Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:120, Did:0, useCase: 3

Dopinga skandāls Lielbritānijā, "Arsenal" un "Chelsea" noliedz apsūdzības

Rolands Eliņš

Dopinga skandāls Lielbritānijā, "Arsenal" un "Chelsea" noliedz apsūdzības
Britu ārsts Marks Bouners
Foto: Sunday Times

Ne tikai vētru, bet milzīgu viesuli Lielbritānijas sporta pasaulē izraisījis laikraksts „Sunday Times”, kas publicējis pētījumu par Londonā dzīvojoša ārsta Marka Bounera veikto „terapiju”, kurā vairāk nekā 150 augstākā līmeņa sportisti lietojuši aizliegtas vielas jeb dopingu.

„Sunday Times” apgalvo, ka pašnodarbinātais ārsts Marks Bouners par augstu samaksu pēdējos sešos gados piedāvājis sportistiem īpašu ārtsniecības programmu, kurā viņi lieto sporta pasaulē aizliegtās vielas. „Sunday Times” savu pētījumu balsta uz kāda vārdā nenosaukta sportista liecību, kurš sarunu ar Bouneru slepeni nofilmējis, kā arī paša Bounera interviju laikrakstam.

Šis anonīmais sportists sākotnēji vērsies Lielbritānijas Anti-dopinga nodaļā (UKAD) ar vēsti, ka Bouners viņam izrakstījis sniegumu uzlabojošus medikamentus, kas ir aizliegto vielu sarakstā. Nesaņēmis UKAD atsaucību, šis sportists vērsies pie „Sunday Times” un sadarbībā ar to nofilmējis, kā Bouners nokārto aizliegto vielu saņemšanu. Tiek vēstīts arī, ka Bouners pēc tam sarunā atklāj citu savu klientu vārdus.

Konkrēti vārdi gan pagaidām netiek piesaukti, jo „Sunday Times” atzīst, ka tās rīcībā nav konkrētu, likumīgā veidā iegūtu pierādījumu. Bounera pakalpojumus, kas ietvēruši EPO, steoroīdu un īpašu hormonu lietošanu, izmantojuši vismaz 150 sportisti, gan vietējie briti, gan ārzemju. To vidū ir vairāki Premjerlīgas futbolisti, vismaz viens Anglijas kriketa izlases dalībnieks, tenisisti un riteņbraucēji.

Bouners laikrakstam apliecinājis, ka par sportistiem rūpējies tikai medicīnisku iemeslu vadīts, nevis lai uzlabotu viņu sniegumu, kā arī noliedza, ka izmantojis aizliegtas vielas. Savukārt „Sunday Times” apzinātie sportisti vai nu noliedza, ka izmantojuši ārsta Bounera pakalpojumus, vai arī atteicās no komentāriem. „Sunday Times” tieši nenorāda, ka Premjerlīgas klubi zinājuši par situāciju, taču piesauc tādu klubu vārdus kā „Arsenal”, „Chelsea”, „Leicester” un „Birmingham”.

Gan „Arsenal”, gan „Chelsea” izplatījusi oficiālus paziņojumus, noraidot savu saistītu ar šo lietu un pauž nožēlu, ka „Sunday Times” bez jebkādiem pierādījumiem izvēlējies apsūdzēt Premjerlīgas klubus. Savukārt Premjerlīgas negaidītā līdere „Leicester” pagaidām oficiāli uz apsūdzībām nav atbildējusi.

Tikmēr UKAD norādījusi, ka sākotnēji anonīmā sportista iesniegumu noraidījusi, jo Bouners ir ārpus sporta pasaules, līdz ar to arī ārpus UKAD jurisdikcijas, turklāt iesniegtie pierādījumi bijuši pārāk nepārliecinoši. Bet par publicētajiem apvainojumiem UKAD ir dziļā šokā un apsolījusi sākt tūlītēju izmeklēšanu. Jāpiemin, ka UKAD izpilddirektora Nikola Seipsteda jau gada sākumā bija publiski paziņojusi par dopinga risku Eiropas un britu futbolā, taču saņēma Anglijas FA nosodījumu par neslavas celšanu ar spekulācijām, kurām nav pierādījumu.

Šobrīd tikai viens britu futbolists ir diskvalificēts par aizliegto vielu lietošanu, un arī tas ir izņēmuma gadījums, jo pie vainas bija kokaīns. Šajā sakarā arī jāmin nesenais BBC pētījums, ka no 2015. gada aprīļa līdz decembrim Anglijas futbola sistēmā tika veiktas kopā 1583 dopinga pārbaudes, bet Skotijas līgās šajā pašā laikā – tikai astoņas.

Izmantotie resursi:
British doctor claims he doped 150 sports stars...
Anti-doping: Government inquiry into Ukad's...
Arsenal, Chelsea release official statements...

