Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Raketlona popularitāte pieaug

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

Gandrīz tik pat strauji kā pasaulē, raketlons savu popularitāti iekaro arī Latvijā. Pirmais rakešu daudzcīņas turnīrs Latvijā tika aizvadīts pirms gada un tajā piedalījās ap 40 sportistu, taču šobrīd aktīvo raketlonistu skaits sasniedzis jau gandrīz divus simtus un ar katru turnīru to skaits turpina augt. Nākamais turnīrs gaidāms jau svētdien, 28.martā, tenisa klubā ENRI Purvciems, Stirnu ielā 34a, kad norisināsies Latvijas Raketlona federācijas kausa izcīņas 2.posms.

Kas ir raketlons?

Raketlons ir sporta veids, kurā tu izaicini savu pretinieku uz katru no četriem rakešu sporta
veidiem – galda tenisu, skvošu, badmintonu un tenisu. Raketlona mačs ietver četrus setus, katrs no tiem pārstāv savu rakešu sportu. Katru setu spēlē līdz 21 punktam, bet galējais raketlona spēles
uzvarētājs ir nevis tas, kurš uzvar visvairāk setus, bet gan tas, kurš kopsumma savāc visvairāk punktus. Raksturīgākā raketlona iezīme ir fakts, ka punktus skaita vienlīdzīgi. Katrā no individuālajiem sporta veidiem, piemēram, tenisā, tu drīksti atļauties zaudēt dažus punktus, bet atgūt šos punktus labi spēlējot citās vietās, kur varbūt punktu skaits ir svarīgāks. Tas nozīmē, ka tenisā spēlētājs var iegūt mazāk punktus kopsummā, bet joprojām uzvarēt spēlē. Raketlonā visi punkti ir svarīgi un tas padara šo sporta veidu tik intriģējošu.

Raketlonam jauns draugs – „Babolat”

Ņemot vērā strauji augošo raketlona popularitāti, kā arī specifiku – tā dalībniekiem nepieciešams
ļoti plašs rakešu inventārs, „Babolat” nolēmis uzsākt sadarbību ar Latvijas Raketlona Federāciju un visu atlikušo gadu raketlona turnīrus nodrošinās gan ar bumbiņām, gan balvām. „Babolat” ir viens no vadošajiem rakešu sporta zīmoliem pasaulē un ir arī vecākais rakešu ražotājs – tas dibināts 1875.gadā Lionā, Francijā un, starp citu, ir tenisa stīgu izgudrotāji. „Babolat” nopērkams lielākajos Latvijas sporta veikalos, bet tikko Cēsu ielā 31 („Barona kvartālā”) atvērts arī lielākais specializētais tenisa un badmintona veikals Latvijā. Ar „Babolat” spēlē daudzi pasaules vadošie tenisisti – R.Nadals, E.Rodiks, F.Gonzaless, D.Safina, K.Klijstersa, A.Radvanska un badmintonisti – B.Jopiens, J.Persons, L.Griga un daudzi citi.

Irina Kuzmina – tagad arī raketlonā

Kopš raketlons ienācis Latvijā, tam pievienojušies dažādu sporta veidu pārstāvji, taču visvairāk,
protams, ir galda tenisistu, badmintonistu, skvoša spēlētāju un tenisistu, tomēr pārākums kādā no šiem sporta veidiem vēl negarantē panākumus raketlonā, jo, piemēram, līdz šim titulētākais raketlonists pasaulē Magnuss Eliasons, kurš raketlonā dominēja gandrīz visu iepriekšējo desmitgadi, pirms tam bija profesionāls... hokejists! Latvijā pagaidām dominē kāda no rakešu daudzcīņā ietilpstošo sporta veidu pārstāvji – par spēcīgākā rakešu sportista godu Latvijā šobrīd ļoti sīvi spēkojas galda tenisists, bijušais Rīgas eksčempions galda tenisā – Nikolajs Keņins un vairākkārtējais Latvijas čempions skvošā – Aleksandrs Pāvulāns. Abi piedalīsies arī gaidāmajā LRF kausa II.posmā. Bez viņiem aktīvi raketlonu spēlē, piemēram, vairākkārtējs Latvijas čempions badmintonā – Aivars Tērauds, daudzkārtējs Latvijas čempions galda tenisā – Rihards Mencis, Latvijas eksčempions dambretē un golfā – Andris Keisels un citi. Katrā posmā parādās arī jauni raketlonisti un šajā posmā savu raketlonistes karjeru nolēmusi uzsākt viena no vadošajām Latvijas tenisistēm – Irina Kuzmina, kas vēl pavisam nesen Latvijas izlases sastāvā startēja Federācijas kausa izcīņā tenisā. Milzīgu vēlmi piedalīties kādā no turnīriem izteicis arī Latvijas Deivisa izlases kapteinis un agrāko gadu labākais Latvijas tenisists – Ģirts Dzelde, kuru dalībnieku sastāvā redzēsim kādā no nākamajiem posmiem.

