Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Gorkšs un Pukinsks par budžetu, ārkārtas kongresu, treneri un Oļegu Gavrilovu

Agris Suveizda

Gorkšs un Pukinsks par budžetu, ārkārtas kongresu, treneri un Oļegu Gavrilovu
Kaspars Gorkšs un Edgars Pukinsks. Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Desmit dienas pēc Vadima Ļašenko savu preses konferenci sasauca arī Latvijas Futbola federācijas prezidents Kaspars Gorkšs un ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks. Ilgāk nekā stundu ilgā un plaši apmeklētā preses konferencē, kurā netrūka arī iepriekš futbola vidē neredzētu vai reti redzētu seju, federācijas vadība informēja par padarīto, noraidīja opozīcijas pārmetumus un atbildēja uz žurnālistu jautājumiem.

Ārkārtas kongress un budžeta deficīts
Starp galvenajiem iemesliem, kādēļ federācijai tika pieprasīts sasaukt ārkārtas kongresu un dot biedriem iespēju izteikt neuzticību vai uzticību Gorkšam, tika minēts federācijas atklātības trūkums un divarpus miljonu lielais iztrūkums šā gada budžetā. Pukinsks gan iesniegto vēstuli saista ar veiktajām izmaiņām futbola dzīvē: "Pārmaiņu process parasti raisa negatīvas emocijas un negatīvu reakciju, jo ir daudz nezināmā. Tādēļ uzskatu, ka vēstules iesniegšanas iemesls ir nevis tajā minētie punkti pēc būtības, bet gan šaubas un neizpratne par nezināmo."

Pukinsks vēlējās oponēt trim vēstulē minētajiem pārmetumiem. "Pirmkārt, nepamatots štata pieaugums. Skaidri noraidu šādu pārmetumu, jo ir mainījies nevis štata skaits, bet gan cilvēki, kuri strādā federācijā. Varu dot četrus piemērus. 1) Tiesāšanas jautājumu speciālists, ar kuru parakstīts līgums līdz 2020. gadam. 2) Ģenerālsekretāra birojā ir piesaistīts speciālists godīgas spēles jautājumos. 3) Futbola attīstības un sieviešu futbola attīstības nodaļā ir izveidota vakance speciālistam, kurš strādās pie UEFA "Grow" stratēģijas ieviešanas tautas futbolā. 4) Mārketinga nodaļā ir vakance speciālistam, kurš šo UEFA "Grow" stratēģiju palīdzēs ieviest komercjomā.

Otrkārt, tiesnešu atalgojuma kārtība. 1) Federācija tiesnešu attīstībā jau investē 100 tūkstošus gadā. 2) Federācija tiesnešu atalgojumā, transporta izdevumos, inspektoros u.c. gadā maksā vairāk nekā 300 tūkstošus. 3) Starptautiskā tiesnešu konvencija nosaka, ka LFF ir atbildīga par elites tiesnešu izdevumu administrēšanu, bet tā neparedz, ka mums jāuzņemas saistības par visu un jebkura čempionāta tiesnešu izdevumu apmaksu. Šo izdevumu apmaksa ir šo čempionātu organizatoru pamatatbildība, bet mums ir jānodrošina šo izdevumu administrēšana. Domāju, ka šīs neskaidrības dēļ ir radušās domstarpības divu līgumu sakarā: ar LTFA, kas jau ir noslēgts, un ar Virslīgu, kurai līguma piedāvājumu jau esam nosūtījuši parakstīšanai un gaidām atpakaļ parakstītu.

Treškārt, divarpus miljonu deficīts budžetā - tas neatbilst realitātei. 15. janvārī valde apstiprināja šā gada budžetu, un tajā ienākumi ir paredzēti 10,28 miljonu, bet izdevumi – 10,56 miljonu apmērā. Ienākumi pieaugs par 2,8 miljoniem eiro – galvenokārt starptautiskā finansējuma dēļ. Savukārt izdevumi pieaugs par 1,28 miljoniem eiro – tādēļ, ka būs vairāk izlašu un būs vairāk izlašu spēļu. Piemēram, lielā izlase aizvadīs vairāk spēļu un būtiski pieaugs "Daugavas" stadiona īre, kas gan tāpat būs būtiski mazāka nekā "Skonto" stadionā, kur mums prasību dēļ nāktos investēt vēl daudz naudas. Ir izveidota telpu futbola U19 izlase, kas nozīmē vēl 128 tūkstošus plus organizatoriskos izdevumus Eiropas čempionāta rīkošanai. Vēl 70 tūkstoši būs pludmales futbola izlasei, kas aizvadīs Pasaules kausa kvalifikāciju. Sieviešu izlasei ir mainīts kvalifikācijas formāts, un tagad sabraukumu vietā būs mājas un izbraukuma spēles, tādējādi dubultojot budžetu. Pieaugs Latvijā rīkoto pasākumu skaits, tādēļ projektu nodaļas budžets šogad ir dubultojies. Deficītu šā gada budžetā esam spējuši samazināt par aptuveni miljonu salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu."

