Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Latvijai viena uzvara Pasaules kausa konkūrā posmā Kleistos pirmajā dienā

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Latvijai viena uzvara Pasaules kausa konkūrā posmā Kleistos pirmajā dienā
Foto: Juris Bērziņš-Soms

Šodien, 20.jūlijā, sporta centrā Kleisti” sākās Pasaules kausa konkūrā (CSI2*-W) Rīgas posma sacensības. Pasaules kausa (PK) posms Latvijā notiek kopš 1992.gada.

Pats PK posma maršruts būs ar 140 - 160 cm augstiem šķēršļiem, bet pirmo gadu sacensībās ir iekļauti arī zemāki maršruti ar vienas zvaigznes statusu, tādejādi šogad sacensībās varēs piedalīties lielāks skaits dalībnieku, ieskaitot tos, kuri vēl nav startējuši starptautiskajos turnīros.

Sacensību pirmajā dienā jātnieki sacentās divos maršrutos – CSI1* Bronzas aplī ar šķēršļu augstumu līdz 110 cm un CSIYH1* sešus un septiņus gadus jauniem zirgiem. Bronzas aplī uz goda pjedestāla kā uzvarētāja kāpa Terēze Oliņa, kura startēja ar zirgu Recorda. Otrajā vietā ierindojās Evelīna Vidinēviča ar A Candy Crush, bet trešajā vietā Nikola Kukle ar Lorbek. Kopā maršrutā startēja 35 dueti.

Jaunzirgu maršrutā (120/125 cm) uzvaru izcīnīja Lietuvas sportists Matass Petraitis ar septiņgadīgo zirgu Lando. Labākā no Latvijas – Terēze Oliņa ar sešgadīgo Checkers, kura ierindojās 5.vietā.

Jāšanas sportā starptautiskās sacensības, šajā gadījumā konkūrā (CSI), ir sadalītas līmeņos (zvaigznēs), no kuriem augstākais ir piecu zvaigžņu statuss. Zvaigžņu skaitu nosaka naudas balvu fonds un Starptautiskās Jātnieku federācijas (FEI) noteiktie kritēriji, kas skar tiesnešu un personāla kvalifikāciju, infrastruktūru u.c. Jo lielāks balvu fonds, jo, attiecīgi, augstāka maršrutu grūtības pakāpe, piesakās spēcīgāki jātnieki un ir lielāka konkurence.

Latvijas Pasaules kausa posmam parasti ir divu zvaigžņu statuss, bet 2012.gadā Latvijas Jātnieku federācija rīkoja trīs zvaigžņu sacensības, kurās ietilpa arī Nāciju kauss komandām (CSIO3*-W). Šo sacensību kopējais naudas balvu fonds bija 130 000,00 EUR un tās iekļāva četrus Longines, toreiz Rolex, reitinga maršrutus. Konkūra jātnieki, kuri startē FEI sacensībās distancēs ar šķēršļu augstumu 145 cm un augstāk, var piedalīties speciālajos Longines maršrutos, kuros saņem punktus prestižajam FEI Longines reitingam. Longines punktu maršrutiem ir FEI noteikti kritēriji un balvu fonds.

Galvenā PK Rīgas posma maršruta jeb Grand Prix kopējais balvu fonds šogad ir 26 000,00 EUR un šajā maršrutā sportistiem ir iespēja cīnīties arī par vērtīgajiem FEI Longines reitinga un PK fināla punktiem. Taču svarīgākais, ka šogad Grand Prix ir kvalifikācija Parīzes olimpiskajām spēlēm un Eiropas čempionātam. Un, protams, sportisti cīnīsies ne tikai par prestižu, bet arī par naudas balvām, jo šī gada viss sacensību kopējais balvu fonds ir 60 800,00 EUR.

Rīt, piektdien, jātnieki sacentīsies piecos maršrutos, no kuriem augstākais būs ar 140 cm augstiem šķēršļiem. Sacensību sākums plkst.9:00.

Rezultāti un tiešraide ŠEIT.

Informāciju sagatavoja:
Kate Ansone
LJF Preses dienesta vadītāja

     [+] [-]

, 2023-07-20 22:12, pirms gada
Virsraksts ļoti skaļš, bet vai objektīvs?

No 35 dalībniecēm 24 bija no Latvijas. Uzvarētājas balva 175 eiro. Tiešām pasaules kausa distance? Vai tomēr satelītsacensības iesācējiem/amatieriem?