Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Peldēšanas supertērpi izraisa plašus strīdus

Peldēšanas  supertērpi  izraisa plašus strīdus
Aleins Bernārs pēc pasaules rekorda uzstādīšanas Monpeljērā
Foto: AFP

Jaunā koncepta peldkostīmi, it īpaši itāļu kompānijas "Jaked" ražotie supertērpi , peldēšanas pasaulē radījuši nepieredzēti plašas diskusijas, kas sāk atgādināt konfliktus motorsportā. Vairāki vadošie peldētāji un sporta veida funkcionāri izteikuši asu nosodījumu Starptautiskajai Peldēšanas federācijai.

Pasaules rekordista īsajā (25 metru) baseinā 50 un 100 metru brīvajā stilā, kā arī 50 metros tauriņstilā Amarī Levo treneris, Francijas izlases speciālists Laionels Hortjē atzīst, ka Starptautiskā Peldēšanas federācija (FINA) ir izgāzusies, nespējot izveidot skaidrus noteikumus. "Visa cilvēku pietāte un godbijība ir aizslaucīta ar vienu rokas vēzienu. Šī vairs nav godīga cīņa," teica Hortjē, kura audzēknis Amarī Levo, peldot ar veco "TYR" peldkostīmu, Francijas atklātajā čempionātā ierindojās ceturtajā vietā 100 metru tauriņstila peldējumā, tādējādi paliekot ārpus Francijas izlases sastāva dalībai 2009. Pasaules čempionātā Romā. Tāpat pasaules meistarsacīkstēs nestartēs triju olimpisko bronzas medaļu īpašnieks un 18-kārtējais Francijas čempions Hjū Dubosks, kurš 50 metru brasa distancē, peldot ar vienkāršiem peldšortiem, tāpat kā Levo palika ceturtais.

Hjū Duboska treneris, grieķis Kristos Paparadopoulos sarunā ar masu medijiem atzīst, ka ir ļoti vīlies pašreizējā situācijā: "Mēs strādajam katru dienu, cerot uz labiem sasniegumiem, bet tas viss tiek iznīcināts tikai tāpēc, ka mums nav pareizais peldkostīms".

Pēc šiem notikumiem, kā arī spāņa Rafaela Munjeza pasaules rekorda labojuma 50 metru tauriņstilā un francūža Aleina Bernāra fantastiskā snieguma 100 metru brīvā stila distancē, ažiotāža sacelta ne tikai ap sportistiem, bet arī ap viņu lietotajiem peldkostīmiem.

Munjezs peldēja ar "Jaked" ražojuma peldkostīmu, savukārt Bernārs lietoja jauno "Arena" supertērpu. Abi kostīmi ir pilnībā pārklāti ar poliuretānu, kas nodrošina ķermeņa negrimšanu un mazāku ūdens pretestību, kamēr vecajiem peldkostīmiem bija tikai dažas poliuretāna šūtās daļas. Tomēr Starptautiskās Peldēšanas federācijas (FINA) pārstāvji bilst, ka no nākošā gada pirmā janvāra poliuretāns peldkostīmos nedrīkstēs pārsniegt 50 procentus.

Jāpiemin, ka Francijas atklātajā čempionātā Monpeljērā negaidīta bija galvenā favorīta Pjēra Rožē sasniegtā piektā vieta 200 metru finālpeldējumā uz muguras un nekvalificēšanās gaidāmajam pasaules čempionātam Romā, jo viņa "Jaked" peldkostīms startā saplīsa. Pēc notikušā negadījuma, kaut arī peldkostīmi ir FINA ratificēti, Francijas atklātā čempionāta organizētāji palūguši "Jaked" pārstāvjus aizslēgt savu stendu Monpeljēras baseinā.

