Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:269, Did:0, useCase: 3

Cīņā iesaistās uzreiz desmit komandas

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Cīņā iesaistās uzreiz desmit komandas
Tieši ar spēli pret "Rubeni" pērn "Kurši/Ekovalis" oficiāli atklāja savu mājas arēnu Liepājas Olimpisko manēžu
Foto: Ģirts Gertsons, liepajniekiem.lv

Vakar ar ļoti aizraujošu spēli starp pērnās sezonas finālistiem sākās jaunā Elvi vīriešu florbola virslīgas sezona, bet šodien cīņā iesaistīsies pārējās desmit turnīra komandas. Spēli no Liepājas būs iespējams vērot arī Sportacentrs.com translācijā.

"Lekrings" – "Ķekava" (pulksten 17:00 Cēsīs)

Starpsezonu periodā abas komandas zaudējušas savus līderus, gan Pēterim Trekšem, gan Klāvam Jansonam pārceļoties uz vienu klubu Somijā. Tagad klubu treneriem jārisina jautājums, kuri spēlētāji ieņems viņu vietas. Īsi pirms sezonas sākuma Ķekavas vienību papildinājuši divi spēlētāji no 1.līgas klubiem, Edgaram Ošim pārceļoties no "LU/FS Masters", bet Artūrs Jansons iegūts no "RTU/Rockets" komandas. Tikmēr Cēsu komanda, salīdzinot ar pirmssezonas apskatā rakstīto, savas rindas papildinājusi ar vārtsargu Kārli Grīntālu, kurš pērn sargāja komandas vārtus 1.līgā, bet karjeras lielāko laiku aizvadījis "FK Jūrmala" komandas sastāvā. 2011./12. gada sezonā Grīntāls septiņas spēles aizvadījis arī virslīgā, tiesa, kā laukuma spēlētājs…

Pērn cēsnieki izcīnīja trešo vietu čempionāta noslēgumā, kamēr "Ķekava" sliktākas vārtu attiecības dēļ palika aiz "FBK Valmiera', ierindojoties devītajā vietā, paliekot bez izslēgšanas spēļu turnīra. Interesanti, ka arī pērn abas komandas aizvadīja pirmo spēli sezonā savā starpā, kad cēsnieki otrās trešdaļas sākumā ieguva 5:1 vadību, taču mača izskaņā glābās no zaudējuma, lai Aleksandram Abramovam papildlaikā gūtu skaistus vārtus, kas nodrošināja 8:7 uzvaru. Vismaz pašlaik cēsniekiem būs jāiztiek bez Abramova. Arī decembrī notikušajā spēlē Ķekavā maču labāk iesāka "lēcējpeles", izvirzoties vadībā ar 3:1. Turpinājumā "Ķekava" rezultātu līdzsvaroja, bet vadību iegūt nespēja, "Lekringam" tiekot pie 8:4 uzvaras. Ar četrām rezultatīvām piespēlēm izcēlās Jānis Rajeckis.

Kopumā komandas savā starpā aizvadījušas 14 spēles, 13 mačos pie uzvarām tiekot cēsniekiem. Tiesa, vienīgo zaudējumu viņi piedzīvojuši savā laukumā, pērnā gada februārī piekāpjoties ar rezultātu 5:6, izšķirošos vārtus ielaižot teju līdz ar spēles pamatlaika beigām.

"FBK Valmiera" – "Irlava/Avant" (pulksten 17:00 Valmierā)

Tieši valmieriešiem būs iespēja pirmajiem pārbaudīt kādā gatavībā virslīgas līmenim ir jaunpienācēji no Irlavas, kas stiprāko sabiedrībā nav spēlējuši deviņas sezonas. "FBK Valmiera" aizpagājušajā sezonā izcīnīja savas pirmās medaļas kluba pastāvēšanas vēsturē, bet pērn par mata tiesu iekļuva izslēgšanas turnīrā, kur gan pamatīgi pārbaudīja "Betsafe Oxdog/Ulbroka" varēšanu. Starpsezonu periodā komanda ieguvusi visu laiku rezultatīvākā Latvijas florbola leģionāru Pāvelu Semjonovu, kurš tuvākajā laikā pārkāps 300 punktu robežai. Lai gan Irlavas komanda virslīgā nav spēlējusi deviņas sezonas, komandas sastāvā ir vairāki spēlētāji ar augstākās līgās spēļu pieredzi. Zināmākie ir Normunds Jansons, Uldis Purvišķis-Priede, Krists Paulovičs un Jānis Klestrovs, bet savs sakāmais noteikti būs vēl vairākiem Kurzemes vienības spēlētājiem.

