Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:121, Did:0, useCase: 3

Kurš no grandiem būs liekais?

Kurš no grandiem būs liekais?
Žozē Mourinju
Foto: AFP

Itālijas futbola A Sērijas starta priekšvakarā piedāvājam ieskatu kā jaunajai sezonai un cīņai par vietu četriniekā gatavojušies valsts pieci spēcīgākie klubi - "Internazionale", "AS Roma", "Juventus", "Fiorentina" un "AC Milan".

"Internazionale"

Starpsezonu periodā "Inter" vārds visskaļāk izskanēja vasaras sākumā, kad klubs no darba atlaida līdzšinējo galveno treneri Roberto Mančīni un parakstīja līgumu ar Žozē Mourinju, kurš sezonas sākumā būs vienīgais ārzemnieks starp A Sērijas galvenajiem treneriem. Lai gan daudziem patīk nosodīt "Inter" vadības lēmumu atlaist Mančīni pēc tam, kad viņa vadītā komanda izcīnīja trešo A Sērijas čempionu titulu pēc kārtas, tomēr maz ir tādu, kuri neuzskatītu Žozē Mourinju par "Inter" vasaras lielāko ieguvumu.

Ja vasaras gaitā "Inter" fani runāja par Frenka Lamparda un Rikardu Kvarežmas pārcelšanos uz Milānu, tad realitātē Melnzilās formas jaunajā sezonā pielaikos uz papīra necilāki futbolisti - Sulejs Muntari un Amantino Mansīni. Lai gan nav izslēgts, ka pirms transfēru loga beigām Kvarežma tomēr pāriet uz "Inter", daudz noderīgāks papildinājums uzbrukumā jaunajā sezonā, iespējams, izrādīsies brazīlietis Adriano, kurš pagājušās sezonas beigās Brazīlijā pierādīja, ka viņu vēl pāragri norakstīt. Tikmēr no aizgājējiem vērts izcelt vien Davidu Suazo, kurš nākamo sezonu uz īri aizvadīs "Benfica" sastāvā.

Gatavošanos sezonai "Inter" uzsāka 16. jūlijā, un kopš tā laika aizvadījusi sešas pilnas draudzības spēles, kā arī divus minimačus pa 45 minūtēm ar "AC Milan" un "Juventus". Lai gan pagaidām vienīgo zaudējumu pie milāniešu stūres Žozē Mourinju spēja sagādāt vien "Juventus", interesanti, ka vairāk par vieniem vārtiem - divus - "Inter" spējuši iesist vien B Sērijas vienībai "Bari", vidēji sešās draudzības spēlēs gūstot piecus vārtus. Sezonas pirmajā nopietnajā spēlē "Inter" pēcspēles 11 metru soda sitienos pārspēja "AS Roma", izcīnot Itālijas Superkausu - pirmo trofeju Žozē Mourinju vadībā. Vārtus milāniešu labā guva vasaras jaunieguvums Sulejs Muntari, kā arī nesen naturalizētais Ganas brīnumbērns Mario Balotelli, savukārt izšķirošo pendeli realizēja Havjērs Zaneti.

"AS Roma"

Ja skatās no emocionālās puses, tad viens no galvenajiem starpsezonu notikumiem Itālijas galvaspilsētas spēcīgākajā klubā noteikti ir kluba bijušā prezidenta Franko Sensi izvadīšana mūžībā. Lai gan pēdējos divus gadus klubu vadīja Franko meita Rozella, daudziem "AS Roma" spēlētājiem Sensi drīzāk bija kā tēvs nevis prezidents. Ne jau velti viens no cilvēkiem, kas nesa zārku Franko Sensi pēdējā ceļā bija Frančesko Toti, nopelni par leģendārā uzbrucēja uzticību galvaspilsētas klubam lielākoties pienākas tieši Franko Sensi.

Transfēru tirgū starp nozīmīgākajiem kluba zaudējumiem jāmin otrā vārtsarga Džanlukas Kurči izīrēšana uz "Siena" (sjēnieši arī iegādājušies pusi no bijušā Itālijas U21 izlases vārtsarga vērtības), aizsarga Matteo Ferrari pāreja uz "Genoa" kā brīvajam aģentam, Amantīno Mansīni pārcelšanos pie galvenajiem konkurentiem "Inter", kā arī Ludovika Žulī došanās spēlēt dzimtenē Francijā. Savukārt starp klāt nākušajiem jāizceļ Džons Arne Rīse, Hulio Baptista, Žeremī Menezs, kā arī Vinčenzo Montellas atgūšana un Mirko Vučiniča iegādāšanās.

