Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:120, Did:0, useCase: 3

Kausu finālu diena Anglijā, Vācijā, Itālijā un Francijā

Rolands Eliņš

Kausu finālu diena Anglijā, Vācijā, Itālijā un Francijā
Veins Rūnijs, Roberts Levandovskis, Pols Pogbā un Zlatans Ibrahīmovičs
Foto: SIPA/SIPA USA/AFP/Scanpix

Šovakar tiks noskaidroti kausa ieguvēji četrās futbola lielvalstīs. 19:30 pēc FA kausa Anglijā dosies Mančestras „United” un „Crystal Palace”, 21:00 Vācijā satiksies „Bayern” un Dortmundes „Borussie”, 21:45 Itālijā spēkiem mērosies „Milan” un „Juventus”, kamēr Francijā 22:00 maču uzsāks Marseļas „Oympique” un PSG.

Eiropas lielo līgu klubiem šodien oficiāli noslēgsies 2015./16. gada sezona. Vienīgie izņēmumi paliks Spānijā, kur Karaļa kausa fināls tiks izspēlēts rīt, 22:30 pēc Latvijas laika tiekoties „Barcelona” un „Sevilla”, kā arī vēl Čempionu līgas finālā. Tas notiks Milānā, nākamajā sestdienā, un par Eiropas klubu futbola nozīmīgāko trofeju cīnīsies Madrides komandas „Real” un „Atletico”.

FA kauss: ”Crystal Palace”- ”Manchester United”

FA kausā piedalījās arī Latvijas pārstāvis – Deniss Rakels un „Reading” prata aizkļūt līdz ceturtdaļfinālam, kurā spēkojās ar „Crystal Palace”. Neizšķirts 0:0 bija vēl līdz 86. minūtei, taču sekoja sarkanā kartīte, pendele un „Reading” sāpīgs zaudējums 0:2. Rakelam savā pirmajā sezonā Anglijā līdz „Wembley” stadionam aizsniegties neizdevās, kamēr „Crystal Palace” uzvarēja arī pusfinālā un otro reizi savā vēsturē iekļuva FA kausa finālā.

Pretiniekos abas reizēs sagadījusies titulētā Mančestras „United”, kura finālā spēlējusi 18 reizes un uzvarējusi 11. Šodien Mančestrai ir iespēja titulu skaita ziņā panākt līderi „Arsenal” un uzvarēt pirmoreiz kopš 2004.
gada. Premjerlīgas kopvērtējumā „United” un „Crystal Palace” pārstāv divus dažādus līmeņus – „United” ieņēma piekto vietu, tikai sliktākas vārtu attiecības palaižot priekšā „City” un netiekot uz Čempionu līgu, kamēr „Crystal Palace” palika 15. vietā. Arī savstarpējos mačos Premjerlīgā labāka bilance šosezon bija „United”. Uzvara 2:0 savā laukumā un bezvārtu neizšķirts viesos.

„Crystal Palace” rindās gaidāma pamatsastāva pussargs Vilfrīda Zā atgriešanās, kurš traumas dēļ izlaida trīs pēdējos mačus, tāpat par spēlēt gatavu atzīts Bakarī Sako, kurš pēdējās trīs spēlēs nācis uz maiņu. MU trenerim Luī van Gālam atkal būs pieejami Markuss Roho, Morgans Šneiderlins un Mateo Darmians, tāpat spēlēt varēs Maruāns Fellaini, kurš Premjerlīgas izskaņu izlaida diskvalifikācijas dēļ. Savukārt pieteikumā nav iekļauts Memfiss Depajs.

1990. gadā, kad abas komandas finālā tikās pirmoreiz, MU vadīja Alekss Fērgusons un arī toreiz „United” nebija labākajā situācijā. Uz Fērgusonu tika izdarīts spiediens un viņam uzvara kausa finālā bija nepieciešama. Fērgusonam tas izdevās un viņš ieguva savu pirmo nozīmīgo titulu pie „United” stūres, ko turpmākajās gados papildināja ar daudziem citiem. Van Gāls šobrīd ir līdzīgā situācijā, viņam nepieciešams saglābt sezonu, jo pēdējos trīs gados „United” ir uzvarējusi tikai „Community Shield” kausa izcīņā. Britu medijos gan valda uzskats, ka arī ar FA kausu van Gālam nepietiks, lai saglabātu amatu līdz nākamās sezonas sākumam.