Pukinsks noraidoši atbildēja arī uz žurnālistes jautājumu, kādēļ algu izmaksas pieaugušas par 470 tūkstošiem: "Tā nav tiesa. Kā varam apgāzt šīs baumas? Apgāzīsim tad, kad prezentēsim pagājušā gada finanšu pārskatu, šā gada budžetu un 2019.-2022. g. ilgtermiņa budžeta plānu." Ģenerālsekretārs sacīja, ka finanšu pārskats tiks prezentēts 26. aprīļa regulārajā, nevis 28. februāra ārkārtas kongresā, jo pārskata sagatavošanai nepieciešams laiks un auditori vēl nav snieguši savu atzinumu. Atalgojuma sakarā tika uzdots arī jautājums, kādēļ federācijas jaunā vadība nav izpildījusi savu solījumu publiskot darbinieku algas: "Fizisku personu datu aizsardzības likuma dēļ – mums nav tiesību publicēt šādus datus. Publiskojot algas, mēs varētu parādīt, ka esam atklāti, taču sankcijas par šādu soli varētu būt daudz lielākas nekā ieguvums par ziņkārības apmierināšanu."

Latvijas izlases galvenais treneris
"Nevienu brīdi Latvijas izlasei nav draudējusi palikšana bez galvenā trenera. Galvenais treneris izlasei ir, un viņš jau ir uzsācis darbu, regulāri komunicējot ar sporta daļu un jau plānojot pirmās treniņnometnes. Kā jau tam būtu jābūt, treneris darbu ar komandu uzsāks pāris nedēļu pirms spēlēm," sacīja Gorkšs. Ja pirms nedēļas Pukinsks pēc valdes sēdes sacīja, ka jaunā trenera ierašanās Latvijā un līguma noslēgšana gaidāma tuvākajā laikā, Gorkšs preses konferencē atklāja, ka juridiska vienošanās beidzot ir parakstīta. Viņš gan nezināja atbildēt, vai jaunais treneris ir devies uz Turciju, Kipru un Spāniju, lai klātienē vērotu Latvijas klubu pārbaudes spēles. "Es ar treneri ikdienā nerunāju, viņš komunicē ar [sporta direktoru] Daini [Kazakeviču] un [izlases jauno menedžeri] Ilvaru [Rutkovski]."

Trenera vārda publiskošanas ziņā nekas nav mainījies – federācija to darīs tikai 1. martā, kad notiks speciālista prezentēšana. "Jā, redzu zināmu dīvainību šajā ziņā, bet tajā pašā laikā ir līgumi un vienošanās, kuru punkti ir jāciena. Tā nav tikai vienošanās starp mums un treneri – iesaistīta ir arī trešā puse, kuras prasības mums ir jāciena. Protams, ka tā nav ideāla situācija un arī man gribētos, lai process būtu citāds. Komunikācija no manas puses varēja būt veiksmīgāka, bet mums bija būtiski, lai jaunais treneris būtu pieredzējis, kompetents, gribētu strādāt ar izlasi un atbilstu mūsu prasībām. Šādu speciālistu atradām un uzskatām, ka viņš ir vispiemērotākais speciālists izlasei, tādēļ bijām gatavi uzņemties papildus saistības un ierobežojumus."

Interesanti, ka agrāk Gorkšs sacīja, ka federācija nav veikusi pārrunas ar trešo pusi un ka tā brīža darba attiecību izbeigšana bijusi paša trenera uzdevums, taču nu prezidents atzina federācijas saikni ar trešo pusi: "Saikne bija."

Oļegs Gavrilovs un tumšie spēki
Kamēr preses konferences un Gorkša stratēģijas sauklis bija "Par tīru futbolu" – federācijas vadība gan nevēlējās konkretizēt, kuri ir tumšie spēki, pret kuriem jācīnās -, netīra spēle no kāda žurnālista puses tika pārmesta arī pašam Gorkšam. Viņam tika vaicāts, vai un kādēļ Gorkšs ir ticies – iespējams, pirms iepriekšējā gada vēlēšanām - ar Oļegu Gavrilovu. Gorkšs bija pārsteigts par šādu jautājumu un kategoriski šīs runas noraidīja. Cita žurnāliste vaicāja, kādēļ Gorkšs iepriekšējās divās nedēļās uz Daugavpili braucis kopā ar Klubu sacensību komitejas locekli un "Rīgas Futbola skolas" direktora vietnieku daugavpilieti Vladimiru Šteinbergu, kuru žurnāliste kļūdaini nosauca par agrāk aizdomās turētu kukuļošanā.