Aleins Bernārs fantastisko pasaules rekordu 100 metros brīvajā stilā sasniedza Francijas čempionāta pusfinālpeldējumā ar jauno "Arena" tērpu, savukār finālpeldējumā startējot ar veco, tik pat skandalozo "Speedo LZR", palika otrais, piekāpjoties Fredam Boskvetam, kurš savukārt startēja "Jaked" tērpā un, finišējot pēc 47.15 sekundēm, uzrādīja trešo visu laiku labāko rezulātu peldēšanas vēsturē, piekāpjoties vien Bernāra pasaules rekordam (46.94) un austrālietim Īmonam Salivanam (47.05).

Jaunais "Arena" tērps gan vēl nav FINA akceptēts, tomēr "Arena France" direktora vietas izpildītājs Nikolā Preū pauž mierīgu nostāju: "Jauno kostīmu mēs iesniedzām FINA pārbaudēm pirms 31. marta, kas bija pēdējais termiņš. Visam jābūt kārtībā. Katrā ziņā, es ne par ko neuztraucos."

Francijas peldēšanas veterāns, 1992. gada Barselonas olimpisko spēļu bronzas medaļnieks Franks Espozito ir vīlies mūsdienu peldēšanā: "Šeit (Francijas atklātajā čempionātā - aut.) jūs redzat vidēja līmeņa peldētājus ar izciliem rezultātiem. Tas sāk kļūt smieklīgi."

Tomēr vairāki peldētāji atzīmē, ka jaunajiem supertērpiem nav nekāda sakara ar viņu uzrādītajiem rezultātiem. Jaunais pasaules rekordists 50 metru tauriņstilā un Eiropas rekordists 100 metros tauriņstilā, spānis Rafels Munjezs taisnojās: "Ja jūs iemetīsies kostīmu ūdenī, tas pats uz priekšu nekustēsies. Es esmu tas, kurš peld, kostīmam ar to nav nekāda sakara. Tam, protams, ir labāka saķere ar ūdeni kā citiem peldkostīmiem, tomēr mani rezultāti ir sasniegti ieguldot milzu darbu."

Freds Boskvets savu viedokli pauž vēl kodolīgāk: "Kostīms nepeld. Es peldu."

Aleins Bernārs jaunajā "Arena" supertērpā sasniedz pasaules rekordu 100 metru brīvā stila distancē

Saistītie raksti:

Bernārs labo pasaules rekordu, sasniedzot...

Izmantotie resursi:
uk.eurosport.yahoo.com
swimmingworldmagazine.com
swimnews.com

 +10 [+] [-]

, 2009-04-26 10:24, pirms 15 gadiem
vajag vispaar aizliegt jebkaada veida peldkostiimus, savaadaak ja peldkostiims palielina aatrumu tad tas ir tas pats kas lietot dopingu, vajag peldeet tikai peldshortos un viss, tad vareetu redzeet iistaas cilveeka speejas nevis ar kaut kaadu peldkostiimu paliidziibu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +8 [+] [-]

, 2009-04-26 10:46, pirms 15 gadiem
Traki ar to sporta veidu, tagad jau nu toč tie peldtērpi ir kā F1 virsbūves, visādas nervu stimulējošās šķiedras un kas tik tur nav!

 +22 [+] [-]

, 2009-04-26 10:55, pirms 15 gadiem
LuissH1 rakstīja: lai peld pa pliko
kuram lielaaks penis, tas zaudees!

     [+] [-]

, 2009-04-26 11:12, pirms 15 gadiem
tasesmues rakstīja: vajag vispaar aizliegt jebkaada veida peldkostiimus, savaadaak ja peldkostiims palielina aatrumu tad tas ir tas pats kas lietot dopingu, vajag peldeet tikai peldshortos un viss, tad vareetu redzeet iistaas cilveeka speejas nevis ar kaut kaadu peldkostiimu paliidziibu
pilniibaa piekriitu, tagad jau gruuti saprast ko vairs cilveks spej, ja tie terpi dod taadu efektu!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-04-26 11:29, pirms 15 gadiem
man liekas, ka drīz jau atļaus arī pleznas.......sviests, tas pats, kas riteņbraukšanā ar moci braukt, jo mocis taču arī pats uz priekšu neiet

  +4 [+] [-]

, 2009-04-26 11:35, pirms 15 gadiem
LuissH1 rakstīja: uz muguras peldot tas īpaši gan netraucētu
pludiņš

