Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Kazakevičs: "Arī skarba pieredze ir pieredze"

Agris Suveizda

Kazakevičs: "Arī skarba pieredze ir pieredze"
Dainis Kazakevičs. Foto: Pool via Reuters/Scanpix

Latvijas futbola izlase pārbaudes spēlē Diseldorfā ar rezultātu 1:7 kapitulēja četrkārtējai pasaules un trīskārtējai Eiropas čempionei Vācijai. Piedāvājam valstsvienības galvenā trenera Daiņa Kazakeviča sacīto pēcspēles preses konferencē.

- Esam vīlušies gan par mūsu sniegumu, gan rezultātu, jo, neskatoties uz visām mūsu sastāva problēmām un vairāku pamatsastāva spēlētāju iztrūkumu, gatavojāmies spēlei un cerējām izrādīt cienīgāku pretestību Vācijas izlasei. Neizdevās tikt galā ar pretinieku diezgan agresīvo pretpresingu pie mūsu iziešanas no aizsardzības – zaudējām diezgan daudz bumbu. Arī netikām līdzi ātrumiem aizsardzības darbībās. Šodien laukumā bija divas pavisam dažāda līmeņa komandas, un gan spēles saturs, gan rezultāts ataino, kāda šodien bija meistarības starpība starp komandām.

- Skaidrs, ka atšķirība individuālajā meistarībā ir milzīga, taču laikam jāatzīst, ka arī taktiski nospēlējām slikti, jau no pirmajām minūtēm regulāri netiekot līdzi vienkāršām izspēlēm ap soda laukumu. Vai taktiski šo spēli izgāzām?
- Jā, arī aizsardzības darbību organizēšanā bija problēmas. Varbūt bija redzams arī tas, ka funkcionālā ziņā neesam labākajā stāvoklī. To zināmā mērā jau parādīja arī spēle pret Lietuvu, un šodienas spēlē netikām līdzi ātrumos, kļūdījāmies taktiski. Un tas maksāja vairākus diezgan agri zaudētus vārtus. Tas, bez šaubām, bija problēmu kopums – tai skaitā, arī taktiski.

- Divas maiņas pēc pirmā puslaika [Tarasovs un Maksimenko nomainīja Ošu un Ikaunieku] bija plānotas?
- Nē, nē, tā bija reakcija uz situāciju laukumā un meklējām risinājumus spēlētāju virknējumos.

- Uzsvars tiek likts uz šaurāka sastāva iespēlēšanu, taču vai Covid-19 laikā, kad negaidītas izmaiņas var būt arī pēdējā brīdī, nevajadzētu vairāk rotēt spēlētājus, lai viņi būtu gatavi vajadzības gadījumā iet pamatsastāvos – arī tādos mačos kā šodien?
- Ja runājam par objektīvām lietām, tad tādai komandai kā mums 5-6 pamatsastāva spēlētāju vai pirmo rezervistu trūkums ir diezgan būtisks. Kas attiecas uz rotācijām, tās saprāta robežās notika arī iepriekš – diezgan bieži izmantojam, piemēram, četrus centra aizsargus vai četrus centra pussargus. Nav tā, ka mums būtu viens vienpadsmitnieks, kas visu laiku spēlē. Gatavojoties spēlei pret Vāciju, bija ļoti būtiski saprast, kādi būs spēles ātrumi un kāds pretī būs gan komandas kopējais, gan atsevišķu spēlētāju līmenis. Bez šaubām, meklējām optimālākos risinājumus, un, jāatzīst, šodienas spēle, iespējams, pierādīja, ka atsevišķās pozīcijās, iespējams, kļūdījāmies ar pamatsastāva izvēli. To nevar izslēgt.

- Nebija sešu pamatsastāva spēlētāju, plus Zjuzinam līdz ar to mainījās pozīcija. Vai ir ticība, ka ar viņiem pretspēle būtu bijusi cienīgāka, un kuru no viņiem pietrūka visvairāk?
- Kā būtu, ja būtu, es nezinu. Nevaru pateikt, kā būtu bijis arī ar visoptimālāko sastāvu, jo meistarības starpība šodienas spēlē bija ļoti jūtama. Pirmām kārtām, droši vien Jāņa Ikaunieka, Tobera iztrūkums, arī Savaļnieka iztrūkums, jo Roberts šodienas spēlei tika gatavots pamatsastāvā. Šo trīs spēlētāju trūkums noteikti bija jūtams. Par pārējiem spēlētājiem jautājums varbūt vairāk bija par opcijām spēles gaitā. Skaidrs, ka otrajā puslaikā spēles ritējums jau bija citāds un pretinieki uz mums , kad atguvām bumbu savā laukuma pusē, vairs neizdarīja tik lielu spiedienu, tomēr kā maziņu pozitīvu momentu gribētu pieminēt to, ka vairāki jaunie spēlētāji uz maiņu izgāja diezgan drosmīgi. Protams, iznākums jau bija skaidrs un, atkārtošos, pretinieku spiediens nebija tik liels, bet man patika tas, ar kādu entuziasmu viņi izgāja laukumā un izmantoja savas minūtes. To gribētu atzīmēt ar maziņu plusiņu.