  -3 [+] [-]

, 2016-04-03 13:31, pirms 8 gadiem
Arsenal ir tādi flopi ka pat ar dopingu nespēj uzvarēt EPL

  -1 [+] [-]

, 2016-04-03 13:36, pirms 8 gadiem
Raheem rakstīja: Arsenal ir tādi flopi ka pat ar dopingu nespēj uzvarēt EPL
Laikam pirmā reize 2 gadu laikā, kad ielieku Tev plusu, nevis mīnusu. Neiztikt arī bez humora

     [+] [-]

, 2016-04-03 13:56, pirms 8 gadiem
Nu jau līdz Anglijai tikām, nākošā vajag Ameriku pakratīt.

     [+] [-]

, 2016-04-03 14:16, pirms 8 gadiem
zippo22 rakstīja: Nu jau līdz Anglijai tikām, nākošā vajag Ameriku pakratīt.
Jeņķus jau sen vajadzēja kārtīgi izkratīt, tikai anti-dopinga iestādes ir jeņķu korumpētas, ka diez vai viņu steroīdu mutantus kāds gribēs diskvalificēt.

  +3 [+] [-]

, 2016-04-03 14:19, pirms 8 gadiem
Januks rakstīja: Jeņķus jau sen vajadzēja kārtīgi izkratīt, tikai anti-dopinga iestādes ir jeņķu korumpētas, ka diez vai viņu steroīdu mutantus kāds gribēs diskvalificēt.
Nezinu, tas labi vai slikti, bet Jeņķu līgām neinteresē ko saka WADA. Tiem rokas par īsām..

  +2 [+] [-]

, 2016-04-03 14:25, pirms 8 gadiem
"Mildronāts".
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2016-04-03 14:32, pirms 8 gadiem
Laimes Lācis rakstīja: Nezinu, tas labi vai slikti, bet Jeņķu līgām neinteresē ko saka WADA. Tiem rokas par īsām..
Tad jau jāsāk apšaubīt, ka tikai Krievi pie visa vainīgi.Citi ar tādi pat mēsli, a cik skaisti pirms tam tas pats Sers S, Ko runāja.Gribi negribi jāsaķ ticēt sazvērestības teorijai un politiskajam pasūtījumam dažu ar sportu saistītu jautājumu risināšanā.

  +4 [+] [-]

, 2016-04-03 14:34, pirms 8 gadiem
Haha man patīk, ka city jampampiņi par flopiem sauc komandas, kurām vairāk punktu tabulà nekà city😂
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2016-04-03 16:04, pirms 8 gadiem
Edvīns Straume rakstīja: Jā, jā visa pasaule sazvērējusies pret nabaga Krieviju. Ieteiktu tev vēl paskatīties Krievijas televīziju - tur tu dzirdēsi ne tikai to, bet vēl vairāk.
Tu laikam esi ļoti norūpējies ar to Krieviju.Mēģināju tikkai pateikt, ka visi uz šīs pasaules ir praktisk vienādi, kad runa iet par melošanām un apmelošanām.Un ka tie citi nav ne par gramu taisnāki un stiprāki par šiem.Dopingu lieto gan te gan tur un visur, kad vajag atklāj, kad vajag noklusē, kad vajag tad par to tikkai vien zvana.Bet tu atslābsti, tavs viedoklis jau ir izkrstalizējies un stabili nemainīgs, tu visu zini un esi vienmēr patiess.Lai tev veicas.

     [+] [-]

, 2016-04-03 16:07, pirms 8 gadiem
Skandāls? Piedodiet, atvainojiet, dopings profesionālajā futbolā? Labrīt!!! Tas nav nekas jauns. Anglija man ir svešs lauciņš, tāpēc paskatīsimies uz Eiropas futbolu. Jautājums nav par to, vai Peps Gvardiola uz Miheni atveda dopingu. Peps uz Minheni atveda pasaules klases dopingu, dopings tur ir bijis vienmēr, bet nepieciešams pasaules klases dopings, lai uzvarētu starptautiskajā arēnā.

Tāpat Lenss Ārmstrongs neatnesa uz riteņbraukšanu dopingu. Viņš to pacēla jaunā, profesionālā līmenī.

  -1 [+] [-]

, 2016-04-03 16:11, pirms 8 gadiem
Bet dakteris Bouners - cilvēks, kurš pēc izskata filmā varētu tēlot seru Rovenu Atkinsonu, turklāt ar tik seksīgu uzvārdu, ir dzimis, lai kļūtu par leģendu!

  +1 [+] [-]

, 2016-04-03 17:10, pirms 8 gadiem
zippo22 rakstīja: Tad jau jāsāk apšaubīt, ka tikai Krievi pie visa vainīgi.Citi ar tādi pat mēsli, a cik skaisti pirms tam tas pats Sers S, Ko runāja.Gribi negribi jāsaķ ticēt sazvērestības teorijai un politiskajam pasūtījumam dažu ar sportu saistītu jautājumu risināšanā.
par to ne mirkli nešaubies. Amīšos uz dopinga lietošanu piever acis. Vienīgi, kur daudz maz ar to cīnās ir NFL, pārējās līgas tas nevienam neinteresē.

