Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

To ir interesanti zināt par Petru Čehu...

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

To ir interesanti zināt par Petru Čehu...
Petrs Čehs un Rodžers Teilors BBC studijā.

Šovakar Latvijas futbola izlase "Skonto" stadionā centīsies pārspēt Čehijas izlases vārtsargu Petru Čehu. Abu komandu divās iepriekšējās spēlēs to pa reizei izdevās izdarīt. Tieši Petrs Čehs ir savas valsts izlases lielākā zvaigzne (un būtu arī tad, ja spēlētu Tomāšs Rosickis!), tāpēc ir dažas interesantas lietas, ko līdzjutējiem par viņu derētu zināt un ko daudziem būtu arī interesanti uzzināt...

Petrs Čehs ir dzimis Plzeņā (jeb Pilzenē, kā arī var saukt šo pilsētu apmēram 60 km uz rietumiem no Prāgas), kas ir Čehijas alusdarīšanas galvaspilsēta. Ģimenē bija četri bērni, taču ir tikai trīs - brālis Mihals divu gadu vecumā nomira no kādas infekcijas. Petram ir māsas Šarka un Marketa. Petrs ir precējies ar Martinu Dolejšovu un viņu ģimenē aug divi bērni - meita Adela (7 gadi) un dēls Damians (6 gadi).
Petram Čeham dzimšanas diena - 20. maijs - ir vienā dienā ar citu slavenu vārtsargu spānieti Ikeru Kasiljasu, kurš ir par gadu jaunāks. Šovasar gan Čehs, gan Kasiljass pameta klubus, kuros ilgi laiku ir spēlējuši - Kasiljass no Madrides "Real" (līdz šim vienīgais klubs karjerā) pārcēlās uz "Porto", bet Čehs no "Chelsea" uz "Arsenal".
Bērnībā Petrs Čehs bija uzbrucējs Plzeņas klubā "Viktoria", taču pirms kādas no spēlēm pamatvārtsargs dabūja savainojumu un Petru, kā augumā garāko, treneris ielika vārtos. Cita versija - 10 gadu vecumā Petrs salauza kāju un pēc izveseļošanās viņu ielika vārtos.
Londonas "Arsenal" esot interesējies par Čehu vēl tad, kad tas spēlēja Prāgas "Sparta" rindās, taču Petram nebija pietiekami daudz spēļu valsts izlasē, lai iegūtu darba atļauju Lielbritānijā. Čehs devās uz Francijas klubu "Renn". Tiesa, pastāv arī cita versija par to, kāpēc toreiz Čehs nepārgāja uz "Arsenal" - proti, viņu uzskatīja par nepiemērotu spēlēšanai Premjerlīgā un mazais spēļu skaits izlasē bija tikai formāls iegansts.
Jau drīz būs desmit gadi, kopš Petrs Čehs spēlē īpašā aizsargķiverē. 2006. gada 14. oktobrī spēlē ar "Reading" jau pirmajā minūtē notika sadursme starp Petru Čehu un pretinieku komandas pussargu Stīvenu Hantu, kuras rezultātā vārtsargs dabūja galvaskausa savainojumu. Desmit dienas Petrs pavadīja slimnīcā un sākumā bija pat bažas par to, vai viņš vispār atgriezīsies futbolā. Viss par laimi beidzās labi un jau 2007. gada 20. janvārī Petrs Čehs atkal ieņēma vietu "Chelsea" vārtos Premjerlīgas mačā ar "Liverpool". Kopš tā laika mēs viņu arī zinām kā vārtsargu aizsargķiverē. Starp citu, Premjerlīgā bez aizsargķiveres Čehs paspēja aizvadīt 75 spēles, bet ar to (līdz šai sezonai) - 258 spēles.
Petra Čeha aizsargķiveres ražo Jaunzēlandes firma "Canterbury", kas šādas ķiveres ražo regbistiem, un šī jaunā inventāra dēļ Čeham radās arī nesaprašanās ar sponsoriem - proti, vispirms par Oklendas firmas logo uz vārtsarga ķiveres iebilda Čehijas izlase sponsore "Puma", bet tad arī "Adidas", kas ir "Chelsea" ekipējuma sponsors. Tagad "Chelsea" spēlēs uz vārtsarga ķiveres ir "Adidas" logo, bet izlases spēlēs bez tā var iztikt.
UEFA Čempionu līgas 2012. gada finālā "Chelsea" pārspēja Minhenes FC "Bayern" pēcspēles 11 m sitienu sērijā, kurā Čehs atvairīja divus sitienus, bet pirms tam viņš atvairīja Arjena Robena 11 m soda sitienu papildlaikā. Tā nebija nejaušība.
"Es zināju, ka Robens sit dažādos stūros un viņa izvēlei nav nekādas likumsakarības. Es nezināju, ko darīt," atceras Petrs Čehs. "Pusi sitienu viņš izpilda vienā, pusi - otrā stūrī, taču secībai nav nekādu likumsakarību. Viņš pat ieskrienas vienmēr vienādi. Kad esi noguris, kad esi nospēlējis 95 minūtes, tad vairāk paļausies uz spēku nevis tehniku. Robens ir kreilis un es arī esmu kreilis, tāpēc izdomāju, ka ērtāk viņam būtu sist labajā stūrī jeb no manis - kreisajā. Turp arī lēcu... Vai varēju zināt tos piecus, kuri no "Bayern" izpildīs pēcspēles 11 m sitienus? Nevarēju, taču es pirms tam biju noskatījies visus minheniešu 11 m sitienus, ko tie bija izpildījuši kopš 2007. gada. Tas man prasīja apmēram divas stundas, kamēr mēs lidojām uz finālu. Tā ka priekšstats man bija un tāpēc uzminēju visu sešu sitienu virzienu, bet, ja tu uzmini sitiena virzienu, tad agri vai vēlu atsitīsi bumbu. Man izdevās to paveikt divreiz.
Pēc uzvaras ČL finālā Petrs Čehs kļuva par ceturto čehu futbolistu, kurš ir ieguvis UEFA Čempionu kausu - pirms viņa to izdarīja Milans Bārošs, Vladimirs Šmicers un Marks Jankulovskis.
Petrs Čehs aizraujas ar vēsturi un psiholoģiju, viņš raiti runā ne tikai dzimtajā čehu, bet arī angļu un portugāļu valodās, viņš zina spāņu un franču valodas.
Petrs Čehs ir muzikāls cilvēks un viņš labi spēlē bungas. Petra mīļākā grupa ir "Foo Fighters", taču viņa muzikālā gaume ir ļoti plaša, tajā ir arī "Coldplay", "Nirvana", "'Incubus", "Rihanna"... 2013. gadā BBC programmā "Football Focus" Petrs spēlēja sitamos instrumentus kopā ar pašu Rodžeru Teiloru no "Queen". Savukārt pirms 2012. gada Eiropas čempionāta Petrs līdzjutēju laukumā Vroclavā izpildīja sitamo instrumentu partiju no "Nirvana" dziesmas "Smells Like Teen Spirit". Publika esot bijusi sajūsmā.
Petrs Čehs trīs reizes ir ieguvis "Golden Glove" (zelta cimdi) balvu, ko pasniedz vārtsargamm, kurš Premjerlīgas sezonā aizvadījis visvairāk "sausu" spēļu. "Chelsea" rindās petram pavisam bija 220 tādas spēles.

