Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2, Did:0, useCase: 3

Ķīnā uz mūžu diskvalificētais futbolists Sons policiju apsūdz šantāžā

Andris Liepa
Andris Liepa

Ķīnā uz mūžu diskvalificētais futbolists Sons policiju apsūdz šantāžā
Džunho Sons Foto: AFP/Scanpix

LETA--AP. Dienvidkorejas futbola izlases spēlētājs Džunho Sons trešdien noliedza, ka būtu iesaistīts spēļu ietekmēšanā Ķīnā un apsūdzēja Ķīnas varasiestādes šantāžā.

Otrdien Ķīnas Futbola asociācija (CFA) par spēļu ietekmēšanu, kukuļošanu un nelegālu likmju veikšanu uz futbola mačiem otrdien mūža diskvalifikāciju piemēroja 43 personām, tostarp Sonam.

Sons trešdien žurnālistiem skaidroja, ka viņa aizturēšana Ķīnā viņam bijis "neticams šoks".

CFA pērn apsūdzēja Sonu, kurš tobrīd spēlēja Ķīnas Superlīgas komandā Šaņdunas "Taishan", spēļu ietekmēšanā un kukuļošanā, un pagājušajā gada maijā viņš tika apcietināts uz desmit mēnešiem.

Kā trešdien apgalvoja 32 gadus vecais futbolists, Ķīnas policija draudējusi viņam un viņa ģimenei, ieskaitot bērnus, un likusi atzīties likumpārkāpumos, kurus viņš nav izdarījis.

"Man izvirzīja smieklīgas apsūdzības," ar asarām acīs skaidroja 20 spēles Dienvidkorejas izlasē aizvadījušais pussargs. "Man draudēja, ka neatzīšanās gadījumā caur Ārlietu ministriju tiks apcietināta arī mana sieva un viņa tiks nogādāta aizturēto personu centrā."

Sons skaidroja, ka policija viņu apsūdzēja kukuļošanā un kukuļņemšanā, un viņš ticis piemuļķots.

"Teicu, ka neko tādu neesmu darījis," ar asarām acīs atcerējās 32 gadus vecais futbolists. "Viņi pratinātāji man rādīja manu bērnu bildes telefonā un jautāja vai bērni to ir pelnījuši?"

"Ja arī tava sieva būs šeit, kas par viņiem rūpēsies? Domā tavi bērni negrib redzēt tēvu?," policistu darbības atcerējās Sons. "Tā, ka atzīsties," viņi sacījuši.

Futbolists žurnālistiem pastāstīja, ka viņam ticis piedāvāts darījums - ja viņš atzīsies viņam izvirzītajās apsūdzībās, tad ātri tiks atbrīvots.

"Baiļu pārņemts un bažās par savu ģimeni biju spiests atzīt apsūdzības, kuras es pat nesapratu," skaidroja Sons, uzstājot, ka Ķīnas policijai būtu jāpublisko viņa pratināšanas audio faili, kas pierādītu, ka viņš ticis ietekmēts.

Sons 2022.gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā piedalījās trīs no četrām Dienvidkorejas izlases spēlēm, bet 2026.gada kvalifikācijā sastāvā nav bijis iekļauts, Dienvidkorejas futbola vadībai bažījoties par Ķīnas izvirzītajām apsūdzībām.

Dzimtenē Sons atgriezās šogad martā, pēc desmit mēnešu apcietinājuma Ķīnā. Karjeru viņš atsāka kādā no piektās līgas klubiem, bet jūnijā pievienojās Dienvidkorejas spēcīgākās (K-1) līgas vienībai "Suwon".

Jau ziņots, ka CFA uz mūžu no futbola aktivitātēm diskvalificēja 43 cilvēkus, no kuriem 38 ir spēlētāji, bet piecas klubu oficiālās personas. Vēl vairāki cilvēki saņēmuši īsākas diskvalifikācijas, tostarp 17 personām piespriesta piecu gadu diskvalifikācija.

Uz mūžu diskvalificēto vidū ir arī trīs bijušie Ķīnas izlases spēlētāji - Dzjiņs Dzjindao, Guo Tiaņjui un Gu Čao.