Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Kleistu sporta centrā aizvadīta Pasaules kausa posma pirmā diena

Agris Suveizda

Kleistu sporta centrā aizvadīta Pasaules kausa posma pirmā diena
Foto: Dace Teibe

Šodien, 20.augustā, Kleistu sporta centrā tika aizvadīta Centrāleiropas līgas Pasaules kausa (PK) Rīgas posma konkūrā pirmā diena. Sacīkstēs šogad kopā ir ieradušies sportisti no septiņām valstīm. Tiesnešu komandā strādā četrzvaigžņu kategorijas tiesnesis Renē Bilardons no Francijas, kurš tiesājis pasaules un Eiropas čempionātus, kā arī Pasaules kausa finālus.

Pirmās dienas augstākajā maršrutā, kurā zirgiem un jātniekiem bija jāpārvar 140 cm augsti šķēršļi, uzvaru izcīnīja Saūda Arābijas pārstāvis Abdulahs Alšarbatlijs ar Zangershaides šķirnes zirgu "Qopilot Batilly Z". Šajā distancē godalgoto vidū iekļuva arī divas Latvijas pārstāves – Laura Penele ar zirgu "Dundas V.D.M." un Krista Kliesmete ar "Eismaniek", attiecīgi ierindojoties sestajā un desmitajā pozīcijā. Abas sportistes startēja ar Nīderlandes siltasiņu šķirnes zirgiem.

Maršrutā ar šķēršļu augstumu līdz 130 centimetriem divās fāzēs otro un trešo vietu izcīnīja Ģirts Bricis ar zirgiem "Cendrasine" (Latvijas šķirne) un "Michel 231" (Holšteinas šķirne), bet nepārspēts palika Lietuvas pārstāvis Andrjus Petrovs ar Vestfālers šķirnes zirgu "Gigollo". Petrovs otro fāzi veica bez soda punktiem 26,79 sekundēs, savukārt, Bricis 27,52 un 28,92 sekundēs.

Sešus un septiņus gadus veco zirgu ieskaitē divās fāzēs pirmajā dienā uzvara Igaunijas pārstāvim Hanno Ellermanam ar Igaunijas sporta zirgu šķirnes zirgu "Kristallo", kurš otro fāzi veica 36,74 sekundēs. Trešajā pozīcijā Latvijas jātniece Elizabete Krista Juraša ar Latvijas šķirnes zirgu "Andzella N" (II fāze/38,97 sekundes), bet ceturtajā vietā Sintija Semeņkova ar Latvijas šķirnes zirgu "Dakota" (II fāze/39,50). Godalgotā astotā pozīcija Laurai Penelei ar Zangershaides šķirnes ķēvi "Let’s Fly Z". Latvijā kopumā ir reģistrēti zirgi no astoņdesmit šķirnēm. Šķēršļu pārvarēšanas disciplīnā populārākās ir Rietumeiropas sporta zirgu šķirnes.

Turnīra pirmajā maršrutā ar šķēršļu augstumu līdz 120 cm augstajā otrā vietā mūsu valsts pārstāve Katrīna Asare ar Latvijas šķirnes zirgu Cipra. Godalgotajā divpadsmitajā pozīcijā Anna Juraša ar zirgu Fazans. PK Rīgas posmā startē arī Latvijas vadošais konkūrists Kristaps Neretnieks, kurš pavisam nesen ir atgriezies no Tokijas olimpiskajām spēlēm, kur izcīnīja augsto 23.vietu.

Sacensību tiesnesis Renē Bilardons: “Pasaules kausa fināli notiek reizi gadā pārmaiņus Eiropā un ASV. Pasaulē jātnieki ir sadalīti līgās un tikai labākie nokļūst finālā, izejot speciālu kvalifikācijas mehānismu un pierādot savas spējas. Katra valsts drīkst rīkot tikai noteiktu skaitu Pasaules kausa posmu. Parasti vienu vai divus sezonā.
Pamanīju, ka Latvijā šogad startē vairāki jātnieki, kuri jau pazīstami pasaulē, piemēram Reins Pils un Urmass Rāgs no Igaunijas, jūsu pašu Kristaps Neretnieks, Saūda Arābijas pārstāvis Abdulahs Alšarbatlijs. Es esmu dabīgā zāles pamata piekritējs un biju patiesi pārsteigts, kad pie jums ieraudzīju šādu laukumu. Arī Francijā ir slikti laikapstākļi un zāles laukumi mēdz būt ne visai labi, tomēr to lēksi, līdzsvaru un amplitūdu, ko zirgs parāda uz zāles, nevar salīdzināt ar smilts segumu. Zirga dabiskā gaita parādās uz dabīga pamata.”

PK Centrāleiropas zonas Rīgas posma sacensības notiek 12 maršrutos. Galvenais maršruts – "Grand Prix Rīga 2021" – norisināsies svētdien, 22.augustā, plkst.14:00 un dos ieskaites punktus kvalifikācijai PK finālam un 2022.gada Pasaules jāšanas sporta spēlēm. Sportistiem un viņu zirgiem galvenajā maršrutā bija jāpārvar līdz 160 centimetru augsti šķēršļi.

Informāciju sagatavoja:
Kate Ansone, Latvijas Jātnieku federācijas Preses dienesta vadītāja