Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:124, Did:0, useCase: 3

Sāksies "Ligue 1" sezona. Bez Ibrahīmoviča un bez Ikaunieka

Agris Suveizda

Sāksies "Ligue 1" sezona. Bez Ibrahīmoviča un bez Ikaunieka
Vai Edinsons Kavani spēs iziet no ēnas un šogad kļūt par PSG jauno uzbrukuma līderi?
Foto: AFP/Scanpix

Šovakar ar divām spēlēm sāksies Francijas futbola čempionāta augstākās līgas jaunā sezona. Pēc Francijā pavadītiem četriem gadiem prom devies PSG un visas līgas seja Zlatans Ibrahīmovičs, un tāda ir arī viena no galvenajām šīs sezonas intrigām – kā parīzieši un "Ligue 1" izskatīsies bez Zlatana?

Beidzas Zlatana ēra
Jau pēc iepriekšējās sezonas bija skaidrs, ka šogad PSG pamatsatsāva aprises būs citas, taču treneru maiņa – Lorāna Blāna vietā stājās Unajs Emerijs, kurš trīs gadus pēc kārtas aizveda "Sevilla" līdz Eiropas līgas trofejai – šo procesu vēl nedaudz paātrināja. Pati galvenā izmaiņa, protams, būs centra uzbrucēja pozīcijā. Iepriekš tā tika rezervēta Ibrahīmovičam, kamēr "Ligue 1" rekordpirkumam Edinsonam Kavani nācās spēlēt sev ne tik tīkamajā kreisās malas uzbrucēja lomā. Bet arī tad, kad Kavani tika pie iespējas spēlēt centrā, viņš lielākoties pievīla, un šī sezona urugvajietim var būt izšķiroša, lai pierādītu, ka lielā vadības uzticība nav bijusi kļūda.

Tāpat vēl pirms treneru maiņas tika prognozēts, ka šosezon krietni varētu pieaugt aizsargu Markinjusa un Levena Kurzavā loma – tas gan, protams, negarantē, ka viņi savu iespēju izmantos un tiešām izstums Davidu Luisu un Maksvelu no pamatsastāva. Kā arī tika prognozēts tas, ka jūtami mazināsies balsta pussarga Tjagu Motas spēles laiks. Taču Emerija ierašanās varētu pamainīt spēku samēru vēl vairākās pozīcijās. Pirmkārt, kamēr Blāns gandrīz vienmēr spēlēja ar 4-3-3, Emerijs dod priekšroku 4-2-3-1, kas palielina uzbrūkošo pussargu "kvotu" sākumsastāvā un beidzot atrod pielietojumu Havjeram Pastorem, kurš starpsezonā desmitā numura lomā iejuties (atgriezies) ļoti labi.

Otrkārt, līdzi Emerijam uz Parīzi devies arī viens no "Sevilla" līderiem Gžegožs Krihovjaks, kurš no starta vienpadsmitnieka varētu izstumt Blēzu Matuidī – par spīti dažādām baumām un piedāvājumiem, Francijas izlases pussarga pāreja uz Angliju vai Turīnas "Juventus" neesot gaidāma. Treškārt, PSG turpina pamatvārtsarga meklējumus un Emerija pirmais numurs acīmredzot būs nevis Kevins Traps, bet gan kluba audzēknis Alfonss Areolā, kurš iepriekšējā sezonā sevi ļoti labi parādīja īrē "Villarreal". Superkausā gan negaidīti spēlēja Traps. Bet, ceturtkārt, starpsezona mudina domāt, ka PSG spēlē parādīsies viens svarīgs aspekts, kura pie Blāna (varbūt jāuzsver nevis Blāns, bet gan lēnīgais Ibrahīmovičs?) trūka – agresīvs presings.