Draudzības spēlēs "AS Roma" šovasar nav gājis diez ko spoži - piecos mačos izcīnītas divas uzvaras pār Ēģiptes "El Ahly" un pašmāju "Frosinone", spēlēts neizšķirti ar Francijas "Monaco", kā arī nācies divreiz piekāpties vispirms Rumānijas "Steaua" priekšā, bet pēc tam arī Anglijas "Tottenham", pēdējiem zaudējot ar piecu vārtu starpību. Īpaši neveiksmīgs izvērtās Itālijas superkauss, kad "Roma" kapteinis Toti nespēja realizēt izšķirošo 11 metru soda sitienu, kas atnestu viņa klubam uzvaru, tomēr jāatzīmē komandas raksturs - divreiz izdevās atspēlēties, turklāt otro reizi papildlaika pēdējā minūtē, kad precīzs bija Vučiničs.

"Juventus"

Ja no "Juventus" šajā transfēru logā visi gaidīja skaļus pirkumus, tad turīnieši jau otro vasaru pēc kārtas deva priekšroku kvantitātei un nevis kvalitātei. Par vienīgo lielo pirkumu uzskatāma uzbrucēja Amauri iegāde, kas izraisīja sašutumu turīniešu fanos. Nebūtu jau tā, ka Amauri nav vērts tās naudas, kura par viņu tika samaksāta, tomēr ne jau uzbrukums pagājušajā sezonā bija lielākā "Juventus" problēma - abi pamatsastāva uzbrucēji Alessandro del Pjero un Dāvids Trezegē bija A Sērijas rezultatīvāko spēlētāju sarakstā. Tikmēr aizsargājoties tika salaists nepieklājīgi daudz vārtu un tas viss neskatoties uz to, ka "Juventus" uzticīgs joprojām ir viens no sava amata labākajiem meistariem pasaulē Džanluidži Buffons.

Bez Amauri iegādes bijuši arī citi pirkumi, tiesa, ne tāda kalibra (par brazīlieti tika atdoti 15.3 miljoni eiro, balsta pussargs Antonio Nočerino, kā arī puse no uzbrucēja Dāvida Lancafames vērtības). Pievienojies centra aizsargs, kas var spēlēt arī labajā malā, Olofs Mellbergs, vēl viens centra aizsargs Dario Knezevičs, balsta pussargs Kristians Poulsens, kā arī jaunais zviedru talants vidējā līnijā Albins Ekdāls. Tāpat "Juventus" izdevās atgūt izīrētos kluba jaunatnes sistēmas produktus Sebastianu Džovinko, Paolo de Celjie un Klaudio Markisio, kuriem nozīmīgu lomu paredz jau šajā sezonā. Tikmēr par nozīmīgāko zaudējumu uzskatāms Horhe Andrade, kurš jau otro sezonu pēc kārtas tās sākumā gūst nopietnu traumu, un būs spiests izlaist visu turpmāko sezonu.

Pateicoties tam, ka "Juventus" bija jāpiedalās UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas 3. kārtā, turīniešu spēlētāji, kuri nepiedalījās Eiropas čempionātā, no atvaļinājuma atgriezās jau 4. jūlijā. Pirmssezonas draudzības spēlēs gājis visādi - ir izdevies izcīnīt uzvaras 45. minūšu mačā pār "Inter", tāpat pilnajās spēlēs uzvarēti "Arsenal", "Borussia Dortmund" un citi klubi, spēlēts neizšķirti ar "Manchester United", bet piedzīvoti arī apkaunojoši zaudējumi ar trīs vārtu starpību pret "AC Milan" un "Hamburg". Interesanti, ka minimačā pret "Milan" "Trofeo Berlusconi" ietvaros traumu guva Džordžo Kjellīni. Šajā pašā draudzības kausā Kjellīni traumu guva arī pagājušajā gadā, bet 2005. gadā Kakā Silvio Berluskoni tēvam veltītajā kausā savainoja Džanluidži Buffonu, kas vārtsargam lika izlaist lielāko daļu sezonas. Tikmēr Čempionu līgas kvalifikācijas 3. raundā pret Bratislavas "Artmedia" Klaudio Ranjeri vadītā komanda visu nokārtoja jau mājās, uzvarot ar 4:0, bet Slovākijā spēlēja neizšķirti 1:1.

"Fiorentina"

Florencieši starpsezonu periodā bijuši vieni no aktīvākajiem, spēlētājus pērkot un pārdodot teju katru nedēļu. Tomēr viena no jaunās sezonas lielākajām mīklām ir Alberto Džilardīno, kurš pēc trim neveiksmīgām sezonām "Milan" sastāvā atkal spēlēs Čezāres Prandelli vadībā . Grūti pateikt kura aizsardzība spēs stāties pretī violetajiem, ja Adrians Mutu, kurš bija soļa attālumā no pārejas uz "AS Roma", spēlēs tādā pašā līmenī kā pagājušajā sezonā, bet Džila spēs atrast savu spēli, ko viņš pirms dažiem gadiem rādīja "Parma" rindās.

