Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Eldmanis: "Latvijā vajadzīgs bendija laukums"

Jānis Pārums

Eldmanis: "Latvijā vajadzīgs bendija laukums"
Bendija izlases vārtsargs Uldis Eldmanis

Pirms divām noslēdzošajām spēlēm pasaules bendija čempionāta B grupā, iespaidos par komandas sniegumu līdzšinējos četros mačos ar portālu eSports.lv dalījās Latvijas bendija izlases vārtsargs Uldis Eldmanis.

Kā zināms, pirmajās četrās spēlēs Latvijas komanda izcīnīja trīs uzvaras – ar 10:2 tika pieveikti ungāri, ar 3:2 – Mongolija, ar 6:5 – Holande. Vakar tika piedzīvota pirmā neveiksme ar 1:11 atzīstot ASV pārākumu.

Uldis Eldmanis portālam eSports.lv uzsvēra, ka ar ungāriem izdevies jau pats spēles sākums, pirmajā puslaikā tika iekrāts jau četru vārtu pārsvars, kas kļuva par pamatu panākumam. "Daudz grūtāk klājās spēlē pret mongoļiem, kurus šķiet pirms spēles pietiekoši nenovērtējām, ātri guvām pirmos vārtus, pēc kā likās, ka maisam gals ir vaļā, taču mongoļi atbildēja ar diviem un mēs nokļuvām zaudētāju lomā."

Mongolijas izlase esot spēlējusi diezgan rupji, taču pateicoties komandas galvenajam trenerim Andrejam Banadam un izlases konsultantam Peteram Izaksonam (Zviedrija), komandu izdevies mobilizēt. "Trešajā uzvarētajā spēlē ar Holandi bija vieglāk, jo mēs visu laiku bijām vadībā. Holandieši gandrīz visus vārtus guva pēc standartsituāciju izspēles - stūra sitieniem un soda sitieniem. Uz to viņi arī atklāti spēlēja, nemetoties pārāk uz priekšu un gaidot savas izdevības."

Raksturojot spēli ar ASV, vārtsargs atzina: " Spēli iesākām pozicionāli, tomēr caurgājienā ASV guva pirmos vārtus, pēc neilga laika arī otros, tomēr pilnībā spēle pajuka pēc piektajiem zaudētajiem vārtiem. Mūsu cerības tikt uz augstāko divīziju reāli izšķīrās šajā mačā. Tas parādīja, ka neesam vēl gatavi, bet ne tāpēc, ka esam vai lēnāki, bet gan tāpēc, ka mums nav attiecīga laukuma uz kā trenēties. Komandas spēlētāji zina kā ir jāspēlē pareizi, bet tam nav prakses, nav treniņu, nepietiek tikai ar to, ka mēs aizbraucam reizi gadā uz treniņnometni Somijā, Ungārijā vai kur citur. Ja vēlas sasniegt rezultātus un iekļūt Elites divīzijā - A grupā, tad ir vajadzīgs bendija laukums Latvijā."

Eldmanis uzskata, ka, ja Latvijā būtu mākslīgais bendija laukums, aptuveni 2-4 gadu laikā Latvijas bendija izlasei būtu pa spēkam iekļūt Elites divīzijā t.i. starp sešām spēcīgākajām izlasēm. Lai tiktu uz augšu, jāuzvar ne tikai B grupā, bet arī pārspēlēs jāpieveic A grupas vājākā komanda, kas pēdējos gados bijusi Baltkrievija. Baltkrievi ar katru gadu kļūst spēcīgāki, jo izlases attīstībā tiek ieguldīti līdzekļi.

Vārtsargs uzsver, ka Latvijas izlase palikusi spēcīgāka, taču arī konkurenti (Mongolija, Holande, u.c.) nestāv uz vietas: "Visās valstīs,izņemot Latviju un Igauniju, kas piedalās čempionātā, ir mākslīgie bendija laukumi. Līdz ar to komandas progresē savā meistarībā. Mongoļi, piemēram, piedalās Krievijas 2.līgas bendija čempionātā. Igauņiem ir iespēja doties uz viņiem ļoti netālo kaimiņvalsti Somiju, kur aizvadīt treniņus. Ja mums tuvākajā laikā nebūs laukuma, mums būs vēl lielākas problēmas ar pretiniekiem, varbūt pat zaudēsim tiem, kurus šogad uzvarējām. Sporta veids sāk attīstīties, kļūst populārs un drīz tiks iekļauts olimpisko spēļu programmā."