  +1 [+] [-]

, 2009-04-26 11:55, pirms 15 gadiem
Tas tak jau sens skaidrs, ka bez šitiem brīnumiem neviens rekords īsajās distancēs nekristu. Arī tas pats Felpss bez sava supertērpa būtu ja ne gluži nulle, tad vismaz ne tuvu tas pats kas tagad.
Bet ko nu tur vairs! Lai tik konkurē kompānijas savā starpā un ražo visādus jaunus brīnumus! Būs kaut kas līdzīgs F1, tikai baseinā
...bet tie visi rekordi? Tā tagad ir ikdiena, nevis pasaules mēroga notikums.

     [+] [-]

, 2009-04-26 11:58, pirms 15 gadiem
tomychomy rakstīja: man liekas, ka drīz jau atļaus arī pleznas.......sviests, tas pats, kas riteņbraukšanā ar moci braukt, jo mocis taču arī pats uz priekšu neiet
iet gan mocim ir motors........

  +1 [+] [-]

, 2009-04-26 12:00, pirms 15 gadiem
Nu ar Felpsu ir bišķi savādāk, viņš tomēr nav supersprinteris un lielu daļu panākumu ir sasniedzis peldot šortos, ne full-bodyskin'ā. Tā kā šajā ziņā visu cieņu Maiklam.

  +5 [+] [-]

, 2009-04-26 12:14, pirms 15 gadiem
TomsMVP rakstīja: iet gan mocim ir motors........
jaie apskatīties, vai manējais nav aizgājis - vakar garažā atstāju...

     [+] [-]

, 2009-04-26 13:06, pirms 15 gadiem
Krišjānis Bušs rakstīja: Nu ar Felpsu ir bišķi savādāk, viņš tomēr nav supersprinteris un lielu daļu panākumu ir sasniedzis peldot šortos, ne full-bodyskin'ā. Tā kā šajā ziņā visu cieņu Maiklam.
Tas gan. Par to, protams, visu cieņu. Ja nebūtu tāds talants, tad amīši diez vai izveidotu tādu superprogrammu ar Feplsu centrā. Bet nu tā programma gan liek nedaudz pasmīnēt. Džeku tagad čekarē cik iespējams, meklē viņam piemērotāko, ideālo peldēšanas tehniku, mediķi uzrauga, speciāls režīms...nav brīnums, ka dažreiz gribas zāli uzpīpēt un atpūsties no visas tās padarīšanas un aizliegumiem. Paliek pat viņa nedaudz žēl. Bet, lai būtu dzīvā leģenda un nācijas "supervaronis", ir daudz kas jāziedo; tur nu neko nepadarīsi.

     [+] [-]

, 2009-04-26 14:43, pirms 15 gadiem
Spinings rakstīja: kuram lielaaks penis, tas zaudees!
Tad jau tev būs visiem pa priekšu jāpeld

     [+] [-]

, 2009-04-26 16:15, pirms 15 gadiem
Es pat īsti nezinu, kura pusē būt. Jo no vienas puses tas tiešām ir tā pat kā F1, jo jebkuru katru nevar iemest tai formulā un viņš nenobrauks pa pirmo vietu, nu tas pats variants ir arī peldēšanā. Taču no otras puses, kāda starpība, tērps kā tērps, bez motoriņa, un ja tevi vinnē kāds ar tādu, pašam peldot parastajās peldenēs, tad nu pats esi vainīgs, ka nevari atļauties to tērpu vai ka ta valsts vai klubs nevar to nosponserēt. Es domāju visām lielajām peld. nācijām uz to būtu dziļi po*. Bet es uzskatu, vai nu visiem ir tie tērpi, vai nevienam. Tas ir mans subjektīvais viedoklis.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-04-30 10:02, pirms 15 gadiem
SLIKTAM DEJOTAJAM ARI OLAS TRAUCE!

Ieliksim kaiminu Sashku peldkostima un domajat ka tadel vins bus superpeldetajs? ehh - tauta tauta