Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Florbola PČ noslēgsies grupu turnīrs, savas pretinieces uzzinās Latvija

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Florbola PČ noslēgsies grupu turnīrs, savas pretinieces uzzinās Latvija
Vai sagaidīsim divu Baltijas valstu komandu cīņu tālajā Singapūrā? Foto: IFF Floorball

Pasaules flrobola čempionātā sievietēm turnīra ceturtajā dienā tiks aizvadītass pēdējās grupu turnīra spēles, kurās tiks noskaidroti četri kvalifikācijas turnīra pāri, astoņām komandām spēkojoties par vietu ceturtdaļfinālā. Savas pretinieces uzzinās arī Latvijas valstsvienība.

Diena iesāksies ar C grupas spēli starp Francijas un Austrālijas izlasēm. Šīs divas vienības jau pēc divām spēļu kārtām ir uzzinājušas, ka viņām čempionāta noslēgumā gaidāmas divas spēles turnīra stadijā par 13.-16.vietu. Ja no pasaules čempionāta finālturnīra debitantēm to varēja prognozēt, tad no Austrālijas tomēr varēja gaidīt sekmīgāku sniegumu. Abas komandas bez variantiem piedzīvoja zaudējumus mačos ar Vāciju, bet Singapūrai francūzietes piekāpās ar rezultātu 2:5, kamēr Austrālija zaudēja ar rezultātu 2:4. Šajā savstarpējā spēlē komandas noskaidros trešo un ceturto vietu grupā, taču nav izslēgts, ka čempionāta izskaņā komandām nākas vēlreiz krustot nūjas savā starpā.

Dienas turpinājumā ar nosacīti atraisītākām rokām savu dueli aizvadīs arī abas grupas vadošās izlases, kad vācietes spēkosies pret čempionāta mājiniecēm no Singapūras. Lai gan par visnotaļ izteiktām spēles favorītēm uzskatāmas eiropietes, trijos aizvadītajos savstarpējos mačos Vācijai nemaz tik viegli nav klājies. Pirmā duelēšanās norisinājās 2005. gadā, kad izlases spēlēja pasaules čempionāta B-divīzijā tieši Singapūrā, mājiniecēm tiekot pie 4:3 panākuma papildlaikā. 2009.gadā pasaules čempionātā Zviedrijā latviešu tiesnešu Mārtiņa Grosa un Mārtiņa Larinova vadītā spēlē vācietes prata revanšēties, uzvarot ar 4:1. Pēdējo reizi abas izlases nūjas krustoja 2019. gadā Šveicē, kad vienības aizvadīja savstarpējo spēli par iekļūšanu ceturtdaļfinālā. Singapūra divas reizes prata atspēlēties no divu vārtu deficīta, 50. minūtē izvirzoties vadībā ar 6:5. Tad vācietes rezultātu izlīdzināja, bet minūti pirms mača beigām Vāciju ceturtdaļfinālā ieveda Annas Lēnas Bestas vārtu Šī florboliste ir starp turnīra rezultatīvākajām spēlētājām arī 2023. gada čempionātā.

Ja C apakšgrupā komandas savu likteni zina un pēdējā kārtā jāsakārto formalitātes, krietni sarežģītāka ir situācija D grupā, kurā noskaidrosies Latvijas izlases pretinieces kvalifikācijas turnīrā. Pulksten 8:00 laukumā dosies turnīrā zaudējuma rūgtumu vēl neizjutušās japānietes, lai sacenstos ar Igauniju. Aziātēm šajā spēlē pietiek ar neizšķirtu rezultātu, lai uzvarētu grupu un nodrošinātu kvalifikācijas kārtas maču pret Latviju. Igaunietes pēc pārliecinošās uzvaras pār amerikānietēm, turnīra turpinājumā nespēja atgūties no vājā spēles sākuma un zaudēja dānietēm. Lai būtu drošas par iekļūšanu kvalifikācijas kārtā, igaunietēm jāuzvar Japāna ar vismaz divu vārtu pārsvaru. Tad, gadījumā ja dānietes uzvarēs amerikānietes, tieši Japāna paliks trešajā vietā grupā. Interesanti, ka vēsturiski divas no trim līdz šim aizvadītajām savstarpējām spēlēm izlases izspēlējušas vienā čempionātā. 2009.gada turnīrā igaunietes bija ievērojami pārākas par konkurentēm, triumfējot ar 11:0, bet desmit gadus vēlāk cīņas bija krietni grūtākas – grupu turnīra spēlē igaunietes uzvarēja ar 6:4, taču turnīra noslēgumā spēlē par 13. vietu pasaulē aziātes prata revanšēties, uzvarot ar 4:3.

Protams, kvalifikācijas kārtā var iekļūt arī Japānas un Igaunijas izlases kopā. Tas iespējams pie nosacījuma, ka dānietes paklūp mačā pret ASV, bet igaunietes paņem punktus pret Āzijas izlasi. Uz to gan mūsu ziemeļu kaimiņienēm nevajadzētu paļauties, jo amerikānietes turnīra pirmajās divās spēlēs izskatījušās vājākās no D grupas komandu kvarteta. Vēsturiski izlases savā starpā tikušās sešas reizes, allaž pie panākuma tiekot eiropietēm, kuras izteiktas favorītes būs arī šodienas mačā. Pirmo reizi nūjas krustotas 2005. gadā, kad dānietes uzvarēja ar 7:4, bet divus gadus vēlāk bija pārākas ar 8:0. Grūtākās cīņas eiropietēm bija 2009. un 2011. gadā, kad ziemeļamerikānietes tika pieveiktas tikai ar 3:2 un 6:5. Turpinājumā sekoja 6:2 uzvara, bet iepriekšējā pasaules čempionātā turnīra ievadā dānietes triumfēja ar 9:6.

Noslēdzošajā grupu turnīra dienā savas formalitātes jāsakārto arī B apakšgrupas vienībām, kur gan lielas iespējas jebkādām rokādēm turnīra tabulā praktiski nav. Pulksten 11:00 Zviedrija dosies pēc jau kārtējās uzvaras pasaules čempionātos, lai sacenstos ar Poliju. Polietes vakar svarīgā spēlē piekāpās Slovākijai, bet mačos pret zviedrietēm klājies ļoti bēdīgi – sagrāves ar 2:17 un 0:16. Iespējams, zviedriete Emīlija Vibrona pacentīsies iekrāt bagātīgu punktu ražu, lai atgrieztos pirmajā vietā līgas visu laiku rezultatīvāko florbolistu sarakstā, no troņa nostumjot šveicieti Korinu Rūtimanu.

Lielāka intriga gaidāma mačā starp Čehiju un Slovākiju, kur teorētiski izšķirsies otrās vietas liktenis apakšgrupā, taču skaidrs, ka par milzu favorītēm šajā duelī uzskatāmas čehietes. Pasaules čempionātos kaimiņvalstis nūjas krustojušas tikai divas reizes, iztiekot bez jebkādas intrigas – 2019. gadā čehietes triumfēja ar 19:3, bet astoņus gadus senākā cīņā panākums svinēts ar graujošo 15:1.

Pasaules florbola čempionāts, 4.spēļu diena

LaiksGrupaSpēle
07:00CFrancija – Austrālija
08:00DIgaunija – Japāna
10:00DASV – Dānija
11:00BZviedrija – Polija
13:00BSlovākija – Čehija
14:00CSingapūra - Vācija