Piektdien Latvija aizvadīs atlikušās spēles pret Kanādu (plkst. 8:00) un Igauniju (plkst. 16:00). Arī šīs valstis bendijā pārstāv, galvenokārt tradicionālā hokeja (bendijs ir hokejs ar bumbiņu, krietni lielākiem vārtiem, savādākiem noteikumiem, piem. spēles laika ziņā utt. – aut.) spēlētāji. "Kanādieši ir pieredzējušāki, viņiem ir bendija laukumi, mums un igauņiem nav. Šodien Kanāda ar 3:0 pieveica Igauniju. Ar igauņiem cīnīsimies tikai un vienīgi par uzvaru. Esam redzējuši vairākas kanādiešu spēles – viegli nebūs, bet iespēja uzvarēt, ir reāla."

Vārtsargs atzīst, ka savas vājās vietas var redzēt gan pret stipriem, gan ne tik stipriem pretiniekiem. Komandas lielākais mīnuss ir pozicionāla spēle, taču šajā ziņā nevienu nevar vainot, jo nav laukuma uz kā trenēties un mācīties. Lai latvieši turpinātu progresēt izlasei piesaistīts zviedru speciālists Izaksons, kurš izskaidro – ko, kā un kāpēc darīt.

Noslēgumā Eldmanis teic: "Ar savu sniegumu esmu apmierināts daļēji, vienmēr var nostāvēt labāk. Komanda guva uzvaras spēlēs, kurās tas bija iespējams un tas ir galvenais. Jāatzīmē, ka izlase katru gadu pašaizliedzīgi dodas uz pasaules čempionātiem, lai pārstāvētu savu valsti. Paldies visiem, kas mūs ir atbalstījuši un, cerams, to turpinās darīt, lai citu gadu mēs vai jau citi spēlētāji gūtu labus panākumus un nokļūtu Elites divīzijā."

1 2 3 4 117 komentāri
Slēpts komentārs: edmunds_s
Slēpts komentārs: polārlācēns

  +3 [+] [-]

, 2008-01-31 18:49, pirms 17 gadiem
njā taisnība gan. skumji, bet šķiet īsti nav ko cerēt. Ja jau hokeja halles grib par lieveikaliem pārvērst, kādas mums ir cerības uz Bendija halli? ok, noslogojums varbūt būs un sp[orta veids arī aizies. tas vnk nav reāli redzot situāciju Latvijā.

Bet prieks par izlasi tomēr

  +6 [+] [-]

, 2008-01-31 18:51, pirms 17 gadiem
Skaidrs, ka ir vajadzīgs, lai kaut ko vairāk sasniegtu, taču tajā pašā laikā valstij un pašvaldībai šāda veida pasākumu atbalstīšanā noteikti nevajadzētu iesaistīties...jo bendijs, tāpat kā frīzbijs, lakross, beisbols, u.c. ir ļoti tālu no prioritātēm. Naudas jau tā nepietiek volejbolam, bobslejam, hokejam utt.

     [+] [-]

, 2008-01-31 18:51, pirms 17 gadiem
bendiju vajadzētu, bet amerikāņu sporta veidus - nevajag.

piedodiet visi tie, kam amīši ir ļoti tuvu.
Slēpts komentārs: Akmens_
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2008-01-31 18:57, pirms 17 gadiem
A volejbolam nav kur treneeties ? Hokejam nav hallles? Es gan par to lai buutu !!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2008-01-31 18:57, pirms 17 gadiem
Vedējtēvs

Amerikāņu sportus tu domāji Basketbolu?
Beisbols - ne tuvu amerikāņu sporta veids, jo tas ir izveidojies un ticis spēlēts arī Dienvidamerikā, Karību jūras valstīs, Āzijā.
Lakross - Kanādiešu sporta veids (principā Angļu iebraucēju).
Am.futbols - radies no "parastā", anglijā "izgudrotā" futbola (Futbols-Regbijs-Am.futbols) kā Regbija spēles paveids.

  +1 [+] [-]

, 2008-01-31 19:00, pirms 17 gadiem
10 points go to Juris Miņins

  +1 [+] [-]

, 2008-01-31 19:00, pirms 17 gadiem
Skaidrs, ka nebūtu slikts tāds laukums, gan jau būs kādreiz.
Slēpts komentārs: polārlācēns

     [+] [-]

, 2008-01-31 19:03, pirms 17 gadiem
Ar amerikāņu sporta veidiem laikam domāts volejbols
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: polārlācēns

  +4 [+] [-]

, 2008-01-31 19:08, pirms 17 gadiem
Neviens jau neapšauba to, ka Latvijai vajag vēl kādu arēnu bbolistiem, hokejistiem un tā tālāk, bet, jau jau reiz mums ir bendija izlase, kas neslikti startē, tad būtu laiks padomāt arī par laukumu viņiem un cerams, ka tuvākajos gados tāds taps. Polārlācēn, nekur tas čalis nav teicis, ka valstij tas jātaisa...

bendijistus salīdzināt ar bļitkotājiem var tikai āmurs. bendijs ir krietni sportiskāks veids, piemēram, par šahu, kur veči tikai sēž un kauliņus bīda

  +4 [+] [-]

, 2008-01-31 19:09, pirms 17 gadiem
Vismaz man liekas, ka lielākā daļa komentētāju, kas kritizē mazāk pazīstamos sporta veidus un rakstīšanu par tiem, nemaz pat īsti nezina, kas tie ir un nav redzējuši nevienas sacensības.

Personīgais viedoklis par dažām spēlēm - beisbols eiropiešiem var likties garlaicīgs, ja tiekas divas nepazīstamas komandas. Amerikāņu futbols kļūst interesants, kad ir +/- apgūti noteikumi un šādi tādi stratēģijas pamati. Tad kļūst pašam interesanti sekot līdz un mēģināt paredzēt turpmāko rīcību. Zinu cilvēkus, kuri to pašu amerikāņu futbolu ir redzējuši "garāmejot" vai kādā filmā un tad saka: tur taču nekā interesanta nav, bars uzpumpētu veču trīs sekundes paskrien vai vienu reizi aizmet bumbu, sagāžas vienā čupā un atkal minūti nekas nenotiek.

  -2 [+] [-]

, 2008-01-31 19:09, pirms 17 gadiem
Nevajag un viss, nav nemaz vērts argumentēt.
Šķiet, ka LV varētu būt vienīgā valsts pasaulē, kas grib piedalīties visos iespējamajos izgudrotajos sporta veidos.

  -2 [+] [-]

, 2008-01-31 19:11, pirms 17 gadiem
Juri, bet kurš tad taisīs? Par privātiem līdzekļiem kāds visu gadu uzturēs arēnu?

Tādu sporta veidu kā bendijs Latvijā ir daudz. Spēlē taču arī lakrosu, beisbolu un vēl sazin ko, tomēr labāk ir, ka šie sporta veidi paliek kā brīvā laika pavadīšanas veids, nevis tiek iekļauti kaut kādās nac. sporta attīstības programmās.

  -1 [+] [-]

, 2008-01-31 19:12, pirms 17 gadiem
Optimuss, mums jau te tagad tiek rīkotas arī skotu kalniešu spēles

     [+] [-]

, 2008-01-31 19:16, pirms 17 gadiem
Viesturs Lācis

Vo vo. Atzīšos arī man no sākuma (tas gan bija pasen, kad man lanbi ja 10 gadi bija) beisbols likās tāda... visai garlaicīga spēle, taču, kad sāc sekot tā pamatīgāk, tad ir riktīgi interesanti.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-01-31 19:18, pirms 17 gadiem
polārlācēns

Nu tad lai bendija (tāpat kā lakrosa, beisbola utt.) federācija atrod līdzekļus un ceļ. Tas nav tas trakākais, galvenais ir, lai vietējās pašvaldības/valdība neliek šķēršļus šadiem objektiem.

  +1 [+] [-]

, 2008-01-31 19:19, pirms 17 gadiem
ha ha ha....polārlācēna piemērs par to arēnu bļitkotājiem bija ļoti smieklīgs.

Viesturs Lācis mazliet pārcentās, jo te jau neiet diskusija, vai šis sporta veids ir interesants vai nav. Piemēram, man futbols un volejbols liekas neinteresants (noteikumus pa lielam zinu) , bet uzskatu, ko šos sporta veidus vajag attīstīt. Tā ka nevajag te mētāties ar kompetencēm un zināšanām kā galveno kritēriju, lai kaut kas patiktu! D

  +6 [+] [-]

, 2008-01-31 19:20, pirms 17 gadiem

  +1 [+] [-]

, 2008-01-31 19:21, pirms 17 gadiem
Latvijā nevar kultivēt visus sporta veidos, jāizvēlas prioritātes, pie tam tādas, kurās varam gūt starptautiskus panākumus, bendijs nekad tāds nebūs kaut vai tādēļ, ka mums nav nopietnu ziemu.
Visu cieņu džekiem, kas tur ņemās, lai veicas utt, bet ceru, ka valsts naudu bendijam neiedos, tad jau labāk bobslejam, kamaniņām, vieglatlētikai utt.

     [+] [-]

, 2008-01-31 19:23, pirms 17 gadiem
Juri,

pašvaldības šķēršļus neliks, bet arī no savas puses neatbalstīs.

  +2 [+] [-]

, 2008-01-31 19:24, pirms 17 gadiem
Protams, ka vajag laukumu!!! Tas sporta veids jau gadsimtu atpakaļ tika šeit spēlēts.
Tie, kas te gudri saka, ka nevajad amerikāņu utt sportiem naudu ieguldīt, lai paprāto, kur ir cēlies basketbols...

Rīgā pirmā bendija spēle notika 1911. gadā. No 1920. līdz 1933. gadam Latvijā regulāri notikuši bendija čempionāti. Šī spēle bija pazīstama Latvijā arī PSRS laikos. Kopš valsts neatkarības atjaunošanas bendija tradīcijas aizmirstas.
Mūsdienu bendija sākums meklējams Anglijā 19. gs vidū. Pats vārds „bandy” ir velsiešu izcelsmes (kas savukārt cēlies no senās teitoņu valodas vārda bandja) un nozīmē saliektu nūju.

  -1 [+] [-]

, 2008-01-31 19:24, pirms 17 gadiem
polārlācēns

Zini, kkā man nav pārliecības par tevis teikto. Ir bijuši 100000000 gadījumu, kad pašvaldības kko numudzī un kādas sporta halles/laukuma vietā ir kārtējais šķūņveikals...

     [+] [-]

, 2008-01-31 19:25, pirms 17 gadiem
war kac man paskaidrot kas ir bendijs?

  -4 [+] [-]

, 2008-01-31 19:27, pirms 17 gadiem
varbuut var apskatiit citu variantu, vismaz vietai, kur treneeties ziemaa - parasto futbollaukumu, kaads ir ikvienaa miestaa, paarveerst par bendija laukumu vismaz uz meenesi, pie ideaalas ziemas liidz pat trijiem, un buus kur nedaudz patreneeties - izmaksas minimaalas - tik cik uudens...

     [+] [-]

, 2008-01-31 19:27, pirms 17 gadiem
kasagrande

Te jau nav runa par Valsts sponsorētu laukumu, bet gan par laukumu kā tādu.

  -1 [+] [-]

, 2008-01-31 19:28, pirms 17 gadiem
Juri, nu varbūt tā ir Rīgā Es arī strādāju pašvaldībā, mums te neko nemudzī. Un bieži vien ir tā, ka šie paši sporta haļļu cēlēji nolažojas. Ne vienmēr tie projekti ir tie labākie un kavlitatīvākie, tāpēc arī bieži vien privātie sportinieki tiek atšūti un tā vietā tiek uzcelta dzīvojamā ēka.

     [+] [-]

, 2008-01-31 19:31, pirms 17 gadiem
polārlācēns

Nu man ir zināmi daudzi gadījumi kad pašvaldība vnk nedod zemi, kur būvēt... bet investoriem un cēlājiem ir i nauda i projekts i biznesa plāns...
1 2 3 4 117 komentāri