Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Latvijas jauniešu pāris iepriecina ar pusfinālu Eiropas čempionātā 10 dejās

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Latvijas jauniešu pāris iepriecina ar pusfinālu Eiropas čempionātā 10 dejās
E.Gulbis/E.Kalvāne. Foto:A.Kravčuks.

Ar labiem rezultātiem no Moldovas galvaspilsētas Kišiņevas, kur sestdien norisinājās Eiropas čempionāts jauniešiem (16-18.g.) 10 deju programmā, atgriezies Latvijas pāris Everts Gulbis un Elīna Kalvāne. Mūsējie, kas bija vieni no visjaunākajiem čempionāta dalībniekiem, pāri par divdesmit pāru konkurencē iekļuva pusfināla divpadsmitniekā un izcīnīja 12.vietu. Palīdzot „mājas sienām” par uzvarētājiem kļuva Moldovas dejotāji Aleksandru Birka un Jekaterina Vjaļšina, kuri kopā sākuši dejot tikai pirms mēneša.

Atšķirībā no latīņamerikas (LA) deju un standartdeju (ST) Pasaules un Eiropas čempionātiem, kur katru valsti pārstāv divi labākie pāri, 10 dejās (5 ST dejas un 5 LA dejas) oficiālajos čempionātos no valsts piedalās viens pāris. Everts Gulbis un Elīna Kalvāne, kas pēc pusotra gada pārtraukuma, starplaikā dejojot katrs ar citiem partneriem, pērnā gada beigās atkal sastājās kopā. Šogad Latvijas čempionātā 10 dejās jauniešiem Everts un Elīna ierindojās 3.vietā. Taču, tā kā valsts čempionāta pirmo divu vietu ieguvēju pāros puiši ir no citām valstīm (uzvarētāju pārī no Igaunijas, bet otrās vietas ieguvējiem no Lietuvas – aut.piez.) un šie divi pāri Latvijas Sporta deju federācijā (LSDF) ir mazāk kā pusgadu (šādu noteikumu ir noteikusi LSDF – aut.piez.), tad uz Eiropas čempionātu tika deleģēti trešās vietas ieguvēji Gulbis/Kalvāne. Kopš 2008.gada, kad tika atjaunots Eiropas čempionāts jauniešu grupai, mūsējie regulāri ir iekļuvuši pusfināla divpadsmitniekā, iegūstot 9. vai 10.vietu, bet 2010.gadā Marts Puniņš ar Danu Jākobsoni iekļuva finālā, izcīnot 6.vietu.

Gulbis/Kalvāne, kuri tikai pirmo gadu startē jauniešu grupā un kuri bija vieni no visjaunākajiem čempionāta dalībniekiem, spēja apsteigt pusi no startējušajiem un iekļūt spēcīgajā pusfinālā. Un kaut arī dejotāji noslēdza pusfinālu, jau iekļūšana divpadsmitniekā pirmajā gadā ir vērtējams kā ļoti atzīstams rezultāts. Pusfinālā arī bija un mazliet priekšā mūsējiem ierindojās mūsu dienvidu un ziemeļu kaimiņi – Lietuvas pārim Sergejam Skripcenko un Marijai Kožuharai 8.vieta, bet igauņu pāris Nikolajs Solujazikovs un Jeļizaveta Semjonova ierindojās 11.vietā.

Līdzšinējos piecus gadus Eiropas čempionātos uzvaru bija svinējuši Krievijas pāri, taču lielās kaimiņzemes dominanci pārtrauca Moldovas dejotāji Aleksandru Birka un Jekaterina Vjaļšina, kuri kopā sākuši dejot tikai nedaudz vairāk nekā pirms mēneša un neraksturīgi agri jau piedalījušies sacensībās, turklāt uzreiz tik nozīmīgās. Ar iepriekšējo partneri pērn Aleksadru Birka pasaules čempionātā jauniešiem 10 dejās bija tikai 8.vietā. Krievijai šoreiz „tikai” sudraba godalgas, bet trešo vietu izcīnīja pāris no Rumānijas. Austrumeiropiešu dominance jauniešu grupās ir izteikta pēdējos gados.

Pasaules čempionātu jauniešiem 10 dejās deju interesentiem būs iespējas noskatīties klātienē, jo tas norisināsies decembra vidū Rīgā lielāko pašmāju sacensību „Baltic Grand prix” ietvaros.

Savukārt, Rīgas Kultūru vidusskolas sporta zālē notika valsts reitinga sacensības LA dejās. Pieaugušo grupā pārliecinošu uzvaru svinēja vicečempioni Marts Smolko un Viktorija Puhovika, kuri pirms trim nedēļām Eiropas čempionātā izcīnīja augsto 8.vietu. Stabili otrie bija Marts Puniņš un Dana Jākobsone, bet trešo vietu ieguva Kārlis Treijs un Anastasija Krivošejeva. Sacensībās nepiedalījās šīgada čempioni Jevgēņijs Suvorovs un Tīna Bazokina. Jauniešu grupā diezgan līdzīgi par uzvaru cīnījās trīs pāri, bet tomēr nepārspēti visās dejās palika Natans Katkovskis/Jeļizaveta Manija, aiz sevis atstājot Karlu Aņiščenko/Žaklīnu Solu, kas par vienu punktu apsteidza Arturu Voicehoviču/ Anastasiju Golubcovu. Jau nākamajā sestdienā, 4.maijā, mēs šos pārus, sacenšoties ar spēcīgiem citvalstu dejotājiem, varēsim redzēt Ķīpsalas hallē, kur notiks starptautiskās sporta deju sacensības „Magic dance”, kuru galvenais notikums būs Pasaules sporta deju federācijas reitinga sacensības pieaugušo grupā LA dejās.

Kurš pāris pārstāvēs Latviju Pasaules čempionātā jauniešiem 10 dejās Rīgā?

  • 14

  • 19

  • 66

  • 3