"Viennozīmīgi neesmu ticies ar jūsu pieminēto Oļegu Gavrilovu. Nešaubos, ka ir vēl daudz citu baumu, taču tām būtu jāsasauc atsevišķa preses konference, kurā katrs varētu izteikt, kādas baumas pilsētā ir dzirdētas un ar ko esmu vai neesmu braucis mašīnā uz Daugavpili – Latvijas futbolā ir būtiskākas lietas. Šobrīd ar Oļegu Gavrilovu man nav nekādas saistības. Savā mūžā esmu ticies ar Gavrilova kungu, jo mūsu futbola sabiedrība ir diezgan maza un cits citu pazīstam. Tieši tāpat kā es pazīstu Šteinberga kungu. Neuzturu ar viņu [Gavrilovu] nekāda veida kontaktus, un man ar viņu šobrīd nav nekādas saiknes," sacīja Gorkšs. Vakarā Gorkša pretinieks Vadims Ļašenko sociālajos tīklos ierakstīja, ka, ja informācija par Gorkša tikšanos un vienošanos ir tiesa, prezidentam nekavējoties ir jāatkāpjas pašam.

Valsts policijas izmeklēšanas
Šā gada 8. februārī LFF pēc pirmās vēstules par ārkārtas kongresa pieprasījumu vērsās Valsts policijā ar iesniegumu par dokumentu iespējamu viltošanu. Federācija uzskatīja, ka viens no biedriem, kas esot parakstījis vēstuli, īstenībā esot parakstījis cita satura dokumentu. To, par kuru biedru ir runa, Pukinsks gan neatklāja: "Publiskajā telpā to minēt nedrīkstam, jo dokuments ir iesniegts policijā. Taču tas ir fakts, ka ir iesniegts iesniegums, kas nav bijis parakstīts. To ir fiksējis tiesu izpildītājs, un uz tā pamata esam vērsušies tālāk." Tikmēr KNAB, kurā LFF vērsās ar lūgumu izmeklēt, vai nav notikušas nelikumības MTC "Staicele" darbības laikā, šo lietu esot nodevusi tālāk Valsts policijā. Arī tas, kādi ir KNAB atklātie pārkāpumi, kuru dēļ lieta nonākusi policijā, netika izpausts. "Tā ir operatīvā informācija," sacīja Gorkšs.

Saistītais raksts: Ļašenko iesniedz jaunu vēstuli kongresa...

  +8 [+] [-]

, 2019-02-19 11:54, pirms 6 gadiem
Žurnalistei vajadzetu atkapties tagad no sava amata un vismaz sporta vairs neliist vai neiekaist konferencees,kludaini baumas tagad te pa izsaka..vai varbut Vadims uzpirka lai pavurina muti ari tads variants pastav!ar visadiem variantiem megjinas mazais sikpirdis!
Slēpts komentārs: Zoom Mode

  +4 [+] [-]

, 2019-02-19 12:59, pirms 6 gadiem
Madzigais rakstīja: Žurnalistei vajadzetu atkapties tagad no sava amata un vismaz sporta vairs neliist vai neiekaist konferencees,kludaini baumas tagad te pa izsaka..vai varbut Vadims uzpirka lai pavurina muti ari tads variants pastav!ar visadiem variantiem megjinas mazais sikpirdis!
kas bija šī žurnāliste? no kāda medija?

  +7 [+] [-]

, 2019-02-19 13:13, pirms 6 gadiem
Zoom Mode rakstīja: Ja cilveks nevar atrast treneri un kaut kadas intrigas vij pat ar sadiem siikumiem , tad kas bus turpmak , Gorksa darbs ir vertejams kaa neapmierinoss!
Cilvēks ir atradis treneri, un nekādas intrigas viņš nevērpj, bet gan atbildēja uz jautājumu par baumām. Tu esi Ļašenko cilvēks?