  +6 [+] [-]

, 2015-09-06 12:27, pirms 9 gadiem
Kas par interesantu rakstu. Kreipāns nekad nepieviļ

  +4 [+] [-]

, 2015-09-06 12:35, pirms 9 gadiem
Ļoti interesanti. Paldies! Šodien gan cerams sausu spēli neļausim viņam aizvadīt.
Slēpts komentārs: Par lielu Latviju!

     [+] [-]

, 2015-09-06 12:52, pirms 9 gadiem
220 sausās spēles? Nav par daudz? Sanāk katru gadu pa gandrīz 20 spēlēm

     [+] [-]

, 2015-09-06 12:57, pirms 9 gadiem
Bolder rakstīja: 220 sausās spēles? Nav par daudz? Sanāk katru gadu pa gandrīz 20 spēlēm
Tā vikipēdija apgalvo. Tik ar piebildi, ka " in all competitions", nevis tikai premjerlīgā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2015-09-06 14:36, pirms 9 gadiem
Par lielu Latviju! rakstīja: Kaut kāds murgs no vikipēdijas. Turklāt ar kļūdām.
Tu esi kļūda!

     [+] [-]

, 2015-09-06 14:40, pirms 9 gadiem
Kasiljass ir gadu vecaaks par Cehu.

  -1 [+] [-]

, 2015-09-06 19:52, pirms 9 gadiem
nu skaidrs beidzot kāpēc viņš visu laiku spēlē tajā aizsargķiverē