PromPozīcijaKlubsSummaKlātPozīcijaKlubsSumma
L. Diņs*AizsargsBarcelona16.5 miljoniG. KrihovjaksPussargsSevilla33.6 miljoni
Z. IbrahīmovičsUzbrucējsMan. Unitedbr. aģentsHesēUzbrucējsReal Madrid25 miljoni
G. van der VīlsAizsargsFenerbahcebr. aģentsDž. Lo Selso**PussargsRosario10 miljoni
N. DušēzsVārtsargsLensbr. aģentsT. MenjēAizsargsClub Brugge7 miljoni
A. AreolāVārtsargsVillarrealatgr. no īres
H. Ben ArfaUzbrucējsNicebr. aģents

*Pagājušo sezonu pavadīja īrē "Roma"
**Līdz gada beigām izīrēts savam iepriekšējam klubam "Rosario"

Ja Liona nespēs konkurēt šogad, kad tad?
Pagājušajā sezonā PSG pārsvars pār Lionas "Olympique" un "Monaco" bija fantastisks 31 punkts, bet tikko notikušajā Superkausā parīzieši laukumā pār lioniešiem absolūti dominēja – 4:1. Un tomēr pirms šīs sezonas ir sajūta, ka cīņa par titulu būs nopietna. Ja "Monaco" un citas konkurentes ne sastāva, ne spēles ziņā pagaidām nepārliecina, jo tiek būvēti jauni komandas modeļi, tad lioniešiem gan ir visi priekšnoteikumi, lai reāli pakutinātu galvaspilsēta kluba nervus. Pirmkārt, ir noturēts praktiski viss sastāva kodols. Neskaitot spēlētājus, ar kuriem klubs nerēķinājās (Anrī Bedimo, Bakarī Konē, Lindsē Rozs, Stīds Malbranks, Arnolds Mvuembā), kā vienīgo reālo – taču arī ļoti būtisku - zaudējumu var minēt Samuelu Imtitī, kurš par 25 miljoniem eiro pārdots "Barcelona".

Aizsardzības līnijā arī ir pagaidām vienīgie lioniešu papildinājumi. Kā brīvie aģenti pievienojušies Macejs Ribuss un Nikolā Nkulū, par kuru Liona pirms gada bija gatava galdā likt desmit miljonus eiro, bet par septiņarpus miljoniem eiro nopirkts perspektīvais argentīnietis Emanuels Mammana. Viņš gan vēl ir nepieredzējis un šosezon varētu spēlēt visai maz, līdz ar to centra aizsarga pozīcijā rezerves šīs sezonas kontekstā varētu būt trauslākās. Citi jaunpienācēji – neskaitot jaunatnes izlašu spēlētājus – gaidāmi vien tad, ja kāds no pašreizējā sastāva dosies prom. Vasaras sākumā pārdošanā bija izlikts gan Klemāns Grenjē, gan Matjē Valbuenā, kurš gan tomēr, visticamāk, paliks. Un, ņemot vērā, ka šosezon būs jāspēlē daudzās frontēs, sastāva dziļuma dēļ viņu aiziešana nebūt nebūtu vēlama.

Bet, treškārt, viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem, ja Liona grib konkurēt ar PSG, būs tās lazarete. Vai, precīzāk, tās tukšums. Sastāva potenciāls jau vairākus gadus lioniešiem ir ļoti pieklājīgs, taču jau ilgstoši klubs sirgst no traumu epidēmijas – divciparu skaits iztrūkstošo spēlētāju sezonu sākumā ir norma, kas jau vairākus gadus maksājusi ar izgāšanos Eirokausos. Šobrīd situācija šajā lauciņā ir daudz pozitīvāka (Ribuss jau ierašanās brīdī bija savainots, un klubs ar to rēķinājās), tomēr galvenais būs spēcīgāko sastāvu saglabāt arī ilgtermiņā. Lionas "Olympique" nesen paziņoja pagājušā gada ienākumu datus, un izaugsme bijusi ļoti labvēlīga – jaunā stadiona un Čempionu līgas naudas dēļ standartienākumi no 96,3 miljoniem eiro pieauguši līdz 160,0, bet ar transfēriem – no 103,5 pieauguši līdz rekordlielam 218,1 miljonam eiro. Gluži kā Kavani, arī šis gads Lionai būs ļoti svarīgs – lai pierādītu, ka klubs ir atguvis kādreizējo spēku, kas būs būtisks nosacījums, lai arī turpmāk spētu noturēt savus līderus.