     [+] [-]

, 2016-04-03 17:33, pirms 8 gadiem
Laimes Lācis rakstīja: par to ne mirkli nešaubies. Amīšos uz dopinga lietošanu piever acis. Vienīgi, kur daudz maz ar to cīnās ir NFL, pārējās līgas tas nevienam neinteresē.
NFL tā cīņa ir ĻOTI nosacīta, tāpat kā NHL un vēl jo vairāk NBA. Vienīgā līga, kas kaut cik cenšas parādīt (tieši parādīt, ne cīnīties) cīņu pret dopinga lietošanu ir MLB, bet tas itkai pēc tam kā 2000-šo gadu pirmajā pusē pie viņiem bija MILZĪGS roidu skandāls (iesaistīti bija gandrīz visi tā laika TOP spēlētāji), kura laikā notika pat aizdomās turamo uzaicināšana uz Kongresu (piekritīsiet, ka neba jau nu kuru katru bumbotāju sauc uz Kongresu paprasīt - a tu kaut ko lieto?).

Kas attiecas uz NFL, tur nevis kāds par kaut ko cīnās, bet tieši otrādi - sistemātiski pārkāpj šos noteikumus, jo sodi kā tādi nebūt nav briesmīgi.

Dopings nav Krievijas vai ASV porblēma. Tā vispār nav problēma, jo dopinga klātbūtni sportā sabiedrība ne tikai sen ir pieņēmusi, bet, vēl vairāk - pašlaik BEZ DOPINGA nebūtu gatava to skatīties! Kam interesētu sportisti, kas sezonas vidū jau pa laukumu nevar pārvietoties? Kam interesētu sportisti, kas vidēji smagus savainojumus pa gadam ārstētu un vēl gadu mēģinātu atgriezties iepriekšējā formā? Utt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-04-03 20:50, pirms 8 gadiem
Patīk, ka pamazām šajās dopinga lietās "piegriež skrūvītes"! Jaunā antidopinga aģentūra un jaunie vadītāji darbojas ļoti drastiski, un drīz visiem šiem darboņiem toč būs jāsēž.
Par tīru sportu, bez dopinga!

     [+] [-]

, 2016-04-03 21:16, pirms 8 gadiem
Edvīns Straume rakstīja: Ko tu ar to gribi teikt? Ka dopings ir jāgalizē un lai visi rauj iekšā visu ko grib? Ka cīnīties ar dopingu ir ne tikai muļķīgi, bet pat kaitīgi sportam un skatītājiem? Ka Luiss Armstrongs un Mariona Džonsa - tas viss ir ļoti labi un pilnīgi normāla parādība?
Profesionālajā sportā cīņa ar dopingu ir tikai teātris un to enerģiju, naudu, laiku un citus resursus vajag pārvirzīt uz cīņu ar dopingu amatieru līmenī (pirms tam gan vēl atgriežoties pie stingrā dalījuma - profos un amatieros).

Ja pēkšņi notiek brīnums un dopings PRO sportā patiešām vairs nav, tad daudziem var būt TĀDS pārsteigums kur atgriezīsies visi rezultāti un ar kādiem rezultātiem varēs kļūt par čempioniem (protams, ne jau svētdienas sportistu līmenis, taču neba arī pašreizējie rezultāti, jo ir sporta veidi, kur vairākus spaiņus dopinga sevī ir jāielej, lai vispār tādā līmenī var startēt).

Amatieriem, tajā skaitā bērniem un jauniešiem, gan dopkontrole ir jāievieš TOTĀLA, jo tur nekāds dopings nav pieļaujams un, ja kāds domā citādāk, tad, lai saņem arī tiešām nopietnus sodus.

Ja Džonsa būtu vienīgā, kas sašpricējusi pilnu dupsi ar farmu un skrien visām 2 sekundes pa priekšu, tad jā, bet... tā nebija... tas arī daudz ko pasaka par viņas konkurentēm.

Luiss Ārmstrongs... tu tiešām domā, ka šis talantīgais džezmenis, trompetists ir lietojis dopingu, lai kļūtu par vienu no visu laiku labākajiem savā jomā?

     [+] [-]

, 2016-04-04 09:26, pirms 8 gadiem
„Leicester” labas metodes kā nonākt Premjerlīgas 1.v.
ja tik taisnība tam ārstelim
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-04-04 16:18, pirms 8 gadiem
...ar to atšķirību, ka futbolā dopings var iedot tikai fizisko, bet nevar iedot talantu/meistarību tehniski izpildīt sitienu (kā nesenais Pajeta soda sitiens) vai smadzenes būt īstajā vietā uz piespēles pārtveršanu vai momenta noslēgšanu resp. kājas pielikšanu bumbai, lai to pārvirzītu vārtos...