Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Mūžībā aizgājis pirmā Eiropas čempionāta zelta vārtu autors un PSRS izlases uzbrucējs Poņedeļņiks

Agris Suveizda

Mūžībā aizgājis pirmā Eiropas čempionāta zelta vārtu autors un PSRS izlases uzbrucējs Poņedeļņiks
Viktors Poņedeļņiks "Euro 2012" izlozē. Foto: Reuters/Scanpix

Nedēļas nogalē 83 gadu vecumā mūžībā devies bijušais PSRS futbola izlases uzbrucējs Viktors Poņedeļņiks, paziņojusi viņa meita Anastasija.

Pirmais Eiropas čempionāts futbolā, tobrīd vēl ar nosaukumu Eiropas Nāciju kauss, risinājās pirms 60 gadiem, un tajā piedalījās tikai četras izlases. Pusfinālā Dienvidslāvija ar 5:4 pārspēja mājinieci Franciju, bet PSRS sakāva Čehoslovākiju (3:0) un finālā atspēlējās un pagarinājumā pieveica arī dienvidslāvus (2:1), Uzvaras vārtus 113. minūtē guva tolaik 23 gadus vecais Viktors Poņedeļņiks, kurš pēc četriem gadiem tika arī pie Eiropas sudraba.

Poņedeļņiks piedzima Rostovā pie Donas un lielāko daļu karjeras arī pavadīja tās klubos "Rostselmash" un SKA. Izlasē neilgi pirms Eiropas čempionāta iekļuva par spīti tam, ka nespēlēja PSRS augstākajā līgā, un jau debijas spēlē pret Poliju (7:1) izcēlās ar hat-trick. Valstsvienībā uzbrucējs pavisam aizvadīja 29 spēles un guva 20 vārtus.

Poņedeļņiks bija pēdējais dzīvais futbolists no 1960. gada zelta sastāva.

Izmantotie resursi:
https://www.championat.com/football...