Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Lejnieks par Eiropas Jaunatnes olimpiādi, mērķiem, uzdevumiem un izmaksām

Jānis Celmiņš

Lejnieks par Eiropas Jaunatnes olimpiādi, mērķiem, uzdevumiem un izmaksām
Kārlis Lejnieks. Foto: F64

No 24. līdz 30. jūlijam Slovākijā norisināsies XVI Eiropas Jaunatnes vasaras Olimpiāde, kurā piedalīsies arī Latvijas jaunie atlēti. Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks sarunā ar portālu Sportacentrs.com pastāstīja par Latvijas komandas mērķiem, uzdevumiem, misiju, kā arī to, cik izmaksā Latvijas komandas dalība šādā pasākumā.

Eiropas Jaunatnes vasaras Olimpiādē Latviju pārstāvēs 20 jaunieši un 14 jaunietes, kuri pirmo reizi savā sportiskajā karjerā būs Olimpiskās komandas dalībnieki, un kuriem ir dota iespēja izbaudīt Olimpiskā gara būtību gan sacensībās, gan pasākuma atmosfērā. Iepriekš līdzīga mēroga pasākumos piedalījušies tādi sportisti kā Jeļena Prokopčuka, Staņislavs Olijars, Līga Kļaviņa, Poļina Jeļizarova, Laura Ikauniece (visi vieglatlēti), peldētāji Ieva Maļuka, Margarita Kalmikova un Romans Miloslavskis, tenisistes Aļona Ostapenko un Daniela Vismane, basketbolisti Artūrs Kurucs, Artūrs Žagars, Anrijs Miška un Aleksa Gulbe, svarcēlāja Rebeka Koha, šāvēja Agate Rašmane un citi.. Tieši iespēju izjust liela pasākuma atmosfēru kā vienu no galvenajiem plusiem nosauc LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks.

“Jauniešiem šāds pasākums ir ļoti būtisks. Viņiem tiek dota iespēja piedalīties lielā pasākumā, izjūtot sacensību atmosfēru, kas kaut nedaudz, bet ir pietuvināta olimpiskajām spēlēm, kādās potenciāli viņi varētu startēt pēc vairākiem gadiem. Sākotnēji iebildām pret to, ka Olimpiādē varētu startēt arī Krievijas un Baltkrievijas jaunieši, taču šis jautājums no dienaskārtības tika noņemts. Sportisti iegūs iespēju izbaudīt, ko nozīmē pārstāvēt valsti lielās sacensībās, turklāt darīt to starp labākajiem vienaudžiem no citām valstīm. Komanda uz pasākumu dodas kopā, dzīvo kopā un jaunieši iepazīstas ar apstākļiem, kādi tie kaut kad tālākā nākotnē varētu būt lielajās olimpiskajās spēlēs,” klāsta Lejnieks.

Katrai valstij ir piešķirts zināms skaits sportistu kvotu katrā no sporta veidiem. Šīs dalībnieku vietas aizpilda katra konkrētā federācija, nosakot tos sportistus, kuriem būs lemts pārstāvēt savu valsti Olimpiādē. Nedoties uz šo pasākumu Latvijas komanda nemaz nevar. Tas draud ar dažādām sankcijām, tajā skaitā finansiālām, klāsta Lejnieks. “Mēs vēlamies piedalīties šajā eko sistēmā jau no paša sākuma,” skaidro LOK vadītājs. Katram no sportistiem tiek nodrošināts arī 500 EUR finansējums, lai labāk sagatavotos šīm sacensībām.

Kopumā no Valsts budžeta šim pasākumam šogad ieplānoti 39 000 EUR, bet vēl 100 000 EUR tiek plānots tērēt no LOK ieņēmumiem. 57 000 EUR no šīs naudas ir dalības maksas izdevumi, kuros ietilpst arī Latvijas delegācijas dzīvošanas un ēdināšanas izmaksas. “Var gadīties, ka beigās iztērēsim arī mazāk, to varēšu pateikt tikai pēc atgriešanās no Slovākijas,” atklāj Lejnieks.

Latvijas komandas sastāvs:

Toms Sala, Elza Zitāne (abi - badmintons), Kristiana Jurkevica, Emīls Potapovs, Jānis Strazdiņš, Kirils Golubevs, Matīss Zeiļa, Pavels Višņovs, Maksims Bižāns (visi - džudo), Elijs Aleksejevs, Nikolass Deičmans, Alberts Hmeļevskis, Maksims Rekstens (visi - peldēšana), Olivers Jēkabs Skrapcis, Markuss Lagzdiņš, Kaspars Šalme, Beāte Bula, Līva Šlosberga (visi - riteņbraukšana), Beatrise Zeltiņa, Artūrs Žagars (abi - teniss), Anna Gabriela Hofmane, Loreta Bērziņa, Atvars Ernests Paļulis, Raits Markus, Sima Aškinezere, Kristers Kudlis, Austra Ošiņa, Elza Lazdiņa, Karīna Jansena, Nikola Innus, Jānis Stūrītis, Elizabete Kociņa (visi - vieglatlētika), Valērija Ratobiļska, Reinis Žilko (abi - vingrošana).

     [+] [-]

, 2022-07-21 14:14, pirms 2 gadiem
Ziemā bija zelts, lai vasarā arī izdodas pie kādas medaļas tikt. Šķiet, ka potenciāls ir skrējējai Ošiņai, par citiem nav tik daudz dzirdēts.

https://sportacentrs.com/ziemas_spo...

     [+] [-]

, 2022-07-21 14:52, pirms 2 gadiem
Diskusiju virzītājs Edgars rakstīja: Ziemā bija zelts, lai vasarā arī izdodas pie kādas medaļas tikt. Šķiet, ka potenciāls ir skrējējai Ošiņai, par citiem nav tik daudz dzirdēts.

https://sportacentrs.com/ziemas_sports/sleposana/24032022-kaparkalejs_izcina_zeltu_sprinta_eiropas_
Zeltiņai bija labs LČ un Liepàja.