Interesanti, ka abas komandas virslīgā aizvadījušas tikai divas savstarpējās spēles, valmieriešiem abās piedzīvojot zaudējumus. 2009./10. gada sezonā, kad irlavnieki startēja ar nosaukumu "Telms/Energokomplekss", vispirms Valmierā bija pārāki ar rezultātu 5:3, bet pēc tam savā laukumā uzvarēja ar rezultātu 7:4. Tā bija sezona, kad Irlavas klubs bija radis finanšu resursus, lai piesaistītu laba līmeņa spēlētājus, ieskaitot zviedru florbola leģionāru Niklasu Nordu, kurš sezonu noslēdza kā 20. rezultatīvākais čempionāta spēlētājs. Tikmēr viņa komandas biedrs Pēteris Freimanis bija uzreiz aiz labāko trijnieka. Šogad sastāvs nav tik zvaigžņots, taču pietiekami spēcīgs, lai varētu paspēkoties par iekļūšanu izslēgšanas turnīra.

"Kurši/Ekovalis" – "Rubene" (pulksten 18:00 Liepājā un Sportacentrs.com)

Vienīgā šī vakara spēle, kas tiks translēta Sportacentrs.com un šī varētu būt ļoti spraiga un neprognozējama spēkošanās. Īsi pirms sezonas sākšanas liepājnieki sastāvam pieteikuši pieredzējušo vārtsargu Mārtiņu Saulīti, kurš gan pēdējās sezonās vārtos stājies visnotaļ epizodiski. Kocēnu komandā pēdējās dienās nekādas sastāva svārstības netika novērotas. Aizvadītajā sezonā abas komandas aizspēlējās līdz ceturtdaļfinālam, kur liepājnieki piekāpās Cēsu "Lekringam", bet "Rubene" piekāpās talsniekiem. Jāpiezīmē, ka Liepājas komandai izšķirošajās spēlēs nācās cīnīties ar spēlētāju savainojumiem un veselības problēmām, kas liedza pirmo reizi vēsturē sasniegt pusfinālu.

Pērn arī abām komandām jau pirmais mačs tika izspēlēts Liepājā, kur "Rubene" spēli aizvadīja ļoti skaitliskai mazā sastāvā. Kaut arī pirmie vadībā izvirzījās viesi, "Kurši/Ekovalis" atri iekrāja četru vārtu pārsvaru. "Rubene" trešā perioda vidū pietuvojās līdz vienu vārtu deficītam, taču pietrūka spēks, lai 60 minūtēs spētu tikt galā ar pretiniekiem. Mača izskaņā mājinieki bija pārāki, tiekot pie 11:8 uzvaras. Uzvarētājiem pa četriem punktiem spēlē nopelnīja Kaspars Klamers un Mihails Kostusevs, bet viesiem nepietika ar Ata Stepāna septiņiem punktiem un Ingara Matisona četriem vārtu guvumiem. Tikmēr atbildes spēlē "Rubene" revanšējās vairāk nekā pārliecinoši, kurzemniekus saplosot ar rezultātu 11:1. Trīs vārtus un tikpat piespēles uzvarētājiem sakrāja Reinis Mirkss, kamēr "Kuršu" rindās vienīgos vārtus guva 14 gadus jaunais Ralfs Polis.

Kopējā uzvarēto un zaudēto spēļu bilance ir ievērojami par labu "Rubenei", kas uzvarējusi 25 spēles, zaudējumus piedzīvojot deviņos mačos. Vēl viena spēle noslēgusies neizšķirti. Spēlējot Liepājā, "Rubenei" ir 12:5 pārsvars, tiesa, pēdējos divus mačus Vēju pilsētā nācies zaudēt.

