Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:362, Did:0, useCase: 3

Razma par aizvadīto sezonu, Lūku Litleru un naudu šautriņu mešanā

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Razma par aizvadīto sezonu, Lūku Litleru un naudu šautriņu mešanā
Madars Razma. Foto: ZumaPress/Scanpix

Pagājušā gada decembra beigās un šī gada janvāra sākumā šautriņu mešanā notika vērienīgākais turnīrs - pasaules čempionāts. Tajā pirmo reizi trešo kārtu sasniedza vadošais Latvijas šī sporta veida pārstāvis Madars Razma. Intervijā portālam ''Sportacentrs.com'' viņš atskatījās uz 2023. gada sezonu, kā arī deva ieskatu sporta veida aktualitātēs.

Latvijas vadošais šautriņu metējs Madars Razma neaizvadīja to spilgtāko sezonu 2023. gadā. Viņam gan izdevās pirmo reizi karjerā pasaules čempionātu sagaidīt kā izsētajam spēlētājam, vēlāk pirmo reizi karjerā tiekot līdz trešajai kārtai. Intervijā portālam ''Sportacentrs.com'' Razma stāsta vairāk par pagājušo sezonu, kā arī aktualitātēm sporta veidā.

- Pasaules čempionāts šautriņu mešanā iezīmē pagājušā gada beigas un jaunās sezonas sākumu. Ja jāraksturo, kāds tev no sportiskā viedokļa bija 2023. gads?
- Ļoti viduvējs. Iespējams, pēc veiksmīgā 2022. gada, kurā piedalījos ‘’World Matchplay’’ un ‘’World Grand Prix’’, man likās, ka visam jānotiek tāpat. Bija iemesli, kāpēc ik pa laikam nedaudz pazaudēju fokusu un mazāk trenējos. Man allaž bijis mērķis katru nākamo sezonu aizvadīt labāk par iepriekšējo, taču, ja neskaita pasaules čempionātu, tad pagājušais gads nepavisam nebija labāks.

- Ja varam iemeslos ieskatīties sīkāk, kāpēc iepriekšējā sezona neizdevās tik veiksmīga?
- Viens no tiem – man bija ambīcijas būt izsētā statusā pasaules čempionātā. Jau 2022. gadā no tā nebiju nemaz tik tālu. Man tās pieredzes vēl tomēr nav tik lielas. Varbūt nākotnē būs vieglāk, jo izsētā statusā esmu bijis, un zinu, cik labi tas ir. Iespējams, ja vēlreiz būšu uz robežas, tad mana pieeja būs citādāka. Personiskajā dzīvē sāku būvēt māju. Lai arī pats negāju un daudz nepalīdzēju, taču arī visu noorganizēt prasa pietiekami daudz laika. Sanāca arī mazāk trenēties, tā kā kaut kāda likumsakarība visā ir.

- Pieļauju gan, ka izsētā statusu pasaules čempionātā tev vairāk palīdzēja nodrošināt veiksmīgais iepriekšējais gads, turklāt talkā nedaudz nāca arī veiksme.
- Atceros, ka 2022. gadā ar Eidrienu Lūisu bijām tie divi, kuri cīnījāmies par pēdējo izsēto vietu. Viens ar otru par to ik pa laikam pasmējāmies tik ilgi, līdz Remonds van Bārnevelds kvalificējās ‘’Grand Slam of Darts’’, aizskrēja līdz pusfinālam un rangā mūs apsteidza. Pirms 2023. gada čempionāta, šķiet, jau maijā Alans Soutars man rakstīja, sākot attīstīt mūsu sācensību par pēdējo izsēto vietu. Sākotnēji uz to ļoti neiespringu, jo iepriekš jau man bija pieredze ar Lūisu un Bārniju, kas īstenojās ne pa manam prātam. Nāca septembris, oktobris un sāku par to domāt vairāk, un acīmredzami to darīju par daudz. Nebija tā, ka domāju par šo faktu spēļu laikā, taču skaidrs, ka zemapziņā tas sēdēja. Tajā laikā man rezultātu nebija, taču tādu nebija arī Soutaram, jo arī viņam bija spiediens. Nevaru noliegt, ka man arī paveicās. Visvairāk uztraucos par Gianu van Vēnu, īpaši Eiropas čempionāta laikā, kad viņu Džeimss Veids apstādināja pusfinālā. Ja viņš tiktu finālā, uzvarētu arī Raitu un rangā būtu ticis man garām. Otrā reize, kad uztraucos, bija spēlētāju čempionāta fināla laikā, kuram pēc laba sezonas sākuma nemaz nekvalificējos. Tik ļoti jutis kādam līdz šautriņās sen nebiju. Tas, ka tā beigās iznāca, nozīmē, ka kaut kur es to veiksmi biju nopelnījis.

