Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Cik stipri ir mūsējo pretinieki Eirokausos?

Miķelis Osis
Miķelis Osis @MikelisO

Cik stipri ir mūsējo pretinieki Eirokausos?
UEFA prezidents Mišels Platīni šodien izlozē Nionā
Foto: AFP

Šodien Latvijas futbola klubi "Ventspils", "Liepājas metalurgs", "Skonto" un "Dinaburg" uzzināja pretiniekus Eirokausu pirmajām spēlēm šovasar. Ielūkosimies, cik veiksmīga vai neveiksmīga mūsu klubiem bijusi izloze un cik stipri ir nākamie pretinieki.

Saistītie raksti:
FK "Ventspils" brauks uz Luksemburgu
Latvijas klubi uzzina pretiniekus Eiropas līgā

UEFA Čempionu līga

"Ventspilij" pretī "Dudelange" no Luksemburgas

Latvijas čempione "Ventspils" par izlozes rezultātiem sūdzēties nevar. UEFA Čempionu līgas 2. kvalifikācijas kārtā (mūsējiem pirmajā kārtā) pretī stāsies Luksemburgas čempionvienība "F91 Dudelange", lai gan patrāpīties varēja arī krietni slidenākās ungāru, īru, moldāvu vai azerbaidžāņu čempiones. Pirmo maču ventspilnieki, visticamāk, savā laukumā aizvadīs 14. vai 15. jūlijā, kad vajadzētu iekrāt vairāku vārtu pārsvaru, lai 21. vai 22. jūlijā varētu spēlēt jau ar mierīgu sirdi. Uzvara divu spēļu summā ventspilniekiem garantēs vēl vismaz četras spēles Eirokausos – zaudējuma gadījumā 3. kārtā mūsējie varēs turpināt spēlēt UEFA Eiropas līgā, bet uzvara 3. kārtā jau garantētu vietu Čempionu līgas vai UEFA Eiropas līgas grupu turnīrā (atkarībā no 4. kārtas rezultātiem).

"F91 Dudelange" klubs dibināts 1991. gadā. Komanda astoņas reizes, ieskaitot 2008./2009. gada sezonu, kļuvusi par valsts čempioni 14 komandu konkurencē augstākajā līgā. Ventspilnieki tiks uzņemti 4 650 vietu ietilpīgajā "Jos Nosbaum" stadionā. "Dudelange" galvenais treneris ir francūzis Mihels Leflohmoans, un komanda sastāv pārsvarā no Luksemburgas un Francijas futbolistiem. Trīs "Dudelange" futbolisti aprīļa sākumā viesojās Rīgā, lai Luksemburgas izlases sastāvā aizvadītu maču pret Latvijas izlasi – šie spēlētāji ir vārtsargs Džonatans Žobērs (aizvadīja 90 minūtes), aizsargs Bens Pajals (83 minūtes) un uzbrucējs Dans da Mota (palika rezervē).

Pret "Dudelange" Eirokausos jau ir spēlēts. 2001. gadā Rīgas "Skonto" UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas turnīrā divu spēļu summā šo Luksemburgas klubu apspēlēja ar 6:2. Kad viesos jau bija iekrāts piecu vārtu pārsvars (6:1), savā laukumā skontieši atslābinājās un pagrūda ar 0:1. Cerēsim, ka pret samērā vājo pretinieku ventspilniekiem problēmas neradīsies!

Mājaslapa: f91.lu

UEFA Eiropas līga

"Dinaburg" tālu jābrauc nebūs

Daugavpils "Dinaburg" UEFA Eiropas līgas 1. kvalifikācijas kārtā spēlēs pret igauņiem – 1923. gadā dibināto un 1997. gadā atjaunoto Tallinas "JK Nõmme Kalju". Pirmo spēli "Dinaburg" aizvadīs 2. jūlijā, bet atbildes spēle – nedēļu vēlāk – 9. jūlijā. Igauņu klubs noteikti nav stiprākais, kas daugavpiliešiem varēja patrāpīties – piemēram, Andreja Rubina Baku "Inter" un Genādija Soloņicina "Simurq", visticamāk, ir spēcīgākas vienības. Tallinā "Dinaburg" komandu igauņi sagaidīs ne pārāk plašā stadionā – 1923. gadā celtais "Hiiu" stadions spēj uzņemt 500 cilvēkus...

