Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Vaņins: "100 spēles ir mans mērķis. Tad varētu arī atvadīties no izlases"

Agris Suveizda

Vaņins: "100 spēles ir mans mērķis. Tad varētu arī atvadīties no izlases"
Andris Vaņins. Foto: Sanita Ieva Sparāne, LFF

Andris Vaņins ir pārliecinoši pieredzējušākais futbolists Latvijas izlasē, par 47 spēļu tiesu apsteidzot 14,5 gadus jaunāko Valēriju Šabalu, un arī pārliecinoši vecākais spēlētājs, tuvāko sekotāju Pāvelu Šteinboru apsteidzot par piecarpus gadiem. 39 gadus vecais ilūkstietis ilgus gadus bija neapšaubāms valstsvienības pirmais numurs, tomēr viņa savainojuma dēļ par jauno pamatvārtsargu kļuva Pāvels Šteinbors. Taču Vaņinam valstsvienībā vēl ir nepabeigtas darīšanas - bez komandas uzdevumiem viņam ir arī savs lielais individuālais mērķis sasniegt 100 spēļu robežu, līdz kurai pietrūkst vēl divu maču.

Nākotne klubā
Palīdzējis "Zürich" atgriezties Šveices Superlīgā, Vaņins 2018. gada februārī zaudēja pamatvārtsarga lomu klubā. Vēl 18. februārī viņš sargāja vārtus pret "Luzern" (1:1), taču divas dienas vēlāk galvenā trenera amatā stājās ilggadējais Šveices izlases aizsargs Lidoviks Maņēns, kurš nolēma uzticēties Janikam Breheram, kuram nu ir 26 gadi. Lai arī Vaņins ar retiem izņēmumiem vairs spēlēja tikai kausā, Latvijas izlases kapteinis šā gada janvārī pagarināja līgumu ar vēl uz sezonu. "Es palieku Cīrihē," intervijā Sportacentrs.com saka Vaņins. "Vasaras laikā nebija nekā konkrēta. Varbūt bija sarunas ar arābu valstīm – Saūda Arābiju -, taču nekādu konkrētu piedāvājumu nebija un arī klubs negribēja mani laist prom, jo, cik ir runāts, viņi ar mani rēķinās. Arī treneris ar mani rēķinās. Vienmēr esmu gatavs iziet laukumā, ja tas ir vajadzīgs. Janvārī, kad Cīrihe piedāvāja pagarināt līgumu, nekādu šaubu nebija. Citu variantu nemaz nebija, tobrīd domāju, ka izlasē turpināšu spēlēt, un cerēju, ka varbūt arī klubā parādīsies iespēja spēlēt. Man tomēr jau ir 39, nevis 29 gadi – tagad mainīt klubu un atrast ko citu ir ļoti grūti. Ja nu vienīgi braukt uz Ķīnu vai arābu valstīm."

Vecākie šobrīd izsauktie spēlētāji Eiropas izlasēs

VSpēlētājsValstsDzimisPozīcijaS/V
1.Ildefonss LimaAndora10.12.1979.Aizsargs123/11
2.Andris VaņinsLatvija30.04.1980.Vārtsargs98
3.Emre BelezoluTurcija07.09.1980.Pussargs99/9
4.Džastins HābersMalta09.06.1981.Vārtsargs54
5.Hristo IvanovsBulgārija06.04.1982.Vārtsargs0
6.BetuPortugāle01.06.1982.Vārtsargs16
7.Atli GrēgešensFēru salas15.06.1982.Aizsargs53/1
8.Aļgis JankausksLietuva27.09.1982.Aizsargs13
9.Kauri AurdnasonsIslande13.10.1982.Aizsargs77/6
10.Rojs ČipolinaGibraltārs20.01.1983.Aizsargs37/1

Motivācija izlasē
Augusta beigās bija pirmā preses konference, kurā Slaviša Stojanovičs publiski atzina, ka vārtsargu hierarhijā šobrīd visaugstāk vai vismaz labākajās starta pozīcijās pirms valstsvienības nometnes ir viens no Gdiņas "Arka" līderiem Šteinbors. Tomēr Vaņins neminstinoties apstiprinoši atbildēja uz jautājumu, vai vēl grib braukt uz izlasi: "Protams, ka joprojām alkstu to darīt. Spēlēšana izlasē ir īpaša lieta. Katram gribas spēlēt [izlasē], un arī es gribu to darīt. Ja nespēlēju nedz klubā, nedz izlasē, tas ir grūti. Esmu izsalcis pēc spēlēšanas."

