Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Kamerūna: Cik tālu aizkļūs Eto'o ar partneriem?

Agris Suveizda

Kamerūna: Cik tālu aizkļūs Eto'o ar partneriem?
Semjuels Eto'o
Foto: AP/Scanpix

Kamerūnas izlase tiek minēta kā viena no galvenajām Āfrikas Nāciju kausa (ĀNK) izcīņas favorītēm. Vai slavenā uzbrucēja Semjuela Eto'o pārstāvētā izlase spēs izcīnīt piekto titulu un noķert līdz šim titulētāko ĀNK valstsvienību Ēģipti?

Vispārīgi

Kamerūnas izlase ir viena no titulētākajām Āfrikā. Mežonīgās lauvas (valstsvienības iesauka) četras reizes triumfējusi Āfrikas Nāciju kausa izcīņā, un Kamerūna noteikti būs viena no galvenajām favorītēm arī šoreiz (bukmeikeri Kamerūnas izlases izredzes triumfēt ĀNK vērtē kā trešās lielākās). Kamerūnai ir arī salīdzinoši paveicies ar apakšgrupu - pretī stāsies Gabona, Zambija un Tunisija.

Kamerūnas izlase ĀNK kvalifikācijas turnīrā piedalās kopš 1970.gada, un no pēdējiem 15 ĀNK finālturnīriem (nākamā gada janvārī notiekošo ieskaitot) Mežonīgās lauvas nav spējušas kvalificēties tikai vienreiz (1994.gadā). Bez jau pieminētajiem četriem čempionu tituliem Kamerūna vienreiz izcīnījusi arī otro (pagājušajā kausa izcīņā, finālā ar 0:1 piekāpjoties ēģiptiešiem) un trešo vietu (tālajā 1972.gadā). Interesanti, ka pirmos trīs titulus kamerūnieši izcīnīja, finālā pieveicot Nigēriju, bet 2002.gadā pēcspēles sitienu sērijā tika pieveikta Senegāla. Kamerūna, kas 2000.gadā kļuva par olimpiskajiem čempioniem, Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā spēlējusi piecreiz. Pēdējo reizi - 2002.gadā.

Kvalificēšanās

Izlaidusi iepriekšējo PK izcīņu, kas norisinājās Vācijā, Kamerūna pārliecinoši spēja kvalificēties nākamajam pasaules futbola forumam. Kamerūna Āfrikas zonas kvalifikācijas turnīru uzsāka ar otro kārtu, un grupā, sešās spēlēs iegūstot 16 punktus, izcīnīja pirmo vietu. Vienīgie punkti tika zaudēti Tanzānijā, kur ar vietējiem futbolistiem kamerūnieši nospēlēja neizšķirti 0:0. Izšķirošajā trešajā posmā Kamerūna spēlēja vienā grupā ar Gabonu (uzvaras ar 2:1 un 2:0), Togo un Maroku. Mežonīgās lauvas ieguva 13 punktus un grupā finišēja pirmajā pozīcijā. Rezultatīvākais kamerūniešu rindās bija uzbrukuma līderis Semjuels Eto'o, kurš ar deviņiem precīziem sitieniem kļuva par kvalifikācijas turnīra otro labāko bombardieri.

Sastāvs

Sastāva ziņā Kamerūna neapšaubāmi uz papīra ir viena no spēcīgākajām Āfrikas izlasēm. Lielākas vai mazākas zvaigznes ir pilnīgi visās līnijās. Protams, atpazīstamākais izlases futbolists ir uzbrucējs Eto'o, kurš pārstāv Milānas "Inter". Kamerūnas izlases vārtus sargā 2006./07.gada sezonas labākais Āfrikas vārtsargs Karloss Kameni, kurš ikdienā spēlē Spānijas čempionātā ("Espanyol"). No aizsargiem pieminēšanas vērti noteikti ir Rigoberts Songs, kurš izspēlējies gan Anglijā ("Liverpool" un "West Ham"), gan Francijā ("Lens" un "Metz"), gan Turcijā ("Galatasaray"; tagad "Trabzonspor"), un bijušais Madrides "Real" futbolists Žeremi. Visi Kamerūnas izlases futbolisti spēlē Eiropā, no kuriem lielākā daļa pārstāv specīgākās kontinenta līgas (un nebūt ne tos vājākos klubus). Pussargu līnijā kamerūniešiem ir vieni no labākajiem Francijas "Ligue 1" balsta pussargiem Stefans Mbia un Žans Makūns, kā arī Rigoberta Songa brālēns Aleksandrs, kurš pārstāv Londonas "Arsenal". Bet priekšējā līnijā Eto'o kompāniju sastāda "Mallorca" uzbrucējs Pjērs Vebo.