"JK Nõmme Kalju" pērnajā sezonā Igaunijā ieņēma 4. vietu – gluži kā "Dinaburg" Latvijā. Tallinas priekšpilsētā Nommē mītošais klubs šosezon turpina kūļāties pa tabulas vidusdaļu – pēc 16 aizvadītiem mačiem Igaunijas čempionātā "JK Nõmme Kalju" ieņem 5. vietu – ar labām iespējām gan pakāpties augstāk, gan nokrist zemāk. Interesanti, ka igauņu komandas galvenais treneris ir brazīlietis Fredu Getuliu, kurš savulaik strādājis ar Brazīlijas U-17 izlasi pasaules čempionātā, taču ne kā galvenais treneris. Komandā spēlē ne tikai trīs brazīlieši un divi itāļi, bet arī pāris mums zināmu futbolistu – Jevgeņijs Novikovs 2007. gada sezonas otrajā pusē un 2008. gada sezonas pirmajā daļā bija FK "Rīgas" pussargs, savukārt Maksims Smirnovs pagājušajā gadā aizvadīja vienu maču "Ventspils" sastāvā. "JK Nõmme Kalju" spēles pret Daugavpils komandu būs pirmās Eirokausos kluba vēsturē. Igauņi noteikti ir uzvarami, un "Dinaburg" galvenā trenera Tamaza Pertijas mērķis tikt pāri pirmajai kvalifikācijas kārtai izskatās reāls.

Ja "Dinaburg" pārvarēs pirmo kārtu, pretī stāsies azerbaidžāņu "Simurq" (tur spēlē Genādijs Soloņicins) un izraēļu "Bnei Yehuda" pāra uzvarētājs.

Mājaslapa: jkkalju.ee

"Liepājas metalurgam" samērā smaga izloze

Latvijas vicečempions "Liepājas metalurgs" par izlozi īpaši priecāties nevar – pretiniekos ielozēta Gruzijas otra labākā komanda Tbilisi "Dinamo", pret kuru būs jāspēlē 16. un 23. jūlijā. 1925. gadā dibinātais "Dinamo" klubs mājas spēles uzņem "Boris Paichadze" stadionā, kurā ir vietas 60 000 (!) skatītājiem... Padomju gados Tbilisi "Dinamo" bija nopietns spēks visā PSRS (nekad neizkrita līgu zemāk; divreiz uzvarēja PSRS čempionātā utt.) un arī Eiropā (1981. gadā ieguva UEFA Kausa ieguvēju kausu).

Mūsdienās gan Tbilisi "Dinamo" tik varens nav – līdz ar Eiropas vadošo klubu plašākajām finansiālajām iespējām gruzīnu klubs zaudē savus labākos spēlētājus, līdz ar to cīņa par vadošajām pozīcijām arī valsts čempionātā paliek arvien asāka. 2008./2009. gada sezonā "Dinamo" izdevās ierindoties 2. vietā nacionālajā čempionātā, līdz ar to izcīnot vietu UEFA Eiropas līgas sacensībās. Komandu vada Kahabers Kaharava, vienībā ir septiņi ārzemnieki (no Argentīnas, Gabonas, Melnkalnes, Kamerūnas un Slovākijas).

Visticamāk, liepājnieku izredzes ietekmēs pašu iespējas sastāva ziņā – līdz jūlija vidum komandu var pamest kāds no stabilajiem pamatsastāva futbolistiem (piemēram, Ģirts Karlsons), bet, vai izdosies atrast pienācīgus aizstājējus?

Mājaslapa: fcdinamo.ge

"Skonto" pretī neprognozējamie (ziemeļ)īri

Visbeidzot Rīgas "Skonto" pretiniekos dabūjusi vienu no Īrijas Premjerlīgas labākajām komandām – "Derry City", kas bāzēta Ziemeļīrijas pilsētā Derijā. Nebūt ne sliktākais variants, jo pretī varēja nākt arī turku "Galatasaray", dāņu "Aalborg" un citas spēcīgas komandas. Savukārt par šo (ziemeļ)īru spēku īstas skaidrības nav – pērn "St. Patrick's Athletic" visai nepārliecinoši nospēlēja pret mūsu autsaideri "Olimpu", liekot domāt, ka Īrijas futbola līmenis ir zemāks par mūsējo.

2008. gada sezonā "Derry City", kas dibināta 1928. gadā, finišēja 3. vietā Īrijas Premjerlīgā. Komandu vada bijušais Īrijas izlases futbolists Stefens Kenijs, vienībā spēlē tikai vietējā reģiona valstu spēlētāji – ziemeļīri, īri un viens skots. Šosezon "Derry City" Īrijas Premjerlīgā atkal ir starp līderiem – pēc 17 kārtām šī komanda atrodas 2. vietā, par punktu atpaliekot no "Bohemians". 7 700 vietu ietilpīgais "The Brandwell" stadions ir "Derry City" mājvieta, un par līdzjutēju trūkumu klubs sūdzēties nevar – vairāku desmitu plaša cilvēku grupa noteikti dosies komandai līdzi arī uz Rīgu.

