Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Apstiprina LOK budžetu

Piektdien Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) Ģenerālās asamblejas sesijas dalībnieki apstiprināja šā gada budžetu 16 717 605 latu apmērā.

Budžeta ieņēmumus galvenokārt veido valsts budžeta dotācija LOK ilgtermiņa programmām. Ienākumi paredzēti arī no Starptautiskās Olimpiskās komitejas, kā arī no ziedojumiem un saimnieciskās darbības ieņēmumiem.

Kā savā ziņojumā par budžetu paskaidroja LOK finanšu direktors Aldis Āboliņš, Olimpisko spēļu sagatavošanas programmai apstiprināti 1 249 835 lati, lai praktiskā veidā gādātu par Latvijas sportistu līdzdalību Olimpiskajās spēlēs 2008.gadā Pekinā un 2010.gadā Vankūverā.

Olimpiskajā gadā sportistiem jānodrošina viss nepieciešamais startiem Olimpiskajās spēlēs. Līdzekļi galvenokārt paredzēti sportistu treniņu darba apstākļu nodrošināšanai un uzlabošanai, sacensību inventāra iegādei un medicīniskajiem pakalpojumiem. Sportistiem jāfinansē dalība ne tikai olimpiskajās spēlēs, bet arī olimpiskās kvalifikācijas sacensībās, kuru izmaksas palielinās, galvenokārt, uz ceļa izdevumiem un uzturēšanās izdevumiem, kas saistās ar sportistu aklimatizāciju, šķērsojot vairākas laika joslas.

Paralēli Olimpisko spēļu sagatavošanās darbiem LOK īstenos "Jaunatnes programmas", "Olimpiskās izglītības un informācijas programmu" un "Latvijas Olimpiāžu sacensību programmu". Pateicoties šīm programmām, Latvijas sportisti piedalās Latvijas Jaunatnes olimpiādēs ziemas sporta veidos Ērgļos un vasaras sporta veidos Ventspilī, programmas nodrošina arī Latvijas Olimpiāžu norisi un jauno sportistu līdzdalību Eiropas jaunatnes olimpiādēs, kurām no 2010.gada pievienosies arī Pasaules jaunatnes Olimpiāde.

Lai sekmētu sporta attīstību Latvijā, LOK turpinās atbalstīt reģionālo olimpisko centru darbību. Šobrīd Latvijā darbojas desmit olimpiskie centri. Daļā no tiem tiek īstenoti nozīmīgi investīciju projekti, lai attīstītu mūsdienu prasībām atbilstošas sporta bāzes. Centros attīstās Olimpisko un citu sporta veidu programmas, kuru mērķis ir nodrošināt atbilstošu sporta materiāli tehnisko bāzi, kā arī atbalstīt jauno talantu meklēšanas programmas, Olimpisko skrējēju dienas, kompleksās sacensības un citus pasākumus.

LOK reģionālās attīstības programmai paredzēti 12 346 983 lati, tai skaitā valsts galvoto reģionālo olimpisko centru projektu īstenošanai 11 695 423 lati, līdzfinansējums Olimpisko centru modernizācijai un attīstībai 326 560 lati, atbalsts augstas klases sportistu sagatavošanai augstskolās un olimpiskajos centros – 325 000 lati.

2007. gadā uzsākts, un šogad 3. augustā tiks nodots ekspluatācijā Liepājas Olimpiskā centra sporta komplekss. Turpinās Daugavpils Olimpiskā centra un Zemgales Olimpiskā centra Jelgavā projektēšanas un celtniecības sagatavošanas darbs. Olimpiskā centra "Ventspils" attīstīšanas ietvaros turpinās peldbaseina rekonstrukcija. Šiem projektiem tiek izmantoti LOK finanšu līdzekļi, kas kā kredīti no dažādām bankām saņemti ar valsts galvojumu palīdzību, līdzfinansējums nāk arī no pašvaldībām.

"Kredītsaistības varam uzņemties pateicoties valdības rīkojumam, kas no atsevišķas budžeta programmas garantē valsts galvoto kredītu segšanu, neskarot sporta budžetu," skaidroja Āboliņš.

Turpmāk LOK jāveic valsts galvoto kredītu pamatsummas atmaksa, Valsts kases apkalpojošo maksājumu un valsts galvotā aizdevuma procentu atmaksa.

Informāciju sagatavoja:
LOK sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Āķe-Vīksne