Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

RFS līdzjutēja stāsts: trakais ceļš uz Skopji un 3x3 basketbola zvaigznes faktors

Rolands Eliņš

RFS līdzjutēja stāsts: trakais ceļš uz Skopji un 3x3 basketbola zvaigznes faktors
Gints Jankovskis Skopjes stadionā. Foto no personīgā arhīva

RFS fanu kluba līderis Gints Jankovskis iepriekšējā nedēļā apmeklēja savas komandas UEFA Konferences līgas izbraukuma spēli Ziemeļmaķedonijā. Viņš bija vienīgais savas komandas atbalstītājs fanu sektorā, kas jau pats par sevi piesaistīja arī vairāku ārzemju mediju uzmanību ("gāž apkārt ar aicinājumiem uz intervijām," viņš sestdien pasmaidīja), un tas viss notika gandrīz vai liktenim par spīti, jo ceļā radās tik daudz problēmu, ka var tikai apbrīnot, kā Jankovskis beigās nonāca galamērķī.

Gints Jankovskis ceturtdienas vakarā tribīnēs aktīvi atbalstīja RFS komandu spēlē pret mājinieci "Makedonija GP", kur tā spēra pirmo solim pretim otrajai kārtai, uzvarot Ziemeļmaķedonijā ar 1:0. Viņš bija vienīgais savas komandas atbalstītājs, kurš bija devies tālajā ceļā uz Ziemeļmaķedoniju Eirokausu pirmajā kārtā. Kā viņš paskaidroja portālam Sportacentrs.com, fanu klubā bijušas diskusijas par šīs spēles apmeklējumu, taču viedoklis nosvēries par labu ticēt RFS spēkiem pārvarēt pirmo kārtu un tad jau lielākā pulkā doties komandu atbalstīt otrajā kārtā, kurā būtu jācīnās pret Azerbaidžānas "Sabah". Taču Jankovskis spēli garām palaist nevēlējās un nolēma doties ceļā viens.

RFS arī īpaši pateicās savam aktīvajam līdzjutējam, savos sociālajos tīklos atzīmējot viņa klātbūtni. Šis video izpelnījās arī plašāku uzmanību un sociālajā tīklā "Twitter" skatīts jau vairāk nekā 400 tūkstošu reižu, un Jankovskis atklāja, ka nedēļas nogalē pie viņa ar aicinājumu padalīties savā stāstā vērsies arī pazīstamais britu medijs "The Sun". Un šis stāsts patiešām pelna izstāstīšanu, jo, kā ceturtdien uzreiz pēc ielidošanas Skopjē viņš pats izteicās, "jau reizes četras man likās, ka uz spēli tomēr netikšu".

Tiešo reisu no Rīgas uz Skopji nav, taču tā mūsdienās jau sen nav liela problēma, un arī RFS fanu kluba līderis Jankovskis atrada parocīgu maršrutu - no Rīgas uz Varšavu un pēc tam no Polijas galvaspilsētas uz Skopji. To turklāt piedāvāja viena aviokompānija (poļu "LOT Airlines"), kas teorētiski nozīmē to, ka nevajag satraukties par pārsēšanos un nākamā reisa nokavēšanu, jo tiek pirkta viena biļete uz abiem reisiem, un par reisu savienošanu atbildīga ir aviokompānija, nevis pasažieris.

Taču praksē tas nozīmē arī problēmu, kas noteikti jāzina visiem gaisa ceļotājiem - ja kaut kādu iemeslu dēļ neizmanto pirmo reisu, tad vairums aviokompāniju automātiski dzēš arī otrā reisa biļeti (tas protams, tāpēc, lai to varētu iegādāties kāds cits). Par šo aviopieredzi ļoti labi zina pastāstīt producents Roberts Vīksne, kurš pirms pieciem gadiem kopā ar šo rindu autoru Armēnijā pārstāvēja Latvijas mediju futbola izlasi. Viņam bija biļete abos virzienos, taču darba pienākumu dēļ pirmo reisu nesanāca izmantot, un viņš Armēnijā ieradās ar nākamo reisu, par ko, protams, maksāja pats kā par jaunu biļeti. Un tad atgriešanās dienā Vīksne, ilggadējais futbola raidījuma "Ole" vadītājs, secināja, ka viņam vairs nav biļetes atpakaļceļam. Kā paskaidroja klientu centrā, ja neizmantoji pirmo lidojumu, tad arī atgriešanās lidojums automātiski likvidējas, un tavi iemesli vairs nevienam neinteresē - jāpērk jauna biļete.