Arī "Skonto" sekmes lielā mērā būs atkarīgas no sastāva iespējām – kā šodien raksta "Sporta Avīze", uzbrukuma līderim Vladimiram Dvališvili esot vilinoši piedāvājumi no Krievijas un Izraēlas, Andrejs Perepļotkins karjeru varētu turpināt Beļģijā, Sergejs Kožans – Polijā. Interese ir arī par gruzīnu aizsargu Davidu Gamezardašvili, pussargu Oļegu Laizānu, uzbrucēju Ivanu Lukjanovu... Vēlam veiksmi visiem mūsējiem!

Mājaslapa: derrycityfc.net

 +12 [+] [-]

, 2009-06-22 16:22, pirms 15 gadiem
cereesim uz to labaako.. galvenais majas neielaist..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2009-06-22 16:32, pirms 15 gadiem
labs raksts, vienīgi.. Dinaburg lapa raksta, ka atbildes spēle būs jau 7.jūlijā.

  +5 [+] [-]

, 2009-06-22 16:40, pirms 15 gadiem
turu īkšķus par Ventspili visvairāk, jo ja uzvar šito un nākamo komandu, tad tiek Grupu turnīrā. Tas tik būtu kkas!

  +2 [+] [-]

, 2009-06-22 16:45, pirms 15 gadiem
lielisks raksts, patika, paldies autor!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2009-06-22 17:10, pirms 15 gadiem
Ļoti labi noraksturota situācija. Izloze principā tīri veiksmīga, varbūt vienīgi liepājniekiem un daļēji arī Skonto grūtāk. Ventspilij gan labas izredzes, galvenais pašiem nospēlēt kā nākas un izmantot iespējas!

  +1 [+] [-]

, 2009-06-22 17:11, pirms 15 gadiem
Pavļiks Ķīsels rakstīja: Es esmu LM fans,bet es vēlu veiksmi Ventspilij.Lai viņiem izdodas tikt grupu turnīra fāzē kādā no 2 kausiem.Ventspilniekiem izredzes tur tikt ir daudz lielākas nekā citiem Latvijas klubiem.
pat ja nepaveiksies Čl (pfu pfu pfu) pēc tam sekos 2. iespēja Eiropas līgā

  +4 [+] [-]

, 2009-06-22 17:14, pirms 15 gadiem
būtu ļoti žēl, ja Skonto izpārdotu savu sastāvu vienkārši izpārdošanas pēc (es gan nezinu cik smaga finansiāli ir kluba situācija) un tas patraucētu kaut cik paturēties kausos. Ja uz labiem klubiem, ja par labu naudu, tad ok.

  +3 [+] [-]

, 2009-06-22 17:28, pirms 15 gadiem
Pēteris Neimanis, VB rakstīja: būtu ļoti žēl, ja Skonto izpārdotu savu sastāvu vienkārši izpārdošanas pēc (es gan nezinu cik smaga finansiāli ir kluba situācija) un tas patraucētu kaut cik paturēties kausos. Ja uz labiem klubiem, ja par labu naudu, tad ok.
petrini, tu jau noteikti esi lietas kursā, ka Skonto politika ir pelnīt uz transfēriem. Spēlētāji netiek izpārdoti pārdošanas pēc, bet gan naudas dēļ. Skonto tā pelna un tas pat ir apsveicami (ja tiešām pelna). Bet visādi citādi, protams, negribētos, lai Dvališvili vai kads cits atstātu klubu, jo gribās tomēr, lai Skonto ilgāk pasēž Eirokausos. Tas pats jau par tavu Ventspili. Vaņins gan jau ilgi vairs nebūs klubā, varbūt arī kāds cits ies prom. Smagi.

  +7 [+] [-]

, 2009-06-22 18:06, pirms 15 gadiem
Es nezinu kā domā citi,bet eirokausos es slimoju par Latvijas komandām,vienalga vai no Liepājas vai Daugavpils.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2009-06-22 18:45, pirms 15 gadiem
alguns rakstīja: Es nezinu kā domā citi,bet eirokausos es slimoju par Latvijas komandām,vienalga vai no Liepājas vai Daugavpils.
Pilnīgi piekrītu - Eirokausos jāpārdzīvo par visām mūsu valsts komandām...