Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:810, Did:0, useCase: 3

H.Rodkes fiziskās sagatavotības skola - 10.daļa

Helmuts Rodke
Helmuts Rodke

H.Rodkes fiziskās sagatavotības skola - 10.daļa
Helmuts Rodke
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

Lielais sports un vecāku loma. Pavisam īsi - ja jaunietis tēmē uz augstiem sasniegumiem sportā, tad viņa sagatavošanās procesā sīkumu vai nesvarīgu lietu nav. Es runāju par tādām lietām, kā kvalitatīvs treniņu process, ekipējums, veselības kontrole un savlaicīga aprūpe, ēšanas režīms un produktu atbilstība, higiēnas ievērošana, kultūras pasākumi un morālās vērtības, brīvā laika pavadīšana, un daudz kas cits.

Jautājums ir sekojošs - cik mēs, vecāki, esam gatavi ziedot savu personīgo laiku, nervus un naudu, lai izaudzinātu augsta līmeņa sportistu? Jeb visus grožus atstājam trenera rokās? Ir jābūt nepārtrauktai vecāku un trenera sadarbībai, un ieinteresētībai no abām pusēm. Tāpat kā biznesā, vai jebkurā citā jomā, arī sportā panākumi atkarīgi no ieguldītā laika, darba un attieksmes.

Bez Jūsu ļoti aktīva atbalsta perspektīvais jaunietis tā arī var palikt tikai perspektīvs kandidāts, vai apstāties uz viduvējības sliekšņa. Ja Jums, vecāki, šķiet, ka jau tiek darīts ļoti daudz, tad- varu droši teikt- lielā daļā gadījumu jādara vēl divtik. Vecāku paviršā attieksme, ka „gan jau kaut kā” daudzus jaunos talantus arī „norok”. Ar mazu ieguldījumu arī sasniegumi būs mazi.

Jebkura cita sporta veida pārstāvim varu teikt- iedomājies, cik izmaksā tenisa treniņi, un braukšana uz turnīriem jauniešu vecumā par savu naudu! Bez tam- nepieciešamas vēl arī fiziskās sagatavotības nodarbības. Tad jau ,salīdzinot, basketbola un vieglatlētikas treniņi ir, var teikt, par velti. Ja Jūsu bērna mērķis ir tikai sportiski pavadīt jaunības gadus, var arī īpaši neiespringt, bet ja plāni ir lieli, tad var teikt tā - no pain, no game!

1.vingrinājums

Nolēcieni ar sekojošu uzlēkšanu uz 15- 20 cm augstas virsmas. Grīdas segumam jābūt gumijotam. Vidēji augstas intensitātes slodze ikru muskulim. Ar aktīvu roku vēzienu panākam slodzes palielināšanos atspēriena brīdī. Piezemējoties virsma tiek sagaidīta aktīvi, jau it kā pirms kontakta ar grīdu „ieejam” atspērienā.. Gluži tāpat, kā automašīnas dzinējā aizdedze apsteidz virzuļa kustību. Atspēriena brīdī jāiesprindzina visi kājas, sēžas un muguras muskuļi. Piezemējoties jāatceļ atspēriena kājas pirksti. Papēdis grīdai nepieskaras. Atspērienam jābūt pēc iespējas asākam, īslaicīgākam, jāatlec no grīdas kā kaučuka bumbiņai. Jābūt iepriekšējai sagatavotībai. Parasti izpilda sērijas ar 5- 10 atkārtojumiem.

2.vingrinājums

Šis vingrinājums domāts, lai trenētu atspēriena brīdī zibenīgu un koordinētu sēžas un augšstilba muskuļu sasprindzināšanu. Nav mērķis augstu vēzēt, vai augstu uzlēkt, bet ātri un spēcīgi sasprindzināt gurnu, kas ļauj efektīgi skriet, lēkt, un daudz ātrāk izpildīt jebkādas citas pārvietošanās kustības sportā. Pirms atspēriena ar kājas uzvēzēšanu iestiepjam muskuļus. Drīzāk smadzeņu treniņš. Sērijā pietiek ar 3 atspērieniem uz katru kāju, jo, iestājoties centrālajam nogurumam, zūd efektivitāte.