PromPozīcijaKlubsSummaKlātPozīcijaKlubsSumma
S. ImtitīAizsargsBarcelona25 miljoniE. MammanaAizsargsRiver Plate7.5 miljoni
L. RozsAizsargsLorient1.5 miljoniN. NkulūAizsargsMarseillebr. aģents
B. KonēAizsargsMalaga0.8 miljoniM. RibussAizsargsTerekbr. aģents
A. BedimoAizsargsMarseillebr. aģents
S. MalbranksPussargsCaenbr. aģents
A. MvuembāPussargsAkhisarsporbr. aģents

Pavisam cits "Monaco". Pilnīgi cita Marseļa
Ļoti lielas pārmaiņas starpsezonā notikušas bronzas medaļniecē "Monaco", kurā līdz nepazīšanai pārvērtīsies gandrīz visas līnijas. Naudas ziņā visnopietnāk klubs pievērsās aizsardzības pārkārtošanai – par kopā 39 miljoniem eiro klāt nākuši divi malējie aizsargi Džibrils Sidibē un Benžamēns Mendī, kā arī augstu vērtētais "Torino" kapteinis Kamils Gliks. Uz balsta pussarga pozīciju pārcēlies brazīlietis Fabinju, kurš iepriekš spēlēja labajā malā, taču viņu turpina lenkt ārzemju klubi un par viņa palikšanu "Monaco" pagaidām nevar būt droša. Savukārt līgums netika pagarināts ar pieredzējušo portugāli Rikardu Karvalju.

Vienību pametusi virkne brīvo aģentu vai arī spēlētāju, kuriem beidzās īre, taču tāpat "Monaco" atgriezies lērums spēlētāju no īrēm citos klubos. Visbūtiskāk tas skar priekšējo līniju, kur šosezon 4-4-2 shēmā uzbrucēju duetu varētu veidot Radamels Falkao, kura karjeru iedragāja smags savainojums, un Valērs Žermēns, kurš pagājušajā sezonā spīdēja "Nice" un, daudzuprāt, tika uzskatīts par labāko klubam piederošo uzbrucēju. Tomēr, ja "Monaco" pārmaiņas var raksturot kā ļoti lielas, tad tam, kas vasarā noticis Marseļas "Olympique", grūti atrast korektu apzīmējumu.

Marseļas "Olympique" ir nomainījusies vadība un klubs ir izlikts pārdošanā, savukārt spēlētāju sastāvā izmaiņas ir milzīgas. Par 39 miljoniem pārdots Mišī Bačuajī (toties īrēts tiek viņa jaunākais brālis Ārons Leja Isaka), prom ir Mendī, līgums beidzās ilggadējam kapteinim un labākajam spēlētājam Stevam Mandandā, īres vai līgumi beidzās vēl daudziem spēlētājiem. Taču Marseļa ir izpirkusi Remī Kabelā un atkal panāca vienošanos par Florēna Tovēna īri (Tovēns pārbaudes spēlē piedalījās vēl pirms kluba paziņojuma…) un dīvainā kārtā komandā tomēr palicis (pagaidām?) Lasanā Diarrā, kurš iecelts par jauno kapteini. Īrē pievienojies arī Bafetimbī Gomiss, un ļoti tuvu tam bija Klintons Ndžī, taču "Tottenham" pēc Marseļas vadības maiņas lauzusi neoficiālo vienošanos (14 miljoni un Ndžī īre pret Nkudū) un vairs piedāvā tikai sākotnējos sešus miljonus eiro. Sastāvs vēl ne tuvu nav nokomplektēts (joprojām trūkst vārtsarga…), tādēļ par Marseļas izredzēm varēs spriest vien septembrī.