Bez Džilardīno piesaistes, "Fiorentina" izcēlušies arī ar Stefana Jovetiča iegūšanu - Melnkalnes izlases uzbrucējs ar kuplo frizūru tika pamanīts jau pagājušajā gadā, kad būdams 17 gadu vecs iesita savu pirmo hettriku UEFA kausa izcīņas ietvaros "Partizan" sastāvā. Tāpat veiksmīgs ieguvums izrādījies no "Juventus" izīrētais Serhio Almirons, kurš pirmssezonas spēlēs bija viens no "Fiorentina" atslēgas spēlētājiem. Tikmēr starp aizgājējiem jāpiemin kaptienis Fabio Liverani, aizsardzības balsts Tomašs Ujfaluši un brīvais aģents Kristians Bobo Vjerī, kurš pievienojās "Atalanta".

Vasaras draudzības spēlēs "Fiorentina" vienīgo zaudējumu piedzīvoja pret "Barcelona", skaistā cīņā piekāpdamies ar 3:1, mačā pret "Verona" tika fiksēts neizšķirts, bet pārējās spēlēs izcīnītas pārliecinošākas vai mazāk pārliecinošas uzvaras, pēdējā draudzības spēlē ar 2:0 tika pārspēts Nīderlandes "AZ Alkmaar". Līdzīgi kā "Juventus", arī "Fiorentina" bija jāspēlē Čempionu līgas 3. kvalifikācijas raundā, kurā florencieši divu spēļu summā ar 2:0 apspēlēja Prāgas "Slavia".

"AC Milan"

Pēc katastrofālas pagājušās sezonas (izstāšanās Čempionu līgas astotdaļfinālā, 5. vieta A Sērijā) pamatīgi startam A Sērijā un UEFA Kausā gatavojušies "AC Milan" vadītāji, savas komandas līdzjutējiem sagatojot vairākus milzīgus pārsteigumus. Lielākais no tiem drošvien ir Ronaldinju, kuru Adriano Galjāni un Silvio Berluskoni lenca jau trešo vasaru, līdz beidzot izdevās brazīli iegādāties. Turklāt - summa nebija nemaz tika astronomiska par kādu tika runāts sezonu vai divas atpakaļ, nieka 21 miljons eiro. Starpcitu - R10 starpsezonā pārtapis par R80, jo ar desmito numuru Milānā spēlē Klarenss Zēdorfs, līdz ar to slavenais brazīlis izvēlējās numuru pēc gada, kurā viņš piedzima - 1980.

Par spīti tam, ka milāniešu transfēru budžets šajā vasarā bijis visai ierobežots, Adriano Galjāni paveicis apbrīnojamu darbu. No "Barcelona" par deviņiem miljoniem eiro iegādāts Džanluka Dzambrota, kā brīvais aģents komandai pievienojies bijušais "Arsenal" balsta pussargs Metjū Flaminī, izīrēts vēl viens lielgabalnieks Filips Sendeross un "Chelsea" rezervists Andrijs Ševčenko, kā arī komandas īpašumā atgūti Kristians Abiati un Marko Borjello. Tikmēr novecojošais sastāvs tika iztīrīts no nevajadzīgajiem spēlētājiem - kā brīvie aģenti palaisti ir brazīlieši Kafu, Seržinju, Ronaldo, pārdots Dario Simičs, Kakā brālis Digao un Kristians Broki, bet uz dažādiem noteikumiem izīrēti jaunie talanti Alberto Paloski, Joans Gorkafs un Vilijs Abumejangs, kā arī vairs ne tik jaunais Masimo Odo. Tāpat milānieši tikuši vaļā no pēdējo sezonu lielākās vilšanās - Alberto Džilardīno.

Ja sastāva komplektācijas ziņā viss gājis kā pa sviestu, tad ne gluži to pašu var teikt par aizvadītajām draudzības spēlēm - bez uzvarām milānieši cīnījušies pirmajās sešās draudzības spēlēs šovasar, tai skaitā arī zaudēts "Chelsea" ar 0:5. Tieši pret londoniešiem par savu nestabilitāti laicīgi atgādināja austrāliešu vārtsargs Zeļko Kalāčs, tāpat kluba uzticību joprojām nav atguvis Nelsons Dida, kas liek domāt, ka sezonas sākumā pozīcija starp vārtu stabiem tiks uzticēta Kristianam Abiati. Turpinājumā gan milāniešiem spēle vedās daudz labāk - uzvara un neizšķirts pret "Juventus", uzvara pret "Napoli", bet labo iespaidu sabojāja nesenais zaudējums Portugāles "Sporting" vienībai ar 0:2.