Savukārt „Crystal Palace” centīsies izmantot iespēju iegūt pirmo titulu sava klubu 110 gadus ilgajā vēsturē. Komandas rindās jau ir viens kausa ieguvējs – Džeimss Makarturs to paveica ar „Wigan” pirms diviem gadiem, kamēr MU rindās ar šo titulu var lepoties tikai Huans Mata, uzvarot 2012. gadā ar „Chelsea”. Treneris Alans Pārdjū finālā piedalīsies trešoreiz. Pirmajos divos mēģinājumos – kā „Crystal Palace” spēlētājam 1990. gadā un kā „West Ham” trenerim pirms desmit gadiem – Pārdjū nācās zaudēt.

Vācijas kauss: ”Bayern” - Dortmundes ”Borussia”

Minhenes un Dortmundes spēcīgāko futbola komandu dueļi ieguvuši nosaukumu „Der Klassiker”, taču pēdējos desmit gados abas komandas kausa finālā tikušās tikai divreiz. Abas reizes uzvarēja „Bayern”, taču ne reizi pamatlaikā. Minhenes komanda ar 17 tituliem ir kausa izcīņas veiksmīgākā dalībniece, kamēr „Borussia” šajā hiearhijā ieņem tikai dalītu septīto vietu ar trim tituliem.

Šodienas mačs pieliks punktu Žuzepa Gvardiolas trīs gadu ērai Minhenē. Viņš pēc sezonas aizies uz Mančestras „City”, un šī aiziešana nenoliedzami noritētu uz augstākas nots, ja Gvardiola pēdējā spēlē iegūtu savu otro Vācijas kausu. Savukārt Dortmundei tieši pretēja situācija – treneris Tomass Tuhels ieradies komandā tikai šosezon, Bundeslīgā palika otrais, Eiropas līgas 1/4 finālā neprata noturēt 3:1 pārsvaru pret „Liverpool”, un līdz ar to šodien tēmē uz savu pirmo titulu kopā ar komandu.

„Bayern” palīdzēt nevarēs Mario Gece, kurš piedzīvojis ribas lūzumu. „Bayern” pārstāvji gan apgalvo, ka nav nekāda pamata satraukties par „Euro 2016” izlaišanu. Savu pēdējo spēli „Borussia” sastāvā aizvadīs Matss Hummelss, kurš jau panācis vienošanos par atgriešanos Minhenes „Bayern”. Šī arī būs tikšanās starp sezonas diviem labākajiem vārtu guvējiem – Bundeslīgā 30 vārtus sasitušo Robertu Levandovski un 25 vārtu autoru Pjēru Emeriku Obamejangu.

Itālijas kauss: ”Milan”-”Juventus”

Turīnas „Juventus”, šobrīd Itālijā dominējošā komanda, pēdējos 20 gados tikai vienreiz triumfējusi kausa izcīņā. To paveica Masimiljāno Alegri pagājušajā gadā, un šovakar treneris Alegri tēmē uz titula atkārtojumu. Viņa komanda ir pārliecinoša favorīte un tai ir iespēja pārrakstīt Itālijas futbola vēsturi. Vēl neviena komanda divās sezonās nav ieguvusi gan divus A Sērijas titulus, gan divus Itālijas kausus.

Juvei būs jāiztiek bez diskvalificētā Leonardu Bonuči, savainojumi ir Sami Kediram un Klaudio Markīzio. Kausa izcīņā „Juventus” vārtus parasti sargāja Norbertu Netu, nevis kluba leģenda Džanluidži Bufons, un paredzams, ka šovakar tas netiks mainīts. Mario Mandžukičs, „Juventus” uzbrucējs, šodien svin savu 30. dzimšanas dienu un centīsies uzlauzt „Milan” aizsardzību, kas pēdējās sezonās principā bijis visai viegls uzdevums. „Milan” šī ir vienīgā iespēja pēc divu gadu pārtraukuma kvalificēties Eirokausiem, bet zaudējuma gadījumā šo iespēju iegūs „Sassuolo”. „Milan” A Sēriju noslēdza tikai septītajā vietā, un kluba īpašnieks Silvio Berluskoni pirms šodienas mača uzskatīja par vajadzīgu savus futbolistus īpaši motivēt.