- Otrajā puslaikā bija vairākas epizodes, kad šķita, ka spēlētāji nevarēja sadalīt, kurš izpildīs standartsituācijas.
- Pēc maiņām laukumā vairs nebija standartsituāciju pamatizpildītāju. Vienā epizodē bija skaidrs, ka centrējums jāizdara Fjodorovam, bet Vitālijs [Maksimenko] vienkārši bija tajā pozīcijā un paņēma bumbu. Prasījām, lai epizode tiktu izpildīta tā, kā bijām vienojušies. Otrā epizodē savukārt jautājums bija, vai ar labo kāju griezt prom no vārtiem vai arī griezt uz vārtiem. Tur paši no malas piekoriģējām. Vlads Fjodorovs visu pareizi darīja, tikai mēs pēdējā brīdī mainījām lēmumu, lai centrējums būtu ar citu trajektoriju.

- Ņemot vērā spēlētāju gūto pieredzi un šīs spēles iespējamo iespaidu uz viņu pārliecību un to, kā futbols tiek reklamēts plašākai sabiedrībai, vai šis eksperiments ar spēli pret Vāciju ir izdevies?
- Domāju, ka mums tā neapšaubāmi bija lieliska iespēja aizvadīt spēli. Skaidrs, ka gribējām labāku rezultātu, bet, ja mums ir bail zaudēt, labāk nekad ar tādu komandu nespēlēt. Taču tad mēs arī nekur nevirzīsimies uz priekšu, jo esmu pārliecināts, ka arī negatīva pieredze ir pieredze. Ja skatāmies uz šodienas pamatsastāva spēlētājiem, reti kuram no viņiem bija vairāk pat par 20 spēlēm, kas izlašu līmeni faktiski ir divi pilni gadi ar desmit spēlēm. Tas nozīmē, ka komanda vēl nav tik pieredzējusi. Skaidrs, ka šāda pārbaudes spēle, ņemot vērā mūsu sastāva problēmas, starp divām Baltijas kausa spēlēm uzlika papildu slodzi. Tagad "post factum" varam runāt pēc tāda rezultāta. Ja rezultāts būtu pozitīvāks, tad es noteikti nešaubītos, bet arī šobrīd nešaubos – arī šāda skarba pieredze ir pieredze. Mums ir būtiski izdarīt pareizos secinājumus un paņemt pareizās mācības turpmākajam. Skaidrs, ka tā bija liela slodze funkcionāli un arī emocionāli nav tik vienkārši, bet ir jāsaprot, ka spēlējām pret Eiropas visu laiku titulētāko komandu un spēles favorīti neapšaubāmi bija pretinieki. Mums neizdevās pretspēle, neizdevās tik organizēti nospēlēt aizsardzībā kā Nīderlandē, un Vācija, pretēji Nīderlandei, diezgan agri izmantoja savus momentus. Par šādu spēli, ka tāda notika, nožēlot nav nekāda pamata.

- Kas Nīderlandē izdevās labāk un ļāva stingrāk turēties pretī nekā šeit?
- Pirmkārt, mums bija daudz optimālāks sastāvs. Otrām kārtām, mums bija iespējas uz maiņu laist spēcīgākus spēlētājus. Treškārt, taktiskajā ziņā nepieļāvām tik vienkāršas kļūdas kā šodien un nedāvinājām momentus. Un arī mūsu funkcionālais stāvoklis un sastāva dziļums marta spēlēs bija labāks.