"Talsu NSS/Krauzers" – "Ogres vilki" (pulksten 18:00 Talsos un Youtube.com)

Pēc iekļūšanas pusfinālā, kur talsiniekiem nebija izdevies uzspēlēt vairākas sezonas, komanda zaudējusi vairākus vadošos spēlētājus, kā galvenos minot Jāni Ragovski un Emīlu Krūmiņu. Vieta tukša nepaliks, jo klubam ir labas sekmes jaunatnes florbolā, no kurienes arī tiek smeltas rezerves aizgājušo spēlētāju vietā. Lai kādi būtu zaudējumi sastāvā, sezonas pirmajā spēlē pret pēdējo gadu izteiktiem čempionāta pastarīšiem pie uzvaras vajadzētu tikt. "Ogres vilki" starpsezonu periodā apvienojušies ar 1.līgas klubu "Saulkalne", kā rezultātā spēlētāju rindas papildinājuši vairāki šā kluba spēlētāji. Pēdējā brīdī sastāvam pieteikts neapšaubāmais pirmais numurs vārtos Edgars Engelbergs, kurš gan pirms pāris dienām sarunā ar Sportacentrs.com atzina, ka sezonas sākumā nevarēs palīdzēt vienībai, jo dosies ārpus valsts. Tāpat sastāvam pieteikts vēl viens vārtsargs Matīss Pečkovskis, kurš gan pēdējās spēles Latvijas čempionātā aizvadījis pirms četriem gadiem, kad sargājis vārtus ogrēniešu U-16 jaunatnes komandā.

Pērn savstarpējā mačā Talsos mājinieki sāka ļoti pārliecinoši, pirmajā trešdaļā iekrājot 7:1 vadību. Turpinājumā Kurzemes "vilki" par daudz atslābinājās, kas ļāva vilkiem no Ogres strauji pietuvoties līdz 5:8. Sajutuši nepatikšanas, talsinieki atkal palielināja apgriezienus, kas deva 14:5 panākumu. Četrus vārtus tajā mačā guva jau pieminētais Ragovskis. Atbildes spēle Ogrē izvērtās krietni līdzīgāka, taču ļoti spilgti parādīja ogrēniešu vājās vietas, proti, komanda vairākās cīņās spēja līdzvērtīgi nospēlēt 40, 50 vai 55 minūtes, taču beigās salūza. Šoreiz vēl 36.minūtē rezultāts bija 3:3 neizšķirts, taču 43 minūtē jau trīs vārtu deficīts. Vienus vārtus mājinieki atspēlēja, taču no 4:6 zaudējuma izmukt neizdevās.

Līdz ar to visās četrās savstarpējās spēlēs Latvijas čempionātā pie uzvarām izdevies tikt Talsu florbolistiem, kuri bija pārāki arī abās spēlēs aizpagājušajā sezonā.

"Bauska" – "Pārgauja" (pulksten 18:00 Bauskā)
Bauskā sacentīsies komanda, kas starpsezonu periodā šķīrusies no lielākā skaita spēlētāju un vienība, kuru pametuši vismazāk spēlētāju. Tā, salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, no "Bauskas" sastāva prom devušies 12 spēlētāji, kamēr "Pārgaujas" sastāvā nav vienīgi Markusa Rozīša vārds. Pārsvarā robi tika pildīti ar 14-15 gadus jauniem spēlētājiem, kas Bauskas vienības atgriešanos izslēgšanas spēļu turnīrā noteikti nepadarīs vieglākas. Tikmēr "Pārgauja" savas rindas papildinājusi ar gana meistarīgiem spēlētājiem, no kuriem galvenais ieguvums ir Endija Kleistrova piesaiste no "Ķekavas", kā arī visu laiku rezultatīvākā kluba spēlētāja Laura Ābola atgriešanās komandas sastāvā pēc vienas sezonas izlaišanas.

Pērn komandas pirmo spēli aizvadīja oktobra vidū Stalbē, kad "Pārgauja" pirmo trešdaļu uzvarēja ar 6:0 un atlikušajā laikā nosargāja gana komfortablu 8:5 uzvaru. Bauskā notikušajā spēlē baušķenieki sāka veiksmīgāk, otrā perioda ievadā ar precīzu metienu panākot 2:0 vadību. Taču līdz perioda beigām viesi ne vien atspēlējās, bet arī iekrāja 4:2 pārsvaru sev. Trešajā trešdaļā mājinieki vēl radīja intrigu, pietuvojoties līdz vienu vārtu deficītam, taču uzvara "Pārgaujai" gana pārliecinoša ar 7:3.

Kopējā savstarpējo spēļu bilance ir 17:14 par labu "Pārgaujai" lielā mērā šo pārsvaru iekrājot tieši pēdējo sezonu laikā, kas baušķeniekiem nav bijušas tas labākās. Lai arī savā laukumā "Bauska" zaudējusi jau pēdējās trīs spēles pēc kārtas, mājas arēnā viņiem joprojām ir pozitīva 8:7 bilance cīņās ar Stalbes florbolistiem.