Francijas kauss: Marseļas ”Olympique”-”PSG”

Francijas lielākais derbijs būs pēdējā spēle Zlatanam Ibrahīmovičam kā PSG pārstāvim. Viņš apliecinājis, ka starpsezonā atstās komandu, un jau pēdējā līgas spēlē laukumu atstāja ar milzīgām līdzjutēju ovācijām. Zlatans šonedēļ gan guvis nelielu traumu, kuras dēļ izlaidis treniņus, taču tiek solīts, ka 34 gadus vecais Zviedrijas uzbrucējs savu pēdējo spēli PSG krāsās garām nelaidīs. Ibrahīmovičam šī būs 180. oficiālā spēle „Saint-Germain” sastāvā, un ar 154 gūtiem vārtiem viņš ir kluba rekordists.

Ibrahīmovičs centīsies palīdzēt PSG iegūt otro Francijas kausu pēc kārtas, kā arī desmito vēsturē. Uzvara šovakar Parīzes komandai ļautu panākt „Olympique”, kurai ir desmit tituli, tiesa, pēdējais gūts pirms 27 gadiem. Marseļas komanda, maigi sakot, neaizvada savu labāko sezonu. Francijas čempionātā tika iegūta tikai 13. vieta un „Olympique” savāca tieši divreiz mazāk punktus nekā PSG (attiecīgi 48 un 96). Līdz ar to, ja neizdosies uzvarēt šovakar, tad Marseļas komanda paliks bez Eirokausiem, bet šo vietu iegūs „Ligue 1” sestās vietas ieguvēja „Saint Etienne”.

Arī Marseļā šī būs atvadu spēle daudziem spēlētājiem, praktiski pusei komandas. Pēdējo maču aizvadīs arī ilggadējais kapteinis Stevs Mandandā, kurš Marseļas vārtus sargājis kopš 2007. gada. Vēl gan galīga skaidrība nav ieviesta par Lasanā Diarrā pāreju, taču ļoti ticama viņa pievienošanās tieši PSG.

Kausu fināli šajā nedēļas nogalē

DatumsLaiksTurnīrsKomandas
21.0519:30FA CupMan. United – Crystal Palace
21.0521:00DFB-PokalBayern-Borussia D
21.0521:45Coppa ItaliaMilan-Juventus
21.0522:00Coupe de FranceOlympique – PSG
22.0522:30Copa del ReyBarcelona-Sevilla

Izmantotie resursi:
The official website for European football –...
BBC - Homepage
Football Italia - Serie A news, fixtures,...

     [+] [-]

, 2016-05-21 12:49, pirms 8 gadiem
Pat nezin ko labāk skatīties. Bet nu, manuprāt, interesantākie fināli šodien norisinasies Vācijā un Itālijā. Par skaistu futbolu!

  +1 [+] [-]

, 2016-05-21 12:51, pirms 8 gadiem
Ir arī citi kausa fināli šodien

  +1 [+] [-]

, 2016-05-21 12:54, pirms 8 gadiem
Istais kausa finaals buus riit Jurmalaa

  +1 [+] [-]

, 2016-05-21 13:03, pirms 8 gadiem
United var uz pozitīvas nots nobeigt sezonu. Itālijas finālu vajadzēs nolūrēt, fināls tomēr un cita nozīme mačam.

  +1 [+] [-]

, 2016-05-21 13:41, pirms 8 gadiem
KDubriks rakstīja: United var uz pozitīvas nots nobeigt sezonu. Itālijas finālu vajadzēs nolūrēt, fināls tomēr un cita nozīme mačam.
nu ja lai taks tiem nabagiem izmaksa tas algas,es ar par Milan,un MU,sho to ir ari pelnijis LVG,lai veicas

     [+] [-]

, 2016-05-21 13:54, pirms 8 gadiem
Dortmunde uzvarēja Bayern kausa finālā 2012.gadā ar 5:2. 3 vārti Blevandovskim un Hummelsam no pendeles.
2014.gadā Dortmundei uzvaru nozaga tiesneši - neieskaitīja Hummelsa vārtus pamatlaikā...
Šodien par dzelteno armiju 😊

     [+] [-]

, 2016-05-21 15:22, pirms 8 gadiem
Vai tiešām būs PSG, MU, Bayern un Juventus uzvaras?

  -1 [+] [-]

, 2016-05-21 19:15, pirms 8 gadiem
Rangers ierija no Hibernian! Finālā... Stokesss

     [+] [-]

, 2016-05-21 20:26, pirms 8 gadiem
kols00 rakstīja: Vai tiešām būs PSG, MU, Bayern un Juventus uzvaras?
Nebūs!