- Pirmajās 60 minūtēs, kad mums klājās smagi, krita acīs, ka stresa situācijas panikā sitam prom bumbu. Vai treneri spēles laikā vai pārtraukumā deva norādes nomierināties un vairāk skatīties apkārt, no bumbas nešķiroties tik vienkārši?
- Protams, ka tā bija viena liela problēma, ka pēc pirmajām minūtēm, kad pretinieks izdarīja diezgan lielu spiedienu, zaudējām diezgan daudz bumbu, daudz sitām uz priekšu un zaudējām bumbas kontroli situācijās, kurās to noteikti varējām saglabāt. Tas spēlētājos radīja diezgan lielu nepārliecinātību. Pārtraukumā, ejot ar 0:5, pirmais uzdevums bija nomierināt čaļus un salikt pa plauktiņiem atsevišķas konkrētas lietas, kuras mums neizdodas. Skaidrs, ka vēl pirms spēles prasījām ar bumbu spēlēt mierīgāk, bet viens ir teikt un prasīt, otrs – to izpildīt laukumā, vēl jo vairāk situācijā, kad daudz kas neizdodas. Tādā brīdī arī nedaudz pietrūkst līderības – divi trīs cilvēki laukumā sarežģītās situācijās būtu paņēmuši spēli uz sevi, to pieturējuši un tas izdotos, tas dotu pozitīvu signālu pārējiem. Šodien tas neizdevās – tā bija liela problēma, lai veidotu pretspēli.

- Ja ieskaita arī Maksimenko, mums ir izsaukti pat seši centra aizsargi, no kuriem Dubra un Stuglis šajā nometnē varētu palikt bez minūtēm. Vai nebija domas spēlēt ar trim centra aizsargiem, lai gan paskatītos vairāk spēlētāju, gan arī pamēģinātu citu shēmu, vai šāds variants netika izskatīts?
- Tika izskatīti dažādi varianti, bet bija jāorientējas no vairākām lietām. Pirmā lieta bija saistīta ar to, ka gribējām aktivizēt mūsu otro līniju, tādēļ bija doma spēlēt ar diviem centra aizsargiem un meklēt papildus opciju otrās līnijas centrālajā zonā. Tur ne viss izdevās, kā bijām mēģinājuši un gribējuši. Otrs, bez šaubām, jāsaprot, ka ir vajadzīgs zināms laiks, lai pārietu no vienas shēmas uz otru, - mums starp spēlēm bija tikai viens treniņš. Tas ir diezgan īss laiks. Izskatot vairākus variantus, pret Vācijas izlases spēles modeli meklējām tādu risinājumu, kas spēlētājiem nedotu pārāk daudz jaunas informācijas. Domāju, ka arī tas, ja šajā spēlē mainītu shēmu, nebūtu problēmas risinājums. Šajā konkrētajā gadījumā tika vērtēti dažādi varianti, bet šis variants ar pāreju uz pieciem aizsargiem netika reāli izskatīts, jo fiziski nebija laika to shēmu iespēlēt.

- Vai pārbaudes spēles raksturs un pretinieku "Euro 2020" finālturnīra tuvums nepadarīja spēli raitāku, "tīrāku" un ne tik asu, agresīvu, kas bija parocīgāk individuāli spēcīgākajiem sāncenšiem?
- Domāju, ka pārāk daudz izrādījām cieņu Vācijas izlasei. Tā mums bija problēma, ka pietrūka fiziskas saskares ar pretiniekiem, jo īpaši laukuma malās un situācijās, kad bijām blakus un varējām izdarīt spiedienu. Arī tā bija starpība starp spēli Nīderlandē. Devām Vācijai iespēju spēlēt augstā tempā, daudz kustināt bumbu, un mums bija daudz jāpārvietojas bez pauzēm. Jā, spēles laiks bija "tīrāks" un mēs sapratām pārbaudes spēles statusu, bet es un, domāju, neviens komandā nav apmierināts ar to, cik nepietiekami agresīvi spēlējām. Pirms spēles prasība bija cita, un mums neizdevās izpildīt to, par ko bijām runājuši un vienojušies. Domāju, ka tā lielā mērā arī ir atbilde tam, kāpēc vāciešiem tik daudz kas izdevās uzbrukumā.

1 2 49 komentāri

  +2 [+] [-]

, 2021-06-08 01:58, pirms 3 gadiem
pipeeeeele tads kazakevics

 +10 [+] [-]

, 2021-06-08 02:29, pirms 3 gadiem
Ja kāds no LFF lasa šo komentāru:
Esmu gatavs trenēt Latvijas izlasi par 1/5 daļu no Kazakeviča algas, kura noteikti ir neadekvāti liela.
Kāpēc šis ir labs piedāvājums?
1. Rezultāti noteikti nebūs sliktāki!
2. Pēcspēles intervijām es būšu sagatavojies vēl skaistāk kā šis nodeldēto frāžu teicējs
3. LFF ietaupīs naudu! Būs vairāk ko bāzt kabatās!

Lūdzu, uzrakstiet man privātu ziņu un sarunāsim tikšanos, lai atrunātu visas detaļas, gaidīšu.