"Monaco" izmaiņas

PromPozīcijaKlubsSummaKlātPozīcijaKlubsSumma
Ž. PīPussargsToulouse0.7 miljoniDž. SidibēAizsargsLille15 miljoni
Ž. TulalānsPussargsBordeauxbr. aģentsB. MendīAizsargsMarseille13 miljoni
R. KarvaljuAizsargsbr. aģentsK. GliksAizsargsTorino11 miljoni
M. PašaličsPussargsChelseabeidzās īreJ. Ait Benasers*PussargsNancy3 miljoni
VolessAizsargsBragabeidzās īreM. De SanktissVārtsargsRomabr. aģents
F. KuentrauAizsargsReal Madridbeidzās īreR. FalkaoUzbrucējsMan. Unitedatgr. no īres
E. KoštaPussargsBenficabeidzās īreV. ŽermēnsUzbrucējsNiceatgr. no īres
L. TraorēUzbrucējsCSKAīreM. TiserānsAizsargsToulouseatgr. no īres
K. ŽansUzbrucējsTroyesatgr. no īres

*Izīrēts savam iepriekšējam klubam "Nancy"

Marseļas "Olympique" izmaiņas

PromPozīcijaKlubsSummaKlātPozīcijaKlubsSumma
M. BačuajīUzbrucējsChelsea39 miljoniR. Kabelā*PussargsNewcastle8 miljoni
B. MendīAizsargsMonaco13 miljoniT. HubočansAizsargsDynamo M1.2 miljoni
M. Leminā*PussargsJuventus9.5 miljoniS. KauīPussargsTours1 miljons
B. Dža DžedžēAizsargsWatford3.6 miljoniH. SakaiAizsargsHannoverbr. aģents
A. BarradaPussargsAl Nasr2 miljoniA. BedimoAizsargsLyonbr. aģents
S. Kalifa*UzbrucējsClub Africain1 miljoniF. TovēnsPussargsNewcastleīre
S. MandandāVārtsargsCrystal Palacebr. aģentsB. GomissUzbrucējsSwanseaīre
L. OkampossPussargsGenoaīreZ. MašaksPussargsToulouseīre
A. RomaoPussargsbr. aģentsA. Leja IsekaUzbrucējsAnderlechtīre
N. NkulūAizsargsLyonbr. aģents
H. MankiljoAizsargsAtleticobeidzās īre
M. IslaPussargsJuventusbeidzās īre
S. FlečersUzbrucējsSunderlandbeidzās īre
L. SilvaPussargsReal Madridbeidzās īre

*Tika izpirkts pēc īres beigām

Nicai jauni īpašnieki. Meca nerēķinās ar Ikaunieku
Lai arī šogad augustā Francijas darījumu tirgū gaidāma lielāka rosība nekā citus gadus, pārāk lielu izmaiņu un skaļu papildinājumu citos klubos pagaidām nav un diez vai arī būs. "Nice" ir tikusi pie jauniem īpašniekiem (ķīnieši un amerikāņi), kas bija gatavi krietni pielikt pie algas Hatemam Ben Arfam, kurš pēc līguma beigām izvēlējās pāriet uz PSG, taču citādi kluba vīzija nav mainījusies – galvenā trenera amatā stājies Lisjēns Favrs (Klods Puels trenēs "Southampton"), bet sastāvā uzsvars joprojām tiek likts uz perspektīviem spēlētājiem, kuru tirgus vērtība varētu augt.

Franciju pametuši vairāki spēlētāji, kuri savu klubu līmeni bija pārauguši – Usmans Dembelē un Rafaels Gerreiru pārcēlās uz Dortmundi, Visams Ben Jeders nokļuva Seviljā, bet Nampalī Mendī beidzot atkalapvienojās ar Klaudio Ranjēri (savu bijušo treneri "Monaco"), kurš Mendī izvirzīja par savu prioritāti jau iepriekšējā vasarā – tikai Mendī nenopirkšanas dēļ Lesterā nokļuva Ngolo Kantē. Latvijas futbola cienītājiem gan vairāk varētu interesēt, kas vasarā noticis "Metz", kurai pieder Latvijas izlases pussargs Jānis Ikaunieks. Kuldīdznieka sakarā situācija diemžēl situācija nav mainījusies – jau vasaras sākumā varēja nojaust, ka ar viņu pirmajā komandā nerēķinās, un nedaudz pārsteidz, ka Ikauniekam joprojām nav atrasts īres variants.