- Teici, ka būt izsētajam pasaules čempionātā ir patīkami. Kas ir tās patīkamās lietas, atrodoties šajā statusā?
- Patīkamākais ir tas, ka ir lielāka iespēja tikt vismaz kārtu tālāk. Nav noslēpums, ka, spēlējot otrajā kārtā, tur var pretī iekrist jebkurš no top spēlētājiem. Man divas reizes bija Gerijs Andersons, kas nu jau ir mana pieredze.

- Maiks de Dekers tev bija parocīgs pretinieks?
- Kopumā, jā. Man ar viņu nav ļoti draudzīgas attiecības, turklāt ļoti labi zinu, kā viņš spēlē. Lai arī pārsvarā es netiku uzskatīts par favorītu, zināju, ka viņš nevar nospēlēt divas ļoti labas spēles pēc kārtas. De Dekers nav top10 vai top16 pasaules spēlētājs. Viņam bija ļoti laba pirmā spēle, taču viņš nevar tādas nospēlēt divas pēc kārtas. Pirmajā spēlē precizitāte dubultajos viņu izvilka, bet otrajā – iegāza.

- Ar visu to spēle bija nervoza.
- Neatkarīgi, kāda līmeņa turnīrs tas ir, pirmā spēle vienmēr tāda būs. Tā ir visgrūtākā spēle.

- Pirms pasaules čempionāta tev bija rūgts zaudējums Eiropas čempionātā pret Maiklu van Gervenu. Pēc spēles minēji, ka, iespējams, aizvadīji karjeras labāko spēli uz TV skatuves. Pasaules čempionātu tu sāki ar kvalitatīvu pirmo setu. Ja jāsalīdzina, kuru sniegumu vērtē augstāk – maču pret Van Gervenu vai pirmo setu pret De Dekeru?
- Viennozīmīgi, spēli pret Van Gervenu. Pēc tās cīņas pārdzīvoju par divām bultām pirmajā legā. Pārdzīvoju, jo pie tā dubultā piegāju ar domu, ka Van Gervens 148 punktu kombināciju nenodzēsīs. Man jau sešos gados PDC bija jāsaprot, ka var arī iemest, ja paliek 170 punkti. Tajā pašā laikā, iespējams, ja būtu uzvarējis to pirmo legu, vēlāk spēli zaudētu ar 1-6. Konkrētajā spēlē neatceros brīdi, kad man kaut kas būtu jānožēlo. Pat pirms cīņas, kad ar Maiklu metām uz centru, nosakot, kurš sāks pirmo legu, mums aizgāja līdz astotajai sērijai. Ne tāpēc, ka metām neprecīzi, bet gluži otrādi – precīzi. Van Gervens pēcāk novērtēja manu spēli, kas arī nedaudz iepriecināja. Konkrētais mačs man palīdzēja arī atgūt pārliecību, ļaujot atkal noticēt, ka laikam kaut ko es vēl varu. Septembrs līdz novembris bija murgs. Šķiet, ka pat pirmajā PDC gadā tik slikti nemetu. Tajos mēnešos nebiju gatavs nevienai spēlei.

- Atgriežoties pie sarunas par aizvadīto pasaules čempionātu. Tajā ir nedaudz citādāks formāts, jo jāuzvar seti. Cik svarīgi šāda formāta spēli ir sākt labi?
- Tas ir svarīgāk pašam sev. Jāsaka, ka man sezonas laikā bija problēmas tieši ar sniegumu pirmajos legos. Atceroties minēto spēli pret Van Gervenu, šķiet, ka sāku spēlēt pie rezultāta 0-2 vai 0-3. Jā, labi sākt spēli palīdz. Sevišķi palīdz tāds sets, kāds sanāca pret De Dekeru. Arī pretinieks saprot, ka esmu gatavs spēlei. Pavisam noteikti viņš drošāks nekļūst, kad es spēlēju labi.