Raketlona izcelsme

Raketlona izcelsme meklējama Somijā astoņdesmito gadu vidū, kur četri cilvēki no četrām rakešu
spēļu federācijām satikās, lai noformētu spēli, kuru viņi sauca „mailapelit” – „rakešu spēles”. Pirmais Somu čempionāts tika noturēts Helsinkos 1986. gadā un šis sports ātri izauga līdz tādiem apmēriem, ka vienā turnīrā piedalījās gandrīz 400 cilvēku. Kopš tā laika kļuva skaidrs, ka tas ir sporta veids, kurš paliks apritē. Somu čempionāti tiek joprojām ik gadus rīkoti, bet norises vieta ir pārvietota no Helsinkiem un Lahti. Kopš 21.gadsimta sākuma raketlons uzsācis strauju attīstību pasaulē un starptautiskā raketlona federācija (FIR), kas atrodas Austrijas galvaspilsētā Vīnē šobrīd apvieno jau gandrīz 30 dažādu valstu raketlona federācijas un tā reģistrējusi gandrīz 4000 sportistus no vairāk nekā 50 valstīm visā pasaulē. Pavisam nesen notikuši arī pirmie raketlona turnīri Indijā un Austrālijā.

Vairāk informācijas par raketlonu, noteikumi, vēsture un cita informācija atrodama raketlona
Latvijas mājaslapā racketlon.lv vai starptautiskajā mājaslapā racketlon.net .

Papildus informācija pie turnīra organizatoriem:
Zigmārs Puikevics, mob. 29 237019, zigmars@racketlon.lv
Mareks Nemme, mob. 29 252266, mareks@racketlon.lv

  +2 [+] [-]

, 2010-03-25 12:29, pirms 14 gadiem
izklausaas inchiigi

  +2 [+] [-]

, 2010-03-25 12:46, pirms 14 gadiem
padomājiet, ja kko tādu varētu izveidot komandu sporta veidos - uzzināt superkomandu, piemēram, futbolā, hokejā, basketbolā un ūdenspolo!!!

     [+] [-]

, 2010-03-25 14:12, pirms 14 gadiem
Izklausās tiešām sakarīgi. Tas vismaz ir nopietns sporta veids nevis kaut kāda sēņošana.

     [+] [-]

, 2010-03-25 15:25, pirms 14 gadiem
Pa Menci kluda ... vinjs ir tikai daudzkartejais Latvijas vicecempions galda tenisaa !

     [+] [-]

, 2010-03-25 15:44, pirms 14 gadiem
maize rakstīja: padomājiet, ja kko tādu varētu izveidot komandu sporta veidos - uzzināt superkomandu, piemēram, futbolā, hokejā, basketbolā un ūdenspolo!!!
Nevajag jaukt iekšā ledu un ūdeni.
Futbols, basketbols, volejbols, Handbols

     [+] [-]

, 2010-03-25 15:47, pirms 14 gadiem
Fiziskajam jābūt līmenī - lai pēc badmintona un skvoša vēl spēlētu tenisu

     [+] [-]

, 2010-03-25 16:41, pirms 14 gadiem
Visaugstak tiks tie, kas kaut ko, kaut ka pieprot visos no tiem. Vienvardsakot - viduvejibas.
Un vai tiesam ir daudz cilveku, kam gribetos spelet visus 4 veidus?

     [+] [-]

, 2010-03-25 17:28, pirms 14 gadiem
atnāc 7dien un paskaties uz tām viduvējībām losi...
vispār neko nerubī, ka tik kaut ko pasmirdēt!