  +5 [+] [-]

, 2019-02-19 13:29, pirms 6 gadiem
Ir aizdomas par to, ka Ļašeneko arī te zem Gorkša rok... Kaut gan domāju, ka viņš nav viens, un aiz Ļašenko stāv vesela cilvēku grupa (konkrētāk runājot, krievvalodīgo cilvēku grupa), kas negrib LV futbolā pārmaiņas. Un pirmais, ko viņi negrib - latviešu varu futbolā. Līdz šim pie varas bija Indriksons, kurš ir it kā latvietis, taču tai pat laikā nāk no PSRS sistēmas, un līdz ar to tas bija savādāk. Tagad pie varas ir latvieši, kuri izauga jau pēc PSRS sabrukuma, lielā mērā uzsūcot sevī jau citas vērtības, kuras neiet kopā ar PSRS laiku domāšanu. Un tas krieviem nepatīk. Pieļauju, ka šai grupā, kura grib gāzt Gorkšu, ir arī vairāki bijušie futbolisti, jo arī tie varētu būt ieinteresēti gāzt Gorkšu un ielikt savējo cilvēku. Visādā ziņā, veiksmi & izturību Kasparam un Ko!

  -1 [+] [-]

, 2019-02-19 13:57, pirms 6 gadiem
Es jau nu gan noteikti neesmu ļašenko pusē, tomēr daudzas lietas federācijā ar vislielāko budžetu Latvijā ir ļoti neskaidras.

Piemēram:
valde apstiprināja šā gada budžetu, un tajā ienākumi ir paredzēti 10,28 miljonu, bet izdevumi – 10,56 miljonu apmērā. Ienākumi pieaugs par 2,8 miljoniem eiro – galvenokārt starptautiskā finansējuma dēļ. Savukārt izdevumi pieaugs par 1,28 miljoniem eiro

Tātad, tas nozīmē, ka 2018. gadā ir bijis vairāk nekā divus miljonus liels deficīts! Izskatās, ka jautā par vienu un atbild par citu.
Nedrīkst publicēt atalgojumus datu regulas dēļ? Muļķības! Publicējot nevajag norādīt vārdu un uzvārdu, bet gan tikai amatu un izmaksāto atalgojumu, lai gada beigās visis var salīdzināt gada pārskatā algu summās ar tur norādīto.

Slepenība, slepenība, slepenība! VALSTS IZLASES!!! trenera vārds slepens, Daugavas stadiona īres summa slepena, Staiceles nozagtā naudas summa slepena, labi vismaz, ka prezidents pats nav slepens!

Ļoti baidos, ka federācijas darboņu atalgojuma pieaugums, salīdzinot ar 2017. gadu, gan 2018. gadā, gan 2019. gadā būs. Tāpēc nevajag uzreiz melot, ka nekāda pieauguma notekti nebija un nebūs. Atkal izlikās nesaprotam, kas tika jautāts...

Tā ka nekāda atklātība no Gorkša nav sagaidīta, tikai jauni un jauni noslēpumi. Protams, grūti ar jaunu slotu izslaucīt visus vecos liekēžus, kuri visbagātākās federācijas izlasi ir padarījuši par visneveiksmīgāko Latvijas sporta veidu izlasi pasaulē.

  -1 [+] [-]

, 2019-02-19 15:15, pirms 6 gadiem
OILER1981 rakstīja: Tagad pie varas ir latvieši, kuri izauga jau pēc PSRS sabrukuma, lielā mērā uzsūcot sevī jau citas vērtības, kuras neiet kopā ar PSRS laiku domāšanu.
Šīs jaunās vērtības ir cilvēks cilvēkam vilks un galvenais ir mans maks jeb kapitālisms bez cilvēciskas sejas un darbos vairs nekāds morālas un ētiskas vērtības. Un vienreiz jābeidz šķirot krievos, latviešos un hvz kas vēl, bet kā teica Rainis"kad pienāks reiz tie laiki kad nevis tauta pret tautu karos bet visas kopā pret tumsu?"

  -3 [+] [-]

, 2019-02-19 15:20, pirms 6 gadiem
Strap citu : fakts ka KNAB ir atmetis iesniegumu Valsts Policijai tikai norāda ka iesnieguma zīmētājiem (lasi federācijas amatpersonām) ir ļoti miglaina izpratne par KNAB un VP funkcijām. Lēto otmazku par personas datu aizsardzību jau izskaidroja augstāk

  +2 [+] [-]

, 2019-02-19 16:56, pirms 6 gadiem
viss gana saprotami, diez par ko vēl ir jāuztur pieprasījums par demisiju??

  +1 [+] [-]

, 2019-02-19 20:47, pirms 6 gadiem
Parasts Futbola līdzjutējs rakstīja: Nedrīkst publicēt atalgojumus datu regulas dēļ? Muļķības! Publicējot nevajag norādīt vārdu un uzvārdu, bet gan tikai amatu un izmaksāto atalgojumu, lai gada beigās visis var salīdzināt gada pārskatā algu summās ar tur norādīto.
Taisni tā, jau vairākus gadus tādā veidā tiek publicētas valsts pārvaldē un pašvaldībās strādājošo algas. Atsaukšanās uz datu aizsardzības regulu ir nevietā.

