Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:117, Did:0, useCase: 3

U13 bumbu lieta: LFF valde nolemj izmantot 5. izmēra bumbas ar atviegloto svaru

Rolands Eliņš

U13 bumbu lieta: LFF valde nolemj izmantot 5. izmēra bumbas ar atviegloto svaru
Foto: AFP/Scanpix

Latvijas Futbola federācijas publicētais protokols par 12. marta valdes sēdi liecina, ka nolemts Latvijas Jaunatnes čempionātā šosezon U13 vecuma grupā izmantot piektā izmēra futbola bumbas, taču ar atviegloto svaru. Pret šo soli jau iepriekš bija iestājusies FS "Metta", kuras vadība arī pēc valdes protokola publicēšanas netaupīja kritiku Vadima Ļašenko vadītās LFF valdes virzienā.

LFF Attīstības un jaunatnes komiteja starpsezonā pieņēma lēmumu veikt izmaiņas Latvijas Jaunatnes čempionāta reglamentā, U13 vecuma grupā ceturtā izmēra bumbas nomainot pret piektā izmēra bumbām. Pret to publiski iebilda "Metta", norādot, ka smagākās bumbas var negatīvi ietekmēt U13 vecuma grupas jaunos futbolistus, spēlējot bumbu ar galvu. "Mettas" pārstāvji arī turpmāk uzturēja savu aicinājumu atcelt šīs reglamenta izmaiņas un vērsās arī LFF valdē.

Valdes protokolā norādīts, ka uz šo jautājumu sēdei pievienojies LFF sporta direktors Jurijs Andrejevs un LFF izlašu departamenta vadītājs Dainis Kazakevičs. Sēdes protokolā gan norādīts tikai tas, ka viņi ir izteikuši viedokli par šo jautājumu, taču ne tas, kāds šis viedoklis bijis.

Pēc valdes locekļu diskusijām LFF prezidents Vadims Ļašenko ierosināja veikt Latvijas Jaunatnes čempionāta reglamentā izmaiņas, proti, U13 Elites grupā izmantot piektā izmēra bumbas ar atviegloto svaru, kamēr U13 Attīstības grupā izmantot ceturtā izmēra bumbas. Ļašenko priekšlikums sevī iekļāva arī uzdevumu LFF administrācijai veikt padziļinātu analīzi bumbas spēlei ar galvu un izstrādāt vadlīnijas par šo spēles elementu.
Šis priekšlikums tika pārliecinoši atbalstīts – par balsoja seši valdes locekļi (Ļašenko, Kovaļovs, Pulks, Rozītis, Engelis un Kučinska), kamēr Mihaļčuka atturējās, bet Mackevičs un Latkovskis balsoja pret.

Šodien par šo lēmumu publisku kritiku izteica "Mettas" ģenerālsekretārs Ģirts Mihelsons, savā "Twitter" profilā rakstot, ka "Iekļaujoša un viesmīlīga vide – tas nav par LFF, jo tā pieņem lēmumus apdraudēt bērnu veselību un piespiež spēlēt ar bērnu smadzenēm bīstamām bumbām. Bez atbildība un risks invaliditātei!"

Tāpat Mihelsons norādīja, ka valdes locekle Anastasija Kučinska balsojusi par šo lēmumu, kamēr viņas pārstāvētais sporta preču veikals tieši uzsūta piedāvājumus par piektā izmēra bumbu ar atviegloto svaru iegādi. "Futbola apkaunojums ir LFF valde un visa organizācija," raksta Mihelsons, kura klubs iepriekšējā LFF kongresā atbalstīja jauno federācijas vadību.

Izmantotie resursi:
https://lff.lv/files/documents/717/...

  +3 [+] [-]

, 2021-03-18 07:46, pirms 3 gadiem
Diskutabla tēma,tāpēc vienkāršs jautājums.Kādi ir starptautiskie standarti?Un vēl.Negribās jau pieminēt,bet lai daudzi atcerās ar kādām bumbām mēs spēlējām bērnībā un par invalīdiem dēļ bumbām it kā neviens nav palicis.

  +1 [+] [-]

, 2021-03-18 09:24, pirms 3 gadiem
Cik nu esmu lasījis, tad daudzās valstīs ir ierobežojumi jaunatnei spēlēt ar galvu. Ar galvu, protams, jāspēlē, bet ne burtiskā nozīmē.

     [+] [-]

, 2021-03-18 10:31, pirms 3 gadiem
alguns rakstīja: Diskutabla tēma,tāpēc vienkāršs jautājums.Kādi ir starptautiskie standarti?Un vēl.Negribās jau pieminēt,bet lai daudzi atcerās ar kādām bumbām mēs spēlējām bērnībā un par invalīdiem dēļ bumbām it kā neviens nav palicis.
Droši vien ir kādas FIFA vadlīnijas, ja tā nebūtu, tad liekas dīvaini.
Ar vieglāku bumbu noteikti arī bumbas pārvaldīšanas tehniku var vieglāk apgūt. Bērniem domāju, tas ir būtiski.

  +1 [+] [-]

, 2021-03-18 14:58, pirms 3 gadiem
Nu jau miheļsons vairs nezin par ko riet... 4nr. bumbas svars ir 350-380gr, 5nr. atvieglotas bumbas svars ir 340-370gr.

     [+] [-]

, 2021-03-18 18:11, pirms 3 gadiem
alguns rakstīja: Diskutabla tēma,tāpēc vienkāršs jautājums.Kādi ir starptautiskie standarti?Un vēl.Negribās jau pieminēt,bet lai daudzi atcerās ar kādām bumbām mēs spēlējām bērnībā un par invalīdiem dēļ bumbām it kā neviens nav palicis.
Futbola spēlētājiem 3,5 reizes lielāks risks nomirt no kādas smadzeņu saslimšanas.
https://gbirg.inp.gla.ac.uk/the-fie...

Angļi, futbola dzimtene, U11 grupai un jaunākiem ir atteikušies atsevišķi trenēt spēli ar galvu
https://www.bbc.com/news/uk-scotlan...