Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:810, Did:0, useCase: 3

Autors: Helmuts Rodke

Treneris Helmuts Rodke: "Gribi? Jeb panākumu vajadzība"

Pavērojiet kādu sportistu vecumā 10+. Vai viņam ir šī īpašība. Kā pamatinstinkts, kas ir izdevīgs katram "sev mīļajam". Tas ir viens no spilgtiem tagiem, kas raksturo ikvienu... Jo, neskatoties uz apdāvinātību, vai tās trūkumu, pēc tā var ātri noteikt cilvēka potenciālu.

Ja panākumu vajadzība ir līmenī, sportists kopumā ir veiksmīgāks. Viņš grib strādāt pacietīgāk, slīpēt tehniku, biežāk ķeras pie sarežģītiem uzdevumiem, rūpīgāk izpilda vingrinājumus, un viņam ir labāka spēja fokusēties. Viņš vairāk grib atbilst saviem iekšējiem standartiem. Lielākas neveiksmes, smaga zaudējuma vai traumas gadījumā, viņš gribēs labāk, ātrāk un sekmīgāk - atsākt, turpināt, pilnveidot…

Zināms, ka panākumu dēļ vajag uzņemties risku. Taču pārlieku zemam riskam trūkst izaicinājuma, un tas nedod gaidīto rezultātu. Bet pārāk augstā riskā – veiksme ir drīzāk nejaušības, nevis meistarības rādītājs. Sportistu ar labi attīstītu panākumu vajadzību (PV) tas neapmierina, tāpēc viņš izvēlas vidēju, racionālu riska līmeni – nevis avantūru, bet pārdomātu metodiku, attaisnojamus eksperimentus, vai dzīves stilu, kas nedzen bankrotā.

Cilvēks ar zemu PV nedrošības dēļ parasti izvēlas darbības: 1) ar pavisam zemu riska līmeni, lai panākums būtu garantēts, 2) vai ar neadekvāti augstu riska pakāpi – lai neveiksmes gadījumā būtu attaisnojums un nekādas personīgas atbildības – es taču jums teicu, ka tur nekas nesanāks! Šis ir viens no manipulāciju veidiem, kā iekšēji vāji cilvēki “norok” labas idejas.

Cilvēkiem ar zemu PV ir grūtības fokusēties, piepūlēties, un viņi arī nemēģinās otrreiz. Piemēram, bērni, kuri nevar iedzīvoties nevienā sporta sekcijā, kur tiek aizvesti.

Spēcīgs konkurents uz iekšējo enerģiju viņiem ir visi ātrā dopamīna avoti, virtuālā vide, acumirkļa kairinātāji, spēlīšu skaits telefonā, tieksme uz saldumiem, utt. Bieži ir “lomkas” un nespēja funkcionēt bez pierastās devas. Sevišķi raksturīgi intravertiem.

Starp citu, regulāra pārtrenēšanās arī ir sava veida vājuma pazīme, jo vairāk par “atlikto apbalvojumu” jeb ilgtermiņa rezultātu gribas nervos tūlīt izjust smagas slodzes ķecerīgo kaifu. “Nemirstības kokteilis”- adrenalīns + testosterons + endorfīni patiesībā var “nogalināt”. Kaut reizēm vajag arī tā…

Daudzi, kuriem ir zema panākumu vajadzība tiešām gribētu gribēt izmaiņas savā motivācijā, nervu darbībā, un gūt reālus panākumus.
Tas arī ir izdarāms:
1) Ar hormonu sakārtošanu. Jo bez tiem nav arī gribasspēka. Jo smadzenēm vienkārši nav ar ko saņemties, un tā ir "dārzeņa" stadija. Un vispirms vēlams uzlabot "miega hormona" melatonīna ciklu.
2) Ar pareizu mērķu uzstādīšanu, metodikas maiņu, kā arī ārējo stimulu (un stimulatoru) kontroli.

Lai izdodas!


Vingrinājumi

Vingrinājumi, kas uzlabo pārvietošanos sportā. Ātrumu, atsperīgumu un veiklību. Lai arī ir simtiem vingrinājumu un to variāciju, esmu izvēlējies nedaudzus, kas novērš visbiežāk novērotās kustību problēmas. Balstoties uz savu pieredzi, konsultācijām ar citiem treneriem un daudziem pētījumiem, esmu īpaši izdalījis trīs vingrinājumu grupas atsevišķām ķermeņa daļām/kustībām, kā arī esmu pievienojis dažus iedarbīgus kompleksos vingrinājumus.

NEkusties kā Džegers

Kad 16 gadīgā Mira Andrejeva trieca raketi pret nevainīgo Vimbldonas zālienu un saņēma par to sodu, pēc mača viņa demonstratīvi nepaspieda roku “vainīgajam” tiesnesim. Taču nelielā drāmiņa jeb liela čempiona atdarināšana nu nekādi netuvināja viņu Serēnas Viljamsas līmenim tenisā, kurai arī patika “flirtēt” ar soģiem. Lai nu kā, viena tīņu izgājienu dēļ neviens jau arī uzreiz nepiešķir titulu “sweet but psycho” vecumā, kad sportists ir knapi iespurdzis pieaugušo pasaulē.

Helmuts Rodke: komandu sporta spēļu sezonas gals

Sāpoši ceļi vai iekaisuši Ahilleji? Samocīts ķermenis pirms atbildīgiem fināliem? Tas izklausās nevis pēc sezonas ar pievienoto vērtību, bet drīzāk ar atvienoto. Ja trūkst pareizas slodžu periodizācijas, reālu (nevis kā pagadās), profesionālu fizisku treniņu, gadu no gada sportista kondīcija iekrīt lejupejošā spirālē, kas padara viņu arvien traumatiskāku un mazāk spējīgu uztrenēties nākotnē.