Komandu pametis arī baltkrievs Sergejs Krivecs, kurš palīdzēja Ikauniekam iejusties jaunajā vidē un kurš tagad spēlē Polijas Ekstraklases klubā Plockas "Wisla". Daudzi bukmeikeri "Metz" uzskata par vienu no vai pat pašu reālāko kandidāti uz izkrišanu, tomēr vasarā komandu papildinājuši daudzi spēlētāji virs 30 gadu vecuma ar lielu pieredzi "Ligue 1", kas vieš cerības saglabāt vietu augstākajā sabiedrībā. Kā spilgtākos papildinājumus var minēt Mevlitu Erdinču, Janu Žufru, Reno Koādu un Japānas izlases vārtsargu Eidzi Kavasimu, tiesa gan, prom uz QPR devies uzbrukuma līderis Jenī Ngbakoto.

Citu klubu dārgākie darījumi

PromNoUzSummaKlātNoUzSumma
N. MendīNiceLeicester15.5 miljoniV. SiprjēnsLensNice5.0 miljoni
U. DembelēRennesBorussia D15.0 miljoniEders*SwanseaLille4.5 miljoni
R. GerreiruLorientBorussia D12.0 miljoniB. DaboMontpellierSt.-Etienne4.0 miljoni
V. Ben JedersToulouseSevilla9.0 miljoniK. ŽiljēnsFreiburgToulouse2.8 miljoni
S. GirasīLilleKoln3.8 miljoniI. SantiniStandardCaen2.5 miljoni

*Tika izpirkts pēc īres beigām

Bez Kavani, Silvas, Markinjusa, Falkao un Žermēna
Kā jau ierasts, pirmajās kārtās dažādu iemeslu dēļ komandas vēl nav absolūti labākajos sastāvos. Piemēram, PSG šovakar Korsikā sezonu nāksies sākt bez potenciāli vadošā centra aizsargu dueta Tjagu Silvas (savainojums) un Markinjusa (piedalās olimpiskajās spēlēs), kā arī galvenā centra uzbrucēja Kavani. Superkausā uzbrukuma smailē darbojās Ben Arfa, taču šovakar šajā pozīcijā vajadzētu būt jaunpienācējam Hesē Rodrigesam, kurš par 25 miljoniem eiro nopirkts no Madrides "Real". "Monaco" šovakar pret "Guingamp" nebūs pat abu pieminēto uzbrucēju Falkao un Žermēna, kuri iedzīvojušies savainojumos, bet vismaz pieteikumā vajadzētu būt Žuau Motinju un Glikam, kuri Čempionu līgā vēl nespēlēja. Lionas "Olympique" zem jautājuma zīmes ir uzbrukuma līderis Aleksandrs Lakazets, kurš Superkausā iedzīvojās savainojumā. Tas gan nav nopietns un Lakazets jau ar pilnu jaudu darbojas treniņos, tomēr Nansī mākslīgā seguma dēļ viņš varētu tikt pietaupīts.

"Ligue 1" pirmā kārta

DatumsSpēleLaiks
12.08.Bastia – PSG21:00
12.08.Monaco – Guingamp21:30
13.08.Bordeaux – St.-Etienne18:00
13.08.Caen – Lorient21:00
13.08.Dijon – Nantes21:00
13.08.Metz – Lille21:00
13.08.Montpellier – Angers21:00
14.08.Nancy – Lyon16:00
14.08.Nice – Rennes18:00
14.08.Marseille – Toulouse21:45

Bukmeikeru vērtējums (11.lv)

KlubsKoef.KlubsKoef.
PSG1.08Montpellier370.00
Lyon11.25Nantes450.00
Monaco14.75Lorient540.00
Marseille49.00Guingamp560.00
St.-Etienne105.00Bastia570.00
Lille120.00.Toulouse580.00
Nice155.00Angers660.00
Bordeaux210.00Dijon860.00
Rennes210.00Nancy880.00
Caen370.00Metz910.00

