Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Nigērija pārspēj Beninu un izcīna pirmo uzvaru

Niklāvs Švēde
Niklāvs Švēde

Nigērija pārspēj Beninu un izcīna pirmo uzvaru
Razaks Omotojosi (Benina) cīņā ar Deniju Šitu (Nigērija)
Foto: AP/ Scanpix Sweden

Šovakar Āfrikas Nāciju kausa (ĀNK) kausa izcīņā C grupas spēlē savā starpā tikās Nigērijas un Beninas futbolisti. Pateicoties Ajegbeni Jakubu pirmā puslaika izskaņā realizētajam 11 metru soda sitienam, uzvaru ar minimālo 1:0 izcīnīja mača favorīti nigērieši.

Turnīra pirmajā spēlē gan Nigērija, gan Benina palika bez uzvaras, abas spēles gaitā atrodoties vadībā. Nigērieši ar 1:3 (1:1) piekāpās Ēģiptei, bet Benina nespēja nosargāt divu vārtu pārsvaru un cīnījās neizšķirti 2:2 (2:1) ar Mozambiku. Saprotams, abām vienībām, lai cerētu uz vietu ceturtdaļfinālā, šodien bija jāizcīna uzvara. Interesanti, ka Nigērijas un Beninas ceļi Nāciju kausā grupu turnīrā krustojās trešo reizi (iepriekš 2004. un 2008. gadā) pēdējo četru kausa izcīņu laikā. Abos iepriekšējos gadījumos pārāki bija nigērieši, izcīnot uzvaras ar 2:1 un 2:0. Nu beniniešiem radās laba izdevība revanšēties par iepriekšējām neveiksmēm.

Benina divreiz norībina vārtu pārliktni, Nigērija realizē 11 metru soda sitienu un uzvar

Nigērija, kā jau favorītei pienākas, mača iesākumā uzņēmās iniciatīvu un kontrolēja spēli laukuma vidusdaļā. Tai pat laikā beninieši, lai gan mazāk darbojās ar bumbu, uzbrukumā izskatījās bīstamāk par saviem titulētajiem sāncenšiem, izveidojot pāris labus pusmomentus. Pirmo patiesi labo izdevību (un kādu!) 15. minūtē izveidoja Nigērija, taču "Everton" pārstāvis Ajegbeni Jakubu, saņēmis teicamu Kalu Učes piespēli un nonācis aci pret aci ar Beninas vārtsargu, sita nedaudz garām vārtiem. Nigēriešiem, kuru pamatsastāvā laukumā izgāja pieci Anglijas Premjerlīgas klubus pārstāvoši futbolisti, Beninas aizsardzības līnijas apspēlēšana sagādāja ne mazums problēmu, tāpēc daudzkārt nācās aprobežoties ar tālsitieniem.

Mača 39. minūtē Beninas vāveres bija tuvu vārtu guvumam, kad beniniešu un franču "PSG" kluba līderis Stefans Sesenjons bez liekas pretestības ar spēcīgu tālsitienu raidīja bumbu Nigērijas vārtu virzienā - šoreiz pārliktnis glāba nigēriešus. Un jau pēc trim minūtēm laukuma otrā galā Nigērija atklāja mača rezultātu. Pēc Obi Mikela izpildītas standartsituācijas izspēles Beninas soda laukumā parādījās liela rosība, un beniniešu aizsargs Romualds Boko cīņas karstumā bumbas apturēšanai teju nepamanāmi izmantoja rokas palīdzību - galvenais arbitrs strīdīgā epizodē piešķīra 11 metru soda sitienu. Sekojošo pendeli, lai gan ne īpaši pārliecinoši, realizēja Jakubu, izvirzot vadībā Nigēriju un reabilitējoties par spēles sākumā neizmantoto izdevību.

Uzreiz pēc pārtraukuma Nigērija izveidoja pirmo izdevību, un "Bolton Wanderers" pārstāvošais aizsargs Denijs Šitu, kurš šajā vakarā nodemonstrēja ļoti labu sniegumu, ar spēcīgu soda sitienu pārbaudīja Beninas vārtsarga meistarību - vārtsargs ar sarežģito sitienu tika galā, un tad palīgā nāca arī aizsargi. Turpinājumā gan acīmredzams pārsvars piederēja Beninas futbolistiem. Vienā no spēles epizodēm savainojumu guva nigēriešu centra aizsargs Josefs Jobo, un superērgļi palika bez sava kapteiņa. Beninieši aplenca pretinieku soda laukumu, aktīvs uzbrukuma smailē bija Razaks Omotojasi un Sesenjons. Tieši Sesenjons 55. minūtē izvirzīja savu komandas biedru Nuhumu Kobenu labā sitiena pozīcijā, tomēr pēc viņa sitiena no neliela attāluma bumba otro reizi spēlē atsitās pret Nigērijas vārtu pārliktni. Beninieši atzīstami cīnījās pret spēcīgajiem sāncenšiem, tomēr šoreiz veiksme nebija mazās valstiņas izlases sabiedrotā. Nigērija, izturējusi Beninas spiedienu, spēles beigu daļā izveidoja pāris labus pusmomentus un droši noveda spēli līdz noslēgumam.

Nigērija nu krietni uzlabojusi savas izredzes kvalificēties 1/4 finālam, savukārt Beninai, lai cerētu uz vietu nākamajā kārtā, nāksies paveikt lielu varoņdarbu - jāuzvar pašreizējā kausa īpašniece Ēģipte.

Šovakar pulksten 20:30 šķēpus krustos abas pārējās C grupas vienības - Ēģipte un grupas pastarīte Mozambika.

ĀNK, C grupa

Nigērija - Benina 1:0 (1:0) (Jakubu 42' (11m))

C grupas tabula

VKomandaSUNZVP
1.Ēģipte11003:13
2.Nigērija21012:33
3.Mozambika10102:21
4.Benina20112:31