Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Olimpiskās lāpas stafete pa pasauli vairs neceļos

Nauris Mackevičs
Nauris Mackevičs

Olimpiskās lāpas stafete pa pasauli vairs neceļos
Foto: Digitale

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) nolēmusi, ka vairs nenotiks olimpiskās lāpas ceļošana pa visiem pasaules kontinentiem. Tagad olimpiskās lāpas stafete notiks tikai tās valsts teritorijā, kurā norisināsies spēles.

Pirms Pekinas olimpiskajām spēlēm olimpiskās lāpas ceļojums pa pasauli tika pavadīts ar plašām protesta akcijām. Arī Londonā tika rīkotas plašas protestu akcijas, kad ceļojošās lāpas stafete notika šajā valstī. 2012. gada Londonas olimpisko spēļu rīkotāji jau tagad paziņojuši, ka negrasās rīkot olimpiskās lāpas stafeti ārpus Lielbritānijas teritorijas:

"Vienmēr esam teikuši, ka galvenais būs noorganizēt lāpas stafeti valsts iekšienē, jo galvenais mērķis ir iedvesmot Lielbritāniju pirms gaidāmajām spēlēm." Londonas olimpisko spēļu rīkotāju ideju atbalstījusi arī SOK.

SOK izpilddirektors Žilberts Feli: "Pēc stafetes pirms Atēnu spēlēm, kas bija pirmā starptautiskā stafete, mēs nolēmām, ka daudz vieglāk ir, ja lāpa paliek rīkotājvalsts teritorijā. Bija arī grūtības ar Nacionālajām Olimpiskajām komitejām (NOK). Pekina bija plānojusi starptautisko lāpas stafeti, kuru mēs arī atbalstījām. Uzskatu, ja lāpa atrodas vienas valsts teritorijā, nodrošināt drošību ir daudz vieglāk."

Jaunie noteikumi attiecas arī uz 2010. gada Vankūveras ziemas olimpiskajām spēlēm.

Londonas spēļu rīkotāji plāno izstrādāt stafetes maršrutu tā, lai vismaz 95% Lielbritānijas iedzīvotāju stundas laikā varētu nokļūt līdz vietai, kur tobrīd tiks veikts kāds no stafetes posmiem.

Izmantotie resursi:
news.bbc.co.uk