Nāciju līgā Vaņins kļuva par Latvijas izlasē spēlēm visu laiku bagātāko vārtsargu, apsteidzot pašreizējo valstsvienības vārtsargu treneri Aleksandru Koliņko, un Andris ir tikai divu spēļu attālumā no tā, lai kļūtu par astoto Latvijas izlases maģiskā simtnieka kluba biedru. Sarunas laikā Vaņins bija pirmais, kurš ierunājās par 100 spēlēm, un viņš nekautrējas teikt, ka vēlas sasniegt šo latiņu. "Protams, mans mērķis ir nospēlēt 100 spēles. Domāju, ka pēc tam es atvadītos no izlases."

VSpēlētājsPozīcijaSp/V
1.Vitālijs AstafjevsCentra pussargs167/16
2.Andrejs RubinsMalējais pussargs117/9
3.Juris LaizānsCentra pussargs113/15
4.Imants BleidelisMalējais pussargs106/10
5.Mihails ZemļinskisCentra aizsargs105/13
6.Māris VerpakovskisUzbrucējs104/29
7.Igors StepanovsCentra aizsargs100/4
8.Andris VaņinsVārtsargs98
9.Aleksandrs KoliņkoVārtsargs94
10.Kaspars GorkšsCentra aizsargs89/5

Vaņins pamatvārtsarga lomā bija sešus ciklus pēc kārtas un simtnieku visdrīzāk būtu sasniedzis jau jūnijā – ja ne savainojuma pirmajā puslaikā Skopjē. "Cik tuvu esmu tām 100 spēlēm - tas ir jāprasa trenerim," atbild Vaņins. Šveicē jau vienpadsmito sezonu aizvadošais Vaņins gan piebilst, ka starp karjeras beigām izlasē un klubā visdrīzāk nav liekama vienādības zīme. "Kamēr labi jutīšos, tikmēr ir jāspēlē. Šobrīd es pat jūtos labāk nekā pirms desmit gadiem, taču treneri diemžēl skatās pasē. Vecā skola… Virs 30 gadiem vairs jau neesi perspektīvs. Viss ir jāpierāda treniņos. Sliktāks vārtsargs nekā pirms desmit gadiem es noteikti neesmu palicis un joprojām cenšos progresēt."

Statuss izlasē
Savainojums Skopjē un Šteinbora iešana pamatsastāvā neziņu radījusi vēl par citu jautājumu: kurš šobrīd ir izlases kapteinis? Vaņinam sēžot rezervē, laukumā kapteiņa apsējs tika centra aizsargam Kasparam Dubram, un Stojanovičs iepriekš deva mājienu, ka mainīsies arī oficiālais kapteinis. Tomēr atbildes uz to nometnes sākumā vēl nebija. "Kapteinis? Es esmu pieredzējušākais spēlētājs (gardi smejas). Nezinu, tas ir jāprasa trenerim," pirmdien teica Vaņins. "Ar treneri sarunas par manu lomu vēl nav bijis, viss vēl ir tikai priekšā. Pagājušās nedēļas vidū ar viņu sazvanījāmies, taču saruna bija virspusēja - viņš teica, ka vēlas mani redzēt izlasē un grib ar mani parunāt šeit, uz vietas."

Vārtsargu spēles pamatsastāvā atlasē un finālturnīros

CiklsVārtsargsSkVārtsargsSk
EČ 2020Šteinbors3Vaņins1
NL 2019Vaņins6
PK 2018Vaņins10
EČ 2016Vaņins6Koliņko4
PK 2014Vaņins8Koliņko2
EČ 2012Vaņins10
PK 2010Vaņins10
EČ 2008Koliņko7Vaņins5
PK 2006Koliņko10Piedels2
EČ 2004Koliņko13
PK 2002Koliņko8
EČ 2000Koliņko5Karavajevs5
PK 1998Karavajevs10
EČ 1996Karavajevs5Laizāns5
PK 1994Karavajevs10Laizāns; Igošins1

