Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Autors: saki Jā saki Nē

Par prāta spēlēm Latvijā.

Dublis Nr.3

Tādas ievērojamākās un tradīcijām,starptautiskiem panākumiem bagātākās ir sahs un dambrete, pie mums Latvijā,runājot par prāta spēlēm.Tās ir arī visgrūtākās no visām prāta spēlēm, jo tur vajag dziļi domāt,domāt uz prieksu,daudz ko atcerēties no kombinācijām,analizēt to visu smadzenēs, un izdarīt pareizo gājienu.Tā teikt-vajag tā riktīgi kustināt savas smadzenes.
Nepārspīlēsu,ja teiksu,ka Latvija savulaik bija vieni no Pasaules saha un dambretes Goliātiem.Prieksā visiem amerikāņiem,krieviem un tā tālāk.Tur dažādos gados un ar pauzēm ,bet bija.
Kad nu kurs izcīnīja pasaules spēcīgākā sahista vai dambretista titulu,vai bij ļoti tuvu tam.Un tas laiks bij samērā ilgs,ja tā pastiepj garumā un paskatās uz notikuso.
Mihails Tāls 1960 gadā kļuva par pasaules čempionu, pieveicot tā laika pasaules monstru Botviņņiku.Radās daudz saha fani Latvijā no tā laika.Un grūtais,sarežģītais sahs kļuva par vienu no populārakajiem sporta spēļu veidiem Latvijā.
Pēc tam -60 gadu beigās nāca kārta dambretes lieliem panākumiem Latvijā starptautiskajā arēnā ar Andra Andreiko panākumiem,kad viņs 60 gadu beigās pieveica tā laika pasaules dambretes monstru Kupermanu.Un divas reizes pēc tam vēl aizstāvēja titulu.Žēl,ka viņa dzīve aprāvās tik jaunam 70-to gadu vidū, un tik traģiski.Tās bij epohālas cīņas,ko varētu salīdzināt ar apmēram Karpova-Korčnoja vai Karpova-Kasparova dueļiem sahā.
Nu un Guntis Valneris arī 90-jos gados kļuva par pasaules čempionu dambretē.
Aleksejs Širovs sahā 1998 gadā apspēlēja pretendentu turnīrā Kramņiku ,bet nevarēja vienoties ar G.Kasparovu par titulmaču,a tā- pilnīgi iespējams,ka tad viņs varēja apspēlēt Kasparovu un kļūt par Pasaules čempionu .


Madars Razma. Foto: Jonas Hunold/PDC
15

Latvija PDC Pasaules kausa grupā spēkosies pret Francijas un Dānijas šautriņmetējiem

Šodien notikusi 2024. gada PDC Pasaules kausa šautriņmešanā grupu turnīra izloze, kurā noskaidrojies, ka Latvijas šautru metēji J apakšgrupā spēkosies pret Francijas un Dānijas komandām.
Kateržina Krejči. Foto: LSPA
1

Modernās pieccīņas sportiste Krejčī noslēdz karjeru

Latvijas modernās pieccīņas sportiste Kateržina Krejčī noslēgusi karjeru, aģentūrai LETA apstiprināja Krejčī.
Dainis Upelnieks. Foto: ISSF
2

Latvijas duetiem pēdējās vietas Pasaules kausā stenda šaušanā

LETA. Latvijas šāvēju dueti otrdien Itālijā ieņēma pēdējās divas vietas Pasaules kausa sacensībās stenda šaušanā.