Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Latvijā notiks nūjošanas pasākumi

Jānis Pārums

Latvijas Tautas Sporta Asociācija šogad visā Latvijā organizēs nūjošanas pasākumus, lai cilvēkiem mācītu šī sporta veida apguvi, kā arī izglītotu par tā veselīgumu.

Vairākkārt ir zinātniski pierādīts, ka tehniski pareiza nūjošana ievērojami uzlabo fizisko stāvokli, veselību, vispārējo labsajūtu un noņem stresu. Nūjošana parasti tiek aprakstīta kā staigāšana ar nūjām. Tās pirmsākumi ir meklējami 1930. gados Somijā kā distanču slēpotāju ne sezonas trenēšanās alternatīva (siltajā gada laikā). Nūjošanas attīstība mūsdienu formā kā rekreācijas un fiziskās aktivitātes veids sākusies 80. gadu sākumā Somijā. Kopš 1997. gada nūjošana kļuva populāra visā pasaulē, pateicoties labai sadarbībai starp Somu Centrālo Asociāciju -sporta rekreācijas un sporta aktivitāšu "Suomen Latu", Somu Sporta Institūtu "Vierumaki" un Somu nūju ražotāju "Exel".

Nūjošanas līmeņi:
Veselības līmenis - piemērots visiem tiem, kas vēlas uzlabot savu veselību. Tas tiek pielietots rehabilitācijas, relaksācijas un atveseļošanās nolūkos
Fitnesa līmenis - uzlabo ķermeņa fizisko stāvokli, koriģē svaru, paaugstina aerobo kapacitāti
Sporta līmenis - palīdz iegūt fizisko pievilcīgumu, paaugstina muskuļu izturību, kā arī aerobo un anaerobo izturību.

Šogad Nūjošanas pasākumi notiks vairākās Latvijas pilsētās.
14.-16.03. Rīga (seminārs)
26.04. Rīga
24.05. Kuldīga
19.07. Vaivari
16.08. Rēzekne
20.09. Madona
18.10. Visa Latvija

Latvijas Tautas Sporta Asociācija ir dibināta 1991. gada 20.jūnijā, kuras darbības pamats un galvenais mērķis ir radīt nepieciešamos apstākļus tautas sporta attīstībai Latvijā, rast iespējas katram iedzīvotājam nodarboties ar fiziskām aktivitātēm un sportu, kā arī organizēt sporta pasākumus tā, lai tie būtu pieejami visiem, kas to vēlas, katram dalībniekam dotu gandarījumu un pozitīvi ietekmētu cilvēkus gan garīgā, gan fiziskā, gan sociālā un kultūras ziņā.

Sīkāka informācija par pasākumu mājas lapā www.sportsvisiem.lv.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2008-02-27 11:11, pirms 17 gadiem

  +2 [+] [-]

, 2008-02-27 11:14, pirms 17 gadiem
Baigi foršs pasākums, un pareizi nūjot nav nemaz tik viegli!

Veselīgs dzīvesveids nevienam vēl nav nācis par sliktu.

     [+] [-]

, 2008-02-27 11:18, pirms 17 gadiem

     [+] [-]

, 2008-02-27 11:21, pirms 17 gadiem
Varbūt kāds varētu apgaismot ar ko nūjošana ir labāka par, teiksim, skriešanu vai kaut vai aktīvu pastaigu? Imho, nūjas nav tik smagas lai dotu kaut kādu super fizisko efektu, varbūt nedaudz vairāk rokas nogurdina bet ne vairāk...
Man vienmēr bija licies ka šīs nūjas izmanto vai nu vecāki cilvēki, lai vieglāk varetu noturēt līdzsvaru vai arī kalnainā apvidū tā paša līdzsvara noturēšanai...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-02-27 11:39, pirms 17 gadiem
vienigais, kas man liek aizdomāties, kāpēc tur pie tiem skandināviem tas ir populārs:

iespējams tiek nodarbināts viss ķermenis - vārdu sakot kājas iet uz priekšu un vienlaicīgi tiek kustinātas rokas.

tad jau labāk es eju peldēt, man jau liekas tas ir principā tas pats, plus ir tāds, ka ūdens dod sava veida pretestību un tiek nodarbinats organisms lietderīgāk.


pieļauju, ka ar to nodarbojas tie, kas nespēlē kādu komandu sporta veidu un kuriem nepatīk vai nav iespeju peldēt.

