Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Pirmsspēles noskaņas: kā spēli pret Latviju sagaida Turcijā?

Rolands Eliņš

Pirmsspēles noskaņas: kā spēli pret Latviju sagaida Turcijā?
Foto: TFF

Latvija pret Turciju futbolā - šie vārdi joprojām ieņem īpašu Latvijas futbola folklorā un nav nekur aizmirsti arī Turcijā, sarunā ar Sportacentrs.com apliecināja Daniels Ozkaja, Turcijas sporta žurnālists. Viņš ieskicēja atmosfēru, kādā Turcijas futbols sagaida EURO2024 atlases maču pret Latviju, kas paredzēts piektdien "Skonto" stadionā.

"Par Turcijas izlases spēli pret Latviju vietējos medijos pagaidām nav ažiotāžas," teica latviešu izcelsmes Turcijas sporta žurnālists Daniels Ozkaja. "Tas gan nav Latvijas izlases, bet gan pašas Turcijas izlases dēļ. Tā pēdējā laikā rāda vāju sniegumu, un ne prese, ne līdzjutēji nav sajūsmā par galveno treneri Štefanu Kuncu. Turcija varētu spēlēt arī pret, piemēram, Velsu, taču tāpat lielas pirmsspēles intereses nebūtu. Pavasarī bija pavisam vājš sniegums pret Armēniju, manuprāt, viens no sliktākajiem, kādu vispār atceros Turcijas izlases izpildījumā, kam sekoja zaudējums Horvātijai."

Turcijas izlase jauno ciklu iesāka ar 2:1 uzvaru viesos pār Armēniju, bet pēc tam savā laukumā ar 0:2 piekāpās Horvātijai. Tāpat jāatgādina, ka rudenī Nāciju līgā Turcija viesos ar 1:2 cieta sakāvi pret Fēru salām.

"Tāpat jāņem vērā, ka sācies vasaras transfēru periods," papildināja Ozkaja. "Turcijas Superlīgas transfēru jaunumi un baumas ir pirmā prioritāte šobrīd. Nesen arī "Fenerbahce" atvadījās no galvenā trenera, un arī par to šobrīd ir liela ažiotāža un daudz baumu, proti, par to, kurš varētu būt jaunais treneris. Pateikšu tā, ka sporta žurnāli un avīzes tiek pārdoti pat divreiz lielākos daudzumos nekā parasti, jo tik liela ir interese par transfēru tirgus notikumiem."

Ozkaja norādīja, ka lielāka interese par Latvija-Turcija spēli Turcijā droši vien gaidāma ceturtdien un piektdien, taču ažiotāžas trūkums nenozīmē, ka uz Turcijas izlasi nav liela sabiedrības spiediena - divās jūnija spēlēs vienīgais akceptējamais rezultāts ir seši punkti: "Turklāt arī ar to vien var nepietikt, jo no izlases tiek sagaidīts pārliecinošāks sniegums kā tāds. Taču, ja pret Latviju un Velsu nebūs sešu punktu, esmu drošs, ka treneris amatu nesaglabās."

Latvijas izlase ilgu laiku bija pratusi izvairīties no zaudējumiem spēlēs pret Turciju, kas, ņemot vērā, cik bieži abas izlases tikušās un cik dažādus futbola līmeņus pārstāv, bija patiešām iespaidīgs panākums. Kopš 2003. gada Latvija bija spēlējusi pret Turciju piecas reizes, vienreiz uzvarējusi un četras reizes cīnījusies neizšķirti, līdz beidzot 2021. gada oktobrī piekāpās ar 1:2. Arī šī spēle gan turkiem izvērtās ļoti smaga, pirmajiem nonākot iedzinējos, un beigās uzvarot ar realizētu pendeli kompensācijas laikā.

