Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:117, Did:0, useCase: 3

"Metta" strīdas ar LFF Attīstības un jaunatnes komiteju par bumbu izmēriem U13 mačos

Rolands Eliņš

"Metta" strīdas ar LFF Attīstības un jaunatnes komiteju par bumbu izmēriem U13 mačos
Ģirts Mihelsons. Foto: Ģirts Ozoliņš, f64

Futbola skola "Metta" savā mājaslapā informē, ka izteikusi pretenzijas par LFF Attīstības un jaunatnes komitejas lēmumu šosezon Latvijas U13 elites grupas sacensības aizvadīt ar smagākā tipa bumbām. "Metta" ar saviem iebildumiem vērsusies pie LFF, taču no Artura Zakreševska vadītās komitejas saņēmusi noliedzošu atbildi.

FS "Metta" 26. janvārī vēstulē vērsās pie LFF valdes ar lūgumu mainīt izmaiņas Latvijas Jaunatnes čempionāta reglamentā, kas paredz no šīs sezonas U13 vecuma grupā spēles aizvadīt ar piektā izmēra bumbām, nevis ceturtā izmēra bumbām. "Metta" savā vēstulē argumentēja, ka spēle ar smagāku bumbu negatīvi ietekmēs bērnu veselību, spēlējot ar galvu, veicinās komandu spēles stila maiņu, pakārtojoties spēka spēlei, kā arī radīs apgrūtinājumus tehniskākiem un mazāka auguma spēlētājiem.

"Ja Jaunatnes komitejas locekļi uzskata, ka eksperimentālā kārtā tieši Elites grupās jāspēlē ar 5. izmēra bumbām, un izvēlas iet pretrunā ar zinātniski pamatotiem argumentiem, tad iesakām komitejas locekļiem viena gada garumā izmēģināt spēli ar galvu ar smagā tipa 5. izmēra bumbām uz saviem bioloģiskajiem bērniem vai radiniekiem, kuri ir šajā vecuma grupā, un tad izdarīt attiecīgus secinājumus," "Mettas" vēstulē raksta Ģirts Mihelsons.

Tāpat "Metta" argumentē, ka FIFA rekomendācijas jauniešu futbolam paredz 4. izmēra bumbu vai retākos gadījumos vieglā tipa 5. izmēra bumbu izmantošanu šajā vecuma grupā.

Ceturtajā februārī Attīstības un jaunatnes komitejas priekšsēdētājs Arturs Zakreševskis sniedza atbildes vēstuli, kurā noraida "Mettas" argumentus un atgādina, ka šis ir nevis jauns eksperiments, bet pirms 15 gadiem ieviesta eksperimenta beigas: "Šis eksperiments tolaik mainīja futbola spēles noteikumus U13 vecuma grupā, mainot vienu no spēles parametriem – bumbas izmēru. Attiecīgajā laika periodā šī novirze no standarta noteikumiem bija attaisnojama jauniešiem nepiemērotas bumbu kvalitātes dēļ. Turklāt tolaik U13 vecuma sacensībās drīkstēja iesaistīt jaunākus spēlētājus, kā tas ir šobrīd. Šodien apstākļi ir mainījušies – ar mūsdienu tehnoloģijām no progresīviem materiāliem ražotās bumbas ir daudz patīkamākas futbola tehnikas elementu izpildei, līdz ar to jauniešiem draudzīgākas."

Savukārt par FIFA rekomendācijām Zakreševskis piemin, ka tās uzsvērtas kā tikai ieteikumi un nav obligāti pildāmi: "Komiteja ir pret nekritisku un iztapīgu starptautisko organizāciju rekomendāciju ieviešanu, nerēķinoties ar nacionālā futbola interesēm."

Attiecīgi komiteja nolēmumi izmaiņas neatcelt, taču uzdevusi LFF sporta daļai novērtēt, cik daudz tiek spēlēts ar galvu jaunatnes čempionāta spēlēs, un uzdevusi LFF sporta medicīnas un pētniecības nodaļai sekot līdz aktualitātēm un informēt komiteju, ja tiek publicēti jauni zinātniski pētījumi par bumbas svara un izmēra ietekmi uz spēlētāju veselību.

"Metta" izvēlējās šo saraksti publiskot un savā mājaslapā pauda, ka iebilst pret šādiem grozījumiem un neuzņemsies atbildību par uzspiesta reglamenta punkta iespējamo ietekmi uz bērnu veselību īstermiņā un ilgtermiņā, kā arī negrasās iet pretrunā ar UEFA un FIFA rekomendācijām. "Futbolistu veselība un jauno spēlētāju drošība ir pirmajā vietā!" raksta "Metta".

"Mettas" 26. janvāra vēstule pieejama šeit. LFF Attīstības un jaunatnes komitejas atbilde pieejama šeit.

Izmantotie resursi:
FS Metta iestājas PRET bērnu spēļu un treniņu...

     [+] [-]

, 2021-02-09 00:01, pirms 3 gadiem
👍👍👍

     [+] [-]

, 2021-02-09 00:35, pirms 3 gadiem
Mums jau no no 8 gadu vecuma dzina iekšā un lika attīstīstīt kakla muskuļus, bet šī paaudze lai arī tehniskāka, bet tomēr atpaliek fizioloģisk,ā ziņā . Lai izziņotu pārmaiņas , 3 mēneši ir minimums un šoreiz tas ir akmens LFF lauciņā

     [+] [-]

, 2021-02-09 06:14, pirms 3 gadiem
Nebūs bumbas, būs kaut kas cits. Metta vienmēr strīdas