Treneris

Kamerūnas izlasi trenē 45 gadus vecais Francijas futbola speciālists Pols Le Guens, kurš savulaik pats spēlēja aizsarga pozīcijā (17 spēles Francijas izlasē, gandrīz 350 mači "PSG" rindās). Le Guens trenera karjeru uzsāka "Rennes" vienībā, bet 2002.gadā pārcēlās uz Lionu, kopā ar Lionas "Olympique" kļūstot par trīskārtējo Francijas čempionu, Kausa ieguvēju un divkārtējo Līgas kausa ieguvēju. Pirms trim gadiem Le Guens pārņēma Glāzgovas "Rangers", bet pēc sezonas atgriezās dzimtenē, stājoties pie Parīzes "PSG" stūres. Lai arī Le Guena vadībā "PSG" pagājušajā sezonā izcīnīja augsto sesto vietu, kluba vadība nolēma nepagarināt līgumu ar treneri. Šovasar Le Guens pieņēma Kamerūnas izlases piedāvājumu.

Kamerūnas izlases sastāvs

Vārtsargi

SpēlētājsGadiKlubsSp
Idriss Carlos Kameni25Espanyol (Spānija)54
Souleymanou Hamidou36Kayserispor (Turcija40
Guy N'dy Assembé23Valenciennes (Francija)-

Aizsargi

SpēlētājsGadiKlubsSp/Vā*
Rigobert Song33Trabzonspor (Turcija)131/5
Geremi33Newcastle (Anglija)107/11
Henri Bedimo25Châteauroux (Francija)2
André Bikey24Burnley (Anglija)16/2
Benoît Assou-Ekotto25Tottenham Hotspur (Anglija)4
Nicolas N'Koulou19Monaco (Francija)6

Pussargi

SpēlētājsGadiKlubsSp/Vā
Aurélien Chedjou24Lille (Francija)4
Alexandre Song22Arsenal (Anglija)15
Jean Makoun26Olympique Lyonnais (Francija)37/7
Stéphane Mbia23Olympique de Marseille (Francija)12/3
Georges Mandjeck21Kaiserslauter (Vācija)2/1
Joel Matip18Schalke 04 (Vācija)-
Eyong Enoh23Ajax (Nīderlande)6
Landry N'Guémo24Nancy (Francija)45/1
Achille Emana27Real Betis (Spānija)15/3
Somen Tchoyi26Red Bull (Austrija)10/2

Uzbrucēji

SpēlētājsGadiKlubsSp/Vā
Paul Alo'o26Nancy (Francija)2
Pierre Webó27Mallorca (Spānija)34/12
Mohammadou Idrissou29Freiburg (Vācija)24
Samuel Eto'o28Inter (Itālija)87/42

* - Spēles/Vārti izlasē

ValstsSk
Francija8
Anglija4
Spānija3
Vācija3
Turcija2
Nīderlande1
Austrija1
Itālija1

Kamerūnas izlases vieta FIFA rangā – 11. (atkārtoti augstākā pozīcija)

Kamerūnas izlases grupu turnīra kalendārs ĀNK:

DatumsSpēle
13.janvārisKamerūna - Gabona
17.janvārisKamerūna - Zambija
21.janvārisKamerūna - Tunisija

Kā Kamerūnai klāsies Āfrikas Nāciju kausa izcīņā?

  • 81

  • 97

  • 14

  • 3


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-12-25 20:54, pirms 15 gadiem
Spēcīgs sastāvs, ceru viņus redzēt finālā.

  +4 [+] [-]

, 2009-12-25 22:01, pirms 15 gadiem
jūs te visi par futbolu, bet es gribētu atzīmēt to, cik Eto'o smuka astoņpaka

  +2 [+] [-]

, 2009-12-25 22:20, pirms 15 gadiem
Peec peedeejiem rezultaatiem, nekas spiidosh, bet...briinumus var sagaidiit!

  +1 [+] [-]

, 2009-12-26 00:23, pirms 15 gadiem
Sastāvs tiešām spēcīgs.

P.S. Latvijas futbola izlase varētu arī ar kādu no Āfrikas valstīm aizvadīt, kādu draudzības spēli.