  -1 [+] [-]

, 2008-02-27 12:04, pirms 17 gadiem
ak dievs cik saprotu paķer jebkādu vāli un staigā laimīgs
tad es labāk turpinu fūzi spēlēt, 100% ka labāks fiziskais!!!
Vispār bīstams sporta veids (ja ta to vispār var saukt)! Kaut kādi urļiki pārpratīs, paķes beisbola nūjas un ies skaldīt!!!

     [+] [-]

, 2008-02-27 12:12, pirms 17 gadiem
Rinaldihno,
Nejauc trekingu (treking) ar nūjošanu (nordic walking), tas ir pilnīgi kaut kas cits
Nūjošana ir ļoti izplatīta skandināvijā, jo pareizi nūjojot tiek atslogotas kājas, tieši ceļi. Tādēļ nūjo pārsvarā pensionāri, diemžēl Latvijā tas nav populāri, tādēļ pie mums veci cilēki sēž mājās, kad kājas sāp.

     [+] [-]

, 2008-02-27 12:16, pirms 17 gadiem
Pārlasīju rakstu vēlreiz, tiešām maz info, kādēļ nūjošana ir laba, vēl tāds fakts, ka šāda darbošanās ar rokām, runa nav par nūju svaru, bet tieši roku kustībām, labi ietekmē sirdsdarbību un kā jau minēju - pareizi nūjojot ļoti atslogo ceļus.

  -2 [+] [-]

, 2008-02-27 12:50, pirms 17 gadiem
tas ir sports? ja tas ir sports tātad ir arī sacensības... a kā šitādā sviestā tiek noteikts uzvarētājs? ķip tas kurš ātrāk aiznūjo no punkta x līdz y, vai tur ir kautkāda mega tehnika, ķipa kautkādi virtuozākie un advancētākie nūjotāji ir labākie??
skandināvijā šitas varētu būt populārs kļuvis tāpēc, ka tur slēpošana ir sporta veids Nr.1 tad droši vien kautkādi vecie pendži, kuri vairs nebija spējīgi slēpot, iedomājās ka paņemot rokā nūjas viņi gandrīzvai slēpo

     [+] [-]

, 2008-02-27 13:04, pirms 17 gadiem
Juventus,
Par sacensībām neesmu dzirdējis, zinu gan, ka ir spēciālas nūjošanas trases. ir kaut kādi vingrojumi, kurus nūjotāji ar nūju palīdzību izpilda. Ir dažādas nūjošanas tehnikas. Pats gan nekad neesmu nūjojis, bet kaut kādu informāciju esmu pētījis. Domāju, ka tas ir sava veida sports, taču mēŗkis ir nevis sacensties, bet veselīgs dzīvesveids.
Kaut kāda ironija arī ir nevietā, jo lasot šitos komentārus jau top skaidrs, kādēļ Latvijā ir viens no augtākajiem mirstības līmeņiem dēļ sirds/asinsvadu slimībām utt... karoče nevēlos gari skaidroties, bet veselīgs dzīvesveids ir tikai un vienīgi apsveicams un nūjošana ir ļoti ērts, lēts un efektīvs veids, kā cilvēkam uzturēt sevi pie labas veselības.

  +1 [+] [-]

, 2008-02-27 14:52, pirms 17 gadiem
Elementāri...
Pareizi izpildot nūjošanu slodze vienmērīgāk sadalās pa rumpi, t.i., kājām mazāka aber rokām lielāka. Piedalās praktiski visas muskuļu grupas, kas nav iespējams teiksim skrienot. Pulka labāk asinsritei, jo aktīva ari ķermeņa augšdaļa ne tikai ciskas. Arī peldēšana ir ok ka jua citi pieminēja, bet ko Tu redzi baseinā ? Bedri ar ūdeni. Vajag dažādībai arī ko citu.

