Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

LOK un LSFP piedāvā partijām nopietni pievērsties sportam

Jānis Celmiņš

LOK un LSFP piedāvā partijām nopietni pievērsties sportam
Aldons Vrubļevskis
Foto: Teiksma Briede, f64

30.jūlijā, Latvijas Olimpiskā komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis un Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) prezidents Andris Kalniņš nosūtījuši aicinājumu politiskajām partijām un to apvienībām nopietni pievērsties jautājumam par sporta turpmāko attīstību Latvijā, startējot 10. Saeimas vēlēšanās.

LOK un LSFP aicina politiskās partijas atbalstīt sporta attīstības pamatnostādnes, kuras vadošo sporta organizāciju skatījumā būtu jāņem vērā turpmāko četru gadu laikā, īpaši pievēršot uzmanību samilzušajam jaunatnes sporta un sporta skolu jautājumam, kā arī sporta izglītībai un sporta finansēšanas kārtībai.

„Šādu aicinājumu politiskajām partijām esam sagatavojuši, lai pirms Saeimas vēlēšanām apspriestu sporta nozares attīstības iespējas un perspektīvas,” teica Vrubļevskis.

„Nosūtot aicinājumu partijām, mēs ceram arī pēc 10.Saeimas vēlēšanām saņemt politisku atbalstu sporta nozarei kopumā un nodrošināt sporta nozares attīstību arī ierobežotu finanšu resursu situācijā. Tāpēc aicinām politiskās partijas uz atvērtu diskusijai par jebkuru no šajā dokumentā minētajiem punktiem,” norādīja Vrubļevskis.

Savukārt Andris Kalniņš par politiķiem sagatavoto dokumentu teica: ”20 gadu garumā Latvijā ir veidota rūpīgi pārdomāta sporta sistēma, kas balstīta uz sporta darba nepārtrauktību un pēctecību. Sporta sabiedrības mērķis ir saglabāt attīstību un vienotību sportā, kas esošajā situācijā var būt iespējama tikai ar valsts un politisko atbalstu.”

Aicinājuma teksts:

Latvijas Olimpiskās komitejas un Latvijas Sporta federāciju padomes aicinājums politiskajām partijām un to apvienībām pirms 10.Saeimas vēlēšanām

Rīgā, 2010.gada 30.jūlijā.

Ņemot vērā sporta un veselīga dzīvesveida nozīmi sabiedrības veselības stiprināšanā, novērtējot sportisko sasniegumu lomu tautas pašapziņas un sabiedrības integrācijas stiprināšanā, ievērojot Latvijas sporta likumdošanas un valdības apstiprinātos sporta politikas pamatdokumentus, kā arī apzinoties nepieciešamību nodrošināt sporta darba nepārtrauktību un pēctecību visos Latvijas reģionos,

Latvijas Olimpiskās komiteja un Latvijas Sporta federāciju padome aicina politiskās partijas atbalstīt šādas sporta attīstības pamatnostādnes 2010. – 2014.gadam:

1.Jaunatnes sportā un sporta skolās

Valsts budžetā saglabāt esošo finansējuma apjomu treneru algām pašvaldību dibinātās sporta izglītības iestādēs;
Paredzēt papildu finansējumu privāto sporta skolu un klubu īstenoto sporta izglītības programmu apmaksai, sākot no 2012.gada;
Palielināt sporta stundu skaitu, neieskaitot nodarbības ar sportu skolnieku mācību darba slodzes uzskaitē, un ieviest stājas mācību izglītības iestādēs.

2. Sporta izglītībā

Veidot vienotu sporta izglītības un sporta speciālistu sagatavošanas sistēmu no vidējās izglītības uz koledžas un augstāko izglītību, ietverot tajā Murjāņu Sporta ģimnāziju un Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju. Piesaistot ES līdzfinansējumu, modernizēt šo izglītības iestāžu infrastruktūru.

3. Sporta sacensībās un tautas sportā

Izveidot un ieviest sporta sacensību sistēmu starp klasēm, skolām un pašvaldību skolu komandām populārākajos un skolniekiem pieejamākajos sporta veidos;
Atbalstīt veselību veicinošus tautas sporta pasākumus;
Atbalstīt Latvijas Paralimpiskās komitejas programmu un pasākumus;
Finansiāli atbalstīt Latvijas olimpiāžu un Latvijas Jaunatnes olimpiāžu rīkošanu ziemas un vasaras sporta veidos;
Organizatoriski un finansiāli atbalstīt Latvijas sporta organizāciju iniciatīvas oficiālu starptautisko sacensību rīkošanā Latvijā.

4. Augstu sasniegumu sportā

Nodrošināt pastāvīgu un konkurētspējīgu finansējumu Latvijas labākajiem sportistiem, komandām un to treneriem, gatavojoties un piedaloties Eiropas un pasaules čempionātos, Olimpiskajās spēlēs: Londona - 2012 un Soči – 2014, kā arī Pasaules Jaunatnes Olimpiskajās spēlēs Insbruka -2012 un Nanjing (Ķīna) – 2014;
Turpināt mūsdienīgu sporta centru un sporta medicīnas un zinātnes laboratoriju attīstību gan Rīgā, gan reģionos.