Treneru maiņas

KlubsPromUzKlātPēdējā komanda
NantesMišels Der ZakarjansReimsRenē ŽirārsMontpellier
RennesRenē KurbissKristians GurkufsAlžīrijas izlase
NiceKlods PuelsSouthamptonLisjēns FavrsBorussia M
GuingampŽoslēns GurveneksBordeauxAntuāns KombuarēLens
BordeauxUlrihs RamēŽoslēns GurveneksGuingamp
PSGLorāns BlānsUnajs EmerijsSevilla

Titulētāko klubu "Top 10"*

KlubsSkGadi
Marseille101929. 1937. 1948. 1971. 1972. 1989. 1990. 1991. 1992. 2010.
St.-Etienne101957. 1964. 1967. 1968. 1969. 1970. 1974. 1975. 1976. 1981.
Nantes81965. 1966. 1973. 1977. 1980. 1983. 1995. 2001.
Lyon72002. 2003. 2004. 2005. 2006. 2007. 2008.
Monaco71961. 1963. 1978. 1982. 1988. 1997. 2000.
PSG61986. 1994. 2013. 2014. 2015. 2016.
Bordeaux61950. 1984. 1985. 1987. 1999. 2009.
Stade de Reims61949. 1953. 1955. 1958. 1960. 1962.
Nice41951. 1952. 1956. 1959.
Lille31946. 1954. 2011.

Pēdējo 10 gadu medaļnieki

GadsZeltsSudrabsBronza
2016.PSGLyonMonaco
2015.PSGLyonMonaco
2014.PSGMonacoLille
2013.PSGMarseilleLyon
2012.MontpellierPSGLille
2011.LilleMarseilleLyon
2010.MarseilleLyonAuxerre
2009.BordeauxMarseilleLyon
2008.LyonBordeauxMarseille
2007.LyonMarseilleToulouse

  -2 [+] [-]

, 2016-08-12 17:08, pirms 8 gadiem
mulkigi teikt bez ikaunieka! var padomat vins tur speleja daudz

     [+] [-]

, 2016-08-12 17:43, pirms 8 gadiem
Es viņu redzu Spānijas 2. līgas lejasgala komandā

     [+] [-]

, 2016-08-12 18:13, pirms 8 gadiem
Kā gan francijas futbola piekritēji pārdzīvos Ikaunieka trūkumu!

     [+] [-]

, 2016-08-12 18:32, pirms 8 gadiem
Bez Ibrahīmoviča, bez Ikaunieka... un arī diemžēl bez Nikujasses...

  -2 [+] [-]

, 2016-08-12 19:47, pirms 8 gadiem
A kas tas ir Ikaunieks?

  -1 [+] [-]

, 2016-08-12 22:02, pirms 8 gadiem
Haha pēc virsraksta var padomāt, ka mūsu puika Ikaunieks vienā plauktā ar Zlatanu, haaa

     [+] [-]

, 2016-08-12 22:49, pirms 8 gadiem
Agri kaapeec kaut ko liidziigu nevari uztaisiit par visaam liigaam nevis tik par sev iemiiljoto Franciju?

  +1 [+] [-]

, 2016-08-12 22:52, pirms 8 gadiem
Anet, 19:47, pirms 3 stundām, ignorēt, atbildēt
A kas tas ir Ikaunieks?

Rozā ANET, Ikaunieks ir Latvijas izlases spēlētājs, kamēr tu, varavīksnes karognesējs.

     [+] [-]

, 2016-08-12 23:50, pirms 8 gadiem
NilsK rakstīja: Agri kaapeec kaut ko liidziigu nevari uztaisiit par visaam liigaam nevis tik par sev iemiiljoto Franciju?
Neesmu Agris, bet man liekas, ka katrs no top 5 čempionātiem SC nodots konkrētam autoram.

     [+] [-]

, 2016-08-13 00:52, pirms 8 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Neesmu Agris, bet man liekas, ka katrs no top 5 čempionātiem SC nodots konkrētam autoram.
Agris raksta ar par La Liga,ja nemaldos