- Kas tev visvairāk pietrūka spēlē pret nu jau bijušo čempionu Maiklu Smitu?
- Pat grūti uzskaitīt (nopūšas). Aizgāja griezi viss, kas vien varēja aiziet. Jāsaka, ka spēlei vienkārši nebiju gatavs. Tā bija, ja ne sliktākā, tad viena no sliktākajām spēlēm gadā. Ļoti slikta spēle. Pasaules čempionāta trešajā kārtā ar tādu spēli uz ko pretendēt ir bezcerīgi. Ja būtu panācis 2-2 pa setiem, tad vēl nevar zināt, kā viss būtu aizgājis, taču tas ir no sērijas, ja tantei būtu riteņi.

- Raugoties no malas, viens no secinājumiem radās, ka šī gada čempionātā Smits bija uzvarams kā nekad.
- Jā, un, iespējams, tādēļ kaut kur pārdegu. Ar Maiklu esam labi draugi. Ir sanācis aprunāties ar viņa tēvu. No uzmanības viedokļa Smitam 2023. gads nebija viegls. Ja esi anglis un pasaules čempions šautriņās, tev nav laika trenēties. Tevi visur aicina un tu arī pārsvarā visur ej. Manuprāt, viņš vienkārši bija noguris no uzmanības.

- Vai trešās kārtas sasniegšana tev ko palīdzēja no ranga viedokļa?
- Šobrīd laikam jau, ka nē (smejas). Ja būtu palicis 32. vietā, tad daudz ko (Razma jaunajā ''Order of Merit'' ieņem 33. vietu - aut.). Šobrīd, vai esmu 33. vai 64. vietā, man īsti neko neizsaka.

- Kas notiek aizkulisēs pasaules čempionātā? Ir kas īpašāks nekā citos turnīros?
- Šogad vairāk runāja par Lūku Litleru, kurš uztaisīja diezgan lielus reitingus televīzijā. Ja konkrēti par šo čempionātu, tad viss likās ļoti godīgi. Ir bijuši turnīri, kad kāds emociju varā vēlas dot pa muti. Arī man ir viens tāds piemērs. ‘’Pro’’ tūrē pēc zaudējuma Džastins Paips, atvadoties, lamāja mani dažādos vārdos. To visu pamanīja apsargi, un, kamēr es vēl biju ārā pie durvīm, viņš apsardzes pavadībā iznāca un man atvainojās. Ja to nebūtu izdarījis, viņš būtu saņēmis sodu, vai pat, iespējams, ko bargāku. Kopumā, kad esi čempionātā, tad domās esi par konkrēto turnīru.

- Pieminēji Lūku Litleru, kurš ar savu spēli pievērsa sev lielu uzmanību pasaules čempionāta laikā. Tavuprāt, viņš ir nākamā šautriņu mešanas zvaigzne?
- Jāsāk ar to, ka viņš nav uzradies no nekurienes. Tiem, kas apgrozās Anglijā, Lūks nav nekāds nezināmais vārds. Jā, Litlers ir talantīgs un arī ļoti labs spēlētājs, taču pagaidām nemainīšu savu nostāju, ko esmu teicis jau par viņu iepriekš. Proti, attiecībā uz Lūku mums ir nedaudz jāpagaida, jo, secību var izdomāt pats, taču – meitenes, slava, nauda, alkohols, var ieviest korekcijas. Paši spēlētāji vēl piebilst, ka ir tāda lieta kā ceļošana. Pamēģini tagad 16 gadu vecumā, kuram vairāk patīk uzspēlēt video spēles nekā mest šautriņas, ceļot apkārt. Anglijā tas varētu būt vienkāršāk, ko nevar teikt par Eiropu vai vēl tālāk – būs mazāk laika treniņiem, palielināsies nogurums. Esmu piesardzīgs, jo ir jau redzētas vairākas zvaigznes Anglijā un Nīderlandē, no kurām nekas patiesībā nav. Var teikt, ka Lūks ir citā līmenī, turklāt tas, ko viņš ir sasniedzis, gribētu teikt ir kosmoss. Tas ir liels sasniegums, un arī milzīgs uzrāviens šautriņu mešanai.