  +1 [+] [-]

, 2019-02-20 02:20, pirms 6 gadiem
Parasts Futbola līdzjutējs rakstīja: Es jau nu gan noteikti neesmu ļašenko pusē, tomēr daudzas lietas federācijā ar vislielāko budžetu Latvijā ir ļoti neskaidras.

Piemēram:
valde apstiprināja šā gada budžetu, un tajā ienākumi ir paredzēti 10,28 miljonu, bet izdevumi – 10,56 miljonu apmērā. Ienākumi pieaugs par 2,8 miljoniem eiro – galvenokārt starptautiskā finansējuma dēļ. Savukārt izdevumi pieaugs par 1,28 miljoniem eiro

Tātad, tas nozīmē, ka 2018. gadā ir bijis vairāk nekā divus miljonus liels deficīts! Izskatās, ka jautā par vienu un atbild par citu.
Nedrīkst publicēt atalgojumus datu regulas dēļ? Muļķības! Publicējot nevajag norādīt vārdu un uzvārdu, bet gan tikai amatu un izmaksāto atalgojumu, lai gada beigās visis var salīdzināt gada pārskatā algu summās ar tur norādīto.

Slepenība, slepenība, slepenība! VALSTS IZLASES!!! trenera vārds slepens, Daugavas stadiona īres summa slepena, Staiceles nozagtā naudas summa slepena, labi vismaz, ka prezidents pats nav slepens!

Ļoti baidos, ka federācijas darboņu atalgojuma pieaugums, salīdzinot ar 2017. gadu, gan 2018. gadā, gan 2019. gadā būs. Tāpēc nevajag uzreiz melot, ka nekāda pieauguma notekti nebija un nebūs. Atkal izlikās nesaprotam, kas tika jautāts...

Tā ka nekāda atklātība no Gorkša nav sagaidīta, tikai jauni un jauni noslēpumi. Protams, grūti ar jaunu slotu izslaucīt visus vecos liekēžus, kuri visbagātākās federācijas izlasi ir padarījuši par visneveiksmīgāko Latvijas sporta veidu izlasi pasaulē.
1. ņemot vērā, ka Gorkšu ievēlēja 28. aprīlī vai nav tā, ka 2018. gada budžetu izveidoja vēl vecā valde?
2. Valsts izlases trenera vārds ir slepens, jo to pieprasīja treneris un klubs/komanda, ko tajā brīdī trenēja treneris. Līgumsaistības ir jāpilda.
3. Ja notiek izmeklēšana tad nevar atklāt summu apmērus - to sauc par traucēšanu izmeklēšanai, tāpat arī iespējams pati federācija nezina pilnos apmērus izsaimniekotajai naudai.

     [+] [-]

, 2019-02-21 15:11, pirms 6 gadiem
BABKInLovis rakstīja: Šīs jaunās vērtības ir cilvēks cilvēkam vilks un galvenais ir mans maks jeb kapitālisms bez cilvēciskas sejas un darbos vairs nekāds morālas un ētiskas vērtības. Un vienreiz jābeidz šķirot krievos, latviešos un hvz kas vēl, bet kā teica Rainis"kad pienāks reiz tie laiki kad nevis tauta pret tautu karos bet visas kopā pret tumsu?"
Šīs "vērtības" jau nu gan ir tieši tās, ar kurām slimo padomju laiku pārspīlētā materiālisma un totālās bezprincipu liekulības paaudze.

  +1 [+] [-]

, 2019-02-21 15:26, pirms 6 gadiem
Parasts Futbola līdzjutējs rakstīja: Nedrīkst publicēt atalgojumus datu regulas dēļ? Muļķības! Publicējot nevajag norādīt vārdu un uzvārdu, bet gan tikai amatu un izmaksāto atalgojumu.
Katram, kurš aicina Gorkšu publicēt savu atalgojumu iesaku vispirms publiski deklarēt pašam savu amatu, un atalgojumu. Nez vai gribēsies.

Es patiešām ceru, ka Kasparam ir pietiekami liela alga, jo, ja ir viena lieta, ko tiešām nevēlos, tad izlikšanos, ka lielas un svarīgas lietas var veikt par kapeikām, ar entuziasmu vien.

Vai kā savulaik Indriksons - es no federācija nesaņemu ne santīma. Normālā sabiedrībā šāda liekulība nav vajadzīga.