  +9 [+] [-]

, 2021-06-08 04:44, pirms 3 gadiem
1:7 pret Vāciju ir izgāšanās. Nospēlējām kā kaut kāda Brazīlija. Ar tādu futbolu tālāk par pasaules čempionāta pusfinālu netiksim nekad. Visiem beigt karjeru!

  +4 [+] [-]

, 2021-06-08 04:59, pirms 3 gadiem
Es vispār nevarēju saprast mūsu komandas taktisko shēmu. Pilnīgs bardaks. Vismaz ar otrā puslaika sākumu varēja ko taktiski pamainīt, bet nē, Kazakevičs tā jau tukšo laukuma vidusdaļu samazina nomainot Ikaunieku pret Tarasovu.... Murgs - būtībā vispār spēlējām bez pussargiem. Ja pret Nīderlandi vēl paeicās tad šeit viss bija likumsakarīgi un meistarības trūkums ir ne tikai spēlētājiem....

  -1 [+] [-]

, 2021-06-08 05:01, pirms 3 gadiem
resnais klauns...

  +1 [+] [-]

, 2021-06-08 05:24, pirms 3 gadiem
Nu pilnigi pretigi klausities, so klaunu goda vards

  +2 [+] [-]

, 2021-06-08 05:24, pirms 3 gadiem
Sitas stulbas atbildes, vienk pipec

  +4 [+] [-]

, 2021-06-08 06:53, pirms 3 gadiem
Diezin vai, ka Janka Ikaunieks vispār kaut ko mainītu pret Vāciju. Jau pret Turciju, Nīderlandi, Melnkalni bija redzami daudz brāķi pretinieku apspēlēšanā un aizsardzībā.

Savaļnieks, domāju, būtu pavilcis un, ļoti iespējams, flangos aizsardzībā būtu mazāk kļūdu, rastos vismaz iespējas kaut kādām pārejām no aizsardzības.

Gutkovskis ar gaļu droši vien būtu izcīnījis bumbas.

  -2 [+] [-]

, 2021-06-08 07:29, pirms 3 gadiem
Tikko no stadiona. Ir, ir labs !

  +3 [+] [-]

, 2021-06-08 07:41, pirms 3 gadiem
Tik kāds labums no tādas apšaubāmas pieredzes?

  +5 [+] [-]

, 2021-06-08 08:48, pirms 3 gadiem
Daiņa vaigs spēles laikā pasaka, ka puisis vienkārši nesaprot, kas notiek laukumā. Spēlētāji improvizatoriski paši pārvietojas pa laukumu, treneris ar savām vertikālēm galvā, rokas sakrustojis, ar neizteiksmīgu skatu pavada laukumā notiekošo.
Trenera stāja - nekāda!

  -1 [+] [-]

, 2021-06-08 09:12, pirms 3 gadiem
Piekakājot bixes nevar iegūt pieredzi cik slikti barot apģērbu ar fekālijām. Pieredze uzkrājas mazgājot tās bikses, tā sacīt novēršot trūkumus. Nav skaidrs vai šāda opcija pastāv komandas vadīšanas kontekstā

  +3 [+] [-]

, 2021-06-08 09:14, pirms 3 gadiem
Nuu dainelim taktika nekada, speles rokraksts nekads. Pie pahara sakuma bija BET tad kocinieki saka spelet kaa parasti jeb pec ponjakijam un viss atgriezas kur bijis!!!
.
Kad dainels jasagaida ar rozem un shampi lidosta?

     [+] [-]

, 2021-06-08 09:15, pirms 3 gadiem
Starpcitu, dzeru kapij, eedu cepumus, gredzentinus ar riektiem un cukuru pa virsu, nu taa diezgan nizcag

     [+] [-]

, 2021-06-08 09:16, pirms 3 gadiem
5dienas futene un plosts tuvojas

     [+] [-]

, 2021-06-08 09:18, pirms 3 gadiem
Ja spēlētāji , kā teica slavens treneris ir čivauvas , un treneris arī ir nekvalificēts , bez vajadzīgas pieredzes čivauva , tad neko citu nevar gaidīt.

     [+] [-]

, 2021-06-08 09:25, pirms 3 gadiem
izlase ir parodija, daiņels āksts, bet tā saucamajiem futbaļēru faniem atliek pētīt googli, un plātīties cik friču tad skatījās šo LV izjāšanu un cik hokeju. Karoč mudaki visās frontēs

     [+] [-]

, 2021-06-08 09:25, pirms 3 gadiem
Hujaabels rakstīja: Starpcitu, dzeru kapij, eedu cepumus, gredzentinus ar riektiem un cukuru pa virsu, nu taa diezgan nizcag
paliksi resns

     [+] [-]

, 2021-06-08 09:45, pirms 3 gadiem
flpsi, nedzēs komentus

     [+] [-]

, 2021-06-08 09:58, pirms 3 gadiem
Banss rakstīja: paliksi resns
126kg - kaujas svars!