- Teici, ka ir bijuši vairāki spēlētāji, kuri nav talantu realizējuši pilnībā. Vai vari minēt dažus vārdus?
- Kā pirmie nāk prātā holandietis Džastins van Tergovs un anglis Leitons Benets. Labs piemērs, manuprāt, ir Kalans Ridzs. Viņš jau vairākus gadus sevi pierādījis kā stabila PDC vērtība. Vēl varu minēt Gianu van Vēnu. Ja viņš tiks galā ar galvu, no viņa var nākt lielas lietas. Pašlaik viņš daudz spēļu zaudējis, jo salūzis izšķirošajos brīžos.

- Man gan gribās minēt citu vārdu – Džosu Roku. Vienā no intervijām pasaules čempionāta laikā Gerijs Andersons pauda, ka viņš ir viens no tiem jaunajiem talantiem, kuru mediji ir nogalinājuši.
- Ne tikai medji. Vēl 2022. gadā pēc zaudējuma viņam Van Gervens teica, ka Roks vēl nav kārtīgi dabūjis pa olām. Džošs ir kļuvis lecīgs un nepieejams kopš pārgāja pie Roba Krosa menedžera. Vēl 2022. gadā Eiropas tūres posmā Grācā viņš pie manis pienāca, prasot, kā tikt galā ar satraukumu. Tobrīd Roks likās foršs puika, taču šobrīd ir citādāk. Nezinu, kas viņu ir samaitājis, taču viņš mainījies gan kā cilvēks, gan rezultāti 2023. gadā bija nekādi.

- Pamanīju, ka šogad ir pacelts naudas balvu apjoms ''Pro'' tūres posmos par 750 tūkstošiem sterliņu mārciņu. Vai no tā var secināt, ka finansiāli šautriņu mešana attīstās?
- Jau pirms Covid-19 pandēmijas tika runāts par nozīmīgu finansiālo pieaugumu. Pagājušā gada otrajā pusē bija daudz runu, ka būs neliela naudas balva par piedalīšanos ‘’Pro’’ tūres posmos. Šobrīd mums šie turnīri ir pārcelti uz darba dienām, bet daudzi šautriņu metēji joprojām to apvieno ar ikdienas darbu. Ja vēlies mest šautriņas, tad ir jāiet prom no darba vai arī vairāk jākavē. Es un citi spēlētāji lielāku vērību pievēršam Eiropas tūres kvalifikācijas sistēmai. PDC redz, ka lielajiem naudas taisītājiem kā Neitanam Aspinalam, Pīteram Raitam, Dimitri van den Bergam un citiem ir jāspēlē kvalifikācijā. Zinot, kāds ir līmenis, ka jebkurš var uzvarēt jebkuru un ka tas var rezultēties ar naudas taisītāju netikšanu uz turnīriem, viņi atrada veidu, kā to atrisināt. Tas gan ir sāpīgi pārējiem spēlētājiem, jo ir starpība, vai uz Eiropas tūres posmu caur kvalifikāciju tiek desmit vai 24 spēlētāji.

- Atgriežoties pie naudas tēmas. Vai plānots finansiālais pieaugums lielajiem TV turnīriem?
- Nav pagaidām nekas dzirdēts. Nevēlos neko pronozēt, kā būs. Dzirdēts, ka spēlētāju čempionāta finālam varētu būt pieaugums. Jāmin, ka pagājušogad vien īsi pirms turnīra uzzinājām, ka Eiropas čempionātam ir palielināts balvu fonda apmērs. Man no garantētajiem sešiem tūkstošiem uzlēca līdz septiņiem ar pusi.

- Ar ko tu būtu apmierināts 2024. gada beigās?
- Pamatā tas, ko jau teicu sākumā – vēlētos labāku sezonu nekā iepriekšējo. Šķiet, ka to paveikt nebūs grūti (smejas). Ja man neizdodas sasniegt ‘’World Matchplay’’ vai ‘’World Grand Prix’’, tad gribētos pamēģināt ko jaunu – piemēram, ‘’Grand Slam of Darts’’ vai atgriezties pasaules sērijas finālturnīrā. Varbūt izdodas pirmo reizi uzvarēt kādā no ‘’Pro’’ tūres posmiem. Ja tā, tad arī vērtēšu sezonu ar plusa zīmi. Daudz kas gan būs atkarīgs no Eiropas tūres posmiem, kuros, kā jau minēju, notikušas lielas izmaiņas.