"Kurš ir izlases līderis? Tavā priekšā sēž (atkal gardi smejas). Mums katrā līnijā ir līderi. Maksimenko, Dubra, Laizāns, priekšā varbūt arī Rakels, Gutkovskis. Es varu pirms spēles pateikt kādus vārdus. Arī Dubra var. Tas ir jādara kapteinim," teica Vaņins. Cits kapteiņa pienākums, par kura veikšanu Vaņins arī uzrakstīja atklātu vēstuli savā Instagram profilā, bija saistīts ar prēmijām. " Man bija saruna ar mūsu federācijas prezidentu Gorkša kungu, jo viņš atcēla izsaukuma naudas un arī prēmijas kļuva diezgan mazākas, nekā tās bija iepriekš. Man, kā kapteinim, komandas biedri prasīja uzzināt sīkāk. Parunājām kā divi pieauguši cilvēki, un viss. Viņš pateica savus argumentus, es pateicu savus. Tas nevienam nav noslēpums, ka arī finansiālā puse komandai ir stimuls sisties laukumā. Uzprasīju, kādēļ agrāk bija tā, bet tagad nolēmi visu nogriezt. Viens otru uzklausījām. Nekas nav mainījies."

Izlases katastrofa
Pirms trim gadiem Andorā laimīgi Šabalas vārti atnesa smagu uzvaru pār pundurvalstiņu (1:0), izcīnot ceturto panākumu piecās spēlēs un nezaudējot sestajā mačā pēc kārtas. Kopš tā laika 29 spēlēs ir piedzīvoti 20(!) zaudējumi un izcīnītas nieka divas uzvaras – 4:0 pār Andoru un 1:0 pār Igauniju. Šajā laikā bijuši gan apkaunojoši rezultāti pret vājākajām izlasēm Eiropā – 0:1 Gibraltārā, pat divi 0:0 Nāciju līgā pret Andoru -, gan arī bezcerīgas sakāves ar 0:5 pret Gruziju un Slovēniju. "Iepriekš [Gibraltārā] teicu, ka zemāk vairs nav kur krist, bet tie banālie vārdi vairs nestrādā," sacīja Vaņins.

"Grūti teikt, kādēļ tik slikti spēlējam, kaut gan futbolisti spēlē ārzemēs un arī Latvijas čempionātā. Spēlētāju individuālais līmenis ir stiprs, bet rezultāti rāda, ka mēs, kā komanda, esam ļoti vāji," komentē Vaņins. "Nezinu, kur ir problēma. Ja paskatās no malas, agrāk mēs nezaudējām divcīņās. Uzvarējām divcīņās, līdz pēdējām minūtēm spējām turēties 16 metros [soda laukumā] un sargāt 0:0 un meklējām arī iespējas pretuzbrukumos. Bet tagad… Domāju, ka mums arī neveicas – kā mums iesit vienus vārtus, tā aiziet arī otrie un trešie. Domāju, ka pārāk pārdzīvojam ielaistos vārtus un pārstājam spēlēt. Vajag, tieši otrādi, uzkurināties, jo 0:1 vēl nekas nav."


Ekrānšāviņš no soccerway.com.

"Trūkst ticības. Nav rezultāta un īsti nevaram paņemt punktu arī pret kādu no lielajām komandām. Kaut vai punkts mājās pret tādām komandām kā Izraēla vai Slovēnija būtu liels panākums, kas ļautu sākt ticēt saviem spēkiem. Taču šobrīd nevaram paņemt pat to vienu punktu. Neteiktu, ka tagad mēs būtu daudz vājāki kā pret čehiem vai turkiem, bet toreiz mēs spējām aizsargāties un atrast pretuzbrukumus. Varbūt toreiz bija vairāk veiksmes. Kas ir mūsu stiprā puse tagad? (Iesmejas) Standartsituācijas. Tajās mēs esam bīstami," saka Vaņins.

Pirms desmit gadiem Latvija bija praktiski viena puslaika attālumā, lai otro reizi vēsturē spēlētu pārspēlēs. "Kas nogājis greizi desmit gadu laikā? Paaudžu maiņa," uzskata Vaņins. "Paskaties, kādos klubos tolaik spēlēja – Anglijā, Krievijā, Eiropā. Arī futbolistu līmenis, domāju, bija augstāks, nekā tas ir tagad. Tā paaudze bija stiprāka – to varu pateikt droši. Taču nevaru pateikt, ka šī paaudze būtu tik vāja, ka mājās Slovēnijai jāzaudē ar 0:5 un Izraēlai – ar 0:3. Dažus ciklus iepriekš mēs Izraēlu uzvarējām izbraukumā, kaut gan tā Izraēla bija stiprāka nekā šī. Pat nezinu, kā izskaidrot pašreizējo situāciju. Kā jau teicu, pārliecības atgūšanai mums vajag izcīnīt kādu punktu pret kādu lielu komandu – piemēram, pret to pašu Poliju Varšavā vai tagad pret Austriju. Domāju, ka tad arī viss aizies un viss mainīsies. Šajās spēlēs mums ir jāparāda savas stiprākās īpašības un jāparāda, ka esam komanda, nevis individuāli spēlētāji. Jāparāda, ka varam būt spēcīgi tieši kā komanda."

