Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Latvijā kamanas ne tikai iestumj, bet arī velk

Jānis Pārums

Šobrīd plaši pazīstamajam un ļoti atzītajam kamaniņu sportam Latvijā ir piepulcējies līdzīgs (ar kamanām saistīts) sporta veids - suņu kamanu vilkšana, kas solās pievilināt tik pat daudz līdzjutēju un sportistu. 11. augusts ir iegājis Latvijas sporta vēsturē kā diena, kad suņu vilktas kamanas ir oficiāli atzītas kā sporta veids.

Latvijas Sporta federāciju padome savā valdes sēdē, atbilstoši Sporta likumam, vienbalsīgi nobalsoja par Latvijas Kamanu suņu sporta federācijas (LKSSF) uzņemšanu, tādējādi tai kā vienīgai Latvijā uzticot koordinēt un attīstīt kamanu suņu sporta veidus.

LKSSF tika dibināta 2008. gada 3. martā un līdz atdzīšanai jau ir aktīvi darbojusies, lai sevi pierādītu kā organizāciju, kas iestājas par veselīgu dzīvesveidu cilvēkiem, kam patīk sportot un, jo īpaši, ja to var darīt kopā ar saviem suņiem.

Kamanu suņu sports iedalās divās daļās:

1) sacīkstes uz sniega, kurās ir tādas disciplīnas kā:
a) skijorings (suns velk slēpotāju)
b) pulka (suns velk slēpotāju, bet pa vidu ir atsvara ragaviņas)
c) divu un vairāk suņu sniega kamanas

2) sacīkstes bezsniega apstākļos (drailends - notiek pavasarī un rudenī):
a) kanikross (kross ar suni)
b) baikdžorings (suns velk velosipēdu)
c) skūteru klase (divi suņi velk bezpedāļu velosipēdu)
d) velokamanas (četri un vairāk suņi velk kartus jeb velokamanas)

Pirmās sacīkstes drailendā Latvijā tika rīkotas jau 2008. gada rudenī, bet sniega sacīkstes 2009. gada sākumā. Pērn kopā ar Lietuvas un Igaunijas kamanu suņu organizācijām aizsākts arī sacensību seriāls bezsniega apstākļos "Baltijas kauss", kam šogad ir pievienojusies Polija, kā arī dalībnieki no Krievijas.

Kopš 2008. gada LKSSF ir arī Starptautiskās Kamanu suņu sporta federācijas biedrs, kas savukārt ir viena no SportAccord biedriem (neolimpiskās sportaorganizācijas).

Pavisam drīz 16. un 17. oktobrī Garkalnes apkārtnes mežos notiks jau otrais atklātais Latvijas čempionāts drailendā. Ja esi ieinteresēts, lai vairums medaļu paliek Latvijā, nāc un iegūsti vairāk info par treniņiem pirms sacensībām Latvijas Kamanu suņu sporta federācija un pievienojies Latvijas komandai.

Lai nemaldina federācijas nosaukumā ietvertie vārdi: "Kamanu suņu" - startēt sacensībās un sportot var ar jebkuru suni, kam vien ir vēlme skriet!

Informāciju sagatavoja:
sleddog.lv