Domāju ka Skandināvijā izplatīts vienkārši šo tautu aktīvā dzīvesveida pēc. Katrā ziņā tur nūjotāji ir apmēram pusi uz pusi ar runneriem. Ir pat takas ar attiecīgiem apzīmējumiem - dažādas krāsas dažādai sagatavotībai, gan augšā, gan apkārt kalniem. Arī attiecīgi kalnu trases piedalās popularizēšanā - vasarās ta kalni pliki.

Mačos (ir manīti Igaunijā) cik nojēdzu līdzīgi ka soļošanā - skriet nedrīkst. Ar aplamu tehniku iet protams iet ātrāk. Man gan liekas ka mači šeit stipri nosacīti - pasākums līdzīgi masu skrējienam - for fun.

  +2 [+] [-]

, 2008-02-27 14:56, pirms 17 gadiem
O, pat lapa
beactive.lv: BeActive

     [+] [-]

, 2008-02-27 15:04, pirms 17 gadiem
aizejot uz semināru, jūs visu uzzināsiet... varu galvot.

  +2 [+] [-]

, 2008-02-27 16:47, pirms 17 gadiem
Ej tu nost. Orientēšanās sporta kā Latvijas sporta karaļa tronis ir nopietni sašūpojies. Prognozēju drīzas batālijas i-netā, ielā un noteikti arī mežā starp orientieristiem un nūjotājiem (?) pirms nākamās sporta gada balvas pasniegšanas par tēmu - populārākais sporta veids Latvijā.

P.S. Es gan neietektu orientieristiem iesaistīties disukusijās klātienē, jo tomēr nūjotājiem, lai pamatotu savu viedokli ir 2 nūjas, bet orientieristiem tikai kompass un karte.

     [+] [-]

, 2008-02-27 20:53, pirms 17 gadiem
Igaunijā ciemojoties esmu redzējis nūjotājus. Man vienmēr ņirga un neērtības sajūta nāk- jaunie cilvēki nūjo tā kā vecīši atbalstoties uz spieķiem.

     [+] [-]

, 2008-02-27 21:01, pirms 17 gadiem
Nevajag visu bāzt trulā prof. sporta maisā, ja trūkst elementāru zināšanu sportā, sporta ietekmē uz veselību un līdzekļu izvēlē veselības sasniegšanai, uzturēšanai utt. Var arī nodarboties ar sportu citu iemeslu motivēti, kā tikai peļņas gūšanai! Par to vajag padomāt, pirms bārstīt savas NEzināšanas!
Nūjošana nekad nebūs komerciāls sporta sacensību veids, tāpēc- spota spēļu pārstāvji var nebaidīties, ka kāds tos gāzīs no "troņa"! Un tāpēc nenolikt to, kas tikai mucā sēdošajiem ir jaunums.

carlito- orientēšanās ir gan pro. sports, gan tautas, turpretī nūjošana- tikai tautas! Iesaku pamēģināt abus, varu garantēt, ka SPORTA līmenis Tev sagādās diezgan lielas problēmas!

  +1 [+] [-]

, 2008-04-14 10:43, pirms 16 gadiem
eddgars- Bravo! Piebilde- ne visu profesiju pārstāvji drīkst un var tā uzreiz ņemt un skriet, jo ne tikai mugurkaula un locītavu pārslodzi var iemantot. Kā teica LSPA profesore- nūjošana ir līdzvērtīga lēnai skriešanai(kross). Tie kas ir skeptiķi- UZLIECIET pulsometru....

     [+] [-]

, 2010-10-22 01:39, pirms 14 gadiem
Var peldēt un slēpot, tomēr nūjošanai ir liela priekšrocība - tai nav sezonas raksturs.