Latvija pret Turciju futbolā 21. gadsimtā

GadsTurnīrsRezultāts
2003.g.Euro 2004 pārspēles1:0
2003.g.Euro 2004 pārspēles2:2
2014.g.Euro 2016 atlase1:1
2015.g.Euro 2016 atlase1:1
2021.g.PK 2022 atlase3:3
2021.g.PK 2022 atlase1:2

"Atminos, ka pēc šīs Turcijas uzvaras tika ļoti izcelts, ka beidzot tas ir izdevies," smaidīja Ozkaja. "Tika rakstīts, ka beidzot izdevies lauzt šo tradīciju, un arī paši spēlētāji un treneri īpaši uzsvēra šo faktu, ka izcīnīta pirmā uzvara pār Latviju. Taču tas nebūt nenozīmē, ka šonedēļ viņiem ir kaut kādas atlaides pret Latviju, jo tā iepriekš bijusi neērta pretiniece - vēlreiz uzsvēršu, ka publika neko mazāku par trim punktiem pret Latviju neuzskatīs par pieņemamu, lai gan no sportiskās puses domāju, ka Latvijai ir pa spēkam izmantot Turcijas sastāva problēmas un slikto sniegumu iepriekšējos mačos."

Arī no Turcijas sabiedrības atmiņas Latvijā vēl joprojām bieži piesauktais "Euro 2004" nekur nav pazudis. Kā sacīja Ozkaja, Latvija Turcijas sportā droši vien vēl ļoti ilgi asociēsies tieši ar 2003. gada nogales savstarpējām spēlēm, kad Latvija pārspēlēs par vietu finālturnīrā negaidīti triumfēja divu spēļu summā (1:0 un 2:2).

"Tas cilvēkiem atmiņā iespiedies tik dziļi tādēļ, ka - un arī es esmu par to drošs - Turcija izlase 2004. gada Eiropas čempionātā bija gatava iekļūt vismaz pusfinālā," teica Ozkaja. "Turcija iepriekš PK2002 bija ieguvusi bronzu, atradās ļoti augstā punktā, taču tad Latvijas dēļ nemaz netika uz EČ finālturnīru. Rūgtums par to joprojām ir palicis, tā tiek uzskatīta par lielāko katastrofu Turcijas sportā."

Turcija bija vienā kvalifikācijas grupā arī PK2022 atlasē, un tur Turciju ļoti interesēja Latvijas sniegums arī tad, kad abas savstarpējās spēles jau bija aizvadītas. Tobrīd bija situācija, ka Turcija, Nīderlande un Norvēģija sīvi cīnījās par vietu finālturnīrā, un priekšpēdējā kārtā Latvija spēlēja pret Norvēģiju.

"Varbūt kāds būs pārsteigts, bet šobrīd populārākais Latvijas izlases futbolists Turcijā nepārprotami ir Roberts Ozols," sacīja Ozkaja. "Un tas viss šīs spēles pret Norvēģiju dēļ, kad Ozols lieliski nospēlēja vārtos, palika sausā un palīdzēja Latvijai iegūt neizšķirtu 0:0, kas ļoti palīdzēja Turcijas izlasei, jo atņēma punktus tiešajiem konkurentiem. Viņš pēc tam daudz tika pieminēts un īpaši ievērots turku medijos."

Turcijas izlase ir piecu EČ finālturnīru dalībniece, kamēr Pasaules kausā spēlējusi tikai divreiz, toties ar vērienu, 2002. gadā izcīnot trešo vietu.

  +1 [+] [-]

, 2023-06-15 11:01, pirms gada
Pārbaudes spēlē bija vēl viens 3:3!

     [+] [-]

, 2023-06-15 14:36, pirms gada
1 rakstīja: Pārbaudes spēlē bija vēl viens 3:3!
Tā bija kaut kāda neoficiāla bumbošanās. Nav iekļauta slavenāja datu bāzē 11v11: https://www.11v11.com/teams/latvia/...

     [+] [-]

, 2023-06-15 16:11, pirms gada
2024 un 2004, viss skaidrs, kas notiks ar turkiem

     [+] [-]

, 2023-06-15 19:46, pirms gada
Uzvarēsim 3:1, nekādu šaubu!

     [+] [-]

, 2023-06-16 18:20, pirms gada
Esmu Turcija un vini pat nezina ar ko ir speele shovakar un cikos 🤦‍♂️