Izlases sākumsastāvs Grieķijā (2009. gadā), Turcijā (2015. gadā) un pret Slovēniju (2019. gadā)

GrieķijaGadiKlubsTurcijaGadiKlubsSlovēnijaGadiKlubs
Vaņins29SionVaņins35SionŠteinbors33+Arka
Kačanovs29+VentspilsMaksimenko24+MattersburgSolovjovs31RFS
Gorkšs27+QPRJagodinskis23HoverlaMaksimenko28+Olimpija
Ivanovs25Ajax CTDubra24+BATEOšs27+Xamax
Kļava26MetalurgsGabovs28KoronaDubra28+Irtysh
Koļesņičenko29SkontoTarasovs26+JagielloniaSavaļnieks26RFS
J. Laizāns30VentspilsO. Laizāns28VentspilsKamešs30+SKA
Cauņa21SkontoKarašausks23SkontoTobers18+Liepāja
Rubins30+KeslaCauņa27CSKAO. Laizāns32Riga
Verpakovskis29+ErgotelisA. Višņakovs31SkontoRakels26+Riga
Karlsons28KeslaRakels23CracoviaGutkovskis24Nieciecza

+Spēlētājs spēles dienā togad vēl nebija svinējis dzimšanas dienu

  +8 [+] [-]

, 2019-09-06 08:43, pirms 5 gadiem
Tāpēc arī izlase ir tādā pakaļā... Vairāk koncetrētos uz komandas uzvaru un sniegumu laukumā ne savu individuālo mērķu sasniegšanu, tad varbūt arī rezutāts uzlabotos. (tas nav tikai par Vaņinu)

     [+] [-]

, 2019-09-06 09:37, pirms 5 gadiem
Neviens nav spējīgs vēl uzņemties būt par īstu un dabisku līderi, gluži kā hokejā Ozoliņš, tā ir galvenā problēma.

  +1 [+] [-]

, 2019-09-06 09:45, pirms 5 gadiem
vāks, jā paskatās soccerway... kāds prēmijas!

     [+] [-]

, 2019-09-06 10:41, pirms 5 gadiem
sabikas rakstīja: Neviens nav spējīgs vēl uzņemties būt par īstu un dabisku līderi, gluži kā hokejā Ozoliņš, tā ir galvenā problēma.
Hokejā nav tik traki- vēl jau ir Dārziņš ar Daugaviņu.

     [+] [-]

, 2019-09-06 11:04, pirms 5 gadiem
Vienu varētu uzmaukt šajā ciklā, un tad īpašu atvadu spēli uztaisīt. Domāju, ka Vaņins to ir pelnījis, jo tik daudzus gadus ir tiešām vilcis ne to spēcīgāko komandu.

  +1 [+] [-]

, 2019-09-06 11:29, pirms 5 gadiem
Uzstādīt par pašmērķi aizvadīt 100 spēles un tad iet prom... sviests!

Andri, aizej ar godu no izlases tagad, nu nevelc vairs tu šo līmeni lai arī cik zems vai augsts tas arī nebūtu! Paldies par darbu izlasē, bet tavs laiks tur ir noslēdzies.

Klubā nespēlē jau turpat kā 2 gadus, bet redz izlasē, nu tur līdz 100am jātiek un tad čau... nu jā, varbūt vēl kādu prēmiju varēs izsist no LFF!

  +5 [+] [-]

, 2019-09-06 11:41, pirms 5 gadiem
Vaņins janvārī kad pagarināja līgumu ar Zurich:

Man tomēr jau ir 39, nevis 29 gadi!

Vaņins par izlasi un vecumu:

"Šobrīd es pat jūtos labāk nekā pirms desmit gadiem, taču treneri diemžēl skatās pasē. Vecā skola… Virs 30 gadiem vairs jau neesi perspektīvs..."

