Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Siguldas kalnu maratonā 70km distancē uzvar Ronimoiss un Meirēna

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Siguldas kalnu maratonā 70km distancē uzvar Ronimoiss un Meirēna
Foto: Antons Kranga.

Nedēļas nogalē Siguldā tika aizvadīts ikgadējais taku skrējiens – "Siguldas kalnu maratons 2022". Kopumā trasē devās aptuveni 200 skrējēji no Latvijas, Lietuvas, kā arī Vācijas, Zviedrijas, Gruzijas un Urugvajas. Uzvaras taku maratona 70 kilometru distancē izcīnīja Andris Ronimoiss un Linda Meirēna.

70 kilometru distancē skrējējiem bija jāpārvar vairāk nekā 2600 metru kāpums, īpašs izaicinājums bija papildus cilpa pa Lorupes gravas mežiem ar vairākkārtēju upes šķērsošanu. Šis trases sektors pēc plašajām, labiekārtotajām Gaujas Nacionālā parka teritorijas pasataigu takām likās kā mežonīgs bezceļu skrējiens.

Bez minētajiem pārliecinošajiem uzvarētājiem Ronimoisa un Meirēnas, kuri abi "Stirnu bukā" augustā tika pie Latvijas čempionātu medaļas 70km taku skriešanā - Ronimaois pie sudraba, Meirēna pie bronzas, Siguldas kalnu maratonā garākajā disatancē trijniekā iekļuva arī Andrejs Pupurs un Kristaps Čehovičs, kā arī Sanita Roze un Marija Kraule.

Vienlaikus ar 70 kilometru kalnu maratonu notika divi satelītskrējieni īsākās distancēs – 35 un 15 kilometru. Arī šajās distancēs vertikālo kāpumu summa iespaidīga – virs 1300 un 600 metriem. 35km uzvaras laurus plūca Kristīne Žogota un Edgars Daugulis, bet 15km nepārspēti palika orientieristi Laura Berķe un Gajs Sabo Bārs.

Maratona vēsture aizsākās pirms 19 gadiem, tas ir grūtākais ikgadējais garo distanču skrējiens Latvijā. Lai arī maratons pieskaitāms tautas sporta pasākumiem, uzvarēt tajā ir goda lieta arī profesionāliem sportistiem, līdz šim uzvaras laurus ir plūkuši arī četri Latvijas olimpieši.

Kopš 2007. gada Siguldas kalnu maratons ir iekļauts pasaules populārākā kalnu maratona – 165 kilometru skrējiena apkārt Monblānam (Ultra Trail du Mont Blanc) – kvalifikācijas skrējienu listē.

Izmantotie resursi:
sigulda.lv