Izmantotie resursi:
channel4.com

  -1 [+] [-]

, 2008-08-29 21:05, pirms 16 gadiem
Domaju ,ka tā būs Fiorentina ,jo Milāna shogad ir labu sastāvu savākuši un šaubos ,ka šogad savu vietu ČL kādam atdos...!
Slēpts komentārs: gnom112

     [+] [-]

, 2008-08-29 21:13, pirms 16 gadiem
es par Internacionale !
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2008-08-29 21:24, pirms 16 gadiem
kas Andradem par traumu?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-08-29 21:28, pirms 16 gadiem
Schrut rakstīja: Tikai ne Inter! Dieva deelj tikai ne inter! tikai ne Maurinjo un vinja suudbols!
Juve ja kaadam labi samaksaas tad gan jau ari vinees savaadaak diez vai bet es ceru ka AC Milan vinees, lai gan Gattuso ir speeleetaajs kuru ieniistu vis vis vis vairaak no visiem, bet kaads kaisliigs AC Milan fans ir man labs draugs! Tapeec lai sarauj AC Milan!

Kāpēc tev nepatīk Gattuso? Tāpēc, ka viņš perfekti, ideāli, vai sauc kā gribi, nosedza Ronaldo un manuprāt, bija galvenais iemesls, kāpēc MU togad, kad Milan uzvarēja, netika finālā? Man gan Gattuso ir viens no mīļākajiem spēlētājiem, jācer, ka Milan un Juve sadalīs to godu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Krokodils

     [+] [-]

, 2008-08-29 21:48, pirms 16 gadiem
Es esmu par Milānu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-08-29 22:31, pirms 16 gadiem
Domāju, ka Fiore. AC ir jāparāda spēks, ja nē, tad

     [+] [-]

, 2008-08-29 22:33, pirms 16 gadiem
Mana mīļākā komanda Itālijā ir Chievo un prieks ka viņi ir atpakaļ.

  +4 [+] [-]

, 2008-08-29 22:41, pirms 16 gadiem
Schrut rakstīja: Tikai tapeec ka gattuso ir absoluuuts pilniigs idiots! vinjam uz pieres tas ir rakstiits!
Aa un ronaldo svariigaas speelees nekad labi nespeelee taa kaa vinja nosegshana svariigaa speelee nav nekas iipash!

Ja Ronaldo nosegt nav nekas īpašs, tad, lūdzu, nosedz

  -2 [+] [-]

, 2008-08-29 22:41, pirms 16 gadiem
Es par Roma
Ceru, ka AC atkal netiks CL

  +3 [+] [-]

, 2008-08-30 00:19, pirms 16 gadiem
Schrut rakstīja: Tikai tapeec ka gattuso ir absoluuuts pilniigs idiots! vinjam uz pieres tas ir rakstiits!
Aa un ronaldo svariigaas speelees nekad labi nespeelee taa kaa vinja nosegshana svariigaa speelee nav nekas iipash!


Tev uz pakaļas ir rakstīts esmu gejs un uzpieres esmu idiots . viņš ir viens no labākajiem spēlētājiem kāds jebkad dzīvojis ja visi futbolisti spēlētu ar tādu pašatdevi Futbols būtū 3 reiz interesantāks , un pats nosedz Ronaldo viņš dzerot tēju un ēdot hotdogu tevi apspēlētu un noskrietu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2008-08-30 03:22, pirms 16 gadiem
Es par AC Milan un Juventus!

  +4 [+] [-]

, 2008-08-30 07:51, pirms 16 gadiem
Schrut rakstīja: Tikai tapeec ka gattuso ir absoluuuts pilniigs idiots! vinjam uz pieres tas ir rakstiits!
Aa un ronaldo svariigaas speelees nekad labi nespeelee taa kaa vinja nosegshana svariigaa speelee nav nekas iipash!


Gatuso uz pieres ir rakstits netalidiigs CINITAAJS!
un taa arii ir vina lielaaka vertiiba, jo varbut dzeks nav no tiem tehniskakajiem, bet aizsardziba vinsh noteikti ir viens no!

  -2 [+] [-]

, 2008-08-30 10:17, pirms 16 gadiem
Liekie Fiorentina un Roma

  +1 [+] [-]

, 2008-08-30 14:35, pirms 16 gadiem
Paldies par sagatavoto rakstu. Autors pacenties! Domāju, ka šosezon savu vietu A Serie tronī atgūs AC Milan, lieliski transfēri un graujoša vidējā līnija kā arī uzbrukums, laba aizsardzība. Otro vietu prognozēju Juventus, trešo - Inter, ceturto - Roma un piekto - Fiorentina.

     [+] [-]

, 2008-08-30 15:19, pirms 16 gadiem
INTER..