     [+] [-]

, 2021-06-08 09:58, pirms 3 gadiem
Hujaabels rakstīja: 126kg - kaujas svars!
man 78

     [+] [-]

, 2021-06-08 09:58, pirms 3 gadiem
Banss rakstīja: flpsi, nedzēs komentus
Blaa kamer es pastos, shis paspejis jau izanalizet, velreiz apspriest un visu izdzest
Kkads debiloiids jau vish ir!!!

     [+] [-]

, 2021-06-08 09:59, pirms 3 gadiem
Banss rakstīja: man 78
Gribetu tev virsu uzlekt

  +2 [+] [-]

, 2021-06-08 10:03, pirms 3 gadiem
imils rakstīja: Es vispār nevarēju saprast mūsu komandas taktisko shēmu. Pilnīgs bardaks. Vismaz ar otrā puslaika sākumu varēja ko taktiski pamainīt, bet nē, Kazakevičs tā jau tukšo laukuma vidusdaļu samazina nomainot Ikaunieku pret Tarasovu.... Murgs - būtībā vispār spēlējām bez pussargiem. Ja pret Nīderlandi vēl paeicās tad šeit viss bija likumsakarīgi un meistarības trūkums ir ne tikai spēlētājiem....
A taktiskās shemas jau no pirmās spēles viņa vadībā nav bijušas un es velaizvien nevienā spēlē neesmu manījis. Pat uzvarā pār Lietuvu nemanīju - šamos vnk apspēlējām uz meistarību, kas tomēr objektīvi mums bija labāka... Kā jau vakar manījām, pat autobusu viņš nemāk pareizi uzlikt...

     [+] [-]

, 2021-06-08 10:04, pirms 3 gadiem
Hujaabels rakstīja: Blaa kamer es pastos, shis paspejis jau izanalizet, velreiz apspriest un visu izdzest
Kkads debiloiids jau vish ir!!!
jā, bija trāpīgs intervijas raksturojums

     [+] [-]

, 2021-06-08 10:04, pirms 3 gadiem
Hujaabels rakstīja: Gribetu tev virsu uzlekt
tev sievieti vajag

     [+] [-]

, 2021-06-08 10:07, pirms 3 gadiem
Banss rakstīja: tev sievieti vajag
Gribu but sumo cikstonis!
LV to kultive?

  -2 [+] [-]

, 2021-06-08 10:09, pirms 3 gadiem
Ja uzvarēs Igauniju, viss būs kārtībā. Nav mums pret tādām izlasēm kā Vācija šobrīd nekas darāms... ja nu vienīgi bumba jāķeksē ik pa desmit minūtēm no tīkla.

     [+] [-]

, 2021-06-08 10:10, pirms 3 gadiem
Es vienigais brinos par tien 60kg puisisiem kuriem blakus kugo taas smagsvaru mammeles uz 100kg+?
Vini vsp kopaa gul, tur tak puisiti var saspiest un shis no riita auksts

     [+] [-]

, 2021-06-08 10:10, pirms 3 gadiem
Hujaabels rakstīja: Gribu but sumo cikstonis!
LV to kultive?
nez, bet tu vari sākt

     [+] [-]

, 2021-06-08 10:12, pirms 3 gadiem
Banss rakstīja: nez, bet tu vari sākt
Ko tu?
Nez kur churbans
Vinam man liekas vakar bija 2. pote!!!

  +4 [+] [-]

, 2021-06-08 10:25, pirms 3 gadiem
Kazakevičs nekad nav bijis treneris un nekad nebūs, tas ko mēs ar šo vārdu saprotam.

Turcijas spēle parādīja, ka puišiem ir potenciāls, bet šī trenera vadībā šis potenciāls tiks degradēts!

     [+] [-]

, 2021-06-08 10:26, pirms 3 gadiem
Hujaabels rakstīja: Ko tu?
Nez kur churbans
Vinam man liekas vakar bija 2. pote!!!
es ražo
tjoma rāpo pa krustojumu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2021-06-08 10:41, pirms 3 gadiem
GenaTraktors rakstīja: Tev ir čurbana tjomas kontakti?
Vina fakbuukis ir kaa bistro ieskrietuve, ej un eed!
1 2 49 komentāri