Runājot par klubu viņš saka ka 39 nav 29, bet redz izlasē kad treneris saka ka Andža, tu vairs neesi jauns, tev jau 39, tad redz Andža saka ka tā ir vecā skola ka skatās pasē un pēc tā spriež

  +3 [+] [-]

, 2019-09-06 12:26, pirms 5 gadiem
Nākošvasar varbūt var iedot kaut kādā Baltijas kausā uzspēlēt 2 spēles.

  +2 [+] [-]

, 2019-09-06 14:26, pirms 5 gadiem
Paskatoties uz vecajiem ,kas nospēlējuši +/-100 spēles...Liekas pārāk ilgi uz veciem lauriem esam sev ļāvuši dzīvot

     [+] [-]

, 2019-09-06 14:42, pirms 5 gadiem
Vaņins nevienu reizi vien intervijā piemin, ka nezina, kas par vainu, tajā pat laikā atsaucas uz konstatējumu, ka laikam pietrūkst ticības, pārliecības utml. Viņš jau daudz nekļūdās- veiksmes trūkums ilgtermiņā ir saslēgts galvās un domāšanas procesos. Ir cilvēki, komandas, kuri prot restartēt savu situāciju, ir tādi, kas brien pa purvu un "netiek krastā". Man liekas, ka tās ir psiholoģiskās neprasmes un darbs ar sevi spriešanas līmenī, kas pietrūkst Latvijas izlases vīriem jau drīz 15.gadus.

Par šī vakara spēli domājot, nojaušu, ka spēles kvalitāte no mūsu izlases puses būs cienīgāka, nekā pēdējās divās spēlēs.

Par pašu spēli īsas pārdomas šeit:

Lielais futbols.Eiropas čempionāta...

  +1 [+] [-]

, 2019-09-06 14:51, pirms 5 gadiem
Es pats esmu aizstāvējis Vaņinu, taču pēdējās spēlēs ar viņa dalību pusē gadījumu vārti tika zaudēti tieši viņa dēļ... Jāsaprot, ka 100 ir tikai skaitlis, un izlasei ir jāiespēlē jauns vārtsargs (pieņemu, ka der Šteinbors vai Ozols, kurš ir jaunāks), domājot par nākamajiem pāris cikliem.

  -1 [+] [-]

, 2019-09-06 15:41, pirms 5 gadiem
Vanina laiks izlase ir beidzies vajag ar godu aiziet.

  +4 [+] [-]

, 2019-09-06 16:06, pirms 5 gadiem
Jādod Ozolam iespēja , lai mācās pietiek Andri tu savu esi godam izdarījis, tagad laiks atvadīties cienīgi!

     [+] [-]

, 2019-09-06 16:40, pirms 5 gadiem
Pienācis Ozola laiks!!!
Paldies Vaņinam par visu. Protams simboliski to 100 jāsasniedz. Gan jau LFF, treneri un komanda palīdzēs to izdarīt. Būtu pelnījis.

  +2 [+] [-]

, 2019-09-06 20:49, pirms 5 gadiem
Dāvis_P rakstīja: Hokejā nav tik traki- vēl jau ir Dārziņš ar Daugaviņu.
Dārziņš, tas kas nevar jauno gurķi piesegt/aizstāvēt? Esi redzējis kādu spēka paņēmienu no Dārziņa? Par Daugavu no comment, līderis gan laukumā, gan vadonis ģērbtuvēs.

     [+] [-]

, 2019-09-07 00:25, pirms 5 gadiem
Varbūt Zirni arī paacināt uz pāris spēlēm, tam gan jau, ka arī pāris spēles vēl vajag, reku Koļinko priekšā pāris spēles var nospēlēt... Varēsiet sev galvā lauru vainagu likt... Ķeksīšu spēlētāji.... Jopcik kādā tūtē te iet...

  +2 [+] [-]

, 2019-09-07 00:32, pirms 5 gadiem
Nesaprotu, kapēc vēl nevar spēlēt, ja esi fiziski un garīgi vesels, konkurējošs ar citiem un pat labāks, spēlē kaut līdz 80 gadiem, vai kamēr salauž gūžu lecot... Cita lieta, ja nejūties pietiekami labs vai konflikts ar "treneru korpusu", bet ne jau smilkstēt par kaut kādām 100 spēlēm... Nu bija 98, kau 99, nu bija un viss, ne jau par to raudāt, tas ir tikkai skaitlis..!