"Arī mans piedzīvojums saistīts ar šo aviokompāniju praksi, jā," sacīja Jankovskis. "Taču mans pirmais reiss palika "neizmantots" nevis manis, bet gan pašas aviokompānijas dēļ." Proti, trešdienas reiss Rīga-Varšava tika gluži vienkārši atcelts tehnisku iemeslu dēļ, turklāt tikai 30 minūtes pirms paredzētās izlidošanas.

"Gāju uz klientu centru skaidroties, tur sapratu, ka, ja reiz neizmantoju pirmo reisu, tad automātiski dzēšas mana biļete arī uz Varšava-Skopje reisu," sacīja Jankovskis. "Protams, klientu centrā piedāvāja citus variantus - kompensāciju vai sameklēt citu reisu. Taču piedāvātais jaunais maršruts nozīmēja, ka es ielidotu Skopjē tikai tad, kad spēle jau būtu sākusies. Beigās pēc ilgām pārrunām man izdevās sarunāt, ka es apņemos nepieprasīt nekādu kompensāciju un pats par saviem līdzekļiem nokļūšu Varšavā, taču man tiek saglabāta aktīva biļete uz Varšava-Skopje reisu."

Domāts, darīts, un jau drīz Gintam kabatā bija biļete uz "Ryanair" reisu Rīga-Varšava. Taču mēdz teikt tā - ja reiz līst, tad gāž straumēm. Arī šis lidojums, kurš jau tā bija paredzēts pusnaktī, krietni aizkavējas. "Naktī jau nevarēja saprast, kas notiks, likās, ka tūlīt arī šo reisu atcels," atminējās Jankovskis. "Ja kas, biju gatavs arī pēdējās cerības variantam un pats ar mašīnu braukt uz Varšavu, lai tikai paspētu uz spēli."

Jankovskis atbalsta komandu spēles laikā.

Taču nakts vidū "Ryanair" lidmašīna beidzot devās ceļā, un Jankovskis nonāca Varšavas lidostā. Taču ne jau lielajā Šopēna lidostā, kas ir ērti savienota ar Polijas galvaspilsētu, bet Varšavas Modlinas lidostā, 40 kilometrus no Varšavas, kur pienāk "Ryanair" reisi. Neko darīt, vēl krietna stunda jātērē ceļam uz pilsētu.

"Jau lidmašīnā sākās tirgošanās ballīte," smējās Jankovskis. "Cilvēki staigāja cits pie cita un mēģināja sarunāt, vai negrib kopā ņemt taksi uz pilsētu. Skaidrs, ka naktī tur no tās lidostās nekādas normālas satiksmes nebija, bet arī man uzradās kompānija, sametāmies, un beigās sanāca brauciens par astoņiem eiro no katra. Protams, viesnīcā tad biju tikai agrā rītā un sanāca, ka tur uzkavējos tikai divas stundas, un tikpat labi būtu arī izticis bez viesnīcas."

Ar to gan jautrība vēl nebija beigusies, jo slavenajam poļu komponistam Šopēnam par godu nosauktajā lidostā, ierodoties uz reisu Varšava-Skopje, sekoja vēl viens likteņa spēriens pa seju - sistēmā viņa biļete uz šo reisu neuzrādās, jo pirmais lidojums bijis atcelts. "Kaut kāda komunikācijas kļūda šajā kompānijā starp Rīgu un Varšavu, un, lai Rīgas klientu centrā bija sarunāts pretējais, biļete tāpat bija atcelta un jau pārdota tālāk. Tā vismaz man teica," tagad ar smaidu atskatījās Jankovskis, kurš tobrīd, protams, bijis pamatīgi satriekts. "Taču paliku rindā pēdējais, sagaidīju, kad visi iekāpj, un tad, ņemot vērā kuriozo situāciju, arī man iedeva biļeti, lai varu aizlidot. Tas, ko es neizpratu par manas biļetes pārdošanu tālāk, bija, ka lidmašīna uz Skopji fiziski tāpat bija pustukša, ļoti daudz brīvu vietu."

Taču uz Skopji Jankovskis tika laikā un varēja atbalstīt RFS komandu, kas attiecīgi tika iemūžināts arī iepriekš pieminētajos sociālo tīklu ierakstos. Spēle notika lielā karstumā, kas nāca ar jaunu pārbaudījumu, taču par visu piedzīvoto Jankovskis tika atalgots ar savas komandas uzvaru 1:0.

Skopje arī liktenis nedaudz nožēloja savas Jankovskim izliktās barjeras un piespēlēja lielisku sagadīšanos ar pozitīvu pieskaņu. Iepriekšējā nedēļā Ziemeļmaķedonijā notika EČ basketbolā U20 puišiem B divīzijā, kur spēlēja arī Latvijas U20 izlase, un latviešu puišiem Skopjē bija arī vismaz viens vietējais fans. Šis vīrs bija atnācis arī uz RFS spēli, un viņam uz pleciem bija Latvijas karogs, ko pamanīja Jankovskis un abi iepazinās.

"Izrādījās, ka viņš ir Latvijas 3x3 basketbola fans un ļoti fano par mūsu spēlētāju Kārli Lasmani," smaidīja Jankovskis. "Viņam bija gan visādas bildes ar Lasmani, gan visāda atribūtika, viņš teica, ka regulāri skatījies 3x3 basketbola "Riga" spēles, nu, tagad jau viņa spēles Ķīnā, tāpēc nācis arī uz U20 turnīru atbalstīt Latvijas izlasi. Un šīs iepazīšanās dēļ man pēc tam Skopjē laikam vairs ne par ko nebija jāmaksā - viņš mani visur izvadāja taksometra vietā un arī ļoti palīdzēja kā tulks, jo ne visi vietējie runā angliski. Ļoti forši, liels paldies viņam, un, kad atvadījāmies, arī apmainījāmies ar klubu simboliku."

Apmainoties suvenīriem ar jauniegūto paziņu, kā arī Ziemeļmaķedonijas sporta līdzjutēja kopfoto ar Lasmani, ko viņš ar krietnu lepnumu parādīja Jankovskim.

Atpakaļceļš bija jau daudz vienkāršāks, taču futbols šovasar vēl ne tuvu nebeidzas. "Ziniet, ko es vēlētos piebilst," noslēgumā teica Jankovskis. "Lai nākamreiz man nebūtu tik skumji un grūti vienam pašam, aicinu pievienoties RFS fanu pulkam un doties izbraukumos kopā. Par ceļojumu kopumā man laikam tikai viena nožēla - ka tas viss nenotika laikā, kad RFS gatavoja savu dokumentālo filmu, manuprāt, būtu bijuši ļoti labi kadri izmantošanai. Bet kopumā - liels prieks, kā viss beigās izvērtās."

     [+] [-]

, 2023-07-17 15:06, pirms 10 mēnešiem
Malacis, super!

  +1 [+] [-]

, 2023-07-17 16:52, pirms 10 mēnešiem
Varbūt vēl arī pirmā lidojuma biļetes kompensāciju ir iespējams atgūt. Paskaties vai savas bankas kredītkartei nav automātiski piesaistīta ceļojumu apdrošināšana?
Bet vispār, es pats vienmēr iegādājos atsevišķu ceļojumu apdrošināšanu, ja paredzēti savienotie reisi, tas nemaz nav dārgi. Protams, ir atsevišķas neērtības, ka jāizvēlas reisi, kur laiks starp lidojumiem ir vismaz 2 stundas, citādi nemaksās, vai, ja ir cita lidosta tajā pašā pilsētā, tad starp reisiem jābut vismaz 10 stundām. Bet Skopje ir jauka pilsēta, ar viņu jautrajiem neskaitāmajiem "vēsturiskajiem" pieminekļiem, kuri sabūvēti pēdējo 20 gadu laikā . Ja būtu jābrauc uz Ziemeļmaķedoniju ar auto, tad arī var cerēt uz piedzīvojumiem, gan šķērsojot robežas, gan mēģinot kaut kur noparkot savu auto pilsētas centrā.

  +1 [+] [-]

, 2023-07-17 18:09, pirms 10 mēnešiem
Labs piemērs faniem kā jāatbalsta sava komanda!
Šis gan jau nedaudz elitārs līmenis ar avio un viesnīcām, kad atcelts lidojums ir bēda. Īstā futbola garša un romantika ar stopiem un gulēt uz soliņa, nu labi teltī

  +1 [+] [-]

, 2023-07-18 08:39, pirms 10 mēnešiem
Daniel rakstīja: Labs piemērs faniem kā jāatbalsta sava komanda!
Šis gan jau nedaudz elitārs līmenis ar avio un viesnīcām, kad atcelts lidojums ir bēda. Īstā futbola garša un romantika ar stopiem un gulēt uz soliņa, nu labi teltī
Un pusstopiem (no vārda "stops", nevis "stop").

     [+] [-]

, 2023-07-18 13:40, pirms 10 mēnešiem
Jautrs piedzīvojums, būs ko atcerēties vismaz. Es tikai nesaprotu vai tomēr klubs nevarēja panākt pretī un kaut kā palīdzēt ar loģistiku? Nebija iespēja kopā lidot ar RFS?