Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Neatkarīga izmeklēšana konstatē, ka pie Čempionu līgas fināla problēmām vainojama UEFA

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Neatkarīga izmeklēšana konstatē, ka pie Čempionu līgas fināla problēmām vainojama UEFA
Foto: AFP/Scanpix

2022. gada 28. maijā UEFA Čempionu līgas finālā Madrides "Real" pieveica "Liverpool". Spēles sākums aizkavējās par 36 minūtēm, jo radās milzīgas problēmas ar fanu iekļūšanu stadionā. UEFA steidzās paziņot, ka vainojami Liverpūles līdzjutēji, taču neatkarīga izmeklēšanas komiteja vaino UEFA.

UEFA trīs dienas pēc fināla apņēmās veikt neatkarīgu izmeklēšanu, un komiteja nule nākusi klajā ar secinājumiem. "Tas ir brīnums, kas neviens cilvēks nezaudēja dzīvību," teikts izmeklētāju paziņojumā.

UEFA un Parīzes policija apgalvoja, ka pie visa vainojami Liverpūles līdzjutēji, kuri centušies stadionā ielauzties bez biļetēm. Komiteja secinājusi, ka nav atrodami pierādījumi šādam apgalvojumam.

"Izmeklētāju panelis secinājis, ka pie notikušā haosa ir vainojama UEFA kā sacensību rīkotāja. Nav noliedzama arī Francijas policijas un Francijas Futbola federācijas atbildība, taču pie stūres rata atradās UEFA, kam vajadzēja uzņemties vadību pār drošības jautājumiem. Kā redzams, tas bija vājais punkts," teikts paziņojumā.

Ierodoties pie stadiona, nepareizi plānota fanu plūsma – pārāk daudz līdzjutēji tikuši novirzīti uz vienu staciju, kam sekojušas nākamās problēmas. Arī ceļš no stacijas līdz stadionam bijis plānots vāji, un visu pasliktinājuši vietējo pūļi un policijas lēmums izmantot asaru un piparu gāzes.

Pēc izmeklēšanas UEFA atvainojusies "Liverpool" faniem, kam Parīzē notikušais atsaucis atmiņā traģiskas emocijas.

1989. gadā FA kausa pusfināla laikā Šefīldas stadions bija pārpildīts, kā rezultātā dzīvību zaudēja 97 "Liverpool" fani. Ilgus gadus tika uzsvērts, ka pie notikušā bijuši vainīgi paši līdzjutēji, taču 2016. gadā tika secināts, ka "Liverpool" fanu uzvedība nav spēlējusi nekādu lomu traģēdijā.

Izmantotie resursi:
https://www.bbc.com/sport/football/...

     [+] [-]

, 2023-02-15 12:00, pirms 2 gadiem
neatkarīga