5. Sporta spēlēs

Nodrošināt finansiālu atbalstu Latvijas nacionālo izlašu komandām un valsts labākajām sporta spēļu klubu komandām, gatavojoties un piedaloties oficiālās starptautiskās sacensībās;
Atbalstīt sporta spēļu federāciju un pašvaldību iniciatīvas par specializētu sporta internātu izveidi un uzturēšanu reģionos.

6. Sporta finansēšanā

Pielietot ES valstīs atzīto praksi, novirzot sportam konkrētu finansējuma daļu no Akcīzes nodokļa tabakai un alkoholam, kā arī no Azartspēļu un loteriju nodokļiem un nodevām;
Nodrošināt valsts uzņēmumu ilgtermiņa atbalsta iespējas Latvijas olimpiskajai komandai, Latvijas sporta spēļu nacionālo izlašu komandām un labākajām sporta spēļu klubu komandām, kas valsti pārstāv starptautiskajos turnīros;
Saglabāt valsts prēmēšanas sistēmu par izciliem sasniegumiem sportā;
Noteikt no valsts budžeta prioritāri finansējamās sporta programmas un pasākumus;
Ievērot Sporta likumā noteikto normu, ka Augstu sasniegumu sporta finansējumam katru nākamo gadu jābūt ne mazākam par iepriekšēja gada finansējuma apjomu;
Saglabāt esošās uzņēmuma ienākuma nodokļu atlaides sabiedriskā labuma organizāciju ziedotājiem.

Informāciju sagatavoja:
LOK speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos
Ilze Āķe-Vīksne

     [+] [-]

, 2010-07-30 14:46, pirms 14 gadiem
Savos makos būtu vēlams apskatīties, pēdējā desmitgadē uz sporta būvēm labi "sabiezēja" tie.
Vrubļevskim vismaz galva ir pareizajā vietā, Kalniņam tikai vienas aknas strādā saspringtā rezīmā

     [+] [-]

, 2010-07-30 15:20, pirms 14 gadiem
visskumjākais ir tas , ka sportisti ir viena no latvijas lielākajām eksporta precēm , žēl , ka valdība to nenovērtē ..

cerēsim , ka ar šo dokumentu kaut kas mainīsies
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-07-30 15:52, pirms 14 gadiem
Man ļoti interesē, kapēc valstij par savu naudu ir jāceļ olimpiskie centri, kuri pēc tam paliek LOK (nevis valsts) īpašumā. Šo absurdu man var kāds paskaidrot?

Nākamais absurds. Varbūt Vrubļeskis varētu atvainoties dažiem LV sportistiem piemēram Madarai Tīrumai (pasaules top 10 kamaniņbraucēja) kuras alga bija mazāka nekā LOK apkopējai.

Šādu absurdu ir pietiekami daudz lai teiktu, man nav pārliecība, ka Latvijā sportam ir mazs finansējums.

MAN IR PĀRLIECĪBA, KA LATVIJAS SPORTA FINANSĒJUMS IR ĻOTI<ĻOTI VIDUVĒJI APSAIMNIEKOTS.

  +1 [+] [-]

, 2010-07-30 15:54, pirms 14 gadiem
It sevišķi vēl ja mēs paskatāmies ar kādu autoparku pārvietojas LOK vadība un kāds bardaks finansējuma izlietošanā ir federācijās, man brīžiem tiešām liekas ka IZM birokrāti ar to naudu rīkotos rūpīgāk, nekā nosacītais privātais sektors LOK un federācijas.

     [+] [-]

, 2010-07-30 16:02, pirms 14 gadiem
sportam man nav žēl naudas, bet šaubos vai vajadzētu akli paklausīt šos kundziņus un pludināt naudu viņiem ..

ne jau naudas trūkums lielākā problēma, bet tā ka nav izstrādāta sakarīga sistēma (šo kungu uzdevums), pie esošā haosa nekad nepietiks naudas un tā plūdīs kreisos virzienos.

     [+] [-]

, 2010-07-30 16:08, pirms 14 gadiem
Edgars rakstīja: Man ļoti interesē, kapēc valstij par savu naudu ir jāceļ olimpiskie centri, kuri pēc tam paliek LOK (nevis valsts) īpašumā. Šo absurdu man var kāds paskaidrot?

Nākamais absurds. Varbūt Vrubļeskis varētu atvainoties dažiem LV sportistiem piemēram Madarai Tīrumai (pasaules top 10 kamaniņbraucēja) kuras alga bija mazāka nekā LOK apkopējai.

Šādu absurdu ir pietiekami daudz lai teiktu, man nav pārliecība, ka Latvijā sportam ir mazs finansējums.

MAN IR PĀRLIECĪBA, KA LATVIJAS SPORTA FINANSĒJUMS IR ĻOTI<ĻOTI VIDUVĒJI APSAIMNIEKOTS.
Olimpiskie centri ir pašvaldības īpašums, izņemot Rīgu, jo šeit pašvaldībai nav vajadzīgs sporta centrs!!!

     [+] [-]

, 2010-07-31 04:13, pirms 14 gadiem
Derētu LOK nākt pie varas kādam organizēt spejīgam cilvekam vai cilvēku grupai! Vispār jāreorganizē visa sporta finansēšana. Un beidzot Rīgā jāsāk veidot NOPIETNAS sporta bāzes, ne tās parodijas. Vajag un vajag, bet Vrubļevskis to neizdarīs!