausīja abu pušu viedokli un izskatīja Labuta ielaisto vārtu video. Sporta arbitrāžas tiesa, atsaucoties uz UEFA ziņojumu, apstiprināja, ka ir notikusi spēles rezultāta ietekmēšana, taču secināja, ka pierādījumu bāze pret Labutu nav pietiekama un ka nav iespējams pierādīt, ka viņš šos vārtus ielaidis apzināti, tādējādi uzskatot, ka diskvalifikācija viņam piemērota bez pamata. Tāpat Sporta arbitrāžas tiesa citēja daļu no eksperta Deimiena Ričardsona liecības, kurš Labuta lietā savulaik bija sacījis, ka viņš nevar viennozīmīgi secināt, ka vārti ielaisti apzināti.

Īrijas Profesionālo futbolistu asociācija bija gandarīta par tiesas lēmumu, uzsverot, ka tagad futbolistiem vairs nebūs jābaidās, ka katra kļūda var tikt traktēta kā spēles atdošana. Īrijas Futbola asociācija norādīja, ka arī Sporta arbitrāžas tiesa atzinusi, ka spēle ir bijusi ietekmēta, savukārt 30 gadus vecais Labuts plašā paziņojumā sacīja, ka Īrijas Futbola asociācijai diskvalifikāciju nekad nepiedos. "Domāju, ka šī diena nekad nepienāks. Ir grūti izskaidrot, cik postoši man un manai ģimenei bijuši šie trīs gadi. Īrijā ierados ar mērķi sasniegt augstāko divīziju un cerēju ar "Athlone Town" palīdzību parādīt sevi tirgū. Neesmu labākais vārtsargs pasaulē, bet domāju, ka ar pareizu trenēšanos un pieredzi varētu uzlabot savu stabilitāti un izveidot pienācīgu karjeru Īrijas futbolā. Īrijas Futbola asociācija man to atņēma. Pilnībā saprotu, ka tai vajadzēja izmeklēt spēli, un es pilnībā sadarbojos. Man tā bija milzīga vilšanās, ka tiku apsūdzēts bez nekādiem pierādījumiem. Biju vainīgs tikai tajā, ka pieļāvu kļūdu, kādu pat labākie vārtsargi pasaulē ir pieļāvuši – vai pat vēl sliktākas," Labutu citē the42.ie.

Lai arī Labuts lielāko daļu karjeras gan Latvijā, gan Portugālē, gan Īrijā ir spēlējis komandās, pār kurām bijusi milzīga aizdomu ēna, un Īrijā viņa komandas biedrs bija Grigorovs, kurš nesen Armēnijā tika diskvalificēts uz mūžu, vārtsargs uzsver, ka nekad nav piedalījies spēļu ietekmēšanā: "Lai būtu pilnīgi skaidrs – nemanipulēju, neesmu manipulējis un nekad nepiedalītos futbola spēles manipulēšanā. Futbola integritāte ir svarīgākais spēles elements. Bez tās mēs neesam nekas. Īrijas Futbola asociācija manu vārdu izvazāja pa dubļiem, lai gan bija skaidrs, ka nekad nav bijis pietiekamu pierādījumu, lai šo lietu uzturētu. Kopš apsūdzības un tai sekojošās diskvalifikācijas neesmu bijis spējīgs parakstīt profesionālu līgumu. Futbolista karjera ir īsa, un Īrijas Futbola asociācija man atņēma trīs gadus. Nekad to nepiedošu."

Sporta arbitrāžas tiesa arī lēma, ka Īrijas Futbola asociācijai ir jākompensē Labutam trīs tūkstoši Šveices franku jeb 2,8 tūkstoši eiro par tiesas izdevumiem. Iepriekšējā sezonā Labuts spēlēja Latvijas 1. līgas komandā "New Project", bet jūlija sākumā "Petrow" rindās kļuva par Latvijas čempionu telpu futbolā. Šajā nedēļas nogalē Labuts piedalās arī Latvijas un Igaunijas apvienotajā pludmales futbola čempionātā, pārstāvēdams BFS "Ropaži". Spēles iespējams vērot Sportacentrs.com tiešraidē.

Izmantotie resursi:
https://www.the42.ie/igor-labuts-51...

  -1 [+] [-]

, 2020-07-19 14:04, pirms 4 gadiem
Ir gan enģelītis. Ar tādu runu politikā jāiet, tie ari melo un nesarkst. Partija varētu būt Vinķeles A/PAR.

     [+] [-]

, 2020-07-19 17:29, pirms 4 gadiem
Ahahahah šis nu gan ir cirks.Džeks visur kur ir spēlējis bija totot,bet šie paņem un attaisno toto meistaru.

     [+] [-]

, 2020-07-19 19:43, pirms 4 gadiem
Ha normaals bomzis 😄 Tie kuri ir daudz maz futbolaa, zin kas shitais par kukaini ir... Ūsainais жукс

  +1 [+] [-]

, 2020-07-19 20:28, pirms 4 gadiem
Attaisnoja pieràdíjumu trúkuma délj. Nedomáju, ka tas daudz uzlabos šitá frukta reputáciju...

     [+] [-]

, 2020-07-20 01:27, pirms 4 gadiem
Nepazīstu šo džeku, bet notiesāšanu bez pierādījumiem patiešām ir teju neiespējami piedot. It sevišķi, ja neesi muhļījis un totojies. Mūsdienās jau ir vesela kliķe, kam visur toto rēgi rādās.

     [+] [-]

, 2020-07-20 09:35, pirms 4 gadiem
Nu te tikai lieku reizi parādās galvenā problēma, kāpēc toto sērga nav apkarojama. Neko jau nevar pierādīt. Katrs spēlētājs taču var cilvēciski kļūdīties.

Vienmēr esmu uzskatījis pašu iespēju likt likmes uz spēlu rezultātiem par ļaunuma sakni. Respektīvi vainīgs ir pats parazītiskais totalizatoru bizness un nekādi pseido argumenti mani nekad nepārliecinās, no sērijas kā Indriksons savulaik teica - "nu nē pats bizness jau pēc būtības nav slikts". Tieši otrādi - ir slikts šis bizness, tieši "slikts pēc būtības". Futbolam nav vajadzīgas nekādas likmes.

Spēļu ietekmēšana - tās ir tikai sekas.