Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Sieviešu futbola izlase pēc 25 gadu pārtraukuma spēlēs EČ kvalifikācijas pamatturnīrā

Arkādijs Birjuks
Arkādijs Birjuks

Sieviešu futbola izlase pēc 25 gadu pārtraukuma spēlēs EČ kvalifikācijas pamatturnīrā
Karlīna Miksone un Viktorija Zaičikova (#8) pēc vārtiem pret Melnkalnes U19 komandu
Foto: LFF

UEFA publicējusi 2021. gada Eiropas sieviešu čempionāta kvalifikācijas turnīra izspēles kārtību un izlozes grozus. Starp 47 kvalifikācijas dalībniecēm atrodama arī Latvijas izlase, kas EČ kvalifikācijas pamatturnīrā nebija piedalījusies 25 gadus.

2021. gada Eiropas sieviešu futbola čempionāta finālturnīrs otro reizi vēsturē risināsies Anglijā, kur par Eiropas labākās izlases godu sacentīsies 16 komandas. Kvalifikācijā piedalīsies 47 izlases [mājiniecēm, protams, tiešā ceļazīme], kuras tiks sadalītas septiņās grupās pa piecām komandām un divās grupās pa sešām. Finālturnīram kvalificēsies katras grupas uzvarētājas, kā arī trīs labākās otro vietu ieguvējas. Vēl trīs ceļazīmes tiks izspēlētas starp pārējām otro vietu īpašniecēm.

Pirmās oficiāli atzītas Eiropas sieviešu futbola izlašu sacensības risinājās 1984. gadā, par pirmajām čempionēm kļūstot zviedrietēm. Eiropas čempionāts Anglijā kļūs par 13. šādu turnīru. Latvijas izlase EČ kvalifikācijā piedalīsies vien piekto reizi. Tiesa, no iepriekšējiem četriem mēģinājumiem kvalificēties Eiropas čempionātam trīs apstājās priekšsacīkšu kārtā, kur piedalījās reģiona vājākās izlases. 2015. gadā Latvija bija vienu vārtu attālumā no priekšsacīkšu kārtas pārvarēšanas, izšķirošajā spēlē neizcīnot uzvaru pār Lietuvu.

Latvijas sieviešu izlase EČ kvalifikācijas priekšsacīkstēs

TurnīrsPretiniecesRezultāts
EČ 2009Izraēla0:3
EČ 2009Bosnija1:4
EČ 2009Armēnija0:1
EČ 2013Luksemburga0:2
EČ 2013Lietuva1:0
EČ 2013Maķedonija0:1
EČ 2017Luksemburga3:4
EČ 2017Moldova1:0
EČ 2017Lietuva1:1

UEFA līdz ar jauno kvalifikācijas ciklu priekšsacīkstes atcēlusi, kas ļaus Latvijai oficiālajā mačā uzņemt arī kādu Eiropas vadošo izlasi. Pēdējo un arī vienīgo reizi pret Eiropas grandu mūsu dāmas spēlēja brīdī, kad vairums no esošās sieviešu izlases spēlētājām vēl nebija piedzimušas. 1995. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā Latvija tika vienā grupā ar Zviedriju un Slovākiju. Savā pirmajā oficiālajā spēlē Zviedrijā latvietes ielaida deviņus vārtus. Šī kvalifikācijas cikla sakarā Latvijas futbola vēstures grāmatā "Patiesībā bija tā" citēts žurnālists Askolds Uldriķis: "Latvijas Futbola federācijas amatvīri neiedziļinājās zaudējuma cēloņos, uzskatot, ka rezultāts izsaka visu, tāpēc jau pēc mača tika nolemts - atteikties no šādas komandas, jo tā diskreditējot visu mūsu futbolu." Pēc šīs neveiksmes Latvijas sieviešu izlase nepiedalījās trijos nākamajos EČ kvalifikācijas ciklos, bet izlases ceturto un piekto oficiālo spēli šķīra 12 gadi un 56 dienas.

2018. gadā Latvija aizvadīja astoņas spēles, otro reizi pēc kārtas izcīnot Baltijas kausu un ierindojoties 93. vietā gada noslēdzošajā FIFA ranga izlaidumā. Eiropas čempionāta kvalifikācijas izlozē latvietes tikušas 5. grozā. Izloze notiks nākamā gada 21. februārī Nionā, bet pirmās spēles jaunajā kvalifikācijas ciklā paredzētas 2019. gada augusta beigās.

Izlozes grozi

1. grozs2. grozs3. grozs4. grozs5. grozs
FrancijaAustrijaPortugāleTurcijaFēru Salas
VācijaDānijaĪrijaSlovākijaMalta
NīderlandeIslandePolijaHorvātijaMaķedonija
SpānijaBeļģijaRumānijaZiemeļīrijaIgaunija
ZviedrijaKrievijaSerbijaGrieķijaMelnkalne
NorvēģijaVelsaSlovēnijaIzraēlaGruzija
ŠveiceUkrainaUngārijaKazahstānaLatvija
SkotijaSomijaBosnijaAlbānijaLietuva
ItālijaČehijaBaltkrievijaMoldovaAzerbaidžāna
Kipra
Kosova

Izmantotie avoti: UEFA.com
Ulmanis, A. Patiesībā bija tā. Jūrmala: Lielupes izdevniecība, 2010, 804

  -2 [+] [-]

, 2018-12-24 23:25, pirms 6 gadiem
Eh, vajadzēja tomēr paciesties vēl 25